Gość: ania IP: *.wohnheime.ruhr-uni-bochum.de 08.03.06, 17:42 a w niemczech jeszcze nikt mi sie nie rzucil z kwiatami do stop. skandal! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: przem Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.uni-greifswald.de 08.03.06, 17:57 nie przejmuj sie Aniu, w Niemczech takiej tradycji nie ma, sam o maly wlos bym nie zapomnial ze dzis dzien kobiet:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania nieladnie :) IP: *.wohnheime.ruhr-uni-bochum.de 08.03.06, 18:09 dobrze jednak, ze swoj blad zauwazyles. biegusiem po gwozdzika! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: Sasza jest najwyraznie Nemo 08.03.07, 07:42 uwielbiam ten dzień w zakładach pracy! miodzio! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek z Kanady Na calym swiecie? Wolne zarty... IP: *.vn.shawcable.net 08.03.07, 14:48 W Ameryce Pln (czytaj - w Kanadzie, w USA i w Meksyku) nikt sie tym lewackim "swietem" nie przejmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Na calym swiecie? Wolne zarty... 08.03.07, 15:05 bo AmPn to dziwny kraj i swietuja tam dziwne poganskie albo lewackie swieta: swietego patryka, 1maja w pazdzierniku, 4lipca, posade, piniate, halowin i za to im wszystkim dziekczynienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noone Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.t19.ds.pwr.wroc.pl 08.03.06, 19:21 I dobrze. Kobietom się w głowach przewraca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joco Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 07:17 Dzień kobiet, walentynki, dzień matki i jeszcze kilka innych bardziej lub mniej komunistycznych świąt... nie za dużo tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monarchista Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.bielsko.n4a.pl 08.03.07, 09:16 Gość portalu: joco napisał(a): > Dzień kobiet, walentynki, dzień matki i jeszcze kilka innych bardziej lub mniej > > komunistycznych świąt... nie za dużo tego? Walentynki nie są świętem komunistycznym, a Dzień Matki ustanowił nie kto inny, jak Adolf Hitler! Odpowiedz Link Zgłoś
walrus1 Re: Dzień Kobiet na świecie 08.03.07, 09:39 "a Dzień Matki ustanowił nie kto inny,jak Adolf Hitler!" Chcialbys bardzo zeby tak bylo ale niestety historia tego dnia jest inna,jesli umiesz czytac i zrozumiec co przeczytales to mozesz sie tu poinformowac: pl.wikipedia.org/wiki/Dzie%C5%84_Matki Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Dzień Kobiet na świecie 08.03.07, 15:08 kaczystom to juz sie wszystko poj.....! Komunistyczny dzien matki???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Dzień Kobiet na świecie 08.03.07, 15:09 To wielkanocy tez nie obchodz bo ... komunistyczna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorzki Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 08.03.06, 19:27 Budzik, by wstać 6.55 rano 10 złotych Kawa, by nie zasnąć na stojąco 5 złotych 4 bilety autobusowe (dla 2 osób w dwie strony) 4.80 zł 75 goździków czerwonych 70 złotych Widok zaskoczonych min kobiet otrzymujących czerwone goździki - bezcenny. Za rok akcję Goździk musimy powtórzyć na większą skalę ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 20:08 Urocze ;-))) Natomiast mniej urocza jest radosna bezmyślność i brak oczytania autora artykułu: w Rosji nie wystąpią Toto Kotunio i Demis Rusos tylko TOTO CUTUGNO (włoski autor i wykonawca popularnych niegdyś szlagierów, m.in. "Un Italiano vero") oraz DENIS RUSSOS (grecki, również wiekowy już artysta). Rozumiem, iż autor tekstu w czasie największej popularności wspomnianych piosenkarzy oglądał świat z perspektywy becika ;-))), niemniej jednak obaj panowie w swoim czasie mieli koncerty w Polsce, a Toto Cutugno kilka lat temu miał koncert na festiwalu w Sopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 08:37 Gość portalu: Ewa napisał(a): > oraz DENIS RUSSOS (grecki, również wiekowy już artysta). Ewuniu! DeMis! D-e-M-i-s! A reszta się zgadza (tzn. że grecki i że wiekowy) Wszystkiego najlepszego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.chello.pl 08.03.07, 10:25 Naprawdę poprawnie jest DEMIS ROUSSOS Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Dzień Kobiet na świecie 08.03.07, 15:55 goooooooooood bye my love good byeyeyeye! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: envi Re: Dzień Kobiet na świecie IP: 193.39.159.* 08.03.06, 19:56 w UK jakos tez nikt nie obchodzi, moze i lepiej,bo moje obchodzenie dnia kobiet polegalo na udaniu sie na coroczna manife. Odpowiedz Link Zgłoś
daniel40 Re: Dzień Kobiet na świecie 08.03.06, 20:01 Na Zachodzie mężczyzni ( a przynajmniej większość ) szanuje kobiety przez cały rok i nie urządza Dnia Dobroci Dla Zwierząt tak jak w krajach postkomunistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 09:17 Ladne porownanie niczego sobie gratuluje Twojej mamie , zonie lub dziewczynie . SZkoda ,ze nie wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
akopinski Re: Dzień Kobiet na świecie 08.03.07, 10:37 Aniu co się denerwujesz? Wszystkiego najlepszego!!! Facet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.169.rev.vline.pl 08.03.06, 23:42 komunistyczne jak kmunistyczne swieto ale jakie przyjemne :) ja mam akurat w ten dzien urodziny wiec swietuje podwojnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 08:13 hehe ja też!!! :-) podwójne święto jest super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asche dwa święta w jeden dzień... IP: *.bsk.vectranet.pl 08.03.07, 16:09 chciałbym żeby moja dziewczyna miała urodziny w Swięto kobiet jakobym załatwił dwa wielkie święta w jeden dzień! pozdrawiam wszystkie "białe" kobiety na forum! Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Dzień Kobiet na świecie 08.03.07, 15:53 To, ze sie jakiegos swieta nie obchodzi w Londynie nie oznacza, ze nie obchodzi sie na swiecie. Jakiegos swieta nie obchodzi sie na swiecie jezeli nie obchodzi sie w Paryzu. Zatem swieta dzielimy na polskie, swiatowe i tubylcze. Jaki polskie zakladam, ze wiemy. Swiatowe czyli francuskie to np.: Epifania, chinski nowy rok, dzien babci, dzien kobiet, dzien matki (wszechswiatowy a nie polski), sw. Patryk, wielkanoc, ramadan bajram, kurban bajram (uzywam polskich nazw, bo zawsze zapominam francuskich) chanuka etc. (i przestancie mnie ciagle pytac, przyjezdzajac do Francji, co to za dziwne swieta epifania, wniebowstapienie i zeslanie!). Co do kurban bajram, jak co roku Francuzi byli zdegustowani faktem, ze przed zjedzeniem baranka trzeba go zabic. Swieta tubylcze? hm... Urodziny krolowej? 4 lipca? Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronja Re: Dzień Kobiet na świecie 08.03.06, 20:14 Polscy mezczyzni uwielbiaja polki?! po dzisiejszym dniu nie podpisze sie pod tym...nie o ile chodzi o pokolenie 20 latkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piorunek Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.03.06, 20:43 Mam 27 lat i tak, uwielbiam kobiety (szczególnie Polki). Dzięki nim życie nabiera barw i ma jakikolwiek sens. Jaki żałosny byłby ten cały świat gdyby ich nie było. Dziewczyny - dziękuje, że jesteście!! :) Nie mam obecnie partnerki życiowej i jest mi z tego powodu cholernie źle. Nawet najlepsi koledzy nie zastąpią pewnych "drobiazgów", które wynikają z faktu bycia z kimś. Możliwość przytulenia kochającej kobiety to chyba najpiękniejsza rzecz jaka mnie spotkała w życiu. Ok, kończę bo to nie miejsce i pora na rozczulanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.adsl.xs4all.nl 08.03.06, 20:55 W Holandii niestety tez nie obchodzi sie tego Swieta! A szkoda! Zreszta tutaj sie nawet nie przepuszcza kobiety w drzwiach, nie mowiac juz o pomocy przy dzwiganiu ciezkich rzeczy :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O Re: Dzień Kobiet na świecie IP: 83.17.130.* 08.03.07, 10:16 Koleżanka dwa posty wyżej napisała, że zagranicą mężczyźni szanują kobiety cały rok ! Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz1965 A dlaczego nie ma Dnia Mezczyzn? 08.03.06, 21:06 W koncu to my jestesmy slabsza plcia, krocej zyjemy, jestesmy bardziej podatni na choroby cywilizacyjne, stres. Coraz czesciej cierpimy na zaburzenia erekcji - tego problemu kobiety nie pojma nigdy. Nalezy nam sie ten jeden dzien szacunku w roku ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mily dlaczego tak? IP: *.server.ntli.net 08.03.06, 21:35 ja jakos nie uznaje tego swieta, bo mi sie zle kojarzy poprzednim ustrojem. Staram sie byc dobrym na co dzien dla mojej zony, a nie tylko szczegolnie w ten jeden dzien. Bo nie ma co sie oszukiwac, ze to obludne, gdy sie pyszczy na siebie przec caly rok, nie daj Boze rece podnosi, a w tym dniu udajemy ze nic sie nie stalo i przynosimy kwiatka. Jakos nie widzi mi sie to. Dziwnie nie jest, ze w artykule "dzien kobiet na swiecie" zaczyna sie od bialorusi i ukrainy, bo w krajach "bloku" szczegolnie upodobano sobie ten dzien. ps. caly rok dla kobiet, nie raz do roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: czy cheko jest gejem IP: *.hrl.com 08.03.06, 22:06 ze ma tak dobre zdanie o polskich facetach, poza tym dlaczego tylko 90% kobiet w Rosji obchodzi, co z reszta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cheko Re: czy cheko jest gejem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.03.06, 22:15 Nie jest. A te 10% może ten dzień przesypia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monarchista Re: dlaczego tak? IP: *.bielsko.n4a.pl 08.03.07, 09:07 Gość portalu: mily napisał(a): > ja jakos nie uznaje tego swieta, bo mi sie zle kojarzy poprzednim ustrojem. Ale nie został wymyślony przez komunistów, ale przejęty i zawłaszczony w ramach propagowania tzw. obrzędowości świeckiej. A nasz proboszcz urządzał i nadal urządza w tym dniu "Dzień Modlitwy i Skupienia dla Kobiet". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: dlaczego tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 10:36 "staram sie byc dobrym na codzien...", a czemu nie "jestem dobry..." :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzka Re: A dlaczego nie ma Dnia Mezczyzn? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 09:53 Muszę Cię wyprowadzić z błędu. Macie Dzień Mężczyzn. Jest 10 marca. Czyli jutro :) Nigdy nie był jednak tak promowany jak Dzień Kobiet. Nie wiem jak Twoja kobieta, ale ja zawsze świętuję 10 marca z moim mężczyzną i już mam zakupione coś słodkiego dla facetów, z którymi pracuje :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monarchista Re: A dlaczego nie ma Dnia Mezczyzn? IP: *.bielsko.n4a.pl 08.03.07, 09:04 tadeusz1965 napisał: > W koncu to my jestesmy slabsza plcia, krocej zyjemy, jestesmy bardziej podatni > na choroby cywilizacyjne, stres. Coraz czesciej cierpimy na zaburzenia erekcji > - > tego problemu kobiety nie pojma nigdy. Nalezy nam sie ten jeden dzien szacunku > w roku ;-)) Ależ jest Dzień Mężczyzn! To święto 40 męczenników 10 marca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: A dlaczego nie ma Dnia Mezczyzn? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 13:04 Jak chodziłam do szkoły, to co roku był organizowany Dzień Chłopaka - przypadał ostatniego dnia września, czyli 30.09. Tak było w podstawówce, tak było w liceum. Nikt nigdy nie powiedział nam o 10.03. - nawet ksiądz na religii w LO, a był wyluzowany totalnie i kwiatki, cukiereczki itp. w Dniu Chłopaka przyjmował. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: A dlaczego nie ma Dnia Mezczyzn? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 09:13 Mezczyzni maja stale Swoje swieto , kiedy sie im tylko zamarzy. Dla Was najwazniejsze to: praca , kumple ,piwko ,telewizor .............a na koniec dnia jeszcze od styranej kobiety cos przed snem . To cała filozofia Waszego być. Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: A dlaczego nie ma Dnia Mezczyzn? 08.03.07, 09:38 Ale zgorzkniałe brednie... Lepiej zmień faceta, jeśli Ci tak źle. O filozofko... Gość portalu: ania napisał(a): > Mezczyzni maja stale Swoje swieto , kiedy sie im tylko zamarzy. Dla Was > najwazniejsze to: praca , kumple ,piwko ,telewizor .............a na koniec > dnia jeszcze od styranej kobiety cos przed snem . To cała filozofia Waszego > być. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: A dlaczego nie ma Dnia Mezczyzn? 08.03.07, 16:16 Zycie menszczyzny cienszkie jest, niektore swieta (jak mundial czy euro) obchodzimy raz na cztery lata! Nie codzien tez jest final ligi mistrzow. Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Ukraina 08.03.06, 22:22 Tutaj to też święto narodowe - wolne od pracy. Mnóstwo tulipanów, czekoladek itp. Całkiem przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jetlag1 Re: Dzień Kobiet na świecie 08.03.06, 22:45 na swiecie ogolnie nie jest obchodzony, to pozostalosci po komunie, oni to wymyslili, w stanach czy poludniowej ameryce nikt o takim swiecie nie slyszal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TERESA Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 08:51 prace.sciaga.pl/17831.html, PRZECZYTAJ MOŻE BĘDZIESZ WIEDZIEĆ COS WIĘCEJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TERESA Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 08:56 SKOPIOWAŁM STRONE BO MI NIE WESZŁA ZA PIERWSZYM RAZEM, PPRZEPRASZAM. Geneza Dnia KobietMiędzynarodowy Dzień Kobiet 8 marca - w Polsce Ludowej obchodzony był aktywnie, a obecnie w III Rzeczpospolitej z dużą rezerwą. Warto zapoznać się z genezą święta kobiet.W starożytnym Rzymie w pierwszym tygodniu marca obchodzono Matronalia, święto związane z początkiem nowego roku, macierzyństwem i płodnością.W Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy Dzień Kobiet obchodzono w dniu 20 lutego 1909 roku. Początek tego święta sięga 1857 roku, kiedy w Nowym Yorku kobiety w fabryce bawełny zorganizowały strajk i domagały się krótszego dnia pracy oraz takiego samego wynagrodzenia za pracę, jakie otrzymywali mężczyźni.Międzynarodowy Dzień Kobiet zainicjowała niemiecka socjalistka Klara Zetkin, a dzień ten zatwierdzono uchwałą Międzynarodowego Kongresu Kobiet Socjalistek w Kopenhadze w dniach 26-28 sierpnia 1910 r.W Europie - Austrii, Danii, Niemiec i Szwajcarii po raz pierwszy święto kobiet obchodzono 19 marca 1911 roku, organizując w tym dniu demonstracje i zebrania.8 marca 1913 roku zastrajkowały kobiety w Rosji wbrew zakazowi policji, później w dniu 8 marca 1917 roku w S. Petersburgu rozpoczęły się masowe strajki kobiet. Dzień 8 marca świętowany jest w imię uczczenia ofiar krwawo stłumionego strajku robotnic.Kolejna interpretacja powstania 8 marca - dzień ten łączy się z walką angielskich sufrażystek o prawa polityczne. Jednym z istotnych punktów kampanii sufrażystek był dzień, w którym jeden z posłów uległ namowom działaczek kobiecych i zdecydował się przedstawić w parlamencie angielskim wniosek o przyznanie kobietom praw. wyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monarchista Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.bielsko.n4a.pl 08.03.07, 09:14 jetlag1 napisał: > na swiecie ogolnie nie jest obchodzony, > to pozostalosci po komunie, oni to wymyslili, > w stanach czy poludniowej ameryce nikt o takim swiecie nie slyszal. I tu się mylisz. Twoje nienawiść do wszystkiego, co wiąże się z poprzednim systemem jtak cię zaślepia, że nie raczyłeś się zainteresować bliżej tym świętem i jego historią. Przeczytaj poniżej: Dzień Kobiet Data: 8 marca W świadomości społecznej Polaków panuje dość powszechne przekonanie, że obchodzony 8 marca Międzynarodowy Dzień Kobiet został wymyślony przez komunistów. I faktycznie, w PRL, a jeszcze bardziej w Związku Radzieckim, był on jednym z najbardziej celebrowanych i obchodzonych świąt. W rzeczywistości początki międzynarodowego dnia kobiet, choć wywodzące się z szeroko pojętych tradycji lewicowych, nie miały z komunizmem nic wspólnego. Święto to bowiem po raz pierwszy obchodzone było nie w ZSRR, a w najbardziej kapitalistycznym kraju świata – w Stanach Zjednoczonych. W Ameryce już w 1908 r. Choć święto w sposób specjalny dedykowane kobietom było obchodzone już w starożytnym Rzymie, to jego współczesna geneza jest ściśle związana ze zorganizowaną walką kobiet o równouprawnienie, oraz lepsze warunki pracy i życia. Zaczęła się ona w XIX w, w związku z uprzemysłowieniem i pracą zawodową kobiet. Początek sięga 1857 r. kiedy to kobiety zatrudnione w nowojorskiej przędzalni bawełny zorganizowały strajk i domagały się krótszego dnia pracy oraz takiego samego wynagrodzenia za pracę, jakie otrzymywali mężczyźni. W Stanach Zjednoczonych dzień kobiet po raz pierwszy obchodzony był 20 lutego 1908 r., kiedy to miały miejsce wielkie demonstracje na rzecz politycznych i ekonomicznych praw kobiet, a przede wszystkim na rzecz przyznania kobietom prawa do udziału w wyborach. W Europie 3 lata później Propozycja ustanowienia dnia kobiet jako święta o charakterze międzynarodowym przedstawiona została przez amerykańskie delegatki na II Międzynarodowy Kongres Kobiet – Socjalistek, który miał miejsce w dniach 26 – 28 sierpnia 1910 r. w Kopenhadze. Był to postulat dość w owym czasie kontrowersyjny. O ile bowiem idea międzynarodowej solidarności wyzyskiwanej klasy robotniczej była w ruchu socjalistycznym czymś bezdyskusyjnym, to pomysł by kobiety organizowały się politycznie jako kobiety, nie cieszył się wówczas powszechnym poparciem. W tym jednak okresie szczególnie duże wpływy w międzynarodowym ruchu socjalistycznym miała Socjaldemokratyczna Partia Niemiec, w której władzach znajdowało się wielu obrońców praw kobiet, a wśród nich wpływowa niemiecka socjalistka Klara Zetkin. Od długiego czasu pozostawała ona pod silnym wrażeniem działań swych amerykańskich koleżanek. Ona to właśnie, na wspomnianym II Międzynarodowym Kongresie Kobiet – Socjalistek oficjalnie zgłosiła postulat ustanowienia Międzynarodowego Dnia Kobiet. Zgłoszona przez nią propozycja została jednogłośnie przyjęta. W krajach europejskich – w Niemczech, Austrii, Danii i Szwajcarii Międzynarodowy Dzień Kobiet po raz pierwszy był obchodzony 19 marca 1911 r. Data – różna od dzisiejszej – została wybrana przez niemieckie socjalistki w nawiązaniu do wydarzeń z 1848 r., kiedy to król Prus, stojąc w obliczu zbrojnego powstania, złożył obietnicę przeprowadzenia szeregu reform – w tym, niespełnioną, przyznania praw wyborczych kobietom. W dniu tym we tych krajach doszło do szeregu demonstracji i zebrań, w których wzięło udział około miliona kobiet – i mężczyzn. W Niemczech, przed Międzynarodowym Dniem Kobiet w 1911 r., rozprowadzono milion ulotek wzywających do działań na rzecz przyznania kobietom prawa głosu. Wydarzenia w Piotrogrodzie Szczególnie dramatyczny przebieg miał Dzień Kobiet w rosyjskim Piotrogrodzie (obecnie Sankt Petersburg) w 1917 r. Krwawo stłumiona demonstracja pracownic przemysłu tekstylnego, do której doszło zresztą wbrew woli Bolszewików, przerodziła się w rozruchy, na skutek których car Mikołaj II zmuszony został do abdykacji. Powołany następnie Rząd Tymczasowy przyznał kobietom prawa wyborcze. Wydarzenia te – nazwane później Rewolucją Lutową – zaczęły się, według obowiązującego wówczas w Rosji kalendarza Juliańskiego w dniu 23 lutego, zaś to podług kalendarza Gregoriańskiego ich początkiem był dzień 8 marca. Na pamiątkę tych właśnie wydarzeń od 1918 r. Międzynarodowy Dzień Kobiet obchodzony jest w tym dniu. A w Polsce? W Polsce święto kobiet zostało zauważone dopiero po drugiej wojnie światowej. W dniu tym, w okresie PRL, kobietom w zakładach pracy składano życzenia i wręczano prezenty (rajstopy, mydło, kawę) – i – pojedynczego tulipana. Centralne obchody Międzynarodowego Dnia Kobiet zostały w Polsce zlikwidowane w 1993 r., zaś to definitywnie zniosła je... kobieta – Pani Premier Hanna Suchocka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gro powtórzę za ankietą: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 23:44 a to dzisiaj jest taki dzień? ja generalnie mam to gdzieś. żona mi się pochwaliła "nawet koleś poznany w internecie do mnie zadzwonił, bo pamięta, a ty?" a ja o czym mam niby pamiętać? że mam żonę? to nie jest logiczne skoro mamy dziecko? tak powiedzmy np.urodziny to jeszcze od biedy da się przeżyć (bo jest to uczczenie rocznicy), ale takie coś?? niech mi ktoś logicznie wytłumaczy. Z drugiej strony jest równouprawnienie, a w związku z tym każdemu należy sie jednakowy szacunek. niezależnie od płci. świętowac dlatego że jestem/jesteś facetem/kobietą? chyba komuś nieźle pogrzało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renka Re: Dzień Kobiet na świecie IP: 203.185.255.* 09.03.06, 01:49 W Australi tez nie ma takiego zwyczaju. Dzien Kobiet, co to takiego. Mowie o Australiczykach, ale nie wspomne o Polakach. Oni tez juz zapomnieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoannaMittenbacher Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.03.06, 08:46 A ja w Niemczech dostalam wczoraj w pracy bukiet kwiatow , prezent i mnostwo zyczen, choc ja sama nie uznaje tego swieta. Dla mnie kojarzy sie z komunistycznymi imprezami na sile, choc wiem, ze nie jest to swieto komunistyczne.Musze przyznac, ze bylam zdziwiona tymi kwiatami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asche Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.bsk.vectranet.pl 08.03.07, 16:22 podejrzewam że dostałaś kwiaty i inne podarunki bo po prostu twoi przełożenie czy koledzy wiedzą że jestes Polką oraz wiedzą że takie święto jest jeszcze w Polsce obchodzone, KULTURA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Dzień Kobiet na świecie IP: 81.139.136.* 09.03.06, 09:08 w wielkiej brytanii nikt cie nawet w drzwiach nie przepusci, nie mowiac juz o jakics kwiatach...;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabna Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.range86-134.btcentralplus.com 08.03.07, 08:54 Oj bez przesady, mnie tam przepuszczaja codziennie i to dotyczy 90 % mezczyzn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Dzień Kobiet na świecie IP: 81.139.136.* 09.03.06, 09:08 w wielkiej brytanii nikt cie nawet w drzwiach nie przepusci, nie mowiac juz o jakics kwiatach...;/ Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka "Demis Rusos i Toto Kotunio"?! 09.03.06, 09:16 Redakcja zabalowała czy co?! Ci panowie nazywają się Demis Roussos i Toto Cotugno! Nieładnie przekrecać nazwiska.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jka;jk Re: Dzień Kobiet na świecie IP: 24.66.94.* 08.03.07, 08:11 Dzien Kobiet Swietuje Caly Swiat - prosze zdefiniowac co to jest caly Swiat.......W Ameryce Polnocnej nikt nie slyszal o Swiecie Kobiet - poza emigrantami z Europy Wschodniej......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 08:38 Gość portalu: jka;jk napisał(a): > W Ameryce Polnocnej nikt nie slyszal o Swiecie Kobiet A o Święcie Kobiet? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaka Dzień Kobiet na świecie IP: 83.238.170.* 08.03.07, 08:15 Nie wiedziałam że w Hiszpani i na Litwie Dzień Kobiet obchodzi się 7 marca (środa); Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exe Dzień Kobiet na świecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 08:16 Rosja , Białoruś... cały świat ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ankja Dzień Kobiet na świecie IP: *.asta-net.com.pl 08.03.07, 08:21 A ja mam dziś akurat urodziny :) Odpowiedz Link Zgłoś
por1 Re: Dzień Kobiet na świecie 08.03.07, 08:58 Każde święto jest przyjemne. Fajnie dostać prezent ,kwiaty czy chocby calusa albo nawet uśmiech. Szkoda ,że do tego wszystkiego zawsze potrzeba jakiegoś pretekstu,okazji. Może te święta typu Dzień Chłopaka,czy Kobiet...mają nas sklaniać do tego ,abyśmy byli dla siebie milsi i b. uprzejmi jak najcześciej.Ja też mam dziś urodziny.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GG Dzień Kobiet na świecie IP: *.bazapartner.pl 08.03.07, 08:50 A ja już wysłałem dwa bukieciki do moich ulubionych kobiet:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mejlmi Co z ta Moskwa? IP: *.static.dsl.dodo.com.au 08.03.07, 08:52 Autor pisze "W samej Moskwie sprzedano do tej pory półtora tysiąca ton kwiatów." Od kiedy? Od panowania Piotra Wielkiego, od poczatku roku czy moze od zeszlego piatku. Artykul byl umieszczony 8 marca o 3 nad ranem, wiec chyba nie chodzi o dzien dzisiejszy...Moze sie czepiam, ale nie daje mi to spokoju, ze Gazeta umieszcza tekst ktorego sensu sam autor chyba nie rozumie... Odpowiedz Link Zgłoś
mielis Re: Co z ta Moskwa? 08.03.07, 09:41 Tam wcześniej o 2 godziny wstają ! Podobno ziemia jest okrągła, ale dopóki rząd nie zajmie w tej kwestii stanowiska nie chcę tego potwierdzać ! A może M. Giertych ogłosi lepszą sensowniejszą teorię ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mejlmi Re: Co z ta Moskwa? IP: *.static.dsl.dodo.com.au 08.03.07, 11:57 Dzis musieli wstac przynajmniej dziesiec godzin wczesniej, zeby do piatej rano tyle kwiatow kupic i je jeszcze policzyc! Odpowiedz Link Zgłoś
macondowo IIR zaprasza: ekstraordynaryjny rym żeński 08.03.07, 09:03 Z okazji dnia kobiet pani z Włoszczowej Strzeliła sobie dwie kreacje nowe Widząc to mąż jej ruszył na peron By trochę zbić sobie testosteron I teraz tylko pociąg do niej mu w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Dzień Kobiet na świecie IP: *.dip.t-dialin.net 08.03.07, 09:10 Niestety mnie tez, nawet moj wlasny chlopak.Skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
uznam4 W Niemczech nie znają tego dnia.... 08.03.07, 09:13 ....więc po tylu latach też się odzwyczaiłam. Ale pamiętam, że kiedyś w Polsce było tak fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TSD Re: W USA nie znają tego dnia.... IP: *.hsd1.va.comcast.net 08.03.07, 11:20 Nic ani jednego slowa w mediach. Ciekawe czy w Azji obchodza?? Odpowiedz Link Zgłoś
colombina Re: W USA nie znają tego dnia.... 08.03.07, 12:37 I bardzo dobrze. Pamietam dzien 8 Marca z Polski. Szef nas wezwal do swojego gabinetu, gwozdzik, ciasteczka i kawusia przygotowana i podana przez jego sekretarke (a jakze). Pozniej przez pol godziny musialysmy wysluchiwac seksistowskich dowcipow w jego wykonaniu. Na kazde nastepme "Swieto" kobiet, bralam sobie urlop, zeby nie musiec uczestniczyc w tym cyrku. Odpowiedz Link Zgłoś