Dodaj do ulubionych

Jak malować?

17.01.11, 12:49
Za tydzien maluje duży pokój 16m;) ściany na kolor capuccino bądź na kolor bananowy, sufit standard na biało.
Jednakże chciałabym odznaczyć sufit od ścian, widziałam u znajomych jak kolor biały sufitu jest jeszcze na ścianach po ok 2cm, albo nawet wzdłuż krawędzi ścian jest prowadzony biały "pasek"ok. 10 cm.
Co myślicie o takich zastosowaniach? Mam meble w kolorze venge, jak mogę zaakcentować ściany?
Obserwuj wątek
    • katharin Re: Jak malować? 17.01.11, 12:57
      Myślałam o czymś takim...
      www.ewelinatuznik.art.pl/index.php?co=lista&dzial=105
      macie jakiś pomysł??
    • jarecki_2 Re: Jak malować? 17.01.11, 14:58
      To nie kwestia "co myślicie" tylko gustu i warunków. Jeśli połączenie ścian z sufitem jest krzywe lepiej dać odcięcie niżej, jakieś 5 cm poniżej sufitu, bo to odcięcie nie wyeksponuje krzywizny. Jeśli połączenie jest proste, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby odcięcie odbyło się jak w większości przypadków, czyli po linii łączenia ściany i sufitu. Tyle praktyka. Jeśli chodzi o gust, to wiadomo, zrobisz jak Ci się będzie podobało. Zawsze możesz zrobić próbę na kawałku, i tak pomalujesz sufit z naddatkiem na szerokość pędzla co najmniej, więc możesz zostawić pasek na kawałku i na innym kawałku go nie zostawiać i popatrzeć jak jest lepiej.

• ona_zmeczona Re: Jak malować? 17.01.11, 16:30
      ja nie lubie za bardzo 'paskow' z farby. w moim mieszkanku przylepilam listwy styropianowe miedzy sufitem a scianami. listwy pomalowalam na bialo jak sufit, a sciane na kolor. listwy zrobily bardzo ladne odciecie, no i moim zdaniem wygladaja lepiej, estetyczniej i bardziej elegancko. a kosztuja tyle co nic i jest bardzo duzy wybor wzorow. a jeszcze dodam, ze sama to zrobilam, nie potrzebny byl fachowie :)
    • basiak-k Re: Jak malować? 18.01.11, 16:24
      Ja mam takie paski. Trochę z powodu krzywych ścian. Ale też dlatego, że tak było łatwiej pomalować.
      • Gość: xx Re: Jak malować? IP: *.era.pl 19.01.11, 10:31
        nawet jesli sa proste ściany nigdy nie przykleisz idelanie tasmy w samym rogu aby malowanie wyszło prosto.. i nawet jeśli masz bardzo proste krawedzie w rogach to skrzywisz tasmą.. więc lepiej pomalować z 5 cm nizej i po problemie, zresztą u góry i tak mało kto patrzy - widzi tylko jesli specjanie oglada..
    • grobur Re: Jak malować? 20.01.11, 13:02
      Rzadko można znaleźć idealnie proste ściany a nie odcięcie sufitu tylko uwydatni krzywizny. Pasek odcinający możesz zrobić przy użyciu taśmy malarskiej lub wałka odcinającego.
    • Gość: Abradab Re: Jak malować? IP: *.alfa.pl 04.07.11, 13:33
      Zapoznaj się z artykułem o malowaniu wewnątrz budynku w darmowej gazecie budowlanej eFachowiec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka