Dodaj do ulubionych

Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiązanie

14.06.10, 23:25
Witam.Kupiliśmy dom do remontu. Powierzchnia mieszkalna ok.120m2n
ściany nie ocieplone /na 2-gi rok w planach/,niepodpiwniczony.Firma
będzie nam robić instalację c.o i wodno-kanal.Ponieważ na dole gdzie
będzie się mieśicła kuchnia i łazienka będzie zrywana posadzka i na
nowo kładziona wraz z izolacją zastanawiamy się czy opłacalne byłoby
przy okazji zrobić ogrzewaie podłogowe wodne. W ogóle to nie wiemy
jeszcze na jaki piec się zdecydować-czy na groszek z podajnikiem czy
zwykły w którym można prawie wszystko spalić. Czy ktoś mógłby
doradzić najlepiej z własnego doświadczenia, co byłoby najlepsze,
najbardziej ekonomiczne?.A może piec z podajnikiem i dogrzewanie
energią elektryczną?. Może ktoś robiłcoś podobnego i jest w stanie
podać koszt, zużycie na miesiąc węgla itp.
Obserwuj wątek
    • Gość: monterco Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.10, 17:50
      .Firma
      > będzie nam robić instalację c.o i wodno-kanal
      CO to za firma skoro nie może Ci nic sensownego doradzić przecież
      jak robi instalację bez projektu to powinna mieć koncepcję na jej
      wykonanie . I odpowiadać za jej funkcjonowanie i uruchomienie , dać
      gwarancję .
      Myslisz że jak zrobisz wg koncepcji jakiegoś nawiedzonego internauty
      to będzie dobrze?
      jak idziesz do lekarza to przed wizytą nie pytasz internautow jakie
      leki ma ci lekarz przepisać
      pozdr monterco
      • jar.os Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz 15.06.10, 23:05
        nie czaj się tylko firmie robiącej instalacje pokaż palcem gdzie co ma być -tu
        kaloryfer tu podłogówka i jeżeli są kompetentni i zrobią bez błędów to będziesz
        najszczęśliwszym człowiekiem na świecie .Podłogówkę polecam całym sercem tylko
        spisz umowę z hydraulikami bo gdy coś spieprzą w kotłowni to będziesz miała
        prawo ich nękać żeby wszystko w razie czego musieli poustawiać tak jak ma być
        [wyregulować]
        • jar.os Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz 15.06.10, 23:09
          a jeślichodzi o piec to polecam taki w którym można palić wszystkim
          • lukasz_571 Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz 25.09.12, 09:47
            jar.os masz rację! również borykałem się z wyborem odpowiedniego kotła i ostatecznie postawiłem na KMB-RP-PLUS z podajnikiem ślimakowym. Nie muszę się ograniczać do jednego rodzaju opału. Kocił nie był najtańszy, ale cena nie odbiegała specjalnie od innych producentów poza tym jakość jego wykonania, terminowość dostawy i kontakt z producentem przemówiły ostatecznie za tym modelem.
            Pozdrawiam.
      • jar.os Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz 15.06.10, 23:13
        jeśli chodzi o piec to radzę taki w którym da się rade spalić wszystko
        • Gość: monterco Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.10, 16:50
          najlepiej martenowski!!!
          pozdr monterco
      • porun1 Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz 17.06.10, 22:16
        Gość portalu: monterco napisał(a):

> .Firma
        > > będzie nam robić instalację c.o i wodno-kanal
        > CO to za firma skoro nie może Ci nic sensownego doradzić przecież
        > jak robi instalację bez projektu to powinna mieć koncepcję na jej
        > wykonanie . I odpowiadać za jej funkcjonowanie i uruchomienie ,
        dać
        > gwarancję .
        > Myslisz że jak zrobisz wg koncepcji jakiegoś nawiedzonego
        internauty
        > to będzie dobrze?
        > jak idziesz do lekarza to przed wizytą nie pytasz internautow
        jakie
        > leki ma ci lekarz przepisać
        > pozdr monterco

Zapytać zawsze się można w końcu to nic nie kosztuje....ale jako, że
        kasy nie ma na to żeby wywalać w błoto na jakiś ,,magików'' jutro
        będzie u nas Pani projektant, która nam zaprojektuje rozmieszczenie
        pomieszczeń i na tej podstawie pokażemy wlaśnie palcem gdzie co ma
        być - gdzie kibelek, umywalka itp. rzeczy. Za piecem też się
        rozglądaliśmy i...najlepszy to taki który wszystko spali :-), no
        może prawie wszystko
    • Gość: on Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.10, 01:08
      Szukasz fachowca polecam www.zlotaraczkalubuskie.zafriko.pl
      • copper9 Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz 12.05.11, 15:35
        Jeżeli chodzi o instalację c.o. to warto zastanowić się nad miedzią. Przede wszystkim na tle tworzyw sztucznych wyróżnia się cechą antydyfuzyjności, przez co zapobiega przenikaniu tlenu do wody w obiegu. Tlen jest przyczyną korozji grzejników, często wykonanych ze stali. Co do instalacji wodno-kanalizacyjnej również miedź jest bardzo dobry rozwiązaniem , przede wszystkim w aspekcie higieny. Rury miedziane nie wydzielają żadnych substancji szkodliwych dla zdrowia człowieka co zostało potwierdzone naukowo.
        Pozdrawiam.
    • kasiak37 Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz 12.05.11, 22:36
      za montowanie kotlow,w ktorych mozna wszystko spalic(rozumiem ze smieci rowniez) powinni walic kary.To nie tylko o ekonomie chodzi.O ekologie rowniez.
      • copper9 Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz 01.12.11, 11:54
        Kolejny plus dla miedzi, gdyż jest to materiał przyjazny dla środowiska - podlega 100% recyklingowi.
    • Gość: sunshine Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz IP: 78.8.105.* 16.05.11, 12:17
      ostatnio kolektory słoneczne są również dobrym uzupełnienim instalcji centralnego ogrzewania
    • Gość: lerek Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.11, 21:29
      Najlepiej ogrzewać pelletem. Takie ogrzewanie jest i będzie chyba najtańsze. Dużo ludzi decyduje się na ogrzewanie tym paliwem. Tutaj kocioł na pellet www.zebiec.pl/pl/kotly-co/linia-supernova/merkury drogi ale dobry.
      • dhafira Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz 31.12.11, 21:28
        Masz taki piec?
    • Gość: EN Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 11:21
      Skończ już z tą reklamą.
      • Gość: bander Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 10.05.12, 11:17
        Dla mnie większe znaczenie mają kotły - powinny być z podajnikiem.
        Ogrzewania również szukajcie w sieci - w sklepie e-inclusive jest tego cała masa.
        Na pewno w ten sposób będzie taniej.
    • Gość: piecyk Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.12, 19:14
      1.Piec na ekogroszek jest fajny, sąsiad ma podczas kiedy ja codziennie muszę rozpalać, tylko... zimą zerwało nam trakcję i biedaczysko tydzień u mnie siedział bo ma podajnik z dmuchawą na 220 V.
      2.Ogrzewanie podłogowe nie sprawdzi się do pieca węglowego (żadnego zwykłego typu) z powodu dużych dysproporcji rozkładu temperatury w ciągu doby.
      3.(Do osoby która karała by za posiadanie pieca). Pomyśl (jeżeli potrafisz) czy ekologicznym posunięciem są drakońskie opłaty za wywóz nieczystości... Tak więc swoje frustracje kieruj pod właściwy adres...
    • Gość: bolko Sam policz IP: *.play-internet.pl 20.05.12, 05:11
      Jeżeli głównym kryterium nie jest wygoda tylko cena bierz kocioł na paliwo stałe. Jak napisał przedmówca piec z podajnikiem będzie najlepszy. Pamiętaj tylko że chwile spędzone przy czyszczeniu wymiennika z sadzy (raz na miesiąc)- bezcenne:)
      Różnice w kosztach eksploatacji policzysz tutaj
      • Gość: Klara Dobry kocioł IP: *.play-internet.pl 22.05.12, 19:18
        ołTeż polecam kocioł na paliwo stałe . Sama taki mam ,dokładniej KMB-RP PLUS - kocioł z podajnikiem ślimakowym . Spalam w nim eko groszek .Można tez miał węglowy .Jest naprawdę dobry i szybko się go czyści .U mnie się sprawdza .
    • Gość: Klemens Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz IP: *.play-internet.pl 12.06.12, 20:08
      Powiem tak , warto zdecydować się na kotły .Moim zdaniem na taki ,gdzie można palić kilkoma paliwami .To daje duże ułatwienie .Jak wiadomo ceny paliw idą w górę ,więc wtedy można palić tym , na co nas stać . Mój wybór padł na kocioł z podajnkiem ślimakowym ARES firmy EKOWITT . Palę w nim węglem , miałem .Możliwości jest jeszcze kilka . Jestem z niego zadowolona .
      • Gość: grzes34 Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz IP: *.1and1.pl 29.08.13, 23:56
        też mam kocioł Ekowittu, chociaż przed zakupem naczytałem się o tej firmie mnóstwo, zachęciły mnie dobre opinie instalatorów. i faktycznie, piec działa bardzo dobrze, a mam do ogrzania niemało, bo prawie 400mkw - mimo to piec grzeje świetnie, stabilnie, no i panel pokojowy jest niezastąpiony.
    • Gość: 123 Byle nie wykonawca Marcin Mazurek Lublin Dublin IP: *.home.aster.pl 18.06.12, 12:47
      0 Odradzam wszystkim zatrudnienie do remontu wykonawcy budowlańca Marcina Mazurka z Lublina lat ok.30, który podobno teraz pracuje w Irlandii, bo jest niesolidny, nieterminowy , nie kończy prac, w pracy pije piwo, pracuje na czarno, nie chce wystawiać faktur.
    • Gość: Plates Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.06.12, 12:55
      Porównanie róznych nosników energii mozna znaleźć na stronie: www.duotherm.com.pl/poradnik_tanie.html
      • Gość: Izunia Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz IP: *.play-internet.pl 22.07.12, 22:10
        Kotły i jeszcze raz kotły .Dla mnie są ok .Mam kocioł firmy Ekowitt i jest naprawdę dobry . Solidna blacha , można palić kilkoma paliwami . Nie trzeba się więc martwić ,że paliwo pójdzie w górę , bo można zastąpić innym .
    • Gość: betka Re: Centralne ogrzewanie - jakie optymalne ozwiąz IP: *.sattom.pl 30.12.12, 23:54
      Ja mam kocioł z Piecbudu, trzyma się bardzo dobrze 2 rok. Z wyboru firmy jestem zadowolony bardzo, bo piec pierwsza klasa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka