gumofon Re: Witam! 30.09.04, 23:56 Witam wszystkich na tym forum! Jestem młodym(starzem) gumista i mam kilka pytań do "starych gumiaków"(no offence jak mawiaja fajfokloki) Jakimi negatywami sie posługujecie - "normalnie" powiększacie negatywy do porzadanego rozmiaru, drukujecie je sami czy oddajecie do naswietlarni??? W jakich proporcjach rozrabiacie gumę i jakiej urzywacie? Zalecacie przeklejanie papieru? Farby akwarelowe, tempery czy pigmenty??? Jak "uzyskać" półtony??? Na razie tyle pytań ale pewnie was jeszcze pomęczę! Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Witam! 01.10.04, 00:51 Jezusie Nazareński!!! Co za karczemna ortografia!!!! uRZywacie! Guma wymaga staranności - bajzel w ortografii=złe zdjęcie! Odpowiedz Link Zgłoś
gumofon Re: Witam! 01.10.04, 11:32 mosteczek2 napisał: "bajzel w ortografii=złe zdjęcie!" Niezłe powitanie! To ja się odważę wysnuć taką tezę: Dysleksja=daltonizm! Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Witam! 01.10.04, 10:37 Cześć i witam nowego gumniarza-forumowicza Jakimi negatywami sie posługujecie - "normalnie" powiększacie negatywy do porzadanego rozmiaru, drukujecie je sami czy oddajecie do naswietlarni??? Niektórzy robią negatywy sami, ja osobiście poczatkowo robiłem sam, obecnie naświetlam metoda poligraficzną. W jakich proporcjach rozrabiacie gumę i jakiej urzywacie? 100 gr gumy arabskiej na 250 ml wody destylowanej Zalecacie przeklejanie papieru? TAK Farby akwarelowe, tempery czy pigmenty??? W zalezności od Twojego wyboru Jak "uzyskać" półtony??? PRACA PRACA i Jeszcze raz PRACA i DOŚWIADCZENIE. Odpowiedz Link Zgłoś
ajon1 Re: Witam! 01.10.04, 11:24 Potwierdzam słowa Kolegi Prezesa Gumisty, a jeśli chodzi o tonalność, to im więcej warstw tym więcej półtonów, niekiedy wystarczy kilkanaście warstw gumy żeby uzyskać prawie pełna tonalność zdjęcia darz chrom ajon Odpowiedz Link Zgłoś
gumofon Re: Witam! 01.10.04, 11:28 Dziękuję za odpowiedź! A jeszcze takie pytanko: Co z "salicylem"? Czy jest niezbędny w roztworze gumy? Gdzie go kupić, bo w aptekach nie mają, albo mi nie chcą sprzedać? Odpowiedz Link Zgłoś
ajon1 Re: Witam! 01.10.04, 12:03 gumofon napisał: > Dziękuję za odpowiedź! > A jeszcze takie pytanko: > Co z "salicylem"? Czy jest niezbędny w roztworze gumy? Gdzie go kupić, bo w > aptekach nie mają, albo mi nie chcą sprzedać? Co to za apteka, że nie chcą człowiekowi aspiryny sprzedać ?!!! można zastąpić wyciągiem z kory wierzby (salicis cortex):) ale najlepiej wrzucić tabletkę Tymolu i jest spoko. To wszystko żeby się glut nie spleśniał. Jeśli go zużyjesz w ciągu miesiąca to nie musisz niczym zaprawiać pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Witam! 01.10.04, 14:20 salicylowego nie ma w Aptekach - a to ci nowość - zawsze był i lepiej dobrze popytaj na pewno mają tylko nie chce się im ściągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
ajon1 Re: Witam! 01.10.04, 19:20 można spokojnie zastąpić kwas salicylowy acetylosalicylowym albo używać świeżych roztworów Odpowiedz Link Zgłoś
auto-da-fe Re: Witam! 14.10.04, 08:58 POLOPIRYNY dwie tablety i gra. Co do ilości pigmentu - stosuję tempery Kooh-i-noora, akwarele Pentel i pigmenty w proszku. Absolutny hit to temperowa czerń kostna i kto nie spróbował, niech nie mówi. Daję tego tyle, żeby utrzymać się na progu matowości warstwy, ale z tej matowej strony. Gumę mam 100g/150g wody. Na 1 cm3 gumy daję 2-3 cm3 dwuchromianu (używam potasowego w r-rze 3%). Wywołuję bardzo silnym strumieniem lodowatej wody. Warstwę nakładam pędzlem - wałek daje warstwy za cienkie. Pozdr Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś