Dodaj do ulubionych

zabytek architektury spróbuję wrzucić

04.09.07, 14:11
pomiędzy jedną a drugą cerkwią sobie toto stoi (opatrzone adewkatną
nazwą):
[url=img181.imageshack.us/my.php?
image=beskidniski2007043dj1.jpg]
[img=img181.imageshack.us/img181/8748/beskidniski2007043dj1.th
.jpg][/url]
Obserwuj wątek
    • lira_korbowa A teraz niech mi to ktoś szybko wyrzuci! ;-))) 04.09.07, 14:14
      Psianoga, postępowałam zgodnie z jenstrukcją Breza.... auuuć!
      • olo53 Re: A teraz niech mi to ktoś szybko wyrzuci! ;-)) 04.09.07, 14:20
        nie
    • brezly Re: zabytek architektury spróbuję wrzucić 04.09.07, 14:22
      Lira, rzuc mi ten obrazek na skrzynke z ktorej zaraz sie odezwe, OK:-)
      • lira_korbowa ambicją wiedziona 04.09.07, 15:02
        ponawiam próbę - zwłaszcza, że serwer pocztowy jak wisiał, tak i
        wisi.
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,842461,2,1.html
        • brezly Re: ambicją wiedziona 04.09.07, 15:04
          O zesz ty :-))))
          Miraz!

"Czy z dala oblok blyzszcy, czy jutrzenka wschodzi..."

Lira, smoook dziekczynny:-)))))
          • lira_korbowa Teraz to się już nie opędzicie ;-))) 04.09.07, 15:17
            Nooo, jeszcze tylko jedno w tym klimacie:
            fotoforum.gazeta.pl/3,0,842468,2,1.html
            • brezly Re: Teraz to się już nie opędzicie ;-))) 04.09.07, 15:33
              "Lecz tej wlasnie chwili czekal jak zbawienia pan Gosiewski".

:-)
              Prosiem o wiecej:-)
              • millefiori Re: Teraz to się już nie opędzicie ;-))) 04.09.07, 16:27
                Jerum, pani Liro, czy ten Miraż w Komanczy czy tez w Moszczancu, bo mam deja vu
                sprzed 20 lat???
                • lira_korbowa Re: Teraz to się już nie opędzicie ;-))) 04.09.07, 17:27
                  Miraż w Bartnem się znajdywa. Tuż obok prawosławnej cerkwi
                  (greckokatolicka stoi nieco dalej), w której właśnie odbywała się
                  próba ślubu (mieszanego, polsko-łemkowskiego).
                  Pop pobiegł za mną, aby przedstawić swoje poglądy na sprawy narodowe
                  oraz wizje przyszłości wioski. Notabene, wiekszość mieszkańców wsi
                  przeszła na prawosławie w 1928 r.
                  • millefiori Re: Teraz to się już nie opędzicie ;-))) 04.09.07, 17:34
                    Bujne to historia okolice...ostatni raz bylam tam, w Bartnem znaczy, piechota
                    jednodniowa z Ropianki, 26 lat temu...
                  • ab_extra Na wprost remizy OSP? :) 04.09.07, 22:41
                    Stara cerkiew robi za coś w rodzaju muzeum, nie szło dwu utrzymać. A zauważył
                    ktoś, że wieża nad babińcem tam taka pochylona?? Ktoś mi kiedyś opowiadał
                    dlaczego: do remontu ściągnęli cieśli ze Słowacji: jeden robił obelkowanie z
                    jednej strony, drugi z drugiej, a za miarę służyły im łokcie. Jako że jeden miał
                    ramię dłuższe, to i tak wyszło :)
                    • lira_korbowa yhy :) 04.09.07, 22:56
                      To dobry, sprawdzony sposób radziecki na zbudowanie szosse.
                      A cerkiew przeca denominacji wrażej była.
                      PS. Ładna piosenka :-)
                  • ab_extra Acha, i nie mów, zwłaszcza tam, "pop" 05.09.07, 07:27
                    bo to dla nich trochę obraźliwe, coś jak po naszemu "klecha" :) Mów po prostu
                    ksiądz
                    • lira_korbowa Re: Acha, i nie mów, zwłaszcza tam, "pop" 05.09.07, 09:58
                      Mówię ksiądz.
                      Moja mama nieraz opowiadała mi, że jej pradziadek kalwin pojął
                      popadiankę.
                      • lira_korbowa Re: Acha, i nie mów, zwłaszcza tam, "pop" 05.09.07, 10:44
                        To jeszcze dopowiedź, gwoli rozwiania niejasności - nie miałam
                        obraźliwych intencji.
                        Z ciekawości sprawdziłam w trzech aktualnych słownikach. Jedynie
                        Nowy słownik poprawnej polszczyzny definiuje to pojęcie jako
                        potoczne. Kiedy to neutralne słowo o ładnym rodowodzie (pappas -
                        ojciec) nabrało cech pejoratywnych...?
                        "Pastora" też się już nie używa, ale nikt by się chyba nie poczuł
                        nim dotknięty.
                        • ab_extra Re: Acha, i nie mów, zwłaszcza tam, "pop" 05.09.07, 11:05
                          Ależ nikt cię nie posądzał :) Nie wiem jak to jest w ogóle. Wiem, jak to
                          traktują Łemkowie (świeccy), bo mi powiedzieli, a zastosowanie się tu akurat nic
                          przecież nie kosztuje, prawda? Może kawałek dalej, na Ukrainie czy w Rosji jest
                          już inaczej. Tego nie wiem. Może z jakiegoś powodu uczuleni są na to
                          grekokatolicy a prawosławni już nie. Na wszelki wypadek jednak wolę nie
                          rozmawiać z nimi o popach i tyle :)
                          • ab_extra Uzupełnię dla jasności: 05.09.07, 11:09
                            Łemkowie są wyrozumiali dla ignorancji niełemków w różnych, nawet drażliwych dla
                            nich kwestiach, więc raczej nie zrugają i sie nie obrażą. Raczej delikatnie acz
                            wyraźnie zasugerują i wyjaśnią :)
            • ab_extra Oj, z Bodakami mam fajne wspomnienia :) 04.09.07, 22:35
        • ab_extra Posłuchajcie czegoś bardzo a proposłonia 04.09.07, 22:31
          www.serencza.pl/mp3/na_luczci.mp3
          • brezly Re: Posłuchajcie czegoś bardzo a proposłonia 05.09.07, 10:10
            Bardzo to wspolczesnie, folkowo, ethnicmusicznie brzmi.
            Fajne.

Kiedys sluchalem tych gosci z upodobaniem, ale to twoje brzmi autentyczniej:
            www.youtube.com/watch?v=c9c-dEqNMfU
            • ab_extra Hm, może gdzieś znajdę OpwŚM... czekaj... 05.09.07, 10:26

• ab_extra O, jest trochę 05.09.07, 10:34
                Ta ekipa wychowała trochę naśladowców
                www.mikolaje.lublin.pl/index.php?strona=multimedia&jezyk=pl
                • brezly Re: O, jest trochę 05.09.07, 10:37
                  Dzieki, slyszalem ich kiedys. Fajnie bedzie posluchac
                  • ab_extra Re: O, jest trochę 05.09.07, 10:40
                    Najlepsi są na żywo :) (ale tak w realu na zywo :) Niezły czad :D
                    • lira_korbowa Wiecie co, 05.09.07, 11:20
                      tak sobie myślę... Narobiłam stamtąd mnóstwo zdjęć, a niektóre da
                      się oglądać. Co do cmentarzy szczególnie, to z pewnością jest jakaś
                      dokumentacja. Trzeba trochę podłubać, wyselekcjonować (co potrwa),
                      ale może warto by było puścić ku widokowi publicznemu?
                      • brezly Re: Wiecie co, 05.09.07, 11:21
                        Pewnie ze warto.
                      • ab_extra A tę stronę znasz? 05.09.07, 11:26
                        www.beskid-niski.pl/index.php
                        Mam wrażenie, że jeśli czegoś tam nie ma, to na pewno nie istnieje :)))
                        • lira_korbowa Re: A tę stronę znasz? 05.09.07, 12:36
                          Dzięki :-)
                          A nie ma aktualnych zdjęć cmentarza na Rotundzie na ten
                          przykład... ;-)))
                          • ab_extra A dokładnie o jakie cmentarze idzie? Wojenne? 05.09.07, 14:53
                            lira_korbowa napisała:

> Dzięki :-)
                            > A nie ma aktualnych zdjęć cmentarza na Rotundzie na ten
                            > przykład... ;-)))
                          • ab_extra Rotunda :) 05.09.07, 21:29
                            www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/obiekty/cmentarze/rotundanews
                            • lira_korbowa Re: Rotunda :) 05.09.07, 22:18
                              A zwróciłeś uwagę na daty "rotundanews"? Dlatego właśnie napisawszy
                              o pewnym, hmmmm, braku aktualności.
                              Stoją już fundamenty i szkielet jednej wieży. Groby zdążyły
                              zarosnąć...
                              fotoforum.gazeta.pl/3,0,845145,2,1.html
                              fotoforum.gazeta.pl/3,0,845146,2,2.html
                              • ab_extra Re: Rotunda :) 05.09.07, 22:26
                                No, od czasu odnawiania krzyzy niewiele się zmieniło. A ta stalowa konstrukcja
                                to sie obawiam, że pod wieżę widokową. Słyszałem o takich planach. Za to wiele
                                cmentarzy zostało w ostatnim czasie gruntownie odbudowanych. Najpiękniejszy
                                chyba ten na Przełęczy Małastowskiej, cały drewniany. Ale kamienne też
                                odbudowane, choćby w Krempnej albo koło Cieklina, przy drodze ze Żmigrodu do Gorlic
                                • lira_korbowa Re: Rotunda :) 05.09.07, 22:56
                                  Owszem, w Krempnej się pięknie prezentuje ;-)
                                  Na przełęczy miał szczęście, bo tuż przy drodze. Za to dwa cmentarze
                                  na samej Magurze są w stanie strasznym, zwłaszcza ten niżej położony.
                                  Jak wspominałam obok, jestem zapaloną hieną cmentarną. Dzień bez
                                  cmentarza (najlepiej kilku) jest dniem straconym ;-)

Poważnie mówiąc - wydarzenia, zamierzenia, wypadki i przypadki
                                  staram się zawsze oglądać oczami pojedynczego uczestnika. Cmentarz,
                                  ruina cerkwi, opuszczona wieś, drzewa owocowe w środku lasu, góra
                                  poryta siecią okopów (czytelną, choć sprzed niemal stu lat)...
                                  Z takich migawek sobie składam.
                                  • ab_extra Ha! Cmentarze! 06.09.07, 07:19
                                    A widziałaś mój cykl "Osoby"? Tu tylko mały fragment całości:
                                    plfoto.com/2979/autor.html
                                    • olo53 Re: Ha! Cmentarze! 06.09.07, 08:14
                                      Dlaczego, tak? wolalem zyrafe, nie i juz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka