Dodaj do ulubionych

Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1

20.12.05, 21:40
Hejka!!

Juz od dluzszego czasu zastanawiam sie nad zmiana mojej starej lustrzanki
(Olympus OM1) na jakis nowiutki sprzecik. Od poczatku myslalem ze kupie
jakiegos dobrego kompakciora, ale w sumie jak mozna za mniej niz 3000 kupic
porzadna lustrzanke to zaczalem to zglebiac i dalej nie wiem co zrobic :D W
sumie lustrzanka to lustrzanka, ale jak czlowiek spojrzy na takiego soniaka
(mimo ze drogi to jednak obiektyw Zaissa... zwraca na siebie uwage) czy tez
nowego Panasonica FZ30 to sie pyta sam siebie: "Co jest wlasciwie lepsze??".

Moze tak po krotce sprecyzuje czego szukam. Szukam dobrego, latwego w obsludze
apartu, ktory dajac wszystkie zalety cyfrowek, nie odbiera przyjemnosci jaka
daje zabawa z fotografia. Mysle ze nie/czeto bede robil zdjecia powyzej ISO
800, takze kwestia szumow (mankamet Olympusa) nie jest az tak drastycznie
wazna, chociaz wg recenzji z www.fotopolis.pl Nikon robi zdjecia lepszej
jakosci, to jednak uzytkownicy na www.dpreview.com wyzej oceniaja Olympusa. No
i znow zawrot glowy!!

Pozostaje kwestia otwarta - Canona EOS 350D, ktorego wczesniej nie
uwzglednilem. Jezeli chodzi o kompakty z wyzszej polki to czy od Panasonica
FZ30 nie jest lepszy Olympus C-8080 (6/6 wg. testu DIWA).

Szczerze mowiac to juz zglupialem i dalej krece sie w kolo. Pomocy!!
Obserwuj wątek
    • fotosik Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 20.12.05, 22:12
      do nikona czy canona latwiej o obiektywy,osprzet itp.od firm niezaleznych.
      w przypadku olympusa to niestety tylko olympus,nie slyszalem o innych firmach,
      a to moze nie byc tanie.
      kompakt nie daje takich mozliwosci jak lustrzanka,nawet najlepszy.
      jezeli myslisz co kupic to zdecydowanie lustrzanka.
      • rocco Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 19.04.06, 10:24
        fotosik napisał:

> w przypadku olympusa to niestety tylko olympus,nie slyszalem o innych firmach,
        > a to moze nie byc tanie.
        A o Sigmie słyszałes?

Mariusz M.
        • tattoo07 Nikon D50 27.04.06, 13:38
          Nikon D50 bardzo dobrze leży w ręce, zwraca uwagę jakość wykonania, sposób
          obsługi rewelacja, kolorystyka matrycy to też flagowa zaleta Nikona ,dosyć
          solidnie wykonany, łatwe i intuicyjne menu. Wystarczająca rozdzielczość
          matrycy. Świetne akumulatory. Bardzo dobry focus przy słabym oświetleniu,
          Ma jedną wielką zaletę, cenę - dzięki temu również inni producenci popuścili -
          moim zdaniem warto.

www.agito.pl/product/16857
      • m.zurawski Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 19.04.06, 12:04
        CHWILKA... sigma wypuściła serię obiektywów w standardzie 4/3.
    • fly79 Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 21.12.05, 13:44
      Ech...też przeżywałem długo, co kupić... i już miałem wywalić kasę na EOS-a 350D, ale jeden (supersprzedawca w szczecińskim Media) zaraził mnie cudownymi wręcz możliwościami optyki Nikona...Więc mam nikona D50, choć już choruję na D70 (bo ma więcej wszystkiego:) ) i zastanawiam się jak opylić 1,5 miesięcznego Nikona. Polecam go, bo warto. A jeżeli masz czas i chce ci się trochę poszperać, to kupisz w dużym mieście taki aparat w cenie, jak z internetowych sklepów. Każdego sprzedawcę zgwałć, żądając FIZYCZNYCH rozmiarów matrycy. Chodzi tu o to, że można mieć 8,0mln pix na matrycy o kwadracie np. 1,5x1,5cm, a można mieć 4 lub 5mln pix na dwa razy większym polu. Tu przoduje Olympus...ale Nikon też ma dużą, najgorzej u Canona...Aparat powyżej 5,0 mln pix + w miarę dobra optyka = sprzęt dla średnio zaawansowanego fotoamatora...(jeżeli czujesz się zawadowcem, to przepraszam...). Pozdro!!!
      Czekam na zdjęcia:)
      • sieluzyc Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 21.12.05, 14:27
        Jesli chodzi o fizyczny rozmiar matrycy, to najwieksza ma nikon (bo wspolczynnik
        do przemnozenia ogniskowej wynosi tu 1,5), potem canon (wsp. 1,6), a olympus
        najmniejsza (wsp. 2, charakterystyczny dla standardu 4/3). I zapewne m.in z tego
        powodu olympus szumi bardziej niz canon, bo im mniejsza matryca przy tej samej
        liczbie pikseli, tym wieksze szumy. Nikon D50 szumi mniej niz canon 350D i
        olympus E-500, m.in. wlasnie dlatego, ze ma najwieksza matryce i najmniej
        pikseli (6 a nie 8 milionow jak canon i olympus), bo im wiekszy pojedynczy
        piksel, tym mniej szumow, bo mniej trzeba wzmacniac sygnal.
        Pozdrawiam,
        C
        PS
        www.dpreview.com/reviews/canoneos350d
        www.dpreview.com/reviews/nikond50
        www.dpreview.com/reviews/olympuse500
        • szwechu Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 21.12.05, 16:16
          To jeszcze mam takie pytanko. Jak czesto trzeba czyscic matryce w cyfrakach? Ile
          to wlasciwie kosztuje? Czy ten patent Olympusa z jakims tam hiper ultra
          dzwiekami to zwykly pic na wode czy rzeczywisce uzyteczna rzecz? Powiedzmy, ze
          uzytkuje aparat w warunkach normalnych (wnetrznosci roznych domostw, pejzaze
          rozne od morza po Taterki), to znaczy ze nie szaleje z nim po pustyni Kalahari w
          czasie burzy piaskowej :)

Wlasciwie to naszlo mnie drugie pytanko. Jak to jest w cyfrakach z nasyceniem
          barw? Czy czasem kosztem ostrosci i wyrazistosci nie traca one glebi? Ktory z
          tych aparatow znajduje powiedzmy najlepsze ekwilibrium pomiedzy tym cechami a
          moze raczej wlasciwosciami? Jezeli bredze jakies glupoty to mnie poprawcie :)

No i dzieki za rozwianie pierwszej watpliwosci. Jednak nie ma to jak lustrzanka,
          jak dobry bylby kompakt to jednak nic tak nie wciaga jest sto tysiecy mozliwosci
          uchwycenie jednej nie powtarzalnej w czasie i przestrzeni, efemerycznej chwili.
          • zz_nowy Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 04.01.06, 13:54
            w e500 to nie jest pic. Działa jak trzeba.

• hubaal Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 11.01.06, 03:52
            póki nie dotykasz matrycy palcami nie będziesz miał z nia problemów. wylądować
            może cos na niej w czasie zmieniania obiektywów. wtedy najlepiej jest ją po
            prostu przedmuchać. broń boże nie używać powietrza z płuc (może coś z tych płuc
            wylądować na owej matrycy). najlepiej zaopatrzyc sie w pojemnik ze sprężonym
            powietrzem. np. są specjalne urządzenia do których pakuje się nabój do syfonu.
            generalnie - z matrycą bardzo ostrożnie.
      • wierucha Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 16.04.06, 11:16
        za ile chcesz sprzedac Nikona D50?
    • lwrz Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 28.12.05, 14:55
      Chyba jesli masz okolo 3k na wydanie to najlepszy wybor bylby Nikon, Olympus ok
      ale koszty dodatkowych obiektywow i slaby rynek wtorny w naszym kraju a co do
      Sony i optyki Zaissa to fakt jest ona dobra ale tylko ona.... aparaty Sony to
      wielkie g... i kazdy o tym wie, pozdrawiam
      • glosatorforowy Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 15.04.06, 20:19
        lwrz napisał:

> a co do
        > Sony i optyki Zaissa to fakt jest ona dobra ale tylko ona.... aparaty Sony to
        > wielkie g... i kazdy o tym wie,

o ho ho, ale znawca, ktory przeprowadzil badania wsrod uzytkownikow aparatow cyfrowych i zdecydowanie mu wyszlo z ankiet, ze sony to wielkie g... Jak rowniez pewnie masz dane z serwisow, ktore nagminnie naprawiaja tylko aparaty sony, ktore to sie nagminnie psuja... I pewnie czytasz fora uzytkownikow aparatow, na ktorych to forach wszyscy gania sony... pewnie czytasz tez grupy dyskusyjne, gdzie wszyscy krytykuja R-1... Wiec powiem Ci, ze jest inaczej. Zdecydowana wiekszosc wypowiadajacych sie chwali sony... A tak w ogole w swej wszechpoteznej nieomylnosci pewnie wiesz rowniez, ze Zeiss sie pisze a nie Zaiss. Ale z pewnoscia napisales niepoprawnie dla prowokacji, a nie z niewiedzy...
        Pozdrawiam
    • hubaal Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 11.01.06, 04:01
      co do olympusa to nie mogę sie wypowiedzieć. ale jeżeli porównując nikona i
      canona to zdecydowanie nikon. ocz=ywiście jeżeli chodzi ci o jakość zdjęć a nie
      np. szybkość autofocusa.
      • lounge21 Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 15.04.06, 19:53
        Wiem,moze juz po czasie,ale mimo to wypowiem sie.Sam jestem posiadaczem E-500 i
        jestem z aparatu bardzo zadowolony,jego mozliwosci przerosly nawet moje
        wyobrazenia,faktem jest jednak,ze ma problem z szumami,ale wylacznie przy
        bardzo wysokich ISO.Jesli chodzi o jakosc zdjec,moim zdaniem znacznie przebija
        konkurencje,mialem okazje porownywac z Canonem i Nikonem,sa zdecydowanie
        lepsze.Do tego jeszcze okazyjna cena niecale 2900 zl z dwoma,dobrymi
        obiektywami.Co do dalszego osprzetu,to wcale nie jest tak ubogo,jak
        przedstawiali tutaj niektorzy.Wiec moj typ to Olympus...
    • t_o_q Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 16.04.06, 03:35
      oczywiscie ze lustrzanka. nawet sie nie zastanawiaj. ciekawe ze nikt do tej
      pory nie poruszyl tematu ergonomii. wiesz jakosc zdjec..ok...szybkosc
      fokusa..ok..bez problemu znajdziesz na necie testy wyzej wymienonych obiektow a
      gdy juz sobie poczytasz i bedziesz wiedzial, ktory jakie ma zalety/wady to idz
      do sklepu i wez sobie w reke te zabawki i pobaw sie nimi. zobacz ktory z nich
      najlepiej lezy ci w rece i ktorego czujesz. sam mam d70 i jestem z niego wielce
      zadowolony i nawet bawiac sie canonem 20d, ktory jest sporo drozszy nie
      zmienilem swojego zdania. d50 ma duzo mniej funkcji niz 70ka a ale jesli nie
      masz aspiracji do uczenia sie na pamiec 150 stronicowej instrukcji i uzywania
      funkcji, ktore nie sa kanieczne do zrobienia dobrego zdjecia nie zastanawiaj
      sie. zastanow sie dobrze, pomysl bo wlasnie wybieraz jeden z systemow w ktory
      bedziesz sie juz tylko zaglebial :)ja wybralem nikona i zrobilbym to
      ponownie...milej zabawy.
      • glosatorforowy Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 16.04.06, 08:43
        > zastanow sie dobrze, pomysl bo wlasnie wybieraz jeden z systemow w ktory
        > bedziesz sie juz tylko zaglebial :)

- A ja dodam, że w związku z wyborem lustrzanki będziesz dopłacał kolejne tysiące złotych za obiektywy, by mieć taki zakres jaki Sony R-1 ma w jednym obiektywie (koszt Sony to mniej niż 3 tys.) Pozdrawiam
        • andreu2 Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 16.04.06, 09:40
          Z tych trzech ja już wybrałem D50 Jestem zadowolony.Wszystkie te aparaty sa ok.
          wybór należy do Ciebie
        • lcipher Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 20.04.06, 09:58
          Jak najbardziej. Sony R1 jest hybryda tak wielkiego kalibru (w sensie stosunku
          mozliwosci do ceny) ze jesli ktos mowi 'nie zastanawiac sie tylko kupowac
          lustrzanke' to albo nie liczy sie z pieniedzmi na dobre obiektywy (idacymi jak
          slusznie zauwazyl przedmowca w tysiace zlotych) albo nigdy nie zadal sobie
          trudu aby sprawdzic, jak kiepskiej jakosci (generalnie mowiac) sa
          obiektywy 'kitowe' i jak mocno ograniczaja one mozliwosci korpusow lustrzanek.
          Sam stalem przed takim wyborem (R1 vs. EOS 350D vs. Minolta 5D)...i poniewaz
          mialem ograniczony budzet, zdecydowalem sie na rozwiazanie 'all-in-one' czyli
          R1. Jestem bardzo zadowolony z wyboru.
          • rocco Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 20.04.06, 15:46
            > Sam stalem przed takim wyborem (R1 vs. EOS 350D vs. Minolta 5D)...i poniewaz
            > mialem ograniczony budzet, zdecydowalem sie na rozwiazanie 'all-in-one' czyli
            > R1. Jestem bardzo zadowolony z wyboru.
            Jeżeli cos jest dobre do wszystkiego to jest do d.... ;-)
            Pierwszy dzien posiadania lustra to dopiero poczatek - a nie koniec jak w
            przypadku kompaktów czy hybryd.
            Piszesz o obiektywach...
            Sony ma ogniskowa 24 - 120mm, podstawowy obiektyw do Olympusa E-300 ma 28-90mm.
            Do tego za 650 PLN kupuje tele Olka z ogniskowa do 300mm:) Dalej wychodzi
            taniej niz za Sony, a mam ładny komplecik.
            --
            Mariusz M.
        • rocco Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 20.04.06, 16:10
          glosatorforowy napisał:

> - A ja dodam, że w związku z wyborem lustrzanki będziesz dopłacał kolejne
          tysią
          > ce złotych za obiektywy, by mieć taki zakres jaki Sony R-1 ma w jednym
          obiektyw
          > ie (koszt Sony to mniej niż 3 tys.) Pozdrawiam
          Zakres czego?:-)
          Sony ma ogniskową 24mm-120mm - i kuniec.
          Podstawowy kit do Olympusa Zuico 28mm-90mm. Do tego za 650pln kupujesz Zuico
          80mm-300mm.
          --
          Mariusz M.
          • lcipher Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 27.04.06, 11:02
            > Zakres czego?:-)
            > Sony ma ogniskową 24mm-120mm - i kuniec.
            > Podstawowy kit do Olympusa Zuico 28mm-90mm. Do tego za 650pln kupujesz Zuico
            > 80mm-300mm.

Zakres ogniskowych i JAKOSC OPTYCZNA obiektywu. Zachecam do zapoznania sie
            blizej z testami R1 pod katem jakosci jego optyki. Zeby np. dla EOSa 350D
            otrzymac podobny zakres i jakosc nalezy zdecydowac sie na 2 lub 3 obiektywy
            ktore w sumie kosztuja sporo wiecej niz caly Sony R1.
            Po co mi super-duper body lustrzanki skoro efekty jakie moge uzyskac z matrycy
            sa skutecznie niweczone przez kiepskiej jakosci szklo ?
            • wobo1704 Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 27.04.06, 17:38
              lcipher napisał:

>Zeby np. dla EOSa 350D otrzymac podobny zakres i jakosc nalezy zdecydowac sie
              >na 2 lub 3 obiektywy ktore w sumie kosztuja sporo wiecej niz caly Sony R1.

Do kosztów aparatów z wymiennymi obiektywami należy dodać koszt taczki do ich
              wożenia. Przestudiowałem wszystko o Sony R1; wszystko OK z wyjątkiem wagi (1kg).
              • lcipher Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 28.04.06, 10:06
                > Do kosztów aparatów z wymiennymi obiektywami należy dodać koszt taczki do ich
                > wożenia. Przestudiowałem wszystko o Sony R1; wszystko OK z wyjątkiem wagi
                (1kg)

Przed zakupem R1 tez sie tego obawialem, ale...przeszedlem sie do sklepu,
                przymierzylem do aparatu. Musze uczciwie przyznac - jesli ktos szuka aparatu
                porecznego i rozumie przez to male rozmiary i wage, odradzalbym R1. Aparat jest
                spory (wiekszy od lustrzanek low-end z kitowymi szklami), gotowy do strzalu
                wazy troche ponad 1kg. Ale waga akurat ma tez plus (aparat bardzo stabilnie
                lezy w reku), a poza tym np. Minolta 5D z jakims sensownym (nie-kitowym)
                uniwersalnym zoomem wazy prawdopodobnie tyle samo...
        • keradk Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 03.07.06, 21:03
          duzy zakres sony osiaga przy ogromnych (porownujac do nikona) dystorsiach i
          innych zakluceniach harmonicznych. ale to jest norma - lepiej kubic dwa
          obiektywy - np 14-55 i 55-200(tele) wtedy nie tracimy na jakosci
    • m.zurawski Re: Olympus E-500, Nikon D50 a moze Sony DSC R1 19.04.06, 12:15
      Powitać. swego czasu tekże borykałem się z takim problemem. Brałem pod uwagę
      Nikona d70, Minoltę D7D(lub D5D), Canona 350D. Canon odpadł ze względu
      na "wielkośc", a nie interesowało mnie dokupowanie GRIP-a aby robiś zdjęcia bez
      obawy o wypuszczenie z rąk aparatu, D70 - odpadła ze względu na szybkośc
      migawki, itp. (bawiłem się sprzętem kumpla i nie podszedł mi), postawiłem na
      Minoltę 5D. to był strzał w dziesiątkę. Co prawda minolt ajako producent
      aparatów już nie istnieje ale wszystkie sprawy serwisowe przejął SONY.
      Co więcej? stabilizacja, wyjątkowo logiczne MENU, przyciski funkcyjne na swoim
      miejscu(wszystko pod ręką - lub palcem jak kto woli), szumy dopiero powyżej
      800, optyka MINOLTA, SIGMA, TAMRON, SOLIGOR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka