Gość: marcin IP: *.plusgsm.pl 01.03.04, 17:39 Mam starą dachówkę czym można ją wyczyścić i zabezpieczyć (przed ponownym ułożeniem na dachu) prosze doradźcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malcur21 Re: stara dachówka 02.03.04, 00:38 Małe ilości starej karpiówki malowałem farbą do betonu, chyba "delta"(?). Po kilku latach wciąż jest dobrze. Ale nie wiem czy to będzie opłacalne przy dużej połaci... Odpowiedz Link Zgłoś
busstop Re: stara dachówka 02.03.04, 08:17 z dachówką (starą) jest tak, że najlepiej jest ją wymienić na nową jesli chodzi o karpiowkę niedrogie i lekkie (dobre wiec do starej więźby dachowej) dachowki znajdziesz na stronie www.jopek.pl jezeli dachowka nie jest b. stara (30-40 lat) mozna ją szpachlą oczyścić z wapna i na nowo kłaść na wapnie. wszelkie malowania mogą być nieopłacalne - za niewielką dopłatą masz nową dachówkę jezeli dachowka ma powyzej 60 lat to pomysl raczej o nowej, bo za kilka lat znow cię mogą czekac prace na dachu stara dachówka "lasuje się", pęka, przestaje izolować i przemaka (nasiąka jak gąbka). widziałem już różne "wynalazki" jak przekładanie dachówki papą. ale to dobre, by oddalić moment wymiany o kilka lat. ponadto nowe dachowki są przybijane do łat (przynajmniej co druga warstwa), zabezpiecza to wiec przed zerwaniem dachówki przy bardzo silnym wietrze Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: stara dachówka 03.03.04, 08:16 busstop napisał: > z dachówką (starą) jest tak, że najlepiej jest ją wymienić na nową > > jesli chodzi o karpiowkę niedrogie i lekkie (dobre wiec do starej więźby > dachowej) dachowki znajdziesz na stronie www.jopek.pl > Witam i drżę z przerażenia...... Dachówka Jopek jest lekka i niedroga ponieważ stanowi zaprzeczenie wszelkich norm przyzwoitości. Ta dachówka jest lekka bo jest cienka ( ok.15-16 mm) co powoduje, że jest krucha i łamliwa. Ta dachówka jest lekka bo jest wąska ( nie osiąga standardowej dla karpiówki szerokości). Jest tania (licząc za sztukę) ale jej zużycie sięga 45 sztuk na każdy metr kwadratowy połaci. Jeśli przeliczymy koszty 1 sztuki i zużycie to jasno widzimy, że dachówka Jungmeier, Wiekor ( 36 szt/m.kw.) "wychodzi" w porównywalnej cenie lub, w przypadku niebarwionej dachówki, może być tańsza. Pozdrawiam i przestrzegam przed pochopnym polecaniem produktów :)) Odpowiedz Link Zgłoś