Dodaj do ulubionych

1,96 biliona sposobów na sznurówki

IP: *.dialog.net.pl 14.02.07, 09:53
ciekawe, robię tak od jakichś - mniej więcej - 25 lat...
Obserwuj wątek
    • Gość: Ravi Re: 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 10:27
      Czyli pan Sznurowadło kłamie że to wymyślił?
      Ja jednak sznuruje standardowo, ale faktycznie - wszystkie metody działają. Zajęcie na nudne środowe poranki (lol).
    • Gość: Faksymila 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.aster.pl 17.02.07, 09:52
      Ciekawe, kiedy się już wszyscy tłumacze pokapują, że angielski "bilion" to
      polski "miliard".
      • Gość: Kasiulla Re: 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 10:25
        Wiesz co? Chyba nie tłumacze, bo ci w 99,99% przypadków wiedzą (jako
        przedstawiciel tego zawodu oraz korektor/redaktor tłumaczeń mam obserwacje z
        pierwszej ręki).

Niebezpieczeństwa upatruję w niekompetentnych dziennikarzach i innych stworach,
        którym wydaje się, że na tyle opanowali język angielski czy inny, żeby móc
        swobodnie tłumaczyć na nasze. Nic mnie tak nie irytuje jak nieudolne próby
        tłumaczenia podejmowane przez ludzi, którzy język opanowali w stopniu
        pozwalającym na zakup biletu na dworcu i konwersację o tym "jak spędziłem
        wakacje".
        • Gość: Marcin Re: 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 16:10
          tez zwrocilem na to uwage, bieda straszna wsrod dziennikarzy
          • Gość: Kismeth Re: 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.07, 00:32
            To Wy jesteście śmieszni :) Ja np. padam przed Waszymi postami ze śmiechu :)
            Wszystko jest jak najbardziej w porządku. Liczba się zgadza. Na amerykańskiej
            stronie jest liczba trillion (pl - bilion). Angielski billion to miliard.
            • Gość: Ijonus Re: 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.stk.vectranet.pl 18.02.07, 11:07
              Haha... Komp - 2000zł. Stałka na miesiąc - 100zł. Przeczytać absolutnie
              bezdyskusyjne zgaszenie kilku cholernych mądrali którym nawet nie chciało się
              sprawdzić, tylko od razu rozpoczęli dyskusję o upadku dziennikarstwa - bezcenne :]
      • Gość: Michał Re: 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.chello.pl 17.02.07, 11:32
        Mądrzysz się, a akurat przetłumaczyli dobrze:

www.fieggen.com/shoelace/2trillionmethods.htm
    • Gość: Mirek 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.olsztyn.mm.pl 17.02.07, 10:26
      Wiążę tak jak opisano i przedstawiono na stronie od z górą 30lat, czyli od
      kiedy się nauczyłem sznurować, inie wiedziałem że ktos to sobie wymyślił. Tato
      nauczył mnie tak wiązać a jego, jego dziadek. Więc ten gościu wymyśla, że to
      jego "wynalazek"!!!
    • xtrin Re: 1,96 biliona sposobów na sznurówki 17.02.07, 11:37
      Ja także wiążę tak "od zawsze".
      Jest to oparte o żeglarski węzeł płaski, podczas gdy większość osób wiąże buty
      pętelkową wariacją węzła "babskiego".
      • Gość: regis Re: 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 11:45
        dokladnie, to jest wezel prosty z dwoma udziwnieniami (mozna to chyba nazwac
        podwojnym wezlem refowym). jesli ktos kiedykolwiek mial stycznosc z zeglarstwem
        to wie ze to jest najbardziej popularny wezel a wymyslono go.. hoho, dawno temu:)
    • Gość: kwatermistrz 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.chello.pl 17.02.07, 11:46
      Australijski informatyk wymyślił już prawie 2 biliony sposobów na zawiązanie
      "sznurowadeł"
      "sznurowadła"-tasiemka do wiązania gorsetów
      Kto pracuje w redakcji Wyborczej, czy tak trudno wam nawet przetłumaczyć tekst
      na polski który dostaliście z Tel Aviv Post?
      Co prawda nowy słownik języka polskiego pozwala nieukom używać słowa
      "sznurowadła", ale od redakcji portalu czy gazety to się coś więcej wymaga.
      • Gość: mycha Re: 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: 213.155.169.* 17.02.07, 14:42
        no juz bez przesady! a co mieli napisać wstążeczki do wiazania butów?!
      • michal.kowalewski Re: 1,96 biliona sposobów na sznurówki 18.02.07, 19:58
        Gość portalu: kwatermistrz napisał(a):

> Co prawda nowy słownik języka polskiego pozwala nieukom używać słowa
        > "sznurowadła", ale od redakcji portalu czy gazety to się coś więcej wymag

Nie nieukom, tylko wszystkim.
        A "sznurowadła" w znaczeniu gorsetowym SJP wskazuje jako archaizm.
        Miłego wieczoru ze słownikiem!
      • ffamousffatman Re: 1,96 biliona sposobów na sznurówki 19.02.07, 03:41
        od czterdziestu ponad lat wiaze sznurowadla i nie przeszlo mi nigdy przez glowe wiazac sznurowki.
    • Gość: Giac 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 12:19
      wiązałem tym sposobem reklamówki na śmieci i nigdy nie wpadłem na to że można też sznurówki :P
      • Gość: babyjess Re: 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.st.kolornet.pl 17.02.07, 21:03
        Ja też! :D
    • Gość: niuniuś Zamiast pieprzyć głupoty... IP: *.chello.pl 17.02.07, 13:20
      ... powiedzcie gdzie kupić sznurowadła, bo jak zauważyłem jest to problemem.
      Widać wg najnowszych trendów buty należy wyrzucać gdy pękną sznurówki.
      • Gość: grześ Re: Zamiast pieprzyć głupoty... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.07, 14:57
        może w pierwszym lepszym kiosku?? bo faktycznie jest problem ale ze sznurówkami
        do glanów... te można kupić mniej wiecej w co piątym kiosku :]

Gość portalu: niuniuś napisał(a):

> ... powiedzcie gdzie kupić sznurowadła, bo jak zauważyłem jest to problemem.
        > Widać wg najnowszych trendów buty należy wyrzucać gdy pękną sznurówki.
    • Gość: idiota 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.07, 14:23
      słowo daję - nie wiem jak zawiązać sznurówki tym sposobem. próbowałam kilka razy i nie udało mi się uzyskać węzła. zresztą nigdy sobie nie radziłam ze sznurówkami. inne dzieci wiązały mi buty. och, to moja trauma z dzieciństwa. idę płakać do poduszki.
    • Gość: Wrecekrzepki A jesli czesto rozwiazuja sie wam sznurowki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 17:19
      to polecam ten sposob: www.fieggen.com/shoelace/secureknot.htm

W butach gorskich mam sznurowki okragle, ktore bardzo czesto rozwiazywaly mi sie
      w trakcie wedrowek. Ale od kiedy zaczalem wiazac w/w sposobem, nie rozwiazaly
      sie samoistnie nigdy. Jedna uwaga - podczas rozwiazywania nalezy rownoczesnie
      ciagnac za oba konce sznurowki, w przeciwnym wypadku wezel moze sie splatac.
      • Gość: Eryk Re: A jesli czesto rozwiazuja sie wam sznurowki.. IP: 86.69.91.* 17.02.07, 23:42
        Wielkie dzięki! Od 30 lat chodzę po górach i zawsze ten sam problem. A tu takie
        proste rozwiązanie. pozdrawiam.
        • Gość: Drapak Re: A jesli czesto rozwiazuja sie wam sznurowki.. IP: *.bb.sky.com 18.02.07, 15:53
          He, he, Ian's Secure Knot jest rewelacyjny! Dziś go wypróbowałem na niesamowicie
          śliskich sznurówkach, chodziłem sporo i węzeł zupełnie nie miał zamiaru się
          rozwiązać!
          Koniec problemów w górach!
          Genialne!
    • Gość: ralf 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 19:43
      No, gość ma hopla i to wcale niezłego, dobrze, że niegroźny. A tak na
      marginesie, to nie zamierzam się uczyć od nowa czynności, którą z powodzeniem
      wykonuję od ponad 30 lat. Cierpliwym życzę sukcesów.
    • Gość: Lukas 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 22:36
      Heh. Siedzę jak debil od 10 minut i uczę się na nowo wiązać buty - niezłe:) Do
      malkontentów - nie chodzi tu o rodzaj węzła - znają go wszyscy - tylko o sposób
      wiązania. A jest naprawdę niezły.
      • Gość: Drapak Re: 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.bb.sky.com 18.02.07, 15:55
        Jest niezły, ale trochę trudno zawiązać naprawdę ciasno ten węzeł (nie chodzi o
        zaciśnięcie węzła, tylko utrzymanie dużego napięcia sznurówek). Klasyczny sposób
        jest lepszy pod tym względem. I chyba tylko pod tym...
    • Gość: ja Bilion = Miliard po polsku MATOŁY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.07, 11:05
      !
      • Gość: Ijonus Re: Bilion = Miliard po polsku MATOŁY IP: *.stk.vectranet.pl 18.02.07, 11:09
        Najpierw sprawdź źródło, bo w tej chwili to ty wyszedłeś na matoła...
    • tetradrachma koniecznie premier J. Kaczynski 18.02.07, 11:12
      powinien "wynalazkiem" Iana zainteresować się !
    • Gość: Jolaos 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 12:55
      wiązałem tak nieczytając tego artukułu !! ALe mi odkrycie!!!!

world2.monstersgame.pl/?ac=vid&vid=35071427
    • Gość: lolka Re: 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.elsat.net.pl 18.02.07, 16:00
      ciekawe ile jest sposobów na rozwiazywanie zawiazanych sznurówek, chyba zaczne
      sie tym zajmowac i napisze na ten temat prace doktorska.
    • Gość: Wacek Pompka 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.icpnet.pl 18.02.07, 20:08
      ja tam wiążę na drabinkę:)
    • Gość: ramzes5 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.chello.pl 18.02.07, 22:14
      Jestem po amputacji ręki,ciekawe czy wymyślił chociaż jedna metodę wiązania
      sznurówek jedną ręką?
      • Gość: k Re: 1,96 biliona sposobów na sznurówki IP: *.acn.waw.pl 19.02.07, 01:09
        www.fieggen.com/shoelace/onehandedknot.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka