Dodaj do ulubionych

Polacy i Niemcy startują w zawodach w koszeniu ...

18.07.05, 09:25
Ciekawe kto komu pierwszy "sprzeda" kosę :-). Może ktoś wie na czym polega "klepanie kosy"? Brzmi ciekawie :-). Dobrze, że są takie konkursy, może dzięki temu będzie więcej chętnych do wykaszania, które jest bardzo ważne dla wielu ekosystemów. Ostrych kos życzę :-).
Obserwuj wątek
    • waldek1610 czyzby walka o miedze? 18.07.05, 11:36
    • ignatz Re: Polacy i Niemcy startują w zawodach w koszeni 18.07.05, 11:37
      Klepanie kos to jedna z metod ich ostrzenia - młoteczkiem klepie się ostrze, aby
      było cieńsze. Potem ostrze wygładza się osełką.
      • krzszy1 Re: Mój dziadek i tak był w tym najlepszy 18.07.05, 11:53
        Szkoda że nie widzieliście jak kosił -szybko i bardzo dokładnie.
        • Gość: zgred Re: Mój dziadek i tak był w tym najlepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 17:25
          Mój dziadek też dużo kosił... Niemców za wojny.
    • Gość: jerry Monthy Python! IP: 82.148.37.* 18.07.05, 12:03
      Ja wiem ze Stowarzyszenie Klepania Kos ze Schwarzbach to powazna organizacja,
      ale to czym sie zajmuja brzmi troche jak komedia absurdu Monthy Pythona.
      Przypomina mi sie Stowarzyszenie Ukladania Jednych Rzeczy na Drugich. ;-)))
      • Gość: romek Re: Monthy Python! IP: *.Zabrze.Net.pl 18.07.05, 12:36
        Masz rację. Jakiekolwiek organizowanie się ludzi to groźna sprawa, zwłazcza dla
        rządzących o dyktatorskich "ciągotkach". Wtedy warto "wyciągnąć" z lamusa ludzi-
        prześmiewców.
    • Gość: nanook Re: Polacy i Niemcy startują w zawodach w koszeni IP: 212.182.102.* 18.07.05, 14:00
      "klepanie kosy" to prostu jej ostrzenie.
      • kemizo51 Polak- Niemiec dwa bratanki i do kosy i do szklan. 18.07.05, 16:46
      • Gość: rwerp Re: Polacy i Niemcy startują w zawodach w koszeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 17:24
        Nie tylko. Również profilowanie ostrza.
        • Gość: mgz13 Re: Polacy i Niemcy startują w zawodach w koszeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 00:13
          W metalurgii nazywa się to utwardzaniem przez zgniot. W uderzanej młotkiem na
          kowadełku raz koło razu krawędzi kosy zachodzą procesy prowadzące do
          utwardzenia stali. Potem twardą już krawędź wygładza się osełką.
    • Gość: rwerp Re: Polacy i Niemcy startują w zawodach w koszeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 17:23
      Klepanie kosy polega na klepaniu młotkiem jej brzegu, żeby nadać mu właściwy
    • kiks11 CZemu nie losują, gdzie maja kosić, może 18.07.05, 19:31
      wykosiliby mi ogród, nawet zimne piwko bym zafundował.
    • Gość: m2 Re: Polacy i Niemcy startują w zawodach w koszeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 22:35
      Mój kolega ze stoczni mawiał, iż kosi wszystkie powyżej trawy. Ale to były inne
      czasy, a i być może lekko się przechwalał. Albo też i ta trawa była dość
      wyrośnięta.
    • Gość: elka klepanie kos IP: 62.111.174.* / *.crowley.pl 19.07.05, 08:51
      wbija się w ziemię metalowu stożek nazywany " babka" i kawałek po
      kawałku "klepie " się na nim ostrze kosy Czym -juz nie pamiętam, bo widziałam
      to jako dziecko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka