Dodaj do ulubionych

halogeny w schodach drewnianych

18.02.11, 22:12
Witam, niedługo będą zakładać nam schody drewniane i zastanawiamy się czy zamiast kinkietu na ścianie nie zrobić halogenów ok 3-4 z boku schodów, boję się tylko tego że te halogeny nie dadzą odpowiedniego światła bo cała nasza klatka schodowa jest zabudowana ( nie jest za duża bo ok 14 schodków)
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: halogeny w schodach drewnianych 18.02.11, 22:57
      wlasnie przerabiam ten temat, ale ja zastanawiam sie glownie, zeby zrobic to podswietlenie jako dodatkowe, nocne, szczegolnie dla dzieci, jesli w nocy beda chcialy pojsc np. na dol do kuchni! i mam takie wnioski:
      1. halogeny oswietlna Ci stopnie, ale wygladaja brzydko, oslepiaja kiedy sa wbudowane w scianie, dla mnie nie do przyjecia...
      2. LEDy skolei daja bardzo malo swiatla, na pewno nie oswietla stopni wieczorem, dadza jedynie poswiate;
      w Twoim przypadku dalabym na pewno kinkiet nad schodami, przemysl tylko jego wysokosc, aby z latwoscia wymienic zarowke! w przypadku, kiedy zrobisz kienkiet mozesz zrobic tez kilka LEDow, ale wylacznie dekoracyjnie :)
    • jarecki_2 Re: halogeny w schodach drewnianych 18.02.11, 23:05
      Natężenie światła jest kwestą zastosowanej żarówki, jej mocy oraz odpowiednio dobranej lampy/oprawy. Są takie które będą bździły, ale są takie, które konia przewrócą. Odpowiedni dobór lamp załatwia sprawę i moim zdaniem leprze to niż kinkiety, chociaż ja w ogóle nie przepadam za kinkietami. Mocne żarówki i zamontowany ściemniacz załatwia wszystko, jak ktoś koniecznie nie chce kinkietów, ja bym nie chciał, ale również ja nie będę mieszkał w przedmiotowym domu.
      • Gość: cromwell Re: halogeny w schodach drewnianych IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 19.02.11, 14:44
        tylko halogeny to swiatlo ukierunkowane
        jak zatem oswietlic schody majac halogeny w scianie
        nie wiem
        przypomnij sobie seksmisje
        "lampa w podlodze wszystko to popieprzone"

pzdr.
        • mlodywapniak Re: halogeny w schodach drewnianych 19.02.11, 23:02
          Robiłem ostatnio w domku gdzie właściciel sam sobie robił oświetlenie halogenowe schodów. Przyjrzałem się temu dziełu i dwie uwagi: schody są zabiegowe, więc umieszczenie lampki na półpiętrze na wprost - świeci centralnie w oczy wchodzącemu. Druga, to po wychyleniu głowy ponad stopnie zabiegowe walą w oczy halogeny, które są na tamtych stopniach powyżej. Jeśli zaś chodzi o natężenie światła to 8 halogenów po 35wat daje niezłą jasność w całym domu:)
    • Gość: Miki Re: halogeny w schodach drewnianych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.11.13, 18:44
      Oświetlenie schodów może wyglądać naprawdę super. Polecam do przejrzenia artykuł z serwisu mebleportal.pl mają tam kilka ciekawych przykładów aranżacji. Link do artykułu: Schody aranżacje . Temat rzeka jak się w to zagłębimy. Obawiam się tylko, że nie ma wielu firm, które wykonają fajne aranże i ich robota będzie trwała...
    • Gość: Jumik Re: halogeny w schodach drewnianych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.13, 15:43
      Nie lepiej LEDY? Mniej się nagrzewają niż halogeny i bardziej energoszczędne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka