Dodaj do ulubionych

Zabezpieczenie balkonu

27.02.11, 12:50
Mieszkam na parterze. Ze względów bezpieczeństwa, chciałabym zabezpieczyć swój balkon. Wiele razy ginęły już drobne rzeczy pozostawione na noc na balkonie, w tym suszące się ubrania, garnek, kwiaty. Latem podczas upałów strach zostawić na noc uchylone okno, nie mówiąc już o drzwiach balkonowych. Jakie są sposoby na zabezpieczenie balkonu, w taki sposób, żeby można było otwierać okno, a jednocześnie nie było zbyt wielu problemów z uzyskaniem pozwoleń i zgody sąsiadów na kraty czy zabudowę. Czy da się to jakoś pogodzić?
Obserwuj wątek
    • kraqsek80 Re: Zabezpieczenie balkonu 27.02.11, 15:03
      Witam.
      Może rolety antywłamaniowe? Na noc można je opuścić je tak że złodziej się nie przeciśnie a świeże powietrze będzie wlatywać do pokoju.
      www.fachoweremonty.pl
    • Gość: przemo Re: Zabezpieczenie balkonu IP: *.aster.pl 27.02.11, 17:26
      ja mam u siebie kraty otwierane i nie miałem żadnych pozwoleń.
    • marecki_1 Re: Zabezpieczenie balkonu 28.02.11, 10:09
      Kraty będą najlepsze. Można jeszcze zabudować oknami, ale latem z kolei będzie duszno, mimo że można je otwierać.
    • aekilor Re: Zabezpieczenie balkonu 28.02.11, 13:53
      Chyba rolety wydają się być najlepszym rozwiązaniem. Estetyczne, szybkie w montażu no i na dzień możesz je unieść i wpuścić światło. Kraty trochę przysłonią widok za oknem.
    • Gość: j Re: Zabezpieczenie balkonu IP: *.aster.pl 28.02.11, 23:14
      Tak bez zgód to się nie da. Wszelka zabudowa balkonu to ingerencja w elewację. Jeśli kraty, to tylko takie, które nie ulatwią złodziejowi dostępu do balkonu sąsiada z góry. Warto poczytać:
      nieruchomosci.wieszjak.pl/spoldzielnia-mieszkaniowa/217662,Kraty-w-oknach-lub-zabudowa-balkonu-w-spoldzielni.html
    • ronin56 Re: Zabezpieczenie balkonu 09.09.13, 21:10
      Jeśli to jest balkon, to krata z ostrogą na górnej krawędzi która zniechęci do wchodzenia
      na wyższe piętro po kracie.
      Jeśli loggia, to kratę należy umieścić głębiej i sąsiad na górze ni będzie zagrożony.
      Robię takie usługi więc mogę radzić.
      www.dragon56.neostrada.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka