Dodaj do ulubionych

Proszę o info - joga wg Sivanandy

14.07.08, 11:04
Szukam kontaktu z nauczycielem, szkołą wg metody Sivanandy niekoniecznie na drugim końcu Polski, stosunkowo niedaleko woj. lubuskiego np. Poznań, Wrocław. Jest to nieco mniej (niż metodą Iyengara) rozpowszechniona metoda hatha-jogi (z tego co się orientuję działają chyba ośrodki w Krakowie, Warszawie i Katowicach). Ponieważ chciałabym mieć dość bliski i częsty kontakt z nauczycielem, zależy mi, aby nie były to duże odległości. Trudno jechać na weekendowy warsztat ponad 400-500 km. Może rozpoczął działalność jakiś ośrodek jogi Sivanandy, albo planowane jest jego uruchomienie? Będę wdzięczna za odzew.
Obserwuj wątek
    • mandala1000 Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 03.03.09, 16:38
      dowiedzial sie Pan czegos? jestem z głogowa i mam podobny problem :)
      szukam szkoly sivananda w poblizu
      • maja-3 Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 06.03.09, 09:10
        Dowiedziałam się co nieco :-) Nie ma ośrodków szkoły wg Sivanandy
        blisko woj. lubuskiego, ale będę kontaktowała się ze szkołą: ,,Joga
        i relax" (adres stronki: jogairelax.pl). W lipcu szkoła planuje
        warsztaty w góry. Szkoda mi czasu na czekanie, aż powstanie coś
        blisko nas :-). Pozdrawiam serdecznie - Maja
    • hieroglyph Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 04.03.09, 17:07
      Wedlug mnie ta organizacja to sekta, ale kazdy dokonuje wyboru sam.
    • michael.64 Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 05.08.09, 18:15
      Hi maja! Ja praktykuję joga wg Sivanandy od wielu lat sam - bez
      nauczyciela. Mieszkam na wsi i żadnej szkoły kiedyś /i być może - i
      dziś/ w pobliżu mojej wioski nie było. Kupiłem sobie Ilustrowany
      Przewodnik JOGA Centrum Sivananda Jogi. Są tam przystępne opisy i
      ilustracje. To mi zupełnie wystarczyło by rozpocząć praktykę jogi.
      Pomimo wieku /66 l/ praktykuję nadal. Serdecznie pozdrawiam -
      michał:)
      • maja-3 Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 17.08.09, 08:08
        Dziękuję za odzew! Cieszę się, że znalazłeś tę książkę dla siebie,
        też ją znam. I od czasu, kiedy skrobnęłam to zapytanie na Forum,
        wyjechałam na warsztaty organizowane przez Centrum Sivanandy w
        Krakowie, kupiłam też książkę napisaną przez ucznia Sivanandy
        (,,Ilustrowany podręcznik jogi"). Na warsztatach utrwaliłam asany i
        sposób budowania poszczególnych sekewencji. Idę więc sobie tą
        ścieżynką, która mi jak najbardziej odpowiada. Aha, włączyłam też na
        stałe do swojej praktyki medytację i pranajamę. Pozdrawiam
        wszystkich joginów!
        • mandala1000 Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 23.12.10, 23:36
          no dobrze,ale nauka z ksiazek jakos do mnie nie trafia,czy z doswiadczenia ,jako ze bylas juz na kursie w krakowie mozesz powiedziec ze ksiazka wystarczy?
          • maja-3 Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 15.01.11, 10:39
            Sorki, że dopiero teraz, dość rzadko teraz tu zaglądam.
            Odpowiadając na Twoje pytanko, książka może być pewnym uzupełnieniem, ale najlepiej pojechać na warsztaty, zobaczyć jak wygląda ćwiczenie ,,na żywo" , plus - jeśli potrzebujesz - dokładniejsza instrukcja wykonania. Pozwoli to uniknąć większych błędów. Potem możesz sobie ćwiczyć w domu, ale kontakt z nauczycielem jest ważny.
            Ja dość długo już praktykuję jogę, ale wyjazd na warsztaty organizowane przez krakowską szkołę jogi (Centrum Jogi i Ayurwedy w Krakowie) bardzo mi się przydał, bo inaczej spojrzałam na praktykę i sposób wykonywania asan (wcześniej przez dobrych parę lat ćwiczyłam wg metody Iyengara). Zamierzam jeździć na te warsztaty dalej.Oczywiście praktykuję w domu. Mam nadzieję, że ta odpowiedź coś Ci dała :-)
            Pozdrawiam ciepło!
          • prawdziwy_ganga Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 02.10.11, 10:39
            zainteresowanym Sivanandayogą po prawej stronie Wisły w Warszawie polecam:

jogagoclaw.like.pl/
            • agnieszkakochanska Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 07.11.11, 12:59
              ja we Wrocławiu mogę polecić www.hopl.pl/wpisy/centrum-jogi_514.html, centrum jogi na Kiełbaśniczej, bardzo fajne miejsce
              • maja-3 Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 10.11.11, 10:53
                Bardzo Ci dziękuję za wskazówkę. Tylko, gdy kliknęłam na podany przez Ciebie link, to pojawił się komunikat, iż takiego odnośnika nie odnaleziono. Ale będę jeszcze próbować. Ach, ta technika :-) Pozdrawiam ciepło i jogicznie!
                • vishnupriya123 Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 06.01.12, 12:54
                  www.yoga-wroclaw.pl
                  zajęcia we Wrocławiu wg. Sivanandy

pozdrawiam
                  • maja-3 Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 11.01.12, 10:59
                    Dzięki za info! Zajrzę na stronkę.
                    Pozdrawiam jogicznie - Maja
    • omcentrum Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 21.02.12, 21:24
      Zainteresowanych praktyką Jogi Sivanandy w Warszawie zapraszam na zajęcia w OM Centrum, w Centrum miasta.
      Zajęcia poranne o 7.15 oraz przedpołudniowe o 10.00, a także wieczorne o 17.30.
      Honorujemy karty Multi Sport i Ok System.
      Raz w miesiącu grupowa Medytacja ( wstęp wolny).
      Szczegółowe informacje i zapisy:
      www.omcentrum.com
    • anna151sx Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 25.06.12, 18:19
      Polecam tez jogę metoda Iyengara :)
      Szkoła jogi w Wężyskach, w której nauczycielem jest Ewa Muller (posiadająca dyplom Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute w Punie, uzyskany po trzech latach praktyki
      i trzech latach intensywnego kursu nauczycielskiego organizowanego przez Polskie Stowarzyszenie Jogi Iyengara), zaprasza na kurs jogi dla początkujących
      i średniozaawansowanych.
      Jestem uczennica i cenię bardzo prowadzącą oraz ośrodek przez nią stworzony.
      zobacz koniecznie: www.joga-wezyska.pl
      Pozdrawiam
      • maja-3 Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 26.06.12, 15:27
        Dziękuję za informację, doceniam, ale przez kilka lat praktykowałam jogę Iyengara - nie odnalazłam się w tej metodzie. Zdecydowanie wolę jogę zainspirowaną ścieżką Sivanandy.
        Pozdrawiam ciepło i jogicznie!
        • anna151sx Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 26.06.12, 19:01
          Dzieki za odpowiedz. Praktykuje ponad rok, i jestem na początku drogi. Dla osoby zaczynającej mniej ważna jest metoda, ważniejszy jest nauczyciel, a uczenie się z książki, jak proponował ktos wyzej może przyniesc więcej szkody niz pożytku. W Wężyskach koło Krosna Odrzańskiego mamy wspaniałego nauczyciela - Ewa Muller przyjechała z Wrocławia i na wsi zorganizowała ośrodek. Organizuje świetne warsztaty jogi. Polecam. Rozumiem jednak, że można wybrać inna ścieżkę :)
          • maja-3 Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 02.07.12, 11:08
            Witaj,
            dziękuję Ci za odzew. Ja myślałam podobnie, ale dziś - po dziesięciu latach, o co innego chodzi mi w praktyce jogi. Już nie poszukuję efektów, końcowego zakresu zaawansowanych pozycji, nad tym pracuję, ale szukam ukojenia i ciszy i... wciąż się tego uczę. Trudno to w słowach wyjaśnić. Myślę, że każdy z nas, czerpie z jogi to, czego potrzebuje. Zgadzam się, trzeba uczyć się od innych, a lekturę książki traktować jako dodatek, pogłębienie wiedzy teoretycznej. Praktyki z żywym, nauczającym człowiekiem nic nie zastąpi. Ważna jest, na późniejszym etapie - bardzo - praktyka indywidualna.
            Co do ścieżki - Iyengar jest szalenie rozpowszechniony, ale to, jak wiesz sama, nie oznacza że jest to jedyna ścieżka jogi. Dla mnie, joga wg Sivanandy okazała się bardziej ,,przylegająca" do mojej osobowości, potrzeb, do tego ,,co mi w duszy gra". Po prostu. Życzę Ci gorąco powodzenia na Twojej ścieżce! Jogicznie Cię pozdrawiam!
    • bhima Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 04.11.12, 12:11
      można poszukać tutaj
      www.gdzienajoge.pl

albo na innych stronach z wyszukiwarkami jogi. parę ich jest

pozdrawiam
      • maja-3 Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 05.11.12, 09:18
        Dzięki serdeczne, pozdrawiam jogicznie!
        maja
    • knok-knok Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 02.02.13, 19:13
      Chyba Ci nie pomogę, bo Kraków to pewnie dla Ciebie za daleko. Chodziłam przez całe lata do Centrum Jogi Sivananda na Friedleina w Krakowie i pomyślałam, że może wygooglasz sobie ich stronę i zazwonisz, żeby zapytać, czy nie znają czegoś dobrego w Twojej okolicy? To prowadzi kobieta, która wg mnie jest najlepszą instruktorką sivanandy w Polsce
      • maja-3 Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 03.02.13, 15:07
        Tak to prawda, w Krakowie są bardzo dobrzy nauczyciele tej metody. Od czasu mojego pierwszego wpisu - dla mnie, mieszkanki woj. lubuskiego, niewiele się zmieniło. Korzystam więc z możliwości wyjazdu w okresie letniego urlopu, wtedy można ruszyć w daleką podróż... Trudno, trzeba się jakoś wkomponować w tę jogiczną rzeczywistość :) w której joga Sivanandy (i doświadczeni nauczyciele tej metody) to zjawisko nieco mniej rozpowszechnione... :)
        Ale dziękuję za wpis! Jogicznie pzdrawiam! Maja
    • bbe.ataa Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 08.09.14, 19:31
      a może instruktor w domowym zaciszu? jeśli jets taka możliwość to ja soobiście polecam. Sama interesuje się joga i kilka razy w tygodniu ćwiczę. Kupiłam sprzęt na JogaStyl.pl i jestem zadowolona, bo kiedy chcę to wyciągam matę i cwiczę.
      • maja-3 Re: Proszę o info - joga wg Sivanandy 09.09.14, 06:38
        Jak pisałam wyżej, praktykuję w domu :-) A reklama akcesoriów nie jest mi potrzebna :-)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka