Dodaj do ulubionych

Jaka wiertarka?

17.10.10, 17:05
Witam.

Mam dylemat, jaką wiertarkę udarową kupić. Potrzebna mi jest do okazjonalnych przeróbek/mini-remontów w domu (wielka płyta, beton) + czasem jakiś otworek w ścianie wywiercić itp. Zależy mi na jakości i niepsujości. Wpadły mi w oko te dwa modele:
Bosch GSB 1600 RE
allegro.pl/wiertarka-udarowa-bosch-gsb-1600-re-walizka-i1253976241.html
i Makita 1640k
allegro.pl/wiertarka-makita-hp1640k-680w-walizka-i-wiertla-i1254480347.html
Za Makitą przemawia cena, za Boschem marka (chyba, tj. dla mnie, jako amatora ;)). Co radzicie? Warto dorzucać stówkę więcej za Boscha? I jak sprawuje się ten boschowy uchwyt samozaciskowy w niebieskiej serii? Nie luzuje się sam?
Obserwuj wątek
    • jar.os Re: Jaka wiertarka? 17.10.10, 17:32
      jeżeli wielka płyta to se daruj takie maleństwo ,kup bosha z sdsem i zwykłą głowicę montowaną na sds , bosh w dodatku daje 3 lata gwarancji
    • jarecki_2 Re: Jaka wiertarka? 17.10.10, 18:26
      Z tych żadna, kup porządną makitę.

allegro.pl/hr2450-mlot-udarowy-makita-wielka-okazja-i1273600380.html
      allegro.pl/makita-hr2230-mloto-wiertarka-2-3j-710w-i1273359162.html
      allegro.pl/makita-wiertarka-udarowa-hr2460-780-w-2-7-j-f-v-i1246041747.html
      allegro.pl/makita-mlotko-wiertarka-hr-2470-gratisy-polecam-i1262947597.html
      allegro.pl/makita-hr2470-mloto-wiertarka-2-7j-780w-i1273358821.html

Im mocniejsza tym lepsza i będziesz miał na zawsze. Lepsze to już tylko hilti, ale za spore kwoty lub metabo, porównywalny z makitą ale tylko z pneumatycznym udarem.
      • Gość: wojtek651 Re: Jaka wiertarka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.10, 21:26
        Koledzy mają rację .Nie kupuj tych zabawek. Makita za prawie 700,-jest OK
    • grobur Re: Jaka wiertarka? 28.10.10, 14:19
      Nie rozumiem dlaczego do sporadycznych prac chcesz kupować niebieskiego Boscha? Należy on do grupy profesjonalnych narzędzi. Do użytku jaki opisałeś w zupełności wystarczy Ci wiertarka udarowa PSB 530 RE BOSCH.
      • Gość: cromwell Re: Jaka wiertarka? IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 28.10.10, 19:51
        kolego grobur jeszcze wielu rzeczy musicie sie nauczyc
        zarzucona przez was wiertarka nie nadaje sie do wielkiej plyty
        pytanie za 2 punkty
        dlaczego?
        pytanie za jeden punkt
        dlaczego pytanie jest za 2 punkty?
        normalnie grobur odpusccie bo szkoda waszych i moich nerwow

pzdr.
        • grobur Re: Jaka wiertarka? 29.10.10, 14:52
          Kolego: "gościu portalu cromwell". Jeżeli uważasz, że do wywiercenia sporadycznej dziury w wielkiej płycie potrzeba niebieskiej serii boscha, to gratuluję.
          Moim skromnym zielonym Boschem cały remont w mieszkaniu klienta zrobiłem, wszędzie wielka płyta, montaż szafy wnękowej (jakieś 30 dziur) uchwyty do list wykończeniowych (panele) szafki w kuchni, montaż w łazience (wiercenie przez kafelki) i zadziwię Cię nerwowy kolego cromwell, wiertło wchodziło w ścianę jak po maśle! Jedynie przy kotwieniu okien musiałem pojechać po SDS-a . Czy brak SDS jest odpowiedzią na pytanie za dwa punkty?
          • Gość: cromwell Re: Jaka wiertarka? IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 29.10.10, 15:44
            jak przypuszczalem
            mozg ci kolego wytrzepalo od wiercenia zwyklym udarem w wielkiej plycie
            porzadna wiertarke na sds z wiertlami kupisz za poltorej stowy
            na tyle porzadna ze lata bedzie sluzyc
            wyobraz sobie babeczke wiercaca tym badziewiem

pzdr.
          • komendand Re: Jaka wiertarka? 20.04.13, 00:12
            A ja na przykład kupiłem sobie Młot udarowo obotowy Skila, też należy do grupy Bosch. Ma podkuwanie, mocny (750W), bardzo dobrze wykonany, a przede wszystkim oryginał, za rozsądne pieniądze z gwarancją. Odradzam kupowanie badziewia, kupiłem sobie marketowy i po paru wierceniach trafił do smietnika. W serwisie z politowaniem pokiwali głową.
            • Gość: fix Re: Jaka wiertarka? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.13, 00:26
              dawać odpowiedź dla gościa po trzech latach dobre juz zapomniał o remoncie
              ale odp prosta do betonu SDS plus ma posłużyć płacimy 500 + na pojedynczy remont 500 - zł
              siła udaru od 1,5 J do 3 wystarczy a fachowcy wiedzą co kupić
    • janeczka8888 Re: Jaka wiertarka? 22.04.13, 13:50
      Najnowszy ranking polecanych wiertarek:
      www.dobry-ranking.pl/12330-ranking-wiertarki
    • bogdanszad Re: Jaka wiertarka? 18.07.13, 14:19
      Powiem Ci, że zadna z powyższych nie będzie tak dobra, jak ta:
      www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertarki-wkretarki-mloty-udarowe/wiertarki-elektryczne/wiertarka-udarowa-rt-id-65-einhell,p183326,l158.html
      Posiadam ja od roku i jestem bardzo zadowolony.
    • elektryk_warszawa Re: Jaka wiertarka? 05.08.13, 16:20
      z racji wykonywanego zawodu miałem i mam do czynienia z rożnym sprzętem wiercącym i muszę stwierdzić ze ostatnio na naszym rynku nie ma nic co bym tak w stu procentach polecił .
      wydaje mi się ze wszystkie wiertarki są produkowane w jednej fabryce i tylko kszalt i obudowa jest w nich zmieniana w zależności od zamówienia danego producenta .
      • Gość: normalny Re: Jaka wiertarka? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.08.13, 23:49
        Nie no rozwaliły mnie te teksty.Bosh przy Makicie,to jak trabant przy mercedesie.Na budowie w Holandii nie policzę ile sprzętów (nie tylko wiertarek)Bosh-a zajeździliśmy.Makity do tej pory tylko wkrętarkę ale okazało się,że tam kompletny stojan? się wyjmuje,wkłada drugi i ogień.Koszty nie były duże w porównaniu z ceną sprzętu (600euro za wkrętarkę:/)
        Od tej pory "szefu" kupuje Makitę i Festool-a ale to już gruuuba kasa.

Pomijając to wszystko powiem tak.Do domowego użytku (mam domek, więc sprzęt często gęsto coś tam musi działać) kupiłem chyba z 5 lat temu Einhella w jakiejś śmiesznej promocji w Obi za bodajże 69zł.Czego ja tym nie wierciłem to głowa mała.Ostatnio nawet stwierdziłem,że zajeżdżę chyba sprzęt,bo miałem do wymieszania w kastrze 3 worki tynku strukturalnego (75kg+19l wody)Trochę zaśmierdziała:)) ale dała radę.
        W betonie też daje radę,tym bardziej jak ktoś wierci 5 dziur okazjonalnie.
    • joanna1279 Re: Jaka wiertarka? 06.08.13, 12:16
      Tu masz konkurs w którym do wygrania są elektronarzędzia outbud.pl/kategoria/konkurs--2781 (m.in wiertarka udarowa). może taka Ci się przyda ;-)
    • Gość: Amodeus Re: Jaka wiertarka? IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.13, 13:43
      PSB 880, dobry sprzęt i kompromis pomiędzy narzędziami amatorskimi i profesjonalnymi, warto dołożyć bo beton jednak jest ciężkim materiałem do wiercenia.
      • pawelkrys74 Re: Jaka wiertarka? 10.08.13, 18:34
        A dostanę jakąś dobrą udarową tak do 200 zł ?
        • endrriu Re: Jaka wiertarka? 12.08.13, 17:44
          Do 200 zł kupisz stayera TH601 cena to ok. 130zł. ale myśle, że lepiej dołożyć i kupić TH 1000.
          • Gość: Marcin Re: Jaka wiertarka? IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.08.13, 17:14
            Ja mam tą TH601 i do drobnych prac w zupełności wystarczy
            • Gość: Grzesiek Re: Jaka wiertarka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.13, 22:28
              Marcin a gdzie ją kupiłeś? Lepiej przez internet czy w sklepie?
              • Gość: Marcin Re: Jaka wiertarka? IP: *.lupus.net.pl 30.08.13, 21:38
                Polecam przez internet. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz po bardzo konkurencyjnych cenach.
    • Gość: head Re: Jaka wiertarka? IP: 149.254.250.* 07.02.14, 05:45
      Poszukuje wiertarki do
      domu. Znalazlem takie cos AEG SB 20 2E ale
      nigdzie nie moge znalezc opini o tej wiertarce.
      Moge ja miec w naprawde dobrej cenie wiec sie
      zastanawiam. Rozwazam rowniez Boscha psb 650 rce, acz slyszalem juz duzo niepochlebnych opinii. Wiertarka ma byc do uzytku
      domowego glownie. Wiercenie w cegle czasem w metalu. Wazne zeby byla trwala i wytrzymala
    • cool_piwo Re: Jaka wiertarka? 07.02.14, 21:42
      Nie analizowałem konkretnych modeli itp.

Jednak w mojej obecnej ocenie, najlepsza i najtrwalsza na rynku marka to metabo.
      Posiadam co najmniej paręnaście (a może i więcej?) urządzeń tego typu, które są przez moich pracowników używane w różnej częstotliwości (od kilku razy w tygodniu aż do ciężkiej, codziennej pracy). Nigdy nie miałem żadnej awarii (nie liczę spraw eksploatacyjnych typu wymiana szczotek).

Urządzenia które posiadam to głównie szlifierki kątowe, wiertarki (zwykłe i udarowe) oraz wkrętarki.
      Co do reszty urządzeń się nie wypowiadam.

W mojej firmie używano już produktów marek typu bosch, makita czy stanley - jak i (testowo) różnych tanich marketowych narzędzi. Oczywiście "marketowe chińczyki" padały najszybciej. W następnej kolejności wydaje mi się, że należałoby ocenić boscha i makitę. Wyraźną różnicę widać za to w przypadku stanleya - oczywiście na plus. To są bardzo porządne elektronarzędzia.

Niestety, ich ceny są również bardzo wysokie.

Dlatego ja już w całości przesiadłem się na metabo. Marka ta oferuje aż 3 lata gwarancji na firmę (słynna makita oferuje zaledwie 1 rok gwarancji na firmę... To o czymś świadczy). Poza tym ostatnio metabo wprowadziła na część produktów promocję, dzięki której właściwie wszelkie koszty eksploatacji (przykładowo - wymiana szczotek) jest przerzucona na producenta (tj. na metabo) itp.
      Plusów jest całe mnóstwo, ale największym jest wg mnie - bezawaryjność. Bo to są naprawdę świetnie wykonane urządzenia.

Póki co nie zamierzam przesiadać się na inną markę - bo metabo po prostu świetnie spisuje się w codziennej pracy. Od czasu do czasu przeglądam też ich stronę (kiedy zastanawiam się nad nowymi zakupami) i widzę, że nie spoczywają na laurach. Zarówno pod względem "mechanicznym" (np. nowe kątówki z cienkimi głowicami), jak i pod względem stricte użytkowym - jak np. rewelacyjnie wydajne akumulatory do urządzeń bezprzewodowych. Nie miałem jeszcze okazji używać tych najnowszych rozwiązań, ale skoro te "starsze" (roczne i więcej) spisują się rewelacyjnie - to nowe na pewno zadowolą najbardziej wymagających użytkowników ;)

Z ciekawości aż zajrzałem sobie na stronę metabo (tam rejestruję wszystkie elektronarzędzia od metabo, żeby mieć dłuższą gwarancję). I wygląda mi na to, że spora część w/w narzędzi ma za sobą już naprawdę sporo przepracowanych godzin, a jednak żadne z nich nigdy nie było naprawiane... Porządna marka.
      • marek_doch Re: Jaka wiertarka? 18.08.14, 12:31
        moim zdaniem warto poczytać sobie np. www.budujesz.pl/wiadomosc/jak-wybrac-wiertarke/28/
    • Gość: eulalija Marki "Herbapol" IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 24.06.14, 14:18
    • m.twoje Re: Jaka wiertarka? 20.10.14, 17:11
      polecam www.fresh-ranking.pl/515-wiertarki-ranking
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka