Dodaj do ulubionych

Prosze o kilka rad

25.11.04, 13:07
witam:)
jestem po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Zdaje sobie sprawe, ze juz
pewnie nie raz was o to pytano, ale bardzo prosze, choc o kikla skrotowych
podpowiedzi. Nigdy jeszcze nie malowalam na szkle, w zwiazku z tym jestem
zupelnie "zielona" w tym temacie:( Wiec..:
1. jakie to sa farbki zelowe? i jakie sa ich wlasciwosci?czy jako osoba
poczatkujaca powinnam ich uzywac?
2. w moim miescie jest tylko jeden fachowy sklep dla plastykow. czy powinnam
pojsc i poprosic panie o rade, i zdac sie na ich pomoc czy moze poradzicie mi
cos konkretnego?
3.jakie kupic konturowki i farbki? jakich firm ? i jak sie nimi "opiekowac"?
4. czy trzeba miec jakies specjalne pedzelki?
5. co jeszcze powinnam miec oprocz farbek i pedzelkow?
6. czy lepiej kupic farbki do wypalania czy nie?

Z gory wielkie dzieki za cierpliwosc i odpowiedzi, bede bardzo wdzieczna za
wszystkie sugestie:))
serdecznie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • caltha5 Re: Prosze o kilka rad 25.11.04, 22:07
      tarsis1 napisała:

> witam:)
      > jestem po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Zdaje sobie sprawe, ze juz
      > pewnie nie raz was o to pytano, ale bardzo prosze, choc o kikla skrotowych
      > podpowiedzi. Nigdy jeszcze nie malowalam na szkle, w zwiazku z tym jestem
      > zupelnie "zielona" w tym temacie:( Wiec..:
      > 1. jakie to sa farbki zelowe? i jakie sa ich wlasciwosci?czy jako osoba
      > poczatkujaca powinnam ich uzywac?
      > 2. w moim miescie jest tylko jeden fachowy sklep dla plastykow. czy powinnam
      > pojsc i poprosic panie o rade, i zdac sie na ich pomoc czy moze poradzicie mi
      > cos konkretnego?
      > 3.jakie kupic konturowki i farbki? jakich firm ? i jak sie nimi "opiekowac"?
      > 4. czy trzeba miec jakies specjalne pedzelki?
      > 5. co jeszcze powinnam miec oprocz farbek i pedzelkow?
      > 6. czy lepiej kupic farbki do wypalania czy nie?
      >
      > Z gory wielkie dzieki za cierpliwosc i odpowiedzi, bede bardzo wdzieczna za
      > wszystkie sugestie:))
      > serdecznie pozdrawiam
      Postaram się odpowiedzieć na miarę mojej wiedzy w tym zakresie :) Farbki żelowe
      są to farbki wodne, polecane dla początkujących. Mają tę właściwość, że po
      wyschnięciu można je zdjąć z podłoża, bo mają wtedy jakby trochę gumową
      konsystencję. Najlepiej malować nimi na folii, dobrze do tego nadaje się folia
      z koszulek na dokumenty. Pod folię podkładamy wzór wybranego motywu, malujemy
      kontur farbą konturową, gdy wyschnie wypełniamy dowolnym kolorem.Można kupić
      farby kryjące lub transparentne. Gdy malunek dobrze wyschnie, podważamy go
      delikatnie ostrym płaskim nożykiem i stopniowo odrywamy od folii. Przyklejamy w
      dowolne miejsce (szyba, szklanka, wazonik) Do farb żelowych nie potrzeba
      pędzli, bo maluje się bezpośrednio z buteleczki zakończonej wąską końcówką.
      Farbami bardziej trwałymi są farby na bazie rozpuszczalnika. Do szkła
      najczęściej używane są farby witrażowe, przezroczyste. Technika malowania taka
      sama: najpierw kontur, potem wypełnienie kolorem, można też odwrotnie, ale ja
      nie próbowałam :) Nie malowałam też farbami do wypalania, używałam farb
      ceramicznych, ale takich na zimno, nie wymagających utrwalania w piekarniku.
      Jeśli chodzi o firmy to jest ich kilka i trudno mi powiedzieć, która najlepsza.
      Pewnie wiele osób na tym forum może podać zarówno ich wady jak i zalety. Podam
      te, których ja używałam. Glas Art (firma Marabu), Vetro Color (Ferrario), Idea
      Vetro (Maimeri). Pędzelki, którymi najczęściej się posługuję to cienkie: nr0,
      nr2/0 i nieco grubsze: nr1 i nr2, różnych firm, jakie akurat dostanę
      np.Kolibri, Czerwona kuna, Hobbystar. Pytasz, co jeszcze powinnaś mieć oprócz
      farb i pędzelków? Dużo zapału, cierpliwości, wyrozumiałości dla siebie samej,
      że nie od razu wszystko się udaje i poczucia, że każdy początkujący przez to
      przechodził. A więc do dzieła! Powodzenia! :)
      • tigrero Re: Prosze o kilka rad 27.11.04, 16:17
        mała rada niektóre farby na bazie rozpuszczalnika są odbrobine nietrwale, a z
        własnego doswiadczenia polecam farby termoutwardzalne, oczywiscie jak już sie je
        wstawi dopiekarnika to nie ma przepros nic juz we wzorze nie zmienisz;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka