amiloo 09.03.10, 00:09 Mam wygipsowane ściany. Chciałam je szlifowac i tu pojawia się problem, a mianowicie, w czasie szlifowania ściany strasznie się rysują. Dodam, że szlifowałam siatką 180. Nie wiem czym to jest spowodowane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bunclik Re: porysowane ściany 09.03.10, 00:16 nowa siatka zawsze rysuje jak masz możliwość to przetrzyj ja najpierw na betonie żeby się trochę starła i dopiero wtedy na ściany lub weź papier ,papier tak nie rysuje jak siatka Odpowiedz Link Zgłoś
amiloo Re: porysowane ściany 09.03.10, 00:33 Rano przetrę i zobaczę jak pójdzie :) Papier ścierny też mi rysuje ściany - gęściej i płycej... A czy to może być wynik mojego amatorskiego kładzenia gipsu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek-Dortmund Re: porysowane ściany IP: *.versanet.de 09.03.10, 07:48 To nie jest wina papieru czy siatki tylko jakosci gipsowej szpachli. Odpowiedz Link Zgłoś
amiloo Re: porysowane ściany 09.03.10, 10:57 Cekol GS-200, polecony przez pracowników sklepu Odpowiedz Link Zgłoś
bunclik Re: porysowane ściany 09.03.10, 16:41 fakt nie pomyślałem o tym dlatego ze zawsze robię Cekolem c-45 on jest twardy i nie jest go łatwo porysować Odpowiedz Link Zgłoś
amiloo Re: porysowane ściany 09.03.10, 18:27 Tak to jest jak kobieta dokonuje zakupu. Pozostaje mi w takim razie zakupić 45. Bardzo dziękuję Panom za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: porysowane ściany IP: *.163.246.94.artcom.pl 09.03.10, 18:42 kup siatke 220 przetrzyj ja troche nigdy nie szlifuj po prostej zawsze ruchami kolistymi nie przyciskaj mocno do podloza gips z czasem sie utwardza zawsze mozesz pyknac druga warstwe tylko czy to ma sens pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
amiloo Re: porysowane ściany 09.03.10, 18:54 Ok, to najpierw kupię tą siatkę 220;) Tylko dziwne, bo papier ścierny miał 220 i też rysował. A jak będzie dalej porysowane to wtedy nowy cekol :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: porysowane ściany IP: *.163.246.94.artcom.pl 09.03.10, 18:58 az tak ci pilno do nakladania nowej gladzi? poczekaj 2 -3 dni az gips sie utwardzi pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bunclik Re: porysowane ściany 09.03.10, 23:46 proponuje położenie na ściany flizeliny 1 m szerokiej ale to już musi zrobić osoba która się na tym zna a nie która będzie się dopiero uczyć plusy to bardzo ładny wygląd i to ze nie widać pęknięć minus to koszt nie jest to najtańsze rozwiązanie flizelinę dostaniesz za 5-7 zł m2 + klej ,a robocizna u mnie 25 zł m2 pod tym linkiem jest kilka fotek z mieszkania z położoną flizelina w ten sposób pl.fotoalbum.eu/bunbud/a435503 Odpowiedz Link Zgłoś
amiloo Re: porysowane ściany 10.03.10, 00:46 Ładnie to wygląda, tylko obawiam się, że nie znajdę chętnej osoby do wykończenia 1 pomieszczenia. Nawet z gipsowaniem nie jest łatwo, bo to nieopłacalne jest... Odpowiedz Link Zgłoś
stein1999 Re: porysowane ściany 12.03.10, 12:41 zobacz kilka porad ekspertów firm np: www.chemiabudowlana.info/gipsy,art,1402,gipsy_poradnik,wielkanocne_porzadki w dziale gipsy sucha zabudowa poszperaj w poradniku Odpowiedz Link Zgłoś
bolek_cl Re: porysowane ściany 14.03.10, 01:48 Wina leży po stronie zastosowanego gipsu i "gipsiarza". Proponuję przeszlifować całość lekko dociskając kolistymi ruchami !!!płótnem!!! ściernym gradacji 120 , nie papierem następnie odpylić powierzchnię szczotką "jak słaby gips to też może rysować" i zagruntować dobrym gruntem. Następnie wykonać podkład z 1 warstwy farby białej. Po wyschnięciu na widocznych rysach wykonać zaprawki. Oczywiście lepszym gipsem np. megaron lub jakąś gotową masą akrylową. przeszlifować zaprawki i malować na kolor. Pozdrawiam www.remont-wykonczenia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek-Dortmund Re: porysowane ściany IP: *.versanet.de 14.03.10, 09:47 o ja nie moge, nastepny as i to w niedziele z rana "> Następnie wykonać podkład z 1 warstwy farby białej. > Po wyschnięciu na widocznych rysach wykonać zaprawki." albo to "przeszlifować zaprawki i malować na kolor." To jest tylko i wylacznie wina taniego gipsu, gips to nie wapno, jesli po tygodniu nie stwardnial to juz nigdy nie stwardnieje(przy hydraulicznym wapnie proces twardnienia nigdy nie ustaje). Bolku, jesli pani sie rysy nie podobaja to nie mysl ze z twojego latania bylaby zadowolona. Na pomalowanej powierzchni twoje latania finishem beda na 1000% widoczne, struktura farby bedzie w tych miejscach inna i to duzo gorzej wyglada niz ryski po papierze. Moja porada: wyszlifowac, zagruntowac porzadnie lawkowcem, nawet 2 razy i po 24h malowac biala a potem na kolor. Odpowiedz Link Zgłoś