kresca 17.02.07, 15:26 Dyskusja jakie mleko nieźle się toczy to może zaczniemy dyskusję jak spieniać mleko? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lisiczka_bez_kitki Re: Jak spieniac mleko 17.02.07, 15:46 koniecznie metalowy kubek czy specjalny do tego pojemnik zwezany ku gorze. w jakims innym nigdy w zyciu sie nie ubije. mleko do polowy pojemniczka, dysza z para zanurzona w mleku i ruchy "góra - dól", az... sie spieni... Odpowiedz Link
kati_p Re: Jak spieniac mleko 31.01.08, 23:56 > koniecznie metalowy kubek czy specjalny do tego pojemnik zwezany ku gorze. > w jakims innym nigdy w zyciu sie nie ubije. Gdzie taki kupić? Ja mam zupełnie inny :D Wąski na dole, szeroki u góry... Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Jak spieniac mleko 17.02.07, 15:49 Za pomocą dyszy do speiniania z ekspresu. Wkladamy dysze na glebokosc ok 1 mm odkręcamy parę na makas i pilnujemy zeby dysza byla blisko powierzchni. Ma byc slychac syk pary. Jak bulgocze to znaczy ze dysza jest za plytko jak nie slychac syku to za gleboko. Kwestia wprwawy. Odpowiedz Link
kreatywni Re: Jak spieniac mleko 17.02.07, 16:19 Kurczę, a czy w taki sposób jak opisujecie nie chlapie się wam kuchnia do koła? Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Jak spieniac mleko 17.02.07, 16:44 Uzywam do tego metalowego dzbanka. Mleko jest nalewane do ok 1/3 wysokosci tego dzbanka wiec scianki chronią przed chlapaniem. Przy wlasciwym zanurzeniu dyszy mleko nie chlapie tylko sie pieni. polecam lektire : caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=1332&start=0 Odpowiedz Link
lisiczka_bez_kitki Re: Jak spieniac mleko 17.02.07, 18:15 na poczatku sie chlapalo, oczywiscie! ale to wlasnie kwestia wprawy :) Odpowiedz Link
kresca Re: Jak spieniac mleko 17.02.07, 22:14 Po czym poznać dobrze spienione mleko? W kontekście kawy oczywiście. Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Jak spieniac mleko 17.02.07, 23:27 dobrze spienione mleko ma konsystencję świeżego jogurtu. pianka jest delikatna. Małe bąbelki. Przelane po spienieniu do wysokiej szklanki na wysokosci 2/3 powinno konczyc sie mleko i zaczynac delokatna piana. Odpowiedz Link
max19640904 Re: Jak spieniac mleko 20.02.07, 07:35 sprzęt również ma znaczenie.Mam krupsa xp i talea ring.Na pierwszym nie udało misię nigdy spienic mleka na drugim jak najbardziej Odpowiedz Link
socka2 Re: Jak spieniac mleko 20.02.07, 11:57 wsypujesz cukier i zostaje na pianie, a nie spada na dol filizanki :) Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Jak spieniac mleko 20.02.07, 12:49 cukier utrzymuje sie także na powierzchni piany zbąblowanej - a ta nie jest dobrą pianą. Odpowiedz Link
segmentkr Re: Jak spieniac mleko 21.02.07, 22:11 a jak ktos jeszcze nie ma eksperu to jak spienic?:) Odpowiedz Link
kreatywni Re: Jak spieniac mleko 22.02.07, 09:43 Może tak: fabrykaform.pl/Bodum_ubijak_do_mleka_aerius_1l-p748.html Chude mleko można nawet za pomocą szejkera :-) Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link
jadwiszka Re: Jak spieniac mleko 22.02.07, 21:28 to dla niektorych moze byc profanacja, ale .....do spieniania czasem uzywam mleka skondensowanego- wlewam do sloika troche, dodaje cukier, zakrecam- mleko musi byc zimne i potrząsam az do usyskania sztywnej piany. jesli sie nie ma ekspresu - jest t o wyjscie z sytuacji- tyle tylko ze jest to piana ziman- w przeciwienstwie do tej z ekspresu- ktora jest robiona cieplym powietrzem i nabiera temepratury. no ale sprawdzone i wychdzi:) a jak sie ubije za duzo piany- mozna dodac galaretke - zostawic do zastygniecia i wyjdzie prawie ptasie mleczko:) Odpowiedz Link
segmentkr Re: Jak spieniac mleko 24.02.07, 21:08 o jej ale ta kawa to bedzie miec z 1000 kalorii:) ja jestem stale na diecie wiec chyba to nie dla mnie:)skondensowane mleko cukier lalala jedyny raz kiedy pije cukier to jest jak sobie kupie kaw 3 w 1 bo 2 w 1 mi nie smakuje Odpowiedz Link
kreatywni Re: Jak spieniac mleko 24.02.07, 22:20 Teraz do Lawazzy daja takie małe śmiesznie wyglądające urządzenie na baterie do spieniania mleka. Widziałam też gdzies takie w sklepach. Testowaliście? Nadaje się to do czegoś? Odpowiedz Link
jadwiszka Re: Jak spieniac mleko 24.02.07, 23:14 eee jesli to jest ten sam "spieniacz" na jednego "paluszka" co z ikei, z taka latajaca sprezynka...to szczerze odradzam:/ Odpowiedz Link
jadwiszka Re: Jak spieniac mleko 26.02.07, 00:49 no to mozna bez cukru, w zaleznosci jak kto pije. mleka nie trzeba lac litrami, wiec i kalorii wiele nie bedzie, a pianka na trzy palce:) Odpowiedz Link
tijgertje Re: Jak spieniac mleko 08.03.07, 00:51 Przyznaje sie publicznie. Dokonalam dzis kolejnej profanacji kawowej. Dla niewtajemniczonych: pierwsza to Nespresso, czyli to, co ja za kawe uwazam:-) Mam ekspres, ale z piana to raz wychodzi, raz nie, a zdjecia w galerii zrobily mi smaka (i latte, ktore pilam z jedna forumka tydzien temu). Kupilam sobie spieniacz do mleka:-))) WACEK, DALEJ NIE CZYTAJ!!! Jest to wysoki plastikowy kubek z pokrywka i ruchomym, gestym, nylonowym sitkiem. Kubek ma zaznaczona kreche na 1/3 wysokosci. Wlewa sie do niego mleka po kreche, wrzuca do mikrofalowki, grzeje, zeby bylo gorace, ale sie nie zagotowalo, wyjmuje z falowki, naklada pokrywke, jedna reka trzyma sie kubek z pokrywka, druga rusza kulka na czubku konczaca pret z sitkiem w gore i w dol. Wedlug instrucji jakies 15 sekund. Nie wytrzymalam i zrobilam. Wiecej nic nie powiem, jutro rano wypije siekiere, odwioze mlodego do przedszkola, a potem sobie zafunduje cappuccino albo latte i wam pokaze w galerii:-) Odpowiedz Link
kreatywni Re: Jak spieniac mleko 08.03.07, 16:58 Czy ten twój wynalazek do mleka to coś takiego? www.fide.pl/pl/dom/jadalnia/kawa/ubijaki_do_mleka/ Odpowiedz Link
kreatywni Re: Jak spieniac mleko 08.03.07, 17:11 Z nie plastikowych znalazłam jeszcze coś takiego: czerwonamaszyna.pl/Spieniacz_do_mleka_Cino,p45,k296 Tyle, że cena jakaś taka zaporowa jak na pojemnik z koziołkiem ;/ Odpowiedz Link
julija_primic Re: Jak spieniac mleko 01.02.08, 15:34 Witam, Zalezy czy chcesz spienic mleko na cappucino czy na latte. Mleko na latte jest najlatwiej spienic - wkladasz koncowke dyszy tuz pod powierzchnie mleka (tak, zeby bylo slychac syk, ale zeby nie pryskalo) i czekasz az podgrzeje sie do odpowiedniej temperatury. Na cappucino podobnie, z tym, ze w miare jak tworzy sie piana opuszczasz dzbanek z mlekiem - poooooowolutku :) Podstawa to cierpliwosc. Po ubiciu mleka mozesz kilkakrotnie uderzyc dzbankiem o blat stolu - mleko sie wtedy "odbabelkuje" a piana bedzie bardziej sprezysta. Lepiej nie potrafie wytlumaczyc :( ale jakbys chciala pytac to pytaj :) Odpowiedz Link
wojtek33 Re: Jak spieniac mleko 04.02.08, 17:00 Nowy tu jestem (ale nie sposób nie zajrzeć jak wisicie na 1 stronie forum) a już się postawię, bo spieniam inaczej niż piszecie. No i nikt nie wspomniał o tym jakiego mleka używać do pianki. Ja robię tak - naczynie wąskie i wysokie, byle się zmieściło pod dyszą, mleko max 2% a częściej mniej, jak najzimniejsze i jak najmniej. Jako że mam tanią maszynę (jakieś AEG), to nie podstawiam od razu, bo na początku leci trochę wody a potem dyszę prawie do dna no i pilnuję by się nie zagotowało. W ten sposób udaje się spienić prawie całe mleko. Odpowiedz Link
candycandy Jak spieniac mleko bez ekspresu 09.02.08, 16:15 "podreczny" spieniacz do mleka posiadam ale rzadko go uzytkuje. www.fide.pl/pl/bodum/schiuma_elektryczny_spieniacz_do_mleka__3041-01/197/ imho lepiej sprawdza sie przy spienianiu mleka lekko podgrzanego. efekt - delikatna, babelkowa pianka, sredniotrwala, ale znam takich, ktorzy ja preferuja. nie uzywam tych "wlasciwych" spieniaczy do mleka www.fide.pl/pl/bodum/chambord_spieniacz_do_mleka__1966-16/197/ bo dla mnie lepszy efekt daje spienianie mleka w zaparzaczach kawy:www.fide.pl/pl/bodum/brazil_kafeteria_tlokowa_french_pres s__1543-01/196/ roznica w ww. sprzecie - spiniacz posiada jedynie sitko natomiast kafeterka na brzegu sitka ma sprzezynke plus jeszcze dodatkowy "kolnierzyk". to powoduje, ze "tlok" w kafeterce daje lepszy opor, mleko (zimne! choc mozna tez wlac lekko podgrzane) lepiej (czytaj: na bardziej geste;) sie spienia. fakt, spienianie w kafeterce wymaga wiecej sily niz w spieniaczu ale bez przesady. poza tym, w kateferce latwiej poznasz moment: ze to juz - po prostu tlok kaferetki zaczyna ciezej "chodzic". no i efekt koncowy: mleko spienione w kafeterce jest geste jak smietana! dodajac je kawy masz wysoka kremowa piane, trwala tzn. najdluzej sie utrzymuje i najlepiej nadaje sie do rysowania wzorkow! Odpowiedz Link
bizarre86 Re: Jak spieniac mleko 20.02.08, 22:45 www.mkcafe.pl/ tylko oglądać i spieniać:) Odpowiedz Link