lira_korbowa 04.09.07, 14:11 pomiędzy jedną a drugą cerkwią sobie toto stoi (opatrzone adewkatną nazwą): [url=img181.imageshack.us/my.php? image=beskidniski2007043dj1.jpg] [img=img181.imageshack.us/img181/8748/beskidniski2007043dj1.th .jpg][/url] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lira_korbowa A teraz niech mi to ktoś szybko wyrzuci! ;-))) 04.09.07, 14:14 Psianoga, postępowałam zgodnie z jenstrukcją Breza.... auuuć! Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: zabytek architektury spróbuję wrzucić 04.09.07, 14:22 Lira, rzuc mi ten obrazek na skrzynke z ktorej zaraz sie odezwe, OK:-) Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa ambicją wiedziona 04.09.07, 15:02 ponawiam próbę - zwłaszcza, że serwer pocztowy jak wisiał, tak i wisi. fotoforum.gazeta.pl/3,0,842461,2,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: ambicją wiedziona 04.09.07, 15:04 O zesz ty :-)))) Miraz! "Czy z dala oblok blyzszcy, czy jutrzenka wschodzi..." Lira, smoook dziekczynny:-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Teraz to się już nie opędzicie ;-))) 04.09.07, 15:17 Nooo, jeszcze tylko jedno w tym klimacie: fotoforum.gazeta.pl/3,0,842468,2,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Teraz to się już nie opędzicie ;-))) 04.09.07, 15:33 "Lecz tej wlasnie chwili czekal jak zbawienia pan Gosiewski". :-) Prosiem o wiecej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Teraz to się już nie opędzicie ;-))) 04.09.07, 16:27 Jerum, pani Liro, czy ten Miraż w Komanczy czy tez w Moszczancu, bo mam deja vu sprzed 20 lat??? Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: Teraz to się już nie opędzicie ;-))) 04.09.07, 17:27 Miraż w Bartnem się znajdywa. Tuż obok prawosławnej cerkwi (greckokatolicka stoi nieco dalej), w której właśnie odbywała się próba ślubu (mieszanego, polsko-łemkowskiego). Pop pobiegł za mną, aby przedstawić swoje poglądy na sprawy narodowe oraz wizje przyszłości wioski. Notabene, wiekszość mieszkańców wsi przeszła na prawosławie w 1928 r. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Teraz to się już nie opędzicie ;-))) 04.09.07, 17:34 Bujne to historia okolice...ostatni raz bylam tam, w Bartnem znaczy, piechota jednodniowa z Ropianki, 26 lat temu... Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Na wprost remizy OSP? :) 04.09.07, 22:41 Stara cerkiew robi za coś w rodzaju muzeum, nie szło dwu utrzymać. A zauważył ktoś, że wieża nad babińcem tam taka pochylona?? Ktoś mi kiedyś opowiadał dlaczego: do remontu ściągnęli cieśli ze Słowacji: jeden robił obelkowanie z jednej strony, drugi z drugiej, a za miarę służyły im łokcie. Jako że jeden miał ramię dłuższe, to i tak wyszło :) Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa yhy :) 04.09.07, 22:56 To dobry, sprawdzony sposób radziecki na zbudowanie szosse. A cerkiew przeca denominacji wrażej była. PS. Ładna piosenka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Acha, i nie mów, zwłaszcza tam, "pop" 05.09.07, 07:27 bo to dla nich trochę obraźliwe, coś jak po naszemu "klecha" :) Mów po prostu ksiądz Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: Acha, i nie mów, zwłaszcza tam, "pop" 05.09.07, 09:58 Mówię ksiądz. Moja mama nieraz opowiadała mi, że jej pradziadek kalwin pojął popadiankę. Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: Acha, i nie mów, zwłaszcza tam, "pop" 05.09.07, 10:44 To jeszcze dopowiedź, gwoli rozwiania niejasności - nie miałam obraźliwych intencji. Z ciekawości sprawdziłam w trzech aktualnych słownikach. Jedynie Nowy słownik poprawnej polszczyzny definiuje to pojęcie jako potoczne. Kiedy to neutralne słowo o ładnym rodowodzie (pappas - ojciec) nabrało cech pejoratywnych...? "Pastora" też się już nie używa, ale nikt by się chyba nie poczuł nim dotknięty. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: Acha, i nie mów, zwłaszcza tam, "pop" 05.09.07, 11:05 Ależ nikt cię nie posądzał :) Nie wiem jak to jest w ogóle. Wiem, jak to traktują Łemkowie (świeccy), bo mi powiedzieli, a zastosowanie się tu akurat nic przecież nie kosztuje, prawda? Może kawałek dalej, na Ukrainie czy w Rosji jest już inaczej. Tego nie wiem. Może z jakiegoś powodu uczuleni są na to grekokatolicy a prawosławni już nie. Na wszelki wypadek jednak wolę nie rozmawiać z nimi o popach i tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Uzupełnię dla jasności: 05.09.07, 11:09 Łemkowie są wyrozumiali dla ignorancji niełemków w różnych, nawet drażliwych dla nich kwestiach, więc raczej nie zrugają i sie nie obrażą. Raczej delikatnie acz wyraźnie zasugerują i wyjaśnią :) Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Posłuchajcie czegoś bardzo a proposłonia 04.09.07, 22:31 www.serencza.pl/mp3/na_luczci.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Posłuchajcie czegoś bardzo a proposłonia 05.09.07, 10:10 Bardzo to wspolczesnie, folkowo, ethnicmusicznie brzmi. Fajne. Kiedys sluchalem tych gosci z upodobaniem, ale to twoje brzmi autentyczniej: www.youtube.com/watch?v=c9c-dEqNMfU Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra O, jest trochę 05.09.07, 10:34 Ta ekipa wychowała trochę naśladowców www.mikolaje.lublin.pl/index.php?strona=multimedia&jezyk=pl Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: O, jest trochę 05.09.07, 10:37 Dzieki, slyszalem ich kiedys. Fajnie bedzie posluchac Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: O, jest trochę 05.09.07, 10:40 Najlepsi są na żywo :) (ale tak w realu na zywo :) Niezły czad :D Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Wiecie co, 05.09.07, 11:20 tak sobie myślę... Narobiłam stamtąd mnóstwo zdjęć, a niektóre da się oglądać. Co do cmentarzy szczególnie, to z pewnością jest jakaś dokumentacja. Trzeba trochę podłubać, wyselekcjonować (co potrwa), ale może warto by było puścić ku widokowi publicznemu? Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra A tę stronę znasz? 05.09.07, 11:26 www.beskid-niski.pl/index.php Mam wrażenie, że jeśli czegoś tam nie ma, to na pewno nie istnieje :))) Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: A tę stronę znasz? 05.09.07, 12:36 Dzięki :-) A nie ma aktualnych zdjęć cmentarza na Rotundzie na ten przykład... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra A dokładnie o jakie cmentarze idzie? Wojenne? 05.09.07, 14:53 lira_korbowa napisała: > Dzięki :-) > A nie ma aktualnych zdjęć cmentarza na Rotundzie na ten > przykład... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Rotunda :) 05.09.07, 21:29 www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/obiekty/cmentarze/rotundanews Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: Rotunda :) 05.09.07, 22:18 A zwróciłeś uwagę na daty "rotundanews"? Dlatego właśnie napisawszy o pewnym, hmmmm, braku aktualności. Stoją już fundamenty i szkielet jednej wieży. Groby zdążyły zarosnąć... fotoforum.gazeta.pl/3,0,845145,2,1.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,845146,2,2.html Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: Rotunda :) 05.09.07, 22:26 No, od czasu odnawiania krzyzy niewiele się zmieniło. A ta stalowa konstrukcja to sie obawiam, że pod wieżę widokową. Słyszałem o takich planach. Za to wiele cmentarzy zostało w ostatnim czasie gruntownie odbudowanych. Najpiękniejszy chyba ten na Przełęczy Małastowskiej, cały drewniany. Ale kamienne też odbudowane, choćby w Krempnej albo koło Cieklina, przy drodze ze Żmigrodu do Gorlic Odpowiedz Link Zgłoś
lira_korbowa Re: Rotunda :) 05.09.07, 22:56 Owszem, w Krempnej się pięknie prezentuje ;-) Na przełęczy miał szczęście, bo tuż przy drodze. Za to dwa cmentarze na samej Magurze są w stanie strasznym, zwłaszcza ten niżej położony. Jak wspominałam obok, jestem zapaloną hieną cmentarną. Dzień bez cmentarza (najlepiej kilku) jest dniem straconym ;-) Poważnie mówiąc - wydarzenia, zamierzenia, wypadki i przypadki staram się zawsze oglądać oczami pojedynczego uczestnika. Cmentarz, ruina cerkwi, opuszczona wieś, drzewa owocowe w środku lasu, góra poryta siecią okopów (czytelną, choć sprzed niemal stu lat)... Z takich migawek sobie składam. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Ha! Cmentarze! 06.09.07, 07:19 A widziałaś mój cykl "Osoby"? Tu tylko mały fragment całości: plfoto.com/2979/autor.html Odpowiedz Link Zgłoś
olo53 Re: Ha! Cmentarze! 06.09.07, 08:14 Dlaczego, tak? wolalem zyrafe, nie i juz Odpowiedz Link Zgłoś