Gość: ... IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 14.08.04, 21:27 prosze o pomoc...moja przyjaciolka sie tnie. co ja mam robic w takiej sytacji? jak jej pomoc? co jest tego przyczyna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pomoc nick Re: CO WIECIE O AUTOAGRESJI??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 21:56 Zadaj to pytanie tam,albo poszukaj, bo było tam o tym wiele. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=99 Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: CO WIECIE O AUTOAGRESJI??? 15.08.04, 08:33 Brak akceptacji siebie. W ten sposob karze siebie bo nie potrafi wybaczyc sobie. Jedyne rozwiazanie to pokochac siebie. To zwykle pozwala wybaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: CO WIECIE O AUTOAGRESJI??? 15.08.04, 10:01 to wyraz cierpienia i rozpaczy, bezsilność znajduje ujście w aktach autodestrukcyjnych. To pozwala chwilowo rozładować napięcie, ale oczywiście nie pomaga... Tak, jak ktoś napisał: brak samoakceptacji, ale tez ogromne problemy wewnętrzne i zewnętrzne, trudne lub subiektywnie niemożliwe do rozwiązania. Miałam w podstawówce (!) taką koleżankę - jej ręce wyglądały po prostu strasznie, uciekała często z domu... Podejrzewam, że miała despotycznego ojca, zastanawiam się też, czy jej nie wykorzystywał... Ona na pewno bardzo cierpiała, tylko w taki sposób mogła na to cierpienie zwrócić uwagę. Niestety, ogólny ton mówienia o niej był taki, że to trudna dziewczyna. Nie znam szczegółów, ale nie sądzę, żeby ktoś pomyślał, że coś złego dzieje się w rodzinie, a tak z reguły jest... W końcu przeniesiono ją do innej szkoły (rodzice), chociaż nie uczyła się źle... Myślicie, że to coś pomogło w jej problemach? Bo ja nie sądzę, ale nie mam danych. Wiem, że teraz kończy studia, ale jaka była jej historia nie mam pojęcia. Autoagresja to wołanie o pomoc. Bądź ze swoją znajomą, rozmawiaj z nią, spróbuj ją namówić na wizytę u psychologa. p.s. ja też mam ślady na ręku, na szczęście małe. I to było tak: napięcie, cięcie, ulga... niestety... Powody? Rodzina, ogólnie mówiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: CO WIECIE O AUTOAGRESJI??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:30 Moja przyjaciółka ,gdy była młodsza też pocięła sobie rękę.Miała schorowaną matkę i dziwnego ojczyma. Cięcie się to próba rozładowania wewnetrzenego napięcia, złości na samego siebie. osoba tnąca się podświadomie wini się za coś, chce się ukarać. Bół fizyczny sprawia chwilową ulgę w bólu psychicznym. Polecam książkę ,jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć o problemie: www.opoka.org.pl/zycie_kosciola/kultura/autoagresja.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: CO WIECIE O AUTOAGRESJI??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 07:42 ,,cięcie się" moze miec wiele przyczyn - tak jak pisano Ci już może być to wołanie o pomoc, zachowania manifestujace cierpienie lub mające manipulować otoczeniem moze za tym stac depresja albo i coś więcej jedno jest pewne - dziewczyna potrzebuje pomocy, przyda jej się Twoje bycie obok niej i gotowość do rozmowy, ale nie bierz na siebie zbyt wiele, bo to zbyt duża odpowiedzialność dziewczynę trzeba namówić do pójścia do psychologa a jeśli nie zdołasz tego zrobić koniecznie powiedz o tym co się dzieje jakiemuś rozsądnemu dorosłemu pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś