Dodaj do ulubionych

pytanie do malarza

11.01.11, 23:11
witam,
zamierzam polozyc na scianach gips cekol 45 o fakturze poziomych bruzd glebokosci okolo 1-1.5 mm, wyjinywanych packa metalowa z nacieciami. czy powinienem dodac do cekolu jakis preparat wzmacniajacy spoistosc i twardosc czy po polozeniu go pomalowac preparatem, jesli tak to jakim?
z gory dziekuje za fachowe porady.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mariusz firma Re: pytanie do malarza IP: *.retsat1.com.pl 11.01.11, 23:22
      Cekol nie jest najlepszą gładzią ale możesz dolać do zaprawy odrobine gruntu ,
      potem po wyschnięciu samą gładź jeszcze raz zagruntować , ale musi być to odpowiedni grunt po ktorym można malować
      • Gość: Mariusz firma Re: pytanie do malarza IP: *.retsat1.com.pl 11.01.11, 23:27
        wszysto zależy od efektu jaki chcesz uzyskać . czy bedzie to pomalowane zwykłymi farbami akrylowymi latex lub farba do efektów artystycznych
        • rdowski Re: pytanie do malarza 11.01.11, 23:35
          nie chce tego malowac - chce to zabarwic w trakcie mieszania w masie, pigmentem. ewentualnie chce tylko zagruntowac po polozeniu na scianie, zeby to wzmocnic - pytanie tylko, jaki preparat to wzmocni?
          • Gość: Mariusz firma Re: pytanie do malarza IP: *.retsat1.com.pl 12.01.11, 01:54
            moze być nawet grunt akrylowy takie mleczko nawet najtańszy "ami grunt" pomalować po wyschnięciu niech sie wpije w gładź
    • jarecki_2 Re: pytanie do malarza 12.01.11, 11:51
      Jak dasz maila to wyślę Ci zdjęcie z taką ścianą, zrobioną według mnie tak jak piszesz. Zrobiona jest na zwykłym gipsie szpachlowym , malowana. Niestety nie uda się zabarwić gipsu tak, żeby potem nie malować, malowanie i tak Cię czeka więc nie ma co się napinać. Zależnie od wielkości ściany, jeśli powierzchnia ścian do zrobienia jest spora, nie masz możliwości domieszania gipsu za każdym razem w takim samym kolorze. Gips w ten sposób nakładany wysycha nie równomiernie a co za tym idzie powstaną różne odcienie koloru jaki nadasz masie. Gips w zagłębieniach będzie miał inną grubość niż, nazwijmy to, na szczytach co spowoduje również inny kolor. Na zdjęciu, które Ci proponuję kolor ścin jest jasno szary akurat, więc teoretycznie nie powinno być dużych różnic w kolorze, lub nie powinny one być bardzo widoczne a jednak barwienie gipsu okazało się porażką i próby jakie wykonaliśmy przed zrobieniem całości pokazały, że lepiej wszystko pomalować. Ponadto farba dodana do gipsu, barwnik, osłabił strukturę gipsu, takie miałem wrażenie, nawet jak dodałem do próbki gruntu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do gipsu dodać grunt, choć ma to znaczenie nie wielkie, za to ściany muszą być przygotowane doskonale, oczyszczone, zmyte, zagruntowanie nawet dwukrotne wszystko dla tego, że jak coś się nie uda na ścianie, coś spuchnie, odpadnie itp. drugiej próby nie ma. Jak coś wyjdzie nie tak to zrywasz całą ścianę i robisz od nowa. Polecam również nie montować przed wykonaniem na ścianach wszystkiego co ma na nich być, półki, kontakty, gniazdka itp. Montaż takich elementów na już wykonanych ścianach wymaga wycinania pod te elementy gipsu i zdecydowanie jest to łatwiej wykonać niż montować wszystko przed zrobieniem i oklejać. Wycięcie potem taśm jest nie wykonalne bez uszkodzeń wykonanej/wykończonej ściany. Piszę o tym ponieważ może przyjść do głowy że będzie łatwiej zamontować np. gniazdka i żeby było ładnie wykończyć ścianę, nie będzie łatwiej, wiem ponieważ tak pomyślałem i miałem kłopot, heh.
      Mail do mnie poniżej.
    • jarecki_2 Re: pytanie do malarza 12.01.11, 11:59
      Jeszcze dodam, że przy takim wykonaniu ściany, jeśli chcesz zabarwić gips na pożądany kolor, wypadało by zastosować metodę jak w wyprawach elewacyjnych. Zanim położysz wyprawę elewacyjną powinno się zastosować grunt w kolorze wyprawy, żeby uniknąć przebarwień spod wyprawy np. szarości kleju. U Ciebie sprawa nie do zrobienia, ponieważ malowanie ściany przed wykonaniem dekoracji spowoduje skuteczne odcięcie masy gipsowej od ściany co osłab połączenie. Chodzi o to, żeby gips jak najlepiej trzymał się ściany, poprzez pomalowanie jej przed wykończeniem, skutecznie ograniczasz tę zależność/wymóg.
      • missya Re: pytanie do malarza 11.02.11, 13:25
        Tu masz porady, jak malować fakturę zrobioną cekolem c-45:
        www.cekol.pl/article/8813_Faktura_z_reklamowki.htmPozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka