IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 17:31
Witam
Robiłam ostatnio morfologię wraz z rozmazem krwi, morfologia wyszła dobrze.
OB też ok - 5.
Nie wiem natomiast czy rozmam jest w porządku
%LYM - 11.6 L %
%MON - 15.8 H %
Szczerze mówiąc trochę się wystraszyłam, bo nie są one tak całkiem w normie.
Podam jeszcze wynik ułamkowy:
# LYM: 0,9 L / mm3
# MON: 1.3 H /mm3

Obserwuj wątek
    • dagabel Re: Krew 26.12.06, 19:52
      Jeżeli mogę zasugerować-proszę przekazywać pełną informację (inaczej mówiąć jak
      przepisujesz swój wynik zrób to od A do Z- całą morfologię i cały rozmaz)Sama
      widzisz gdzie low a gdzie high i to przepisałaś.Cytuję:"Robiłam ostatnio
      morfologię wraz z rozmazem krwi" I teraz mam dylemat-napisz czy ten rozmaz jest
      automatyczny czy ręczny.Czy na rozmazie ręcznym podaje się w Twoim laboratorium
      dwie jednostki?Jak dla mnie -robiłaś morfologię z rozmazem automatycznym a taki
      nie stanowi dla mnie wiarygodnego źródła informacji.
      • Gość: natalia. Re: Krew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 20:01
        a jeśli ja mogę zasugerować - idź do lekarza, serio chcesz, żeby twoje zdrowie
        interpretował, kto cie nie widzi na oczy i nie zna twojego stanu zdrowia (i
        jest nie wiadomo kim)
        • dagabel do natalii 26.12.06, 21:58
          Odebrałam Twój post jako lekko obraźliwy w stosunku do mojej osoby.Jeżeli mogę
          Ci zasugerować-nie pisz o ludziach w ten sposób.Oczywiście,że autorka postu
          powinna pójść z wynikiem do swojego lekarza.Jeśli lekarz zlecił badanie-on
          powinien interpretować wynik i wybrać wraz z pacjentem drogę dalszego
          postępowania.Natomiast ja jako diagnosta lab. potrafię zinterpretować wynik
          morfologii.Gdybym znała powód jej wykonania-byłoby mi oczywiście łatwiej.Praca
          lekarza opiera się w znacznej mierze na pracy diagnostów.Chyba nie sądzisz,że
          podbijam się pod wynikiem bez jego analizy?Aparat może obsługiwać nawet małpa
          ale interpretować wynik musi człowiek posiadający wiedzę teoretyczną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka