Gość: iza IP: *.kolporter.com.pl 12.01.04, 12:25 Czy można zupelnie bezpiecznie zakładać/uzupełniac żelowe paznokietki w czasie ciązy. Chodzi mi tutaj przede wszystkim o proces utwardzania żelu w lampie. Będę bardzo wdzieczna za odpowiedź. Dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: niki Re: tipsy a ciąża IP: *.class144.petrotel.pl 12.01.04, 12:56 Jeżeli, będąc w ciąży zastanawiasz się czy założyć tipsy, to pomyśl co będzie jak urodzisz dziecko. Nie wyobrażam sobie opieki nad noworodkiem ze sztucznymi pazurami - niebezpieczne i niewygodne, o ile w ogóle możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: tipsy a ciąża IP: *.kolporter.com.pl 12.01.04, 13:22 dziekuje za zainteresowanie ale: po pierwsze: nigdzie nie napisałm że jestem w ciązy po drugie: nie wspominałam tez o tym że chcę załozyc tipsy po trzecie: nie wspominłam tez że to pytanie dotyczy mojej osoby po czwarte: pojecie tipsy nie oznacza od razu paznokci o niebotycznej długości, moga one byc wręcz króciótkie, w opiece nad dzidziusiem nie musza one byc wcale przeszkodą. Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: tipsy a ciąża 12.01.04, 13:22 Iza, w odniesieniu do komentarza niki, rozumiem Cię, każda z nas, nawet w stanie błogosławionym chce wygladać fajnie, zwłaszcza, jeśli ma się otwarto- publiczny charakter pracy, gdzie wszyscy widzą Twoje dłonie, ale stanowczo odradzam. Po pierwsze: paznokcie często pokazują to, co sie dzieje z naszym organizmem. Jesli nie daj Boże coś będzie się dziać z maleństwem, od razy sinieją paznokcie, tak jest przy zatruciu ciązowym. Takie wypadki maja miejsce zazwyczaj w ostatnim trymestrze, ale różne rzeczy dzieją się wcześniej. Po drugie: jeśli do rozwiazania zostało nawet trochę czasu, to i tak nie warto, zniszczysz sobie paznokcie, do których zapewne wrócisz, bo przy dziecku ciężko mieć tipsy; a jak bedziesz musiała pójśc do szpitala, to jak wtedy je zdejmiesz? chyba lepiej żeby obeszło sie bez ingerncji osób trzecich. Mnie położne kazły zmyc perłowy lakier. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: tipsy a ciąża IP: *.kolporter.com.pl 12.01.04, 13:26 bardzo dziękuje za odpowiedź. Miło że ktoś potrafi udzielic tak sympatycznej i wyczerpujacej odpowiedzi. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: tipsy a ciąża 12.01.04, 14:15 gdzies czytalam ze chemia ktora wnika w paznokiec przy nakladaniu tipsow moze byc szkodliwa dla zdrowia kobiety w ogole a szczegolnie dla dzidziusiow w brzuchu nie ejstem tego na 100% pewna, bo mmi ta info tylko mignela przed oczami, nie chce siac paniki - moze ktos bedzie wiedzial dokladniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmel-ek Re: tipsy a ciąża IP: 213.17.227.* 12.01.04, 15:30 Są bezpieczne, podobnie jak farbowanie włosów, robienie trwałej czy wizyty u stomatologa (bo słyszałam opinie, że znieczulenie szkodzi). Niemniej jednak to, że nie szkodzą nie znaczy, że warto. Tak jak napisała Setorika, jeżeli dzieje się coś złego sinienie paznokci bywa jednym z objawów choroby. W niektórych szpitalach przed porodem każą zmywać lakier i zrywać tipsy i wtedy może być problem. Odpowiedz Link Zgłoś