Gość: sienia IP: 212.182.26.* 20.02.04, 12:44 czy ktoś zna przepis mówiący o tym ile cm na tynki(konkretnie gipsowe) może dodać deweloper podczas końcowego pomiaru mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vampi_r Re: ile cm na tynki 20.02.04, 17:21 Obmiaru mieszkania dokonuje się po otynkowaniu. Tynk z reguły ma 2 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: ile cm na tynki 20.02.04, 17:28 Nie wiem, czy się dobrze rozumiemy - powierzchnia mieszkania to powierzchnia mierzona od ściany do ściany po otynkowaniu. Czytałem, że developerzy często mierzą tak, że do tego co wyjdzie dodają 4 cm. Jest to niezgodne z prawem. Umawiasz się z developerem na powierzchnię mieszkalną, a nie powierzchnię mieszkalną plus powierzchnię zajętą przez tynki. Nieraz stosowany sposób obmiaru (stosowany przez nieuczciwych developerów) z dodawaniem do każdego wymiaru 4 cm powoduje, że w sumie powierzchnia mieszkania wychodzi ci od 0,5 m2 do 1,5 m2 większ, niż masz w rzeczywistości. Czyli developer nie musi ci oddawać 3-5 tys. zł lub ty musisz tyle dopłacać. To zwykłe oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAAART Re: ile cm na tynki IP: *.devs.futuro.pl / *.devs.futuro.pl 22.02.04, 12:05 W obecnej sytuacji prawnej nie ma zednej obowiązującej normy do liczenia powieżchni miezkania. W budownictwie do obmieżenia metrażu stosuje sie PN-70 ale często tosowana jest norma ISO numeru nie pamiętam. Według PN-70 liczy sie powiężchnie mieszkalną pzreda otynkowaniem. Ponieważ mieszkanie odbieramy już wykończone więc może z tego wynika to dodawanie ilus centymetrów ale jest na to sposób 1. Można dokonać pomiaru przed otynkowaniem. 2. można sie dowiedzieć jakiej grubości był bloczek, cegła z której zbudowano ściankę działową odjąć od obecnej drubości tej ścianki i mamy grubość ścianki. Odpowiedz Link Zgłoś
jaki71 Re: ile cm na tynki 22.02.04, 14:06 Tez mialem ten problem. Weiss tez mial ten sam problem, a raczej jesden ze sluchaczy. Faktem jest ze wedlug normy (numeru nie pamietam pewnie bedzie to wspomniana wczesniej PN-70) mieszkanie mierzy sie przed otynkowaniem lub po otynkowaniu. W pierwszym przypadku pomiary sa ostateczne a w drugi tez wedlug tej normy do kazdego zmiezonego wymiaru dodaje sie 2x po 2cm na tynk. Te centymetry sa ujete w tej normie. JAki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAAART Re: ile cm na tynki IP: *.devs.futuro.pl / *.devs.futuro.pl 22.02.04, 18:21 A Jreżeli tynk nie ma 2 cm. Myślę że należy wziąśc pod uwage że jest to norma z 70 roku a wtedy były inaczej tynkowane mieszkania. Wydaje mi sie że obecnie tynki mają 1 cm. ale to zalerzy od wykonawcy. "Partacz" pracujący za godzinę bedzie tynkował pewnie na 2 cm a jak ktoś ma płacone za wykonanie usługi to na pewno mniej. Ja na pewno na ten temat będę poważnie dyskutował z moim developerem bo jeżeli mam zapłacić za 2 cm tynku to jeżeli nie będzie tyle miał to niech dotynkują albo obniżą cenę za metr. Ja oczywiście będę miał miejsze mieszkanko ale bedę wiedział za co płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: ile cm na tynki 23.02.04, 11:06 Tu dobrze nie pamietam szczegułów, ale jakieś 3 lata temu czytałem na temat obmiarów, że właśnie ta norma z lat 70-tych już nie obowiązuje. Powierzchnię mieszkania mierzy się po otynkowaniu i nic nie dodaje. Ja własnie przed 3 laty kupowałem mieszkanie od developera i dokonał mi pomiaru wg nowych norm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAAART Re: ile cm na tynki IP: *.devs.futuro.pl / *.devs.futuro.pl 24.02.04, 13:50 pARĘ LAT TEMU UKAZAŁA SIĘ LISTA OBOWIĄŻUJĄCYCH NORM W POLSCE I TAM NIE ZNALAZŁA SIĘ PN-70 ALE NIE ZOSTAŁA USTALONA NOWA NORMA DLATEGO NIE OBOWIĄZUJE ŻADNA NORMA A ZATEM UŻYWANE SĄ DWIE PN-70 I ISO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sienia Re: ile cm na tynki IP: 212.182.26.* 25.02.04, 08:13 Mój deweloper stosuje normę 70/.... Ciekawi mnie tylko czy może on sobie położyć dowolną ilość tynku i kazać mi za to płacić, czy też obowiązują tu jakieś przepisy.Podobno średnia grubość tynku gipsowego powinna wynośić 10mm, tylko że jak murarze krzywo wybudują to czasem trzeba kłaść parę warstw tylko czy ja powinnam za to płacić . Dlatego szukam przepisu , który by to precyzował i w interesie dewelopera byloby przypilnowanie murarzy aby nie było konieczne kładzenie więcej tynku niż potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baaart Re: ile cm na tynki IP: *.devs.futuro.pl / *.devs.futuro.pl 26.02.04, 09:49 Tam wcześniej forumowicze juz pisali ile na tynk wystarczy przeczytać. Jednak myślę że jest to roblem wart większego zainteresowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: ile cm na tynki IP: *.mofnet.gov.pl 26.02.04, 14:28 A mi nic nie dodawal, tyle ile wyszlo tyle bylo. Raczej wydaje mi sie ze nie powinien dodawac, slyszalem ze niekedy robia odmiar przez tynkami, ale nie wiem czy to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś