Dodaj do ulubionych

moja strona - zapraszam

02.03.03, 23:27
Szanowni Państwo - stało się. Jestem gospodarzem swojej strony internetowej. Serdecznie zapraszam, choć mam świadomość, że to jest na razie jak na nowym mieszkaniu - wielu rzeczy brak, co i rusz człowiek potknie sie o jakiś wystający przedmiot, światła gdzieniegdzie jeszcze nie ma, ale mam nadzieję, że jakoś sie utrzęsie. Zapraszam i proszę o uwagi odnośnie czytelnośći, szybkości otwierania itd.
Od razu zaznaczam - strona będzie nie tylko gumowa, sporo czarno-bieli, podczerwieni (Pan Maciej już tę podstronkę spenetrował jak wiem), bo uważam, że guma nie jest żadnym dobrem samym w sobie. To tylko jedna z wielu fotograficznych technik Nie gorsza od innych, ale i nie lepsza. Zapraszam więc, proszę pisać na forum, mailować (mój priv tam jest) - czekam na uwagi.
stremowany
Obserwuj wątek
    • maciejkastner Re: moja strona - zapraszam 02.03.03, 23:37
      mosteczek2 napisał:

> Szanowni Państwo - stało się. Jestem gospodarzem swojej strony internetowej.
      Se
      > rdecznie zapraszam, choć mam świadomość, że to jest na razie jak na nowym
      miesz
      > kaniu - wielu rzeczy brak, co i rusz człowiek potknie sie o jakiś wystający
      prz
      > edmiot, światła gdzieniegdzie jeszcze nie ma, ale mam nadzieję, że jakoś
      sie
      > utrzęsie. Zapraszam i proszę o uwagi odnośnie czytelnośći, szybkości
      otwierania
      > itd.
      > Od razu zaznaczam - strona będzie nie tylko gumowa, sporo czarno-bieli,
      podczer
      > wieni (Pan Maciej już tę podstronkę spenetrował jak wiem), bo uważam, że
      guma
      > nie jest żadnym dobrem samym w sobie. To tylko jedna z wielu fotograficznych
      te
      > chnik Nie gorsza od innych, ale i nie lepsza. Zapraszam więc, proszę pisać
      na
      > forum, mailować (mój priv tam jest) - czekam na uwagi.
      > stremowany
      >
    • mosteczek2 Re: moja strona - zapraszam 02.03.03, 23:39
      Oj dzięki i sorry - wszystko panie z tych nerw!!!!
    • ajon1 Re: moja strona - zapraszam 03.03.03, 08:48
      Jestem pod dużym wrażeniem prezentowanych fotografii. Dzięki nim ponury
      poniedziałkowy poranek pięknie mi się zaczął. Wiele fotografii już widziałem na
      innych stronach, ale ten zbiór na stronie autora jest fantastyczny.
      Jeśli chodzi o gumę to styl i warsztat Pana Tomasza podoba mi się najbardziej z
      wszystkich, które oglądałem. Gumy są bardzo fotograficzne i często po pierwszym
      spojrzeniu na zdjęcie muszę sprawdzić podpis pod nim czy to guma czy brom, ale
      niosą z sobą niepowtarzalny nastrój. Nie jest to nastrój ponury ale raczej
      uczucie ciepła i odświętności, może dzięki tematyce. Chociaż również
      Siekierkowski prezentuje się dostojnie i odświętnie i jest jakiś taki bliski,
      mimo że z betonu i stali.
      Gratuluję.
      Jeśli chodzi o uwagi techniczne, to zauważyłem że niektóre podpisy, które
      powinny być pod zdjęciami są przykryte przez miniatury zdjęć. Innych usterek
      nie stwierdziłem, jeśli nawet są to człowiek pochłonięty oglądaniem fotografii
      nie potrafi ich dostrzec.
      Pozdrawiam
      • mosteczek2 Re: moja strona - zapraszam 03.03.03, 10:09
        Bardzo dziękuję za wiadomość, miłe słowa i uwagę odnośnie podpisów. Też zauważyłę, w tym tygodniu sukcesywnie będę poprawiał. A że guma jak bromm... cóż, to wynika z mojego głębokiego przekonania, że g fotografia nie musi naśladować malarstwa. Różnice są bardziej widoczne w kontakcie bezpośrednim, a nie przez Sieć, która zawsze ma tandencję do spłaszczania i przekłamywania obrazu. Dziękuję za miłe słowa i uwagi na początek tygodnia. Zapraszam do zaglądania. Teraz będę starał się szybko aktualizować, kompresować i wprowadzać.
        • ajon1 Re: moja strona - zapraszam 03.03.03, 10:41
          mosteczek2 napisał:

A że guma jak bromm... cóż, to
          > wynika z mojego głębokiego przekonania, że g fotografia nie musi naśladować
          > malarstwa. Różnice są bardziej widoczne w kontakcie bezpośrednim, a nie
          przez
          > Sieć, która zawsze ma tandencję do spłaszczania i przekłamywania obrazu.

Mam nadzieję na rychły kontakt bezpośredni z Pańskimi gumami (mam na myśli
          wystawę w Krakowie)
          Pozdrawiam
    • gumista Re: moja strona - zapraszam 04.03.03, 14:33
      most na swojej stronie wrzucił swoje foty z Jabłecznej - świetne zobaczcie.
      Przy okzaji mam pytanie do autora zdjęć - gum. Jak wykonuje na swoich gumach to
      niebo - ono jest przepiekne.
      O co mi chodzi, czy robiąc zdjęcie mysli Pan i robi je pod kątem gumy
      np wieczorem kiedy niebo jest już trochę ciemniejsze, czy te Pańskie gumy z
      ciemnymi niebami to efekt naświetleń w podczerwieni a później w gumie. Ogólnie
      chodzi mi o poznanie powstawania takiej gumy, gdzie niebo jest wręcz ciemne.
      Czy to jest tylko kwestia wywołania i dlaszej obróbki w domu, a foty np ta
      pierwsza na podstronie są wykonane w dzień słoneczny?
      prosze o odpowiedź i zrozumienie?
      • mosteczek2 Re: moja strona - zapraszam 04.03.03, 16:44
        Zara zara - a kunkretenie to oco sie dla Pana rozchodzi?
        Jeśli o ciemne nieba - no, wie PAn, od tego mądrzy ludzie wymyślili filtry. Wiele lat temu. Nijakiej tajemnicy w tym nie ma. Tylko trzeba po prostu uprawiać czarno-białą fotografię,do czego zresztą wszystkich namawiam. Nie uciekać od razu w fotografię z labu albo cyfrową, bo niczego się człek nie nauczy.
        Wytrwałości życzy
    • gumista Re: moja strona - zapraszam 10.03.03, 09:42
      Zabaczcie na strone mosta - zamiescił tam trochę czarno-białek warte
      zobaczenia, dodatkowo jeszcze sporo jest gum.
      Panie most - cały czas nie działa galeria Kazimierz - uuups przepraszam jedno
      zdjęcie działa ale reszta ni w ząb.
      pzdr i czekamy na kolejne foty.
      • mosteczek2 Re: moja strona - zapraszam 10.03.03, 11:22
        Panie Macieju, spoko. Czekam na rozszerzenie przestrzeni na serwerze. Dziś albo
        jutro będzie OK. A ja nawet nie wiedziałem, że się na b&w mówi "czarno-
        białki". B. ładne! Jak tam gumy? Ba ja na Panów patrzę z podziwem. Ja się
        rozleniwiłem, a niesłusznie, bo pracy dużo. A nie, sorry, przecież dziś lećę
        dopracowni, 60 zdekatyzowanych kartonów czeka na zaklejenie! Darz chrom!
      • mosteczek2 Re: moja strona - zapraszam 10.03.03, 11:24
        Panie Macieju, spoko. Czekam na rozszerzenie przestrzeni na serwerze. Dziś albo
        jutro będzie OK. A ja nawet nie wiedziałem, że się na b&w mówi "czarno-
        białki". B. ładne! Jak tam gumy? Ba ja na Panów patrzę z podziwem. Ja się
        rozleniwiłem, a niesłusznie, bo pracy dużo. A nie, sorry, przecież dziś lecę do
        pracowni, 60 zdekatyzowanych kartonów czeka na zaklejenie! Darz chrom!
        • gumista Re: moja strona - zapraszam 10.03.03, 14:16
          Jak gumy - robią się, właściwie nie ma dnia teraz w którym coś bym nie robił w
          kierunku gum - już przyznaję jestem trochę zmęczony, jednak satysfakcja
          zwycięża to zmęczenie i lenistwo - miło sobie popatrzeć na gumy (chociaż
          jeszcze niedoskonałe, jednak już jest na co popatrzeć). Dzisiaj ostatecznie
          robię ostatnie próby z wydobyciem świateł - bo jak wiecie cos ostatnio to jest
          mój największy problem. Dzisiaj więc zamierzam zrobić moją pierwszą gumę
          naświetloną "poprawnie".
          Nie kleje trochę o co chodzi z tym dekatyzowanym kartonem. Jeśli chodzi o
          przeklejanie to już wiem ale 60 sztuk (to trochę przesada), no chyba, że nowa
          wystawa albo nowe prace się szukują.
          • ajon1 Re: moja strona - zapraszam 10.03.03, 14:39
            gumista napisał:

> ale 60 sztuk (to trochę przesada),

O ja Cię.. Jak zazdroszczę. Gdybym miał gdzie powiesić to całe tatałajstwo to
            też bym przeklejał 100 kartek żeby mieć przez 3 miesiące spokój z tym nudnym i
            stresującym zajęciem. A może ktoś zajmie się profesjonalnym przeklejaniem
            papieru dla gumistów i gluciarzy ? Może producenci papieru czerpanego ?
            Jak się guma w Polsce rozwinie dzięki naszemu forum to może to być intratne
            zajęcie (ha, ha, ha).
            • gumista Re: moja strona - zapraszam 10.03.03, 14:51
              ajon1 napisał:

> gumista napisał:
              >
              > > ale 60 sztuk (to trochę przesada),
              >
              > O ja Cię.. Jak zazdroszczę. Gdybym miał gdzie powiesić to całe tatałajstwo to
              > też bym przeklejał 100 kartek żeby mieć przez 3 miesiące spokój z tym nudnym
              i
              > stresującym zajęciem. A może ktoś zajmie się profesjonalnym przeklejaniem
              > papieru dla gumistów i gluciarzy ? Może producenci papieru czerpanego ?
              > Jak się guma w Polsce rozwinie dzięki naszemu forum to może to być intratne
              > zajęcie (ha, ha, ha).

I całkiem nieźle mogliby zarobić przy okazji dając np ogłoszenie "sprzedam
              przeklejony papier do gumy" hi hi hi. Dobre
              • mosteczek2 Re: moja strona - zapraszam 10.03.03, 18:04
                Mogę zacząć produkcję. Know-how mam opanowane. 60 kartoników? To mało, i to sa
                na razie b. trudne w obróbce CANSONY francuskie. dają b. piękny efekt - patrz
                na mojej stronie "Kaplica św Ducha" w jabłecznej, trzeba je wiele razy
                naświetlać, ale ostatecznie b. pieknie pracuję.
                A papier sie dekatyzuje przed użyciem. To sprawia, że przestaje zmieniać
                wymiary. Jak jeansy.
                • gumista Re: moja strona - zapraszam 10.03.03, 18:11
                  Witam!!

Mógłby Pan napisac coś więcej o tym dekatyzowaniu? Jestem ciekawy jak to sie
                  robi no i oczywiście czym. Przyznaję się i poddaję - nie mam zielonego pojęcia
                  jak dekatyzuje się papiery?
                  Skoro to by miało pomóc i pomaga - to dlaczego nie zacząć dekatyzować?
                  Licze na zrozumienie!
                  Dzisiaj jestem zły, ale na kigogo stąd (jakis palant zrobił mi negatywy i są
                  zadymione) - jestem w...ny. pzdr.
                  • mosteczek2 Re: moja strona - zapraszam 10.03.03, 18:35
                    Żadna tajemnica. Trzeba je sparzyć gorącą wodą. Panie Macieju!!!! Proszę
                    zajrzeć do książek na gumowej stronie! Przecież tam wszystklo jest opisane!
                    • gumista Re: moja strona - zapraszam 13.03.03, 09:27
                      Pisał Pan, że objetość Pańskiej strony to jakieś 80 mb - a może by tak skany
                      zdjęć zmniejszyć tzn do tegiej rozdzielczości ekranowej. Wówczas zaoszczędzi
                      Pan sporo miejsca na dysku i pewnie kasy bo każde zwiekszenie miejsca wiąże się
                      z kosztami. pzdr.
                      darz chrom
                      • mosteczek2 Re: moja strona - zapraszam 13.03.03, 10:17
                        Nisko i w pas. Dziękuję za sugestię, i tak je ostatnio zmnijszałem. Dałęm nieco
                        większą rozdzielczość niz internetowa - ca 80 dpi, ale być może heszcze
                        zmniejszę. A i tak czeka mnie rozszerzenie przestrzxeni na serwerze. Zwłaszcza
                        że teatr mi sie nie mieści, a i kazimierz nie wlazł dziad jeden, serdecznie za
                        to przepraszam. Będziemy z tym walczyć. W najbliższym czasie uruchomię Mazury i
                        Suwalszczyznę, a pogtem przystapię, do rekonstrukcji strony głównej, zgodnie z
                        Państwa sugestiami i moimi niedosytami od samego początku. No cóż, ale to po
                        prostu jest sytuacja człowieka zmienijącego koniczki w trakcie przeprawy.
                        Ukło. Darz chrom!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka