Dodaj do ulubionych

Makatki kuchenne

03.09.03, 01:53
Czy ktos z Was pamieta lniane makatki wieszane w kuchni, z wyszywanymi
obrazkami i tekstami typu "Zimna woda zdrowia doda" albo "Jak zona gotuje to
mezowi smakuje"?

Szukam wzorow takich makatek i oczywiscie cytatow. Moze ktos z Was podrzuci
zdjecie albo tekst z takiej makatki, widzianej u dziadkow albo gdzies na wsi?

Pozdrawiam
Luiza-w-Ogrodzie

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸.
.·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º>
Obserwuj wątek
    • piegowata Re: Makatki kuchenne 03.09.03, 06:42
      Luiza, nie wierze wlasnym oczom! Ha, makatki to moja pasja! Kocham je i
      zbieram! Przymierzalam sie nawet do stworzenia pierwszej makatkowej strony
      internetowej (i slowo, ze to kiedys zrobie), ale ciągle brak mi czasu.
      Zbieram je od wielu lat, mam troche :))))
      Strasznie sie ciesze, ze ktos jeszcze jest tym zainteresowany. Niech zyja
      paskudne gesiareczki! Niech zyja kominiarczyki! :)))))
      • luiza-w-ogrodzie Pokrewna dusza! 04.09.03, 03:53
        Zaczelam planowac kuchnie w starym stylu i makatki sa wrecz NIEZBEDNE dla
        osiagniecia pewnego poziomu kiczu. Za Twoim przykladem podnosze okrzyk: niech
        zyja zezowate dziewczynki z kokardami wielkosci kapusty, krzywonogie kucharki z
        niesymetrycznymi rekami, girlandy z marchewki i ziemniakow a nade wszystko
        haselka o moralnosci, jedzeniu i dobrych manierach kuchennych!

Zalozylam tez watek na ten temat na Forum Kobieta. Jest tam link do aukcji
        allegro - jezeli zbierasz makatki, warto tam zajrzec.

Pozdrawiam
        Luiza-w-Ogrodzie

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸.
        .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º>
        • piegowata Re: Pokrewna dusza! 04.09.03, 17:48
          Hmm, allegro nie raz i nie dwa zdreptalam w poszukiwaniu makatek, ale jakos
          się nie natknelam, niestety.
          A wiesz, od czasu do czasu robie tak zwane "wietrzenie makatek". Obwieszam nimi
          cale mieszkanie, gotuje zurek i pierogi. Smaze pączki i spraszam kogo sie da.
          Jedyny warunek to ludowy strój. Eech, nie masz nawet pojecia, jaką inwencją
          tworczą odznaczają sie moi goście! Kalesony plus kierpce ze zbyt długimi
          rzemykami, oplecionymi wokół łydki, i tak dalej... Nawet zdarzyło się tak, że
          jeden z moich gości przyszedł w wygrzebanej gdzieś na łachach bistorowej
          fioletowej marynarce, do tego żółry krawat oraz reszta ''w stylu''. Zaliczyłam
          to do ludowych strojów i wpuściłam na wietrzenie makatek ;))))
          Biegne teraz pod wskazany przez Ciebie adres, pozdrawiam
          Makatkowcy wszystkich krajów łączcie się!!!
        • Gość: Karolka Re: Pokrewna dusza! IP: *.home.cgocable.net 19.11.03, 07:31
          Luizo droga!
          Czy moglabys jakos blizej o tym watku? przekopalam pol forum i nie moge
          znalezc, moze slepa jakas jestem albo co.
          Tez nadzwyczajnie kocham makatki i poszukuje od dawna chocby sladu jakiegos,
          niestety bezskutecznie a tu nagle okazuje sie , ze nie jestem sama.
          Pozdrawiam milosniczki makatek
          karolka
    • Gość: Neta Re: Makatki kuchenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 12:54
      Dobra zona tym się chlubi, że gotuje jak mąż lubi. Chi chi
      • Gość: piasia Re: Makatki kuchenne IP: 10.30.68.* 03.11.03, 14:24
        "młoda kuchareczka zwinna jak laleczka"
        albo kotek nad miską mleka i tekst "Ach jakie smaczne to mleczko"

Obowiązkowo haftowane chabrowym kordonkiem na białym płótnie. Rewelacja.
        • kropka Re: Makatki kuchenne 03.11.03, 19:06
          "nigdy dobra gospodyni mleka z wodą nie pomyli"
          Szukajcie makatek na rynkach wśród staroci. Czasem się trafiają, ale takie
          drukowane, które trzeba samemu haftować (albo niekoniecznie. Są niebieskie)
          A najpewniej na wiejskich jarmarkach i odpustach. Można też wybrać się na wieś
          do sołtysa i popytać o najstarszych mieszkańców wsi. Mają bankowo i chętnie za
          grosze sprzedadzą.
          Takie hobby wymaga poświęceń. Powodzenia :-)
          • Gość: piasia Re: Makatki kuchenne IP: 10.30.68.* 04.11.03, 17:42
            A ja kiedyś przyuważyłam taka makatkę na odpuście. Niestety, nie była na
            sprzedaż - "robiła" za wystrój straganu. No to ja jej zdjęcie, potem
            rzerysowywałam po kawałku na papier, potem kalkowałam to na płótno, potem
            haftowałam i wreszcie dałam w prezencie mojej teściowej, która taką makatkę
            pamiętała z dzieciństwa - i jak twierdziła - bardzo chciała mieć. I gdzieś ją
            zgubiła (tą ode mnie, własnoęcznie haftowaną). Gdybym wiedziała, to bym wysłała
            ją Kropce albo Luizie. O!
            • anikl Re: Makatki kuchenne 16.11.03, 23:18
              O! coś dla mnie :-)
              Ja o takiej makatce zamarzyłam już 10 lat temu - urządzając kuchnię.
              Pamiętałam je z dzieciństwa, były u mojej Babci ale jeszcze lepsze -
              z napisami - u sąsiadki, która pochodziła ze Śląska.(może tam trzeba by
              ich szukać ?)
              U mnie skończyło się tak, że sama sobie tę makatkę wyhaftowałam, ale to
              nie to..
              PZDR

~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~*~~

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka