Dodaj do ulubionych

Studiować taniec,czy to możliwe?

07.11.06, 20:06
Witam serdecznie!!
Pasjonuję się tańcem i chciałabym się tym zajmować w przyszłości.Od jakiegoś czasu przeczesuję internet w poszukiwaniu takiego kierunku.Znalazłam parę propozycji,m.in. taką:
www.wsu.kielce.pl/kierunki/taniec.htm
Pozatym jest jeszcze Pedagogika Baletu W AM im.F.Chopina w Warszwie.
Szczerze mówiąc nie wiem czy takie studia są dobre,czy dobrze przystosują mnie do przyszłej pracy.
Proszę was o wasze doświadczenia na ten temat.A może ktoś też w tym roku zdaje maturę i marzy o studiowaniu tańca?Proszę o odpowiedz na forum albo maila.
Pozdrawiam serdecznie!!! :-)
Obserwuj wątek
    • beata2802 Re: Studiować taniec,czy to możliwe? 29.11.06, 20:21
      W polsce nie można studiowac tańca. Dlatego wlasnie uczniowie szkoly baletowej
      nie studiują.
      A jesli chodzi o taniec wspolczesny, to od razu radze Ci wyjechać na ZAchód,
      jesli myslisz o tym poważnie.
      • swanilda Re: Studiować taniec,czy to możliwe? 20.12.06, 10:22
        No, to pewna przesada.. Absolwenci baletówki często studiują właśnie na
        pedagogice baletu, jeśli tylko myślą o nauczaniu tańca w przyszłości. Inna
        sprawa, że tam dominuje klasyka i właściwie nikt, kto wcześniej nie kończył
        baletówki, tam nie ma szans (były pojedyncze przypadki, raczej niezbyt
        zachęcające). Co do studiowania tańca współczesnego to zgadzam się w zupełności
        - trzeba jechać za granicę (Bruksela, Londyn), co oprócz korzyści czysto
        tanecznych ma też plusy ogólno-rozwojowe w dziedzinie kultury. Poza tym warto
        pamiętać, że często audycje do zachodnich szkół tańca odbywają się w Polsce (w
        Bytomiu bodajże do którejś niemieckiej, a w Warszawie, w Centrum Sztuki
        Współczesnej, regularnie do brukselskiej szkoły PARTS).
        • witia0 Re: Studiować taniec,czy to możliwe? 22.12.06, 16:41
          Witaj,

w Bytomiu ma ruszyć już od października nabór na "Wydział Tańca" krakowskiej
          Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej - informacje o tym tutaj:
          wydział tańca PWST wBytomiu .

Poza tym, niby jest jakaś prywatna uczelnia w Kielcach, która ma prowadzić
          licencjackie studia w zakresie tańca, ale o tym nic nie wiadomo - nie odpisali
          mi na maila. Podstawowe informacje tutaj: WSU Kielce .

Jeśli chodzi o Zachód (bliższy i dalszy), w Bytomiu w marcu będą audycje do
          Codarts w holenderskim Rotterdamie - informacje o tym już jutro w portalu
          NowyTaniec.PL.

Trzyletnie studia taneczne od najbliższego roku ruszają również w Berlinie - to
          zdecydowanie taniej i dużo dużo bliżej niż Holandia. Postaramy się o tym
          dowiedzieć czegoś więcej w najbliższych dniach.
    • madzius14 Re: Studiować taniec,czy to możliwe? 23.12.06, 16:46
      hej ja mam ten sam problem rowniez jestem w maturalnej klasie i bardzo bym
      chciala studiowac taniec:)kocham tanczyc i nie moge bez tanca zyc i dlatego
      bardzo bym chciala podjasc studia taneczne o ile sa mozliwe pozdrawiam i
      prosze o odp :)
      • nedda Re: Studiować taniec,czy to możliwe? 23.12.06, 17:20
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Jdnak najbardziej przekonuje mnie Bytom..Także jeśli ktoś ma może jakiś informacje na ten temat,będę bardzo wdzięczna :)
        Pozdrawiam srdecznie
        • kitrii LINZ 24.12.06, 01:15
          no i jest jeszcze mozliwosc studiowania w Linz(Austria)...
          • witia0 Re: LINZ 24.12.06, 13:38
            Oczywiście :)- i w Londynie - London Contemporary Dance School
            tutaj .

Nie wiesz może, gdzie i kiedy odbywają się audycje do Linz?
            • witia0 Audycje do Rotterdamu w Bytomiu 24.12.06, 14:31
              10 marca w Bytomiu audycja do Rotterdamse Dansacademie (CODARTS) - przeznaczona
              również dla tych, którzy maturę zdają dopiero w maju (to chyba dość ważne dla
              niektórych).

<a href="nowytaniec.pl/?p=202" target="_blank>Informacje na temat audycji
              w Bytomiu - w serwisie NowyTaniec.PL </a>
              • witia0 link raz jeszcze 24.12.06, 14:34
                <a href="nowytaniec.pl/?p=202" target="_blank">Informacje na
                temat audycji
                w Bytomiu - w serwisie NowyTaniec.PL </a>
                • kitrii audycje do Linz 13.03.07, 23:18
                  oj dawno mnie tu nie było;) Napewno w maju jest audycja na miejscu jak sie
                  dowiem dokładniej to napisze.pozdr
    • kitrii AUDYCJA DO IDA W LINZ 17.03.07, 02:41
      audycje do Institut Danse of Arts w Linz odbedzie sie 29 i 30.03.2007 nie jest
      platna.
    • artystyczna1 Re: Studiować taniec,czy to możliwe? 21.06.07, 11:59
      Jeżeli masz już jakieś doświadczenie w tańcu i chciałabys stworzyć własny
      spektakl tańca to polecam roczny Kurs Choreografii Scenicznej w Krakowie.
      Zajęcia prowadzą m.in. Eryk Makohon, Marta Pietruszka i inni. Tegoroczna to już
      piąta edycja Kursu!

Więcej na www.art.krakow.pl/choreografia.html
      • kitrii Re: Studiować taniec,czy to możliwe? 21.06.07, 22:04
        a widziałam tegoroczne dyplomy tega calego kursu chor. w Krakowie i bylo to
        totalne dno!Nie polecam szczegolnie za 300mies. za jedne zajecia w mies.Jak
        studia to studia,tzn profesjonalne przygotowanie do zawodu.W tym roku ruszyl
        Bytom oby sie to wszystko udalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka