Dodaj do ulubionych

mała dobudówka? kilka pytań

26.12.10, 12:25
Witam. Jestem tu po raz pierwszy, ale mam nadzieje, ze znajde wsrod Was kogos, kto pomoze mi odpowiedziec na kilka pytan.
Mam dom jednorodzinny, chcialabym dobudowac do niego (albo przedluzyc nieco garaz, albo dobudowac cos obok, niewielkie pomieszczenie na biuro) niewielka przybudowke. I teraz mam w zwiazku z tym kilka pytan:
1. Czy potrzebuje miec na to zezwolenie? Jesli tak, gdzie mam skierowac sprawe i czy poniose w zwiazku z tym jakies koszta?
2. W jaki sposob, najtanszym kosztem, dobudowac to pomieszczenie?
Jestem zupelnie zielona w tym temacie i nie wiem jak sie za to zabrac, wiec wszelkie rady, wskazowki beda cenne i pomocne. Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: cromwell Re: mała dobudówka? kilka pytań IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 26.12.10, 13:01
      jakie to ma byc biuro
      czy zatrudnisz w nim pracownikow
      czy bedziesz przyjmowac interesantow
      czy tylko to dotakowe pomieszczenie do pracy
      bo nie miescisz sie w domu

pzdr.
      • sarawi mała dobudówka? kilka pytań 26.12.10, 14:29
        To ma byc biuro, w ktorym bedzie pracowac tylko jedna osoba - ja albo ktos zatrudniony. Oczywiscie bedzie tam mozna bylo takze przyjmowac interesantow. Czy musi w zwiazku z tym spelniac jakies dodatkowe warunki? Podejrzewam, ze musi byc toaleta, tak? A czy nie moze byc to toaleta, ktora jest w domu?
        • Gość: cromwell Re: mała dobudówka? kilka pytań IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 26.12.10, 14:46
          musi byc toaleta i umywalka
          toaleta odzielona od umywalki drzwiami min 80
          podobnie z drzwiami do umywalki
          musi byc odpowiednia wentylacja i oswietlenie
          musi byc podjazd dla niepelnosprawnych
          na podlodze zgrzewana wykladzina pcv z atestem
          reszta drzwi min 90
          bez progow podjazd dla niepelnosprawnych
          i caly szereg bardziej lub mniej waznych wymogow

dlatego szukaj biura projektowego
          w umowie zaznacz ze biuro zobowiazuje sie przygotowac projekt zgodnie z najnowszymi wymogami
          ono odpowiada za konsultacje z odpowiednimi sluzbami
          ono tez bedzie prowadzilo nadzor nad pracami budowlanymi
          pozniej juz z gorki
          pozwolenie na budowe
          szukanie firmy
          na koniec odbior
          od sanepidu na strazakach konczac

pzdr.
          • Gość: cromwell Re: mała dobudówka? kilka pytań IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 26.12.10, 14:48
            zapomnialem o odzielnym wodomierzu i liczniku poboru energii elektrycznej
            jezeli masz na tterenie budowy jakies drzewko nieowocowe
            wytnij je przed zalatwianiem papierow
            zgoda na wycinke pod dzialalnosc gospodarcza kosztuje czesto wiecej jak cala inwestycja

pzdr.
            • sarawi mała dobudówka? kilka pytań 26.12.10, 15:05
              masz maila? bo mam kilka pytan, niekoniecznie na forum.
              A co, jesli bym chciala w tym lokalu zrobic cos innego, np. solarium?
              • cromwell1 Re: mała dobudówka? kilka pytań 26.12.10, 15:26
                jezeli bardzo ci zalezy pisz na gazetowego
                ale zaznaczam
                nie jestem projektanem
                nie siedze w przepisach
                nie zakladalem solarium
                i pewnie nie mieszkam w twoich stronach
                miejsce zamieszkania ma istotne znaczenie ze wzgledu na interpretacje przepisow

pzdr.
                • sarawi mała dobudówka? kilka pytań 26.12.10, 17:24
                  Po prostu cos mi w tym, co napisales nie pasuje.
                  Ide zapisac sie na kurs jezykowy do jakiejs szkoly, tam, gdzie siedzi pani przy biurku i wypelnia dokumenty, nie ma toalety, ide do osrodka szkolenia kierowcow zapisac sie na kurs - nie ma w biurze toalety, ide do jakiegos biurowca, w danym pomieszczeniu nie ma toalety, jest np. jedna na cale pietro, ide na solarium - tam nie ma toalety, MOZE jest gdzies na korytarzu ... i takich przykladow moznaby mnozyc. Wiec chyba sa jakies odstepstwa od tego co napisales? poza tym, czy ma to jakies znaczenie czy bede tam siedziec ja czy pracownik?
                  • Gość: cromwell Re: mała dobudówka? kilka pytań IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 26.12.10, 17:53
                    nie pasuje nie pasuje
                    pytalem przeciez jakie biuro
                    jezeli rozbudowa dotyczy pomieszczenia mieszkalnego
                    to przepisy nie sa tak rygorystyczne
                    mozna dobudowac pokoik
                    w nim prowadzic dzialalnosc jak wiekszosc ludzi np z allegro
                    pozniej zatrudnic pania itd
                    przeciez sama chcialas zaczac z grubej rury:)
                    z tym solarium to chyba nie przejdzie
                    trzeba pozniej robic przerobki
                    wiec zrob pokoik z pomieszczeniami/no chyba musisz gdzies miec chocby skladzik na czysciki
                    pod solarke

pzdr.
                    • sarawi mała dobudówka? kilka pytań 26.12.10, 18:02
                      Widocznie nie mozemy sie zrozumiec :)))
                      Mysle o tym, zeby albo przerobic czesc garazu na niewielki pokoik, w ktorym po prostu bedzie maly lokal biurowy przeznaczony do obslugi osob i przechowywania dokumentacji zwiazanej z dzialalnoscia, albo dobudowac male pomieszczenie - czyli rozbudowac obecny dom. Wlasciwie potrzebuje dwa pomieszczenia, jedno pod biuro, drugie pod solarium, ktore zacznie najpierw funkcjonowac, jeszcze nie wiem :) w kazdym razie, zastanawia mnie czy do ktoregokolwiek bede potrzebowac toalete, jesli jest to czesc domu. A czy bedzie tam pracowac ktos oprocz mnie. hm, poczatkowo pewnie nie, ale w przyszlosci byc moze.
                      • Gość: cromwell Re: mała dobudówka? kilka pytań IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 26.12.10, 18:21
                        chyba faktycznie sie nie rozumiemy
                        to twoje slowa:
                        Mam dom jednorodzinny, chcialabym dobudowac do niego (albo przedluzyc nieco garaz, albo dobudowac cos obok, niewielkie pomieszczenie na biuro) niewielka przybudowke.

kazda rozbudowa
                        chocby niewielka dobudowka jest zwiazana z projektem i pozwoleniem na budowe
                        w pozwoleniu musisz okreslic przeznaczenie pomieszczenia dobudowanego
                        malo tego
                        jezeli garaz ma byc skladzikiem albo innym pomieszczeniem musisz zglosic do urzedu
                        zmiane sposobu uzytkowania garazu
                        czy to jest jasne?

odnosze wrazenie ze zaczynasz kombinowac
                        co tu zrobic zeby postawic bude i nie placic
                        • sarawi mała dobudówka? kilka pytań 26.12.10, 18:26
                          Rozumiem. Gdybym nie wiedziala o tym, ze trzeba to gdzies zglosic, to bym nie pytala, tylko wybudowala i sie nie martwila, prawda?
                          Nie kombinuje tylko zastanawia mnie caly czas kwestia tej toalety, tylko i wlacznie !!! Czy jest konieczna. Bo widuje wiele biur itp. gdzie toalet nie ma, wiec jednak sie jakos da.
                          • Gość: cromwell Re: mała dobudówka? kilka pytań IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 26.12.10, 18:39
                            watpie czy sa biura bez toalety
                            watpie czy da sie to obejsc
                            no moze jeszcze w przypadku mezczyzny
                            ale kobieta musi miec kibelek
                            przynajmniej raz na godzine

w przypadku przyczajonego biura pewnie mozna sie wykrecic kibelkiem w domu
                            watpie czy brak kibelka przejdzie przy solarce

• sarawi mała dobudówka? kilka pytań 26.12.10, 18:44
                              no, ale moze przejsc przy biurze ;))) to juz cos, polowa sukcesu jakby nie bylo ;)))
                              dzieki za rady
                              PS: ja nie biegam do lazienki co godzine ;P
    • Gość: ew Re: mała dobudówka? kilka pytań IP: 94.75.121.* 26.12.10, 18:58
      kazda przebudowa wymaga pozwolenia na budowe (praktycznie wszystko co rozbisz na zewnatrz) i procedury z tym zwiazanej: zatrudniasz architekta, inwentaryzujesz z nim CALY budynek, robisz projekt CALEGO budynku (architektoniczny i konstrukcyjny), robisz ekspertyze kominiarska (od kilku miesiecy jest to wymog zwiazany z pozwoleniem), uzgodniasz sprawe przylaczy jezeli cos w nich zmieniasz, skladasz projekt w urzedzie, poprawiasz projekt (prawie zawsze chca poprawek) itd ..... i marnujesz czas 4 miesiace zanim zaczniesz budowac co najmniej. Sama budowa jest juz naprawde prosta i przyjemna ;-)
      • sarawi mała dobudówka? kilka pytań 26.12.10, 19:01
        Wlasnie dlatego za wczasu o to pytam, bo podejrzewam, ze wiecej bedzie chodzenia, niz to warte ;) no ale trzeba. W takim razie, zadam pewnie kolejne glupie pytanie, ale od czego mam zaczac? Gdzie sie z tym zglosic? bo rozumiem, ze architekta musze sobie na wlasna reke poszukac.
        • Gość: ew Re: mała dobudówka? kilka pytań IP: 94.75.121.* 26.12.10, 19:19
          od wizyty w urzedzie gminny/dzielnicy -wydzial architektury, powiedza co i jak zalatwiac. I szukaj architekta.
          • lavenders27 Re: mała dobudówka? kilka pytań 09.12.13, 14:50
            Dołączę się do pytania.

Moi rodzice mają na działce budynek wybudowany obok domu - dwa niewielkie pokoiki służące w tej chwili za schowki na różne niepotrzebne rzeczy. Budynek jest podpiwniczony i wchodzi się do tych pokoików po schodach.

Czy jest możliwość prowadzenia w takim budynku jednoosobowej działalności gospodarczej - na dodatek bez toalety (WC)? Czy jednak konieczny byłby remont, przerobienie jednego z pokoi na łazienkę i dobudowanie rampy/podjazdu dla niepełnosprawnych + coś jeszcze?

Chciałem założyć doradztwo + organizację szkoleń, z naciskiem na to drugie - w praktyce praktycznie nie będę w tym lokalu przyjmował klientów, a jeśli już to sporadycznie, ale w teorii z charakteru takiej działalności wynika, że klienci będą się pojawiać w lokalu.

Czy zatem w takiej sytuacji muszę mieć w lokalu WC, lokal musi być przystosowany do obsługi niepełnosprawnych itp.? Potrzebuję po prostu lokalu, w którym mógłbym oficjalnie prowadzić działalność - w praktyce i tak to co mam zrobić robiłbym u siebie w pokoju i korzystał z toalety domowej. Mam znajomego adwokata, który prowadzi kancelarię w schowku (w bloku), w której to WC nie ma, bo pomieszczenie jest tak małe, że klienci ledwo domykają za sobą drzwi. Nie wiem więc co o tym myśleć...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka