Dodaj do ulubionych

Pompa ciepła a rekuperator

10.03.11, 12:56
Witam,
W związku z faktem iż w okolicy gdzie budujemy dom nie ma gazu ziemnego zdecydowaliśmy się na montaż pompy ciepła. Początkowo chcieliśmy też zainstalować rekuperator, ale człowiek od pomp nieco zbił nas z tropu mówiąc, iż przy pompach rekuperator nie ma większego sensu. Chciałam zapytać co o tym sądzicie? Może ktoś ma taką kombinację w domu?
Obserwuj wątek
    • joanka-r Re: Pompa ciepła a rekuperator 10.03.11, 20:28
      Zadaj sobie najpierw pytanie w jakim celu stosuje się rekuperator? 80 % ludzi, mysli,ze to tylko wentylacja. Główna cechą rekuperatora jest odzyskiwanie ciepła z wydalanego na zewnątrz powietrza i ogrzewania napływającego świeże powietrze, przez co nie tracimy energii . W przypadku, gdy dom ogrzewasz drogim gazem, lub węglem to rekuperator się sprawdza, jest wręcz potrzebny, aby nie tracic dużo energii. W przypadku pompy ciepła rekuperacja jest zbędna, bo ogrzewanie p. ciepła jest w tej chwili najtańsze. Nam też odradzono, więc juz na etapie adaptacji projektu, zgloślilismy, ze rezygnujemy z rekuperacji.
    • basiak-k Re: Pompa ciepła a rekuperator 11.03.11, 01:52
      Polecam kilka artykułów dotyczących tego tematu
      www.najciekawszeprojekty.pl/szukanie?q=Pompa+ciep%C5%82a+a+rekuperator
    • ana-76 Re: Pompa ciepła a rekuperator 13.03.11, 23:32
      a ja proponuje zmienić fachowca ;)), wcześniej koleżanka napisała
      ''80 % ludzi, mysli,ze to tylko wentylacja. Główna cechą rekuperatora jest odzyskiwanie ciepła z wydalanego na zewnątrz powietrza i ogrzewania napływającego świeże powietrze, przez co nie tracimy energii .''
      tylko wentylacja lub aż wentylacja, posiadam zarówno rekuperator jak i PC , to że uzywanie pc jest tanie nie znaczy że nie mozna odzyskac ciepła za które się i tak już zapłaciło, pozatym w domu nie ma problemu z wilgocią, zaduchem.
    • eres4 Re: Pompa ciepła a rekuperator 15.03.11, 08:26
      malgorzata.pasikowska napisała:

> Witam,
      > W związku z faktem iż w okolicy gdzie budujemy dom nie ma gazu ziemnego zdecydo
      > waliśmy się na montaż pompy ciepła. Początkowo chcieliśmy też zainstalować reku
      > perator, ale człowiek od pomp nieco zbił nas z tropu mówiąc, iż przy pompach re
      > kuperator nie ma większego sensu.

Policz ile kominów musisz zbudować aby mieć wentylację grawitacyjną (WG) zgodnie z przepisami i pomnóż to razy cenę jednego komina.
      Sprawdź ile kosztuje instalacja wentylacji mechanicznej (WM) z rekuperatorem.
      Porównaj te kwoty.

Przy WM następuje wymiana powietrza w domu zgodnie z tym co zostało zaprojektowane a następnie wykonane i ustawione (oczywiście tak mniej więcej) i wentylowane masz wszystkie pomieszczenia (jeżeli trzeba).
      Przy WG raz wentylację masz a innym razem nie.

Przy WM powietrze przechodzi przez filtry.
      W sezonie grzewczym moje filtry są CZARNE a w sezonie letnim oklejone insektami.
      Gdyby nie filtry miałbym to wszystko w domu.

Przy zastosowaniu PCi koszt ogrzewania jest mniejszy niż przy gazowym, w związku z czym i oszczędności z rekuperatora będą mniejsze, ale co zaszkodzi ograniczenie ilości uciekającego ciepła?
      Przy temp. zewnętrznej 0 (zero) st. C z moich anemostatów wylatuje powietrze o temp. 17st. C.
      Przy WG do domu wlatuje (w tym przypadku) powietrze o temp. 0st. C.
      Teraz musisz je podgrzać do temp. docelowej, czyli 20-21 st. C.

Koszt energii elektrycznej zużywanej przez WM to ok. 100 - 150 zł rocznie. W moim przypadku ~120zł/rok.
      Do tego trzeba dodać koszt filtrów - kilkanaście/kilkadzesiąt zł miesięcznie.
      Lub wersja tańsza - kupujesz kilka metrów kwadratowych włókniny filtracyjnej, tniesz ją na odpowiednie kawałki i wkładasz do ramek filtrów. W tym przypadku koszt będzie w granicach kilku zł/msc.
    • parzenica4 Re: Pompa ciepła a rekuperator 13.08.13, 14:12
      Zdecydowanie zmień fachowca. Koledze montowała cały system rekuperacji firma alfa-tech. Jeżeli masz możliwość to się do nich odezwij. Kolega zadowolony, bo w zimie koszty ogrzewania spadły o 60%.
      • Gość: Tomek Re: Pompa ciepła a rekuperator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.14, 20:06
        Nie jestem jeszcze użytkownikiem ani rekuperatora ani pompy ciepła, ale rozważam instalację obu systemów. Rekuperator na 100%, do pompy ciepła nie jestem jeszcze przekonany ze względu na koszty - droga instalacja nie uchroni mnie od rachunków za prąd, które prawdopodobnie wcale nie będą takie mała. Nawet jeśli nie zdecyduje się na pompę ciepła w systemie pionowym, uważam że połaczenie rekuperatora i z pompą ciepła daje lepszy wynik. Ciepłe powietrze usuwane z domu może zostać wykorzystane do podgrzania glikolu w pompie, co powinno podnieść efektywność pompy. Oglądałem już taką instalację, choć w tym przypadku w sprawie efektywności pozostaje mi tylko wierzyć na słowo użytkownikowi, który pokazał mi swoją instalację.
        • arlettamaterka1973 Re: Pompa ciepła a rekuperator 30.07.14, 04:23
          Rekuperator to właściwie urządzenie pasywne, może wykonać połowę pracy pompy - chyba warto zainwestować - taka inwestycja będzie zwracać się przez lata.
    • zuzanna_zet Re: Pompa ciepła a rekuperator 12.08.14, 12:29
      Same plusy:
      Oszczędzanie na ogrzewaniu,
      napływ świeżego powietrza
      najważniejsze (dla mnie) brak wilgoci, grzybów, kurzu itd.

Jak się jest alergikiem i astmatykiem to niestety trzeba uważać. Dobrą ofertę rekuperatorów mają w Ekosun ekosunkoszalin.pl/. Raz zainwestowałam i teraz przynajmniej lepiej się czuję bez napadów kaszlu.
    • huszinmalu Re: Pompa ciepła a rekuperator 24.04.16, 18:53
      Nie bardzo się na tym znam szczerze mówiąc, więc raczej nie pomogę. Wydawało mi się wcześniej, że pompy ciepła i rekuperator powinny występować razem.
      Sprawdź tutaj: www.liderbudowlany.pl/szukaj?q=pompa+ciep%C5%82a&x=0&y=0 Znajdziesz tu fachowe informacje na temat pomp ciepła.
    • alwin212 Re: Pompa ciepła a rekuperator 16.05.16, 13:23
      Dobre i ekologiczne połączenie. Same rekuperatory są świetnym rozwiązaniem, szczególnie w nowym budownictwie. Poprawiają wentylację w domu i przynoszą oszczędności na ogrzewaniu. Fajne rozwiązanie ta rekuperacja. Wrocław ma dobre zaplecze specjalistów montujących takie instalacje.
    • jolla-7 Re: Pompa ciepła a rekuperator 10.06.16, 17:35
      zgadzam się, rekuperator nie ma na celu tylko odzysku ciepła, on zapewnia porządną wentylację budynku i nie widzę przeszkód stosowania pompy ciepła i rekuperacji jednocześnie. Więcej można przeczytać na stronie www.rekuperacja.waw.pl/rekuperacja/ firma zajmuje się i rekuperacją i montażem pomp ciepła.
      • konsultant_viessmann Re: Pompa ciepła a rekuperator 05.08.16, 11:58
        Witajcie, zgadzam się całkowicie.
        Chciałem jednak dodać, że jak wiadomo, budynki mieszkalne można wentylować grawitacyjnie lub za pomocą wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej (np. rekuperatory) lub poprzez wentylację mechaniczną wyciągową.

Ostatnią z możliwości wykorzystujemy właśnie w pompach ciepła do przygotowania cwu. Wywiew powietrza z pomieszczeń jest wymuszony poprzez wentylator znajdujący się w pompie ciepła, natomiast nawiew powietrza z zewnątrz odbywa się podciśnieniowo poprzez nieszczelności (np. nawiewniki szczelinowe w oknach). Praca instalacji została przedstawiona na załączonej grafice.
        Wentylowanie budynku za pomocą pompy ciepła do cwu umożliwia odzysk części ciepła z powietrza wywiewanego, które byłoby tracone wymuszając ruch powietrza za pomocą zwykłego wentylatora wyciągowego. Odzysk ciepła jest jednak możliwy jedynie w czasie podgrzewu wody w zasobniku, przez resztę czasu instalacja wentylacji będzie pracowała bez odzysku ciepła. Zakładając, że użytkownicy będą zużywali dziennie 250 litrów ciepłej wody o temp. 40°C to instalacja wentylacji będzie pracowała z odzyskiem ciepła przez ponad 5 godzin na dobę.

Więcej na temat naszych technologii TUTAJ
      • mariankozu Re: Pompa ciepła a rekuperator 14.10.16, 11:36
        jolla-7 napisał(a):

> zgadzam się, rekuperator nie ma na celu tylko odzysku ciepła, on zapewnia porządną wentylację budynku i nie widzę przeszkód stosowania pompy ciepła i rekuperacji jednocześnie. Więcej można przeczytać na stronie rekuperacja.waw.pl/rekuperacja firma zajmuje się i rekuperacją i montażem pomp ciepła. <

Racja, według mnie to właśnie wentylacja, czyli doprowadzanie odpowiedniej ilości powietrza do pomieszczenia jest głównym czynnikiem, dla którego wybierane są rekuperatory. My w swoim domu mamy prosty rekuperator airstream do wentylacji wyciągowej od www.brookvent.pl/wentylacja-mechaniczna/ i wszystko działa tak jak należy. Znajomi zdecydowali się na bardziej zaawansowany (z odzyskiem ciepła), czyli rekuperator aircycle i również są zadowoleni z wyboru.
        Więc wszystko zależy od Ciebie i od przeznaczenie danego rekuperatora.
    • rafalcichocki Re: Pompa ciepła a rekuperator 22.08.16, 15:28
      Witam,

Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem posiada znacznie więcej zalet niż wad. Największą zaletą rekuperatora jest obniżenie wentylacyjnej straty ciepła, która może wynosić ok. 30-50% całkowitego zapotrzebowania na ciepło budynku. Kolejną zaletą jest poprawa komfortu cieplnego oraz doprowadzanie czystego powietrza do budynku bez potrzeby otwierania okna. Poprzez zastosowanie filtrów w centrali wentylacyjnej do budynku nie będą dostawały się pyłki oraz owady. Do wad systemu można zaliczyć jedynie potrzebę rozprowadzenia przewodów po całym budynku, co może być kłopotliwe przy remoncie budynku wyposażonego wcześniej w wentylację grawitacyjną.
      Przy okazji chciałbym polecić rekuperator AerastarComfort marki Junkers, który jest dostępny w trzech rozmiarach przystosowanych do nominalnych przepływów powietrza wynoszących: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Urządzenie cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła, nawet do 90%, co pozwala na duże oszczędności kosztów ogrzewania i jednocześnie zapewnia zawsze świeże i czyste powietrze w pomieszczeniach. Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie internetowej: www.junkers.pl/produkty/rekuperacja/aerastarcomfort.html. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 600 801.
      W razie pytań, pozostaję do dyspozycji

Pozdrawiam,
    • olsenka90 Re: Pompa ciepła a rekuperator 29.08.16, 18:13
      a czy w przyszlosci beda gazociagi doprowadzone w okolicę? bo jak tak to pompa ciepla to tez zly pomysł, bo instalacje trzeba bedzie robic od nowa w przypadku przejscia na gaz ziemny
    • jwierzbicki3 Re: Pompa ciepła a rekuperator 16.11.16, 22:35
      Czy firma o której piszesz jest dobrze znana? Wcześniej raczej o niej nie słyszałem pomimo jak piszesz długoletniej tradycji. Nie chciałbym się sparzyć przy tak ważnej inwestycji.
      Jak wyglądał kontakt z firmą? Czy rozmawia się z właścicielem, czy też z przedstawicielami handlowymi (tego chciałbym uniknąć). I ostatnie pytanie - która to firma Ecotherm bo w wyszukiwarce jest kilka o tej samej nazwie?
      • konsultant_viessmann Re: Pompa ciepła a rekuperator 17.11.16, 19:10
        jwierzbicki3 napisał(a):

> Czy firma o której piszesz jest dobrze znana? Wcześniej raczej o niej nie słysz
        > ałem pomimo jak piszesz długoletniej tradycji. Nie chciałbym się sparzyć przy t
        > ak ważnej inwestycji.
        > Jak wyglądał kontakt z firmą? Czy rozmawia się z właścicielem, czy też z przeds
        > tawicielami handlowymi (tego chciałbym uniknąć). I ostatnie pytanie - która to
        > firma Ecotherm bo w wyszukiwarce jest kilka o tej samej nazwie?

Witam !

Polecam również zapoznać się z ofertą naszych urządzeń pod tym linkiem.

www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/wentylacja-mechaniczna/centralna-wentylacja-mechaniczna.html
        Pozdrawiam !
        • jwierzbicki3 Re: Pompa ciepła a rekuperator 21.11.16, 22:48
          Dziękuję za podpowiedź i pokierowanie. Z tego co rozumiem to te urządzenia są uzupełnieniem do pompy ciepła? Czy musi być pompa ciepła Viessmann? Czy dowolnego producenta?
          Czy taka wentylacja jest konieczna, czy też można się bez niej obyć?
          Jak wygląda ewentualny montaż? Czy zgłaszam się do producenta, czy raczej sprzedaż jest realizowana przez sieć firm współpracujących tak jak wspomniana przeze mnie wcześniej firma Ecotherm? Widzę że też oferują urządzenia Viessmann (www.versatech.pl/pl/pompy-ciepla-inni-producenci.html) - pompy ciepła w szczególności - można za ich pomocą to zrobić?
          • konsultant_viessmann Re: Pompa ciepła a rekuperator 22.11.16, 11:37
            Witam ponownie !

Oczywiście rekuperacja jest niewątpliwie uzupełnieniem do pompy ciepła. W dobrze izolowanych domach, największa część strat ciepła to właśnie wentylacją - stosując rekuperacje mamy możliwość odzyskać ponad 80% ciepła uciekającego na zewnątrz przez wentylacje. Dodatkowe korzyści prócz ekonomicznych to utrzymanie odpowiedniej wilgotności oraz czystości nawiewanego świeżego powietrza.

Nasze urządzenia najlepiej pracują razem, jednak do poprawnego ich funkcjonowania nie jest to wymagane. Polecam zapoznać się z całą siecią naszych autoryzowanych dystrybutorów pod tym linkiem
            www.viessmann.pl/pl/uslugi/najblizszy-partner.html.

Pamiętaj zapytać o dodatkowe rabaty na nasze urządzenia.

Pozdrawiam,
            • jwierzbicki3 Re: Pompa ciepła a rekuperator 29.12.16, 22:45
              Dzień dobry,
              skonsultowałem się w międzyczasie z tą firmą - Ecotherm. Długo rozmawialiśmy na temat wad i zalet poszczególnych rozwiązań (pompa ciepła woda-powietrze/woda-woda, rekuperacja). 
              Generalnie widzę, że w Polsce standardowo podchodzi się do tematu z rozwiązaniem typu woda-woda, co chyba wynika z przyzwyczajenia do kaloryferów i centralnego ogrzewania wykorzystującego wodę.
              Mocno się jednak zastanawiam, czy nie pójść w rozwiązanie oparte o pompę ciepła woda-powietrze plus oczywiście rekuperator - tu polecano mi rozwiązanie amerykańskie (gdzie z tego co kojarzę bardziej się ogrzewa powietrzem niż wodą) firmy Waterfurnace
              Kuszące jest to, że przy takim podejściu będzie świeże powietrze, które w zimie będzie ogrzewać, a latem chłodzić. Przy naszych łagodnych ostatnio zimach i ciepłym lecie to chyba będzie najlepsza opcja.
              Chciałbym jeszcze na ten temat poczytać u innych producentów - zobaczę co oferują.
              • konsultant_viessmann Re: Pompa ciepła a rekuperator 30.12.16, 09:40
                Witam ponownie !

Rozwiązania o których wspominasz, czyli bezpośrednie ogrzewanie/grzanie powietrzem ma niewątpliwe zaletę, którą są mniejsze straty własne instalacji. Tylko w takim przypadku, żeby w zimie było Ci ciepło, a latem chłodno i do tego dużo nie przepłacać w eksploatacji wymaga się bardzo dobrze zaizolowanego domu o dużej szczelności powietrznej, dodatkowo w grę wchodzi tylko wentylacja z odzyskiem ciepła.
                Pozdrawiam !
                • jwierzbicki3 Re: Pompa ciepła a rekuperator 30.01.17, 23:25
                  Witam,
                  dziękuję za odpowiedź. Pokrywa się ona z tym, co usłyszałem we wspomnianej firmie Ecotherm.
                  Rozwiązanie, które omawialiśmy to pompa ciepła, razem z wentylacją z odzyskiem ciepła. Dom ma być sprawdzony - będzie przeprowadzone badanie szczelności powietrznej budynku, a dodatkowo ma być zrobione badanie termowizyjne. Ewentualne zmiany będzie można bez problemu wprowadzić jeżeli coś wyjdzie nie tak, ale powinno być dobrze.
                  Wszystko to razem ma zapewnić, że kompleksowy system będzie działać oszczędnie i skutecznie.
    • rafalcichocki Re: Pompa ciepła a rekuperator 30.12.16, 13:09
      malgorzata.pasikowska napisała:

> Witam,
      > W związku z faktem iż w okolicy gdzie budujemy dom nie ma gazu ziemnego zdecydo
      > waliśmy się na montaż pompy ciepła. Początkowo chcieliśmy też zainstalować reku
      > perator, ale człowiek od pomp nieco zbił nas z tropu mówiąc, iż przy pompach re
      > kuperator nie ma większego sensu. Chciałam zapytać co o tym sądzicie? Może ktoś
      > ma taką kombinację w domu?

Witam,

Pompa ciepła nie ma bezpośredniego połączenia z rekuperatorem, więc nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania obydwu rozwiązań równocześnie. Pompa ciepła przeznaczona jest do ogrzewania budynku, natomiast wentylacja mechaniczna z rekuperatorem ma za zadanie dostarczenie świeżego powietrza do budynku przy jednoczesnym ograniczeniu strat wentylacyjnych poprzez odzysk ciepła na rekuperatorze. W ofercie produktowej marki Junkers znajdują się zarówno gruntowe i powietrzne pompy ciepła z rodziny Supraeco oraz centrala wentylacyjna AerastarComfort z rekuperatorem.
      W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o wyżej wymienionych zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: www.junkers.pl/produkty/.
      Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
      Pozdrawiam,
      • dorotabie7 Re: Pompa ciepła a rekuperator 31.01.17, 10:35
        Dzień dobry, jestem przed podjęciem decyzji czym ogrzewać dom. Na działce nie ma gazu i dłuugo nie będzie. Konstruktor CO namawia mnie na pompę ciepła. Czy może mi Pan zaproponować pompę głębinową dla domu 104 m? Przybliżyć całkowity koszt wraz z odwiertami i ułożeniem pogłogowego ogrzewania?

pozdrawiam
        • blondyneczka_83 Re: Pompa ciepła a rekuperator 19.02.17, 22:18
          Spróbuj kontaktu z TG Bereda - duża wiedza i jeszcze większe doświadczenie (www.tgbereda.pl). Osobiście nie jestem pewna, czy do domu, który ma dopiero powstać nie lepiej zamontować gruntową pompę ciepła? No chyba, że Ci chodzi o gruntową pompę np. z sondą głębinową?
        • trypel Re: Pompa ciepła a rekuperator 21.02.17, 09:40
          O ile nie mieszkasz w Suwałkach to pompa powietrzna starczy a zaoszczędzisz kupę kasy na odwiertach.
    • rozbickaanna Re: Pompa ciepła a rekuperator 08.03.17, 23:34
      To chyba bardzo zależy od pieca i sposobu rekuperacji. Rekuperacja ze względu na oszczędność energii jest bardzo potrzebna. Może popytaj jeszcze innych fachowców. Może warto zastosować inny piec niż planowany dotychczas. Wszyscy zwracamy uwagę na czystość powietrza, więc i piecom stawia się coraz wyższe wymagania.U nas otwiera się szansa, że będzie gaz a już mieliśmy kupić piec. Wypatrzyłam taki piec, który jest bardzo bezpieczny z punktu widzenia zanieczyszczeń powietrza, który nie wymaga częstego ładowania peletem. To urządzenia wyposażone w zasobnik i palnik z automatycznym system rozpalania. Wystarczy nacisnąć przycisk uruchamiający pracę urządzenia gotowe. Opał dostarczany jest do komory spalania przez całkowicie automatyczny podajnik. Kocioł posiada wentylator wyciągowy spalin, doprowadzający dokładnie taką ilość powietrza, jaka jest potrzebna do absolutnie czystego procesu spalania. Oczywiście kocił podłącza się do komina. Jego pracą steruje elektroniczny system sterujący. Zobacz, może Ci się przyda: www.windhager.pl/kotly/pellet
    • trypel Re: Pompa ciepła a rekuperator 13.08.17, 20:51
      Jaki związek ze źródłem ciepła ma rekuperacja i właściwa wentylacja jaka zapewnia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka