16.06.05, 15:22
dziś ja (!) gotuję obiad! co mam zrobić? jakie danie jest najszybsze i
najlatwiejsze? Talentem to ja raczej w tej dziedzinie nie blysnę... już widzę
te gromy na mnie biedną? coooooooooooo, nie potrafi gotować i serniczków nie
piecze??? a co to za kobieta????
ano nie potrafię, ale dziś będę - tylko podpowiedzcie co:))))
Obserwuj wątek
    • wdv Re: pomocy! 16.06.05, 15:47
      > dziś ja (!) gotuję obiad! co mam zrobić? jakie danie jest najszybsze i
      > najlatwiejsze?
      Podejdź do sprawy bardziej ambitnie i ugotuj danie smaczne.
      Powodzenia.
    • kamilar Z mojej skrzynki:) 16.06.05, 16:04
      Co ugotować w niedzielę?
      Sześć inspirujących pomysłów proponuje Państwu miesięcznik "Kuchnia"
      Zestaw I (dla 4 osób)

      Krem z cukini z migdałami prażonymi

      Czas przygotowania: 40 min

      2 młode cukinie (ok. 40 dag), 1 l bulionu na kostkach cielęcych lub skrzydełkach
      kurczaka (może być drobiowy z kostki), 2 łyżki śmietany 22%, 1 łyżka serka
      homogenizowanego naturalnego, sól, pieprz; do posypania: 10 dag płatków
      migdałowych, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      Cukinie myjemy, kroimy w kostkę, gotujemy ok. 20 min w bulionie, przestudzamy i
      miksujemy. Śmietanę rozcieramy z serkiem i łączymy z zupą, przyprawiamy pieprzem
      (zupa powinna być dość pikantna) i, jeśli trzeba, solą. Migdały prażymy na
      suchej patelni na złoty kolor. Zupę podajemy posypaną migdałami i natką
      pietruszki, z bagietką lub grzankami czosnkowymi.

      Rolada z piersi kurczaka z farszem szpinakowym

      Czas przygotowania: 1 godz. 10 min + marynowanie mięsa: min. 4 godz.

      70 dag piersi kurczaka, 1 łyżeczka białego octu winnego, 3 łyżki oliwy, sól,
      pieprz; na farsz: 30 dag młodego szpinaku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 1
      łyżka masła; na sos: 2 cebule, 1 szklanka śmietany jogurtowej, 1 łyżka masła

      Piersi kurczaka myjemy, przekrawamy każdą w poprzek na dwa płaty i lekko
      rozbijamy. Robimy marynatę z 2 łyżek oliwy zmieszanej z octem, szczyptą soli
      oraz pieprzu. Smarujemy nią mięso i wstawiamy je do lodówki, pod przykryciem, na
      co najmniej 4 godz. Przygotowujemy farsz: szpinak oczyszczamy z ogonków, myjemy
      i siekamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym
      maśle. Dodajemy szpinak, chwilę smażymy, a następnie dusimy ok. 5 min pod
      przykryciem. Odciskamy wydzielony sok (zachowujemy go do sosu), a szpinak
      łączymy z rozbełtanym jajkiem. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i
      jeszcze chwilę smażymy, aż jajka się zetną. Zamarynowane mięso układamy na
      aluminiowej folii spożywczej, tak aby jego płaty lekko na siebie zachodziły,
      smarujemy je farszem, rolujemy, szczelnie owijamy folią i wkładamy do brytfanny
      posmarowanej resztą oliwy. Pieczemy 35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180
      st.C. Przygotowujemy sos: cebule obieramy, kroimy w półplasterki, szklimy na
      rozgrzanym maśle, dodajemy śmietanę i dusimy na małym ogniu ok. 5 min,
      mieszając. Dodajemy sok odciśnięty ze szpinaku, przyprawiamy solą i pieprzem,
      mieszamy.

      Roladę rozwijamy z folii i kroimy w plastry. Podajemy z sosem oraz młodymi
      ziemniakami lub ryżem, a także młodymi marchewkami, ugotowanymi w całości i
      polanymi masłem przesmażonym z bułką tartą.

      Sałatka owocowa

      Czas przygotowania: 15 min

      70 dag arbuza, 25 dag truskawek, 15 dag winogron bez pestek, 1 soczyste jabłko,
      1 łyżka soku z cytryny; na sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1
      łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

      Składniki sosu mieszamy. Owoce myjemy. Miąższ arbuza kroimy w kostkę lub
      wycinamy z niego małe kulki. Truskawki i winogrona oczyszczamy z szypułek i
      kroimy na połówki. Jabłko oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy na małe
      cząstki i polewamy sokiem z cytryny. Owoce mieszamy z sosem.

      Zestaw II (dla 4 osób)

      Kapuśniak z młodej kapusty

      Czas przygotowania: 40 min

      50 dag młodej słodkiej kapusty, 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki), 1
      winne jabłko, 1 cebula, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1 plasterek cytryny ze skórką
      (cytrynę trzeba najpierw starannie umyć gorącą wodą), 1 łyżka masła, 1 liść
      laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz

      Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, myjemy, szatkujemy i wkładamy do
      wrzącego bulionu. Jabłko myjemy, obieramy, oczyszczamy z gniazda nasiennego,
      kroimy na ósemki, dodajemy do kapusty razem z plasterkiem cytryny, listkiem
      laurowym oraz zielem angielskim i gotujemy 25 min. Cebulę obieramy, drobno
      kroimy, szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy do kapusty, przyprawiamy pieprzem
      oraz, jeśli trzeba, solą i jeszcze kilka minut gotujemy. Zdejmujemy zupę z ognia
      i łączymy ze śmietaną. Podajemy posypaną koperkiem, z ciemnym pieczywem lub
      bułeczką z ziarnem, albo z młodymi ziemniakami okraszonymi cebulką podsmażoną na
      maśle.

      Quiche z pomidorami

      Czas przygotowania: 45 min + chłodzenie ciasta: 1 godz.

      1 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 kostki masła (12,5 dag), sól; do przygotowania
      formy: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki; na wypełnienie: 2 duże, dobrze dojrzałe
      pomidory (30 dag), 2 jajka, 1 szklanka śmietany 30%, 5 dag startego sera żółtego
      (gruyere, ementaler), 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii, sól, pieprz

      Przygotowujemy ciasto: masło siekamy z mąką, solimy i, dolewając porcjami 1/2
      szklanki lodowatej wody, zagniatamy szybko ciasto, formujemy z niego kulę,
      zawijamy ją w folię i wkładamy na 1 godz. do lodówki.

      Przygotowujemy wypełnienie: pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki,
      przekrawamy na połówki, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w małą kostkę. Jajka
      roztrzepujemy ze śmietaną, mieszamy z serem oraz pomidorami, przyprawiamy
      pieprzem i solą. Formę do tarty lub tortownicę smarujemy masłem i oprószamy
      mąką. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły płat i wykładamy nim formę, wylepiając
      również jej brzegi. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Wykładamy na ciasto masę
      pomidorowo-jajeczno-serową; pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200
      st.C. Upieczony quiche pozostawiamy kilka minut w formie, a następnie ostrożnie
      wyjmujemy. Podajemy gorący, pokrojony na porcje, posypany bazylią.

      Krem truskawkowy

      Czas przygotowania: 20 min + tężenie kremu: 4 godz.

      50 dag truskawek, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 szklanki
      śmietany 30%, 2 łyżeczki żelatyny spożywczej; do dekoracji: 4 łyżki bitej
      śmietany, 8 truskawek, listki melisy lub mięty

      Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wody. Truskawki myjemy, oczyszczamy z
      szypułek, miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym i łączymy z żelatyną.
      Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z musem truskawkowym. Masę
      truskawkowo-śmietanową przekładamy do foremek sufletowych i wstawiamy na 4 godz.
      do lodówki. Stężały krem dekorujemy bitą śmietaną, połówkami truskawkawek i
      listkami melisy lub mięty.

      I jeszcze... coś dla niecierpliwych: 2 szybkie dania (dla 4 osób)

      Kotlety schabowe z grilla z fetą

      Czas przygotowania: 25 min + marynowanie mięsa: min. 2 godz.

      4 grube kotlety schabowe (ok. 60 dag), 8 dag sera feta; na marynatę: 2 ząbki
      czosnku, po 1 łyżce posiekanego świeżego majeranku i tymianku (można zastąpić
      suszonymi, wtedy po 1/2 łyżeczki), 1 łyżka białego octu winnego, 6 łyżek oliwy,
      sól, pieprz

      Robimy marynatę. Czosnek obieramy, miażdżymy i mieszamy z oliwą, octem winnym,
      majerankiem i tymiankiem; przyprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w słupki.
      Kotlety myjemy, osuszamy, nacinamy w nich kieszonki, wypełniamy je serem i
      spinamy wykałaczkami. Smarujemy z dwóch stron marynatą i odstawiamy na min. 2
      godz. do lodówki. Pieczemy na grillu po 5 min z każdej strony. Podajemy z sałatą
      masłową ze świeżym ogórkiem i winegretem.

      Szparagi z jajkiem i sosem szczypiorkowym

      Czas przygotowania: 30 min

      1 kg zielonych szparagów, 4 jajka na twardo; na sos: 2 łyżki octu winnego, 6
      łyżek oliwy, 1 łyżeczka musztardy, 1 pęczek szczypiorku, sól, pieprz

      Szparagi obieramy ze skórki i pozbawiamy zdrewniałych końcówek, myjemy i
      wkładamy do wysokiego garnka z posolonym wrzątkiem (szparagi powinny gotować się
      na stojąco, główkami do góry - najlepiej związać je w pęczek bawełnianą nitką).
      Gotujemy do miękkości (ok. 20 min.).Przygotowujemy sos: ocet mieszamy z
      musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Powoli dolewamy oliwę, ubijając trzepaczką,
      aż uzyskamy jednolity sos. Dodajemy umyty i posiekany szczypiorek. Jajka
      obieramy i drobno kroimy. Ugotowane szparagi osączamy, układamy na półmisku,
      posypujemy jajkami i polewamy sosem.

      ------------------------------------------------------------------------------------------

    • ralston Re: pomocy! 16.06.05, 17:59
      Zrób zupę wiśniową. Proste a jednocześnie całkiem efektowne danie.
      3/4 butelki wytrawnego czerwonego wina wlewasz na patelnię i gotujesz aż straci
      połowę objętości. Wsypujesz trzy łyżki stołowe cukru i łyżkę miodu. Wrzucasz
      pół kilograma wydrylowanych wiśni. Zagęszczasz dodając łyżkę mąki kukurydzianej
      rozprowadzonej w odrobinie wody. Podajesz na stół. Pycha!
    • anahella Re: pomocy! 16.06.05, 19:22
      dryla napisała:

      > już widzę
      > te gromy na mnie biedną?

      ode mnie masz zrozumienie. Pogadamy wiec jak mezczyzna z mezczyzna:

      Bierzesz mlode ziemniaki, myjesz je szczoteczka pod biezaca woda, wrzucasz do
      gara. Do wody wsypujesz jakies przyprawy. Osobiscie sypie kucharki, vegety i
      inne takie, znajomi preferuja zabek czosnku.
      Gotujesz.
      Odcedasz
      Posypujesz siekanym koperkiem.
      Podajesz z kefirem.

      Gdyby nie fakt, ze nie chce mi sie siekac koperku i leciec po kefir do sklepu
      to bym sobie to dzis zrobila.


      --
      Forum o astrologii dla astrologow /
      Opowieści z Trydium
    • janou Re: pomocy! 17.06.05, 08:46
      dryla napisała:

      > dziś ja (!) gotuję obiad! co mam zrobić? jakie danie jest najszybsze i
      > najlatwiejsze? Talentem to ja raczej w tej dziedzinie nie blysnę... już widzę
      > te gromy na mnie biedną? coooooooooooo, nie potrafi gotować i serniczków nie
      > piecze??? a co to za kobieta????
      > ano nie potrafię, ale dziś będę - tylko podpowiedzcie co:))))
      czy sie udalo???:-)))))))))))
    • kamilar Re: pomocy! 17.06.05, 18:00
      Co ugotować w niedzielę?
      Sześć inspirujących pomysłów proponuje Państwu miesięcznik "Kuchnia"
      Zestaw I (dla 4 osób)

      Zupa kalafiorowa

      Czas przygotowania: 1 godz.

      40 dag skrzydełek z kurczaka (może też być cielęcina lub wieprzowina z kością,
      np. żeberka), 1 młoda włoszczyzna (bez kapusty), 1 nieduży kalafior (ok. 40
      dag), 50 dag młodych ziemniaków, 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, 1/2
      szklanki śmietany 18%, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, mielony biały pieprz

      Skrzydełka myjemy i wkładamy do 1 l wrzątku. Dodajemy liść laurowy oraz ziarna
      pieprzu i gotujemy do miękkości (ok. 25 min; cielęcinę lub wieprzowinę ok. 10
      min dłużej). Włoszczyznę obieramy, myjemy, drobno kroimy i dodajemy do wywaru.
      Kalafiora oczyszczamy z liści, wycinamy głąb, myjemy, dzielimy na różyczki i
      również dodajemy do wywaru. Solimy i gotujemy kolejne 25 min. Na 15 min przed
      końcem gotowania dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
      Odstawiamy z ognia, wyjmujemy mięso i liść laurowy, a zupę łączymy ze śmietaną.
      Doprawiamy białym pieprzem i, jeśli trzeba, solą. Podajemy posypaną koperkiem.

      Zraziki cielęce ze szparagami

      Czas przygotowania: 1 godz. 10 min

      4 filety z udźca cielęcego (60 dag), 8 zielonych szparagów, 4 cienkie plasterki
      wędzonej polędwicy, 3 łyżki kremowego serka ziołowego (np. Almette, Ostrovia), 1
      łyżka drobno posiekanej cebuli, 2 łyżki mąki, 1 szklanka bulionu drobiowego
      (może być z kostki), 1/2 szklanki śmietany 18%, sól, pieprz; do smażenia: 4
      łyżki oliwy

      Mięso myjemy i lekko rozbijamy. Szparagi myjemy i obieramy, odcinamy łykowate
      końcówki. Na każdym filecie kładziemy plasterek polędwicy, smarujemy go serkiem
      i posypujemy cebulą. Następnie układamy na nim 2 szparagi, całość ciasno zwijamy
      i obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Solimy, obtaczamy w mące i obsmażamy na
      rozgrzanej oliwie z obu stron, do zrumienienia. Przekładamy do rondla, zalewamy
      bulionem i dusimy na małym ogniu ok. 40 min (w połowie duszenia podkładamy
      płytkę ochronną), aż mięso będzie miękkie. Zdejmujemy z ognia, wytworzony sos
      łączymy ze śmietaną, przyprawiamy pieprzem i zostawiamy jeszcze na kilka minut
      na rozgrzanej płytce. Podajemy z młodymi ziemniakami lub ryżem, wytworzonym
      sosem, i sałatką z pomidorów.

      Rożki z rabarbarem

      Czas przygotowania: 40 min + chłodzenie ciasta: 1 godz.

      50 dag mąki krupczatki, 15 dag masła, 15 dag sera twarogowego półtłustego, 2
      łyżki śmietany 22%, 1 łyżka cukru pudru, 1 żółtko, 30 dag rabarbaru, 1/2
      szklanki cukru; do przygotowania blachy: 1 łyżka masła; do posypania: cukier puder

      Przygotowujemy ciasto: masło siekamy z mąką krupczatką i serem, dodajemy żółtko,
      cukier puder oraz śmietanę. Szybko zagniatamy, owijamy ciasto folią i wkładamy
      na 1 godz. do lodówki.

      Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 2-cm kawałki. Ciasto rozwałkowujemy na
      grubość ok. 3 mm i tniemy na kwadraty o boku ok. 8 cm. W jednym rogu każdego
      kwadratu robimy ok. 2-cm nacięcie. Na środku kwadratów układamy po kilka
      kawałków rabarbaru i posypujemy cukrem. Przez nacięcie przewlekamy przeciwległy
      róg kwadratu. Układamy rożki na dużej blasze posmarowanej masłem i pieczemy 20
      min w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. C. Po wyjęciu z piekarnika
      posypujemy cukrem pudrem. Podajemy wystudzone lub lekko ciepłe.

      Zestaw II (dla 4 osób)

      Tabouleh

      Czas przygotowania: 15 min + chłodzenie: co najmniej 1 godz.

      25 dag kuskusu, 3 pomidory, 1 świeży ogórek, 1 czerwona lub żółta papryka, 12
      czarnych oliwek bez pestek, 3-4 cebule dymki ze szczypiorem, 2 łyżki posiekanych
      listków świeżej mięty, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 5 łyżek oliwy, sok z
      1 cytryny, sól, pieprz

      Kuskus zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, dodajemy sok z cytryny, oliwę i
      odstawiamy do napęcznienia, a po ostygnięciu - do lodówki (na ok. 1 godz).
      Warzywa myjemy. Paprykę czyścimy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Ogórka
      i pomidory obieramy (pomidory przedtem sparzamy) i kroimy w kostkę. Dymkę
      siekamy wraz ze szczypiorem. Oliwki kroimy w plasterki. Schłodzony kuskus
      dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone warzywa, oliwki, listki mięty i natkę
      pietruszki, przyprawiamy solą oraz pieprzem i ponownie mieszamy. Potrawę możemy
      ponownie schłodzić w lodówce.

      Pierogi z truskawkami (smażone!)

      Czas przygotowania: 1 godz. + chłodzenie ciasta: 1 godz.

      na ciasto: 50 dag mąki, 1 jajko, 1 łyżka oliwy, sól; do smażenia: oliwa; do
      polania pierogów: 3 łyżki masła przesmażonego z 1 łyżeczką tartej bułki; na
      nadzienie: 40 dag truskawek, 2 łyżki cukru

      Truskawki myjemy, osączamy, oczyszczamy z szypułek i posypujemy cukrem. Z mąki,
      jajka, oliwy, szczypty soli i kilku łyżek wody zagniatamy gładkie ciasto,
      zawijamy je w folię i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na
      placek o grubości 2-3 mm, szklanką wykrawamy z niego krążki o średnicy ok. 8 cm,
      na każdym kładziemy truskawkę i zlepiamy dokładnie brzegi ciasta (można je
      przedtem zwilżyć wodą). Pierogi smażymy na rozgrzanej oliwie, z obu stron, na
      rumiano. Podajemy polane masłem z tartą bułką.

      Sernik cytrynowy

      Czas przygotowania: 30 min + tężenie w lodówce: min. 3 godz.

      20 dag herbatników typu petit beurre, 15 dag masła, 50 dag tłustego sera
      twarogowego, 1/2 szklanki śmietanki 30% (kremówki), 12 dag cukru pudru, 3 jajka,
      1 cukier waniliowy, 3 łyżeczki żelatyny, sok z 1 cytryny, skórka otarta z 3
      cytryn (cytryny należy przedtem dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem)

      Herbatniki kruszymy (np. wałkiem do ciasta), mieszamy ze stopionym masłem i
      wykładamy tą masą dno tortownicy lub formy do tarty. Pieczemy 8 min w piekarniku
      nagrzanym do temp. 180 st.C i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach
      wrzątku. Jajka starannie myjemy w gorącej wodzie i oddzielamy żółtek od białek.
      Ser ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami, rozpuszczoną żelatyną
      oraz skórką i sokiem z cytryny. Śmietankę oraz białka ubijamy na sztywno (każdy
      składnik osobno) i kolejno delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy masę na
      upieczony spód i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godz. do stężenia.

      I jeszcze... coś dla niecierpliwych: 2 szybkie dania (dla 4 osób)

      Sałatka z indykiem, mozzarellą, warzywami i grzankami

      Czas przygotowania: 25 min

      20 dag piersi indyka, 20 dag mozzarelli, 2 pomidory, 1 ogórek, 1 ząbek czosnku,
      1 pęczek szczypiorku, 2 łyżki oliwy, 2 garści grzanek z bułki zrumienionych na 1
      łyżeczce masła, 1 łyżka kaparów, 1 łyżka listków świeżej bazylii, sól, pieprz;
      na sos: 2 łyżki octu winnego, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki posiekanej natki
      pietruszki, sól, pieprz

      Przygotowujemy sos: ocet roztrzepujemy z oliwą, natką pietruszki, szczyptą soli
      i pieprzu. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie paski, solimy i pieprzymy.
      Czosnek obieramy, siekamy i szklimy na oliwie; dodajemy mięso i smażymy ok. 5
      min na rumiano. Mozzarellę kroimy w kostkę. Ogórka myjemy, obieramy i również
      kroimy w kostkę. Pomidory myjemy, sparzamy i kroimy w ósemki. Szczypiorek
      myjemy, osączamy i siekamy. Usmażone mięso mieszamy z mozzarellą, ogórkiem,
      pomidorami, kaparami, grzankami i szczypiorem. Polewamy sosem i posypujemy
      drobno porwanymi listkami bazylii.

      Wstążki z sosem brokułowo-rokpolowym

      Czas przygotowania: 25 min

      40 dag makaronu wstążki, sól; na sos: 2 szklanki mleka, 3 łyżki masła, 2 łyżki
      mąki, 15 dag sera rokpol, 15 dag młodych brokułów

      Przygotowujemy sos: brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy 10 min na
      parze. Robimy białą zasmażkę z mąki i masła. Powoli dodajemy zimne mleko,
      mieszając, i zagotowujemy. Dodajemy starty lub rozdrobniony ser i, gotując na
      małym ogniu, ubijamy trzepaczką, aż ser się rozpuści. Dodajemy brokuły i dusimy
      pod przykryciem jeszcze 3 min. Makaron gotujemy w posolonej wodzie według
      przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Polewamy sosem.

      • anahella Re: pomocy! 18.06.05, 00:20
        Jesusie Maryjo! do wykonania takich zestawow to by trzeba bylo zamowic kucharke
        i trzy podkuchenne!!!!
        --
        Forum o astrologii dla astrologow /
        Opowieści z Trydium
          • saunne Re: pomocy! 18.06.05, 12:30
            Chłodnik

            1. Dwa duże jogurty naturalne (polecam Jogurt Augustowski) lub dwie naturalne
            maślanki lub jedną naturalną maślankę i jeden naturalny jogurt,
            2. jedna świeża marchewka - pokroić w plasterki,
            3. kilka rzodkiewek - pokroić w plasterki,
            4. jeden świeży ogórek - pokroić w kostkę,
            5. pięć liści sałaty - pokroić w cienkie i niezbyt duże paseczki
            6. koperek i szczypior - drobno posiekać,
            7. bardziej ambitni mogą ugotować małego buraka lub obgotować garść pieczarek i
            po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę.

            Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy przyprawy np. sól, pieprz,
            paprykę.

            8. ziemniaki - obieramy, solimy i gotujemy aż będą miękkie, w tym czasie
            9. jedną średnią cebulę kroimy w drobną kostkę,
            10. 20 dkg boczku lub kawałek kiełbasy bądź wędliny kroimy w kostkę,
            11. rozgrzewamy odrobinę tłuszczu na patelni i wrzucamy tam najpierw boczek,
            kiełbasę lub wędlinę a po chwili cebulę i wszystko mieszamy aż cebula się
            zeszkli,
            12. ziemniaki wykładamy do głębokiego talerza i polewamy je tym co było na
            patelni,
            13. tak przygotowane ziemniaki jemy z chłodnikiem

            Smacznego :)
    • saunne Re: pomocy! 18.06.05, 20:25
      Do naczynia żaroodpornego wkładasz obrane nieduże ziemniaki oraz udka bądź
      skrzydełka kurczaka przyprawione tak jak lubisz. Całość posypujesz marchewką
      pokrojoną w plastry. Naczynie wstawiasz do nagrzanego do 200-250 st. C
      piekarnika i pieczesz około 50-60 min. Pycha! :)
      • dryla Re: Super pomysl i bardzo prosty 19.06.05, 10:18
        u Turka? ale u nas nie ma Turka... kupuje wiec u Greka bo calkiem niezle zarelko
        a propos tureckiego jedzenia to ja jestem fanka! smakuje mi w ich kuchni
        dokladnie wszystko - nawet te ich flaki (nie Turkow oczywiscie;)
        w Warszawie na Dworcu Centralnym, w miejscu gdzie normalny czlowiek pewnie nie
        zaglada (ale kto powiedzial ze akurat ja jestem?) jest maly bar, ktory nazywa
        sie BOSFOR. I tam gotuje prawdziwy Turek a nie taki podrabiany jak nasz
        bialostocki Grek:) chociaz kiedys byla turecka knajpa w Bialymstoku; na
        Slonecznym Stoku. pierwszy wlasciciel - Turek bulagarski, ktorego przypadkiem
        potem spotkalam w Niemczech, a drugim wlascicielem byl Kurd ktory mial jakies
        dziwne poglady i byl wielbicielem Oecalana (cos jak Stalin)
        pomijajac jego poglady - kuchnie tez mial dobra:)))
      • ralston Re: Super pomysl i bardzo prosty 20.06.05, 18:55
        anahella napisała:

        > Kupujesz danie na wynos u Turka. w domu podgrzewasz i nakladasz na eleganckie
        > talerze.
        >
        > Ktos mnie przebije w kulinarnym lenistwie?:)

        Poprosić gości, żeby przychodząc zahaczyli o Turka i przynieśli od razu ciepłe.
        Odpada trud podgrzewania :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka