carolla8 20.09.08, 15:03 Czy to jest normalne aby bolał ząb przy nadgryzaniu? czy poczekac aby sie wyciszył? mieliscie podobnie? w zębie był tylko wymieniany amalgamat, nie było zadnej próchnicy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akseinga Re: ząb-pytanie 20.09.08, 15:47 Najprawdopodobniej jest jakiś stan zapalny, ale to można sprawdzć tylko na zdjęciu rtg. Jeżeli tak jest to leczenie kanałowe. Mnie w ten sposób właśnie zaczął o sobie dawać znać stan zapalny. Odpowiedz Link Zgłoś
carolla8 Re: ząb-pytanie 20.09.08, 16:02 Tylko że ja pytałam dentystę czy pod tym amalgamatem jest jakaś próchnica. Mówił że nie. Wcześniej absolutnie mnie ząb nie bolał. Zupełnie nie wiem o co chodzi i boje sie o pozostałe leczone zęby. Pytam po prostu, czy ząb ma prawo bolec po wymianie plomby? Odpowiedz Link Zgłoś
lookbill Re: ząb-pytanie 20.09.08, 16:07 Ma prawo jeśli dziura była dość głęboka, mam to samo po wymianie plomby. Czuję tego zęba przy przygryzaniu czegoś ciepłego i ponoć to jest normalne ;] Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga Re: ząb-pytanie 20.09.08, 16:12 Stanu zapalnego "gołym" okiem nie widać to nie próchnica. Zrobisz jak zechcesz, ale nieleczony stan zapalnu powoduje utratę zęba i możliwość rozprzestrzeniania się na inne zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
carolla8 Re: ząb-pytanie 20.09.08, 17:15 Nie denerwuj się :)) Ja nie podważam Twoich racji, tylko po prostu mam nadzieję że obędzie się bez kanałowego. Poza tym wiadomo ile jest dentystów konowałów i zwyczajnie się boję o pozostałe wyleczone. Zapisze się:(( Odpowiedz Link Zgłoś
malange Re: ząb-pytanie 20.09.08, 17:17 Idź do sprawdzonego dentysty - popytaj znajomych :) Odpowiedz Link Zgłoś
malange Re: ząb-pytanie 20.09.08, 17:12 lookbill napisała: > Ma prawo jeśli dziura była dość głęboka, mam to samo po wymianie > plomby. Czuję tego zęba przy przygryzaniu czegoś ciepłego i ponoć to > jest normalne ;] Nie ma prawa i to nie jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
lady.godiva Re: ząb-pytanie 20.09.08, 17:03 Osobiście to bym chyba udała się do dentysty, ale ja to może dziwna jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus mialam taki przypadek 20.09.08, 17:36 zab jakiś czas bolał, byłam u dentystki jeszcze raz i było oki. To się może zdarzyć, ale mimo to lepiej jest, kiedy dentysta obejrzy zęba. Mnie po jakimś czasie przeszedł ból, to nawet nie był ból, a czucie zęba. Odpowiedz Link Zgłoś
e.milia Re: ząb-pytanie 23.09.08, 13:03 lepiej zrobić rentgen. Mnie tak bolał ząb, już wypełniany wcześniej. Jedna dentystka powiedziała, że ona nic nie widzi, żeby coś było nie tak i olała. Drugi dentysta kazał zrobić prześwietlenie, chociaż tez nic nie widział no i niestety okazało się, ze stan zapalny wewnątrz, konieczne leczenie kanałowe. Nie chcę Cię straszyć, ale lepiej jak najszybciej sprawdzić, co się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
kropla_beskidu Re: ząb-pytanie 23.09.08, 13:29 Nie jest normalne, może oznaczać, że ząb psuje się od środka, lepiej udaj się do stomatologa, a obejrzy Tobie go. Odpowiedz Link Zgłoś
wanilijka Re: ząb-pytanie 23.09.08, 13:50 u mnie to była 'tylko' nadwrażliwość, pomogła pasta do zębów wrażliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
dora1211 Re: ząb-pytanie 23.09.08, 13:52 Mój dentysta mi mówił, że często po borowaniu zęba on jest przez parę dni bardzo wrażliwy i należy przeczekać ten okres. Odpowiedz Link Zgłoś