immanuela 25.06.07, 10:44 czyjażem dobrze zrozumiała, żeś Pani z grodu Karka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
immanuela Re: Liro! 25.06.07, 10:45 bosz, jakiego Karka? No to jesteś Pani stąd? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: Liro! 25.06.07, 10:46 immanuela napisała: > czyjażem dobrze zrozumiała, żeś Pani z grodu Karka? Apsolutnie NIE! Gród Karka sobie wypraszam! ;-))) Ale Smoka mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Liro! 25.06.07, 10:47 Grodem Karak to liczne miasta w Polszcze mozna nazwac, n'est-pas? Odpowiedz Link Zgłoś
immanuela Re: Liro! 25.06.07, 10:48 ale Kark, to była wybitna postadź chistorydżna! Jak Pani może sobie wypraszać! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: Liro! 25.06.07, 10:50 No toć prawda... ma on swoją dzielnicę, o wdzięczniej nazwie Kurdwanów np. Odpowiedz Link Zgłoś
immanuela Re: Liro! 25.06.07, 10:58 ale Kurdwanów i tak ma ładniejszą nazwę, od Gdańska_Wrzeszcza np. choć z kolei do Wrzeszcza to mi osobiście się fajnie rymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Liro! 25.06.07, 11:01 Aha, a z lektury opakowania "Zaprawy do ogorkow konserwowych" firmy Ziolopeks, co to przyszla z Fioletowa Krowa, dowiedzialem sie ze: 1. W miejscowosci Wykroty jest ulica Wzywolenia. Wykroty Wyzwolenia 33. Czemus sie wzruszylem i pomyslaelm o was, Dziewiarze. 2. Zidentyfikowalem kolejnego "flaszywego pryzjaciela" tlumaczy miedzy pl. a rus. Otoz rosyjskie "ukrop" oznacza nasz "koper". Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: Liro! 25.06.07, 11:06 aaa, ukrop na krawacie (albo i dywanie)? Co mi przypomina ulubione powiedzenie mej chrzestnej matki: 'Naplewat' na krawat' - na pału można spat'" Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Liro! 25.06.07, 11:09 W rzeczy samej (majl poszedl) jezyk rosyjski pelen jest takich cudow. Popluarnos c jakim sie tam ongi cieszylo polskie pismo "Uroda" mimo jego tytulu.... No, a "urok"? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: Liro! 25.06.07, 11:19 Квазимодо... zawsze mnie wzrusza taki zapis. W latach dziewięćdziesiątych telewizja ukraińska emitowała cały cykl o Fantomasie. Zaprzyjaźniony chłopczyk, wyczyniając brewerie z plastikowym człowieczkiem wołał: "Udirajet Fantamas, udirajet, Fantamas!" Odpowiedz Link Zgłoś
immanuela Re: Liro! 25.06.07, 11:22 a Kamanda Pinka Fłojda, czyż to nie było urocze? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: Liro! 25.06.07, 11:13 Jednakowoż perfumy "Irish Mist" nie zdobyły popularności na niemieckim rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Liro! 25.06.07, 11:17 Ale Irish Moss jest produktem niemieckim, perfurmiarskich. Tak czy inaczej, czy dalej idzie ekspansja kosmetykow Pupa na rynku polskim?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Liro! 25.06.07, 11:18 Swoja droga, ciekawie musi Niemcom brzmiec "mistycyzm":-) Odpowiedz Link Zgłoś
immanuela Re: Liro! 25.06.07, 11:19 a ja tak nienawidziłam Pietii, mojej nauczycielki rosyjskiego! A teraz mogę bez trudu przeczytać, szto eta urod! Odpowiedz Link Zgłoś
immanuela Re: Liro! 25.06.07, 11:20 OSRAM weszło na rynek polski, a nawet podbiło9 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Liro! 25.06.07, 11:31 Juz przed wojna sobie z tego zartowali. Ze "co to jest, wisi pod sufitem i grozi". Jeszcze kretyni reklamowali sie "zarowki inynch sa z wolframu, nasze sa z tungstenu". Aha, dzis w artykule o energii ze swinskich obchodow, jakis GWgeniusz pisze ze metan smierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: Liro! 25.06.07, 11:40 :-))) Majl doszedł wdwójnasobnie. V. Ch. nie znam. PS. Ciekawe... Albo to kwestia obcości języka, albo prawej półkuli.... Nic mi nie przeszkadza w formułowaniu nazw kolorów, wcale się barwa napisu nie narzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Liro! 26.06.07, 01:28 Po zwizualizowaniu sobie Gdanska - Wrzeszcza uswiadomilam sobie po raz pierwszy wlasciwe znaczenie nazwy dzielnicy Krzyki w Breslau. Odpowiedz Link Zgłoś