Dodaj do ulubionych

Jak poprawic dach?

06.04.11, 09:57
Sluchajcie, poszukuje ekipy ktora na wiosne zrobi mi ekstra poprawke ocieplenia dachu.Problem opisywalam juz w tym poscie:
forum.muratordom.pl/post30544...light=#3054454
doszlam do wniosku ze nie bede poprawiac tego ocieplenia, bo napewno jest to wina zlej izolacji, (w lato na pddaszu jest upal a zima mrozno), szkoda rujnowac cale mieszkanie-poddasze.Sprawa powtarza sie juz teraz chociaz nie ma jeszcze zimy.Postanowilam ze trzeba zdjac blachodachowke i obejrzec ocieplenie, ewentualnie poprawic (mysle o plycie OSB lub deskowaniu), potem spowrotem zalozyc blachodachowke(choc nie wiem, czy da sie ja odzyskac,bo juz przez te kilka lat sie ulozyla).Zdaje sobie sprawe z kosztow, ale jesli tego nie zrobie straty ciepla a co za tym idzie pieniedzy beda po kilku latach wyzsze niz cala naprawa.No chyba ze zle mysle.Dlatego poszukuje kogos solidnego, kto sprawnie mi to zrobi, najchetniej jakiego "speca" z fiorum,bo wiem ze tacy sa.Moze ktos z Was mial taki problem i wie jak mozna go rozwiazac mniej inwazyjnie?Moze docieplenie ekofiber lub granulatem?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Jak poprawic dach? 06.04.11, 10:19
      twoj link nie dziala, wiec nie wiadomo, w czym problem. Ale deskowanie nie sluzy ociepleniu dachu.
    • minuszka Re: Jak poprawic dach? 07.04.11, 14:01
      Otoz w moim domku jest poddasze uzytkowe wysokosc ok 270. Dach nie byl deskowany, pokryty blachodachowka ocieplony folia, dwukrotnie welną raz 5 cm i raz 20 cm.A mimo to plyty na poddaszu sa mrozno-zimne przy obecnych temp.w zimie.W pokojach na skosach w plytach gipso-kartonowych zamontowane sa oswietnienia (takie malutkie lampki)wieje z tego przeokrutnie, a przy wiekszych temp. minusowych po prostu byl tam szron i lod.Nie mam pojecia czy moze przyczyna jest osuniecie sie ocieplenia?Ostatnio zaczelo zaciekac po tym oswietleniu i zrobily sie zacieki na plycie. Pomiedzy dachem a stelazem do ktorych przytwierdzona jest plyta gipsokartonowa jest ok. 50 cm wysokosci (do szczytu dachu).Czy w takim przypadku mozna zrobic docieplenie metoda wdmuchiwania?Czy najpierw poprosic kogos z kamerka termowizyjna zeby ocenil sytuacje?Myslalam tez o zdjeciu blachodachowki i zrobieniu pelnego deskowania, ale to znow robia sie przeokrutne koszty, i przeraza mnie to bo to tak jakby od poczatku klasc dach, a czy w ogole to jest mozliwe?Jestem laikiem w tych sprawach wiec tylko gdybam.Bardzo prosze o podpowiedz co mam w takiej sytuacji z tym fantem zrobic.Roznica w temp. miedzy dolem a gora jest ok. 4 st.
      • Gość: xxx Re: Jak poprawic dach? IP: 80.50.131.* 07.04.11, 14:38
        Z tego co piszesz wychodzi na to, że miedzy wełną a plytą G-K hula wiatr. Należałoby sprawdzić skąd się tam bierze. Należy sprawdzić izolację w okolicach kalenicy oraz przy ścianach kolankowych w okolicy murołaty i wieńca. Jeśli masz okna dachowe to trzeba sprawdzić czy zostały prawidłowo zamontowane. Najlepiej weź majstra co się na dachach zna. Termowizja niewiele pomoże.
        • Gość: xxx Re: Jak poprawic dach? IP: 80.50.131.* 07.04.11, 14:55
          Nic nie piszesz o folii miedzy rigipsem a wełną, czy ona tam jest w ogóle??
      • mruwa9 Re: Jak poprawic dach? 07.04.11, 18:13
        Nie jestem budowlancem, ale... Podaj kolejno, jakie sa warstwy na dachu (folia paroprzepuszczalna? Folia paroszczelna? Jest czy nie ma? Jesli jest, to gdzie? Jak wygladala sama izolacja przed polozeniem plyt g-k? Czy miedzy plytami a izolacja jest folia paroszczelna? Choc jestem laikiem, to wydaje mi sie, ze u was calusienki dach trzeba zrobic od nowa, warstwa po warstwie, gdzies cos przecieka (wystarczy, ze nawet, jesli folia jedna i druga zostala polozona wlasciwie, ale potem po chamsku zostala sperforowana np. gwozdziami czy w inny sposob, podczas kladzenia kolejnych warstw, przez co przecieka woda z dachu, zwlaszcza, jesli blacha rowniez zostala polozona nieprawidlowo i podziurawiona, lub welna zostala polozona nieprawidlowo, z powstaniem ogromnej ilosci mostkow termicznych lub polozona za luzno, poobsuwala sie pod wlasnym ciezarem, zwlaszcza, jesli miala okazje zamoknac podczas deszczu, przez co w pewnych miejscach izolacji w ogole nie ma, za to sa warunki do skraplania sie pary wodnej, wskutek roznicy temperatur wewnatrz i na zewnatrz. Tak czy owak IMHO caly dach jest do zrobienia od nowa.
      • lesiu1983 Re: Jak poprawic dach? 24.10.11, 15:21
        Czy masz dobrze zrobioną wentylację dachu? Czy w ogóle masz zrobioną wentylację dachu?
        Pojawienie się szronu może być spowodowane niedostateczną wentylacją problem tylko gdzie, czy zawodzi wentylacja dachu czy wentylacja pomieszczeń poddasza. Spróbuj skontaktować się z fachowcami niech zobaczą może coś jest spaprane przy dachu. Moi dekarze mówili właśnie, że przy dachu najważniejsza jest wentylacja wtedy możesz spać spokojnie. Jeśli dach był niedawno robiony to warto nie czekając coś poprawić. Polecam firmę mluksus z Bełchatowa, ekipa profesjonalna i nowoczesna.
        Pozdrawiam
        Leszek
    • altaner Re: Jak poprawic dach? 07.04.11, 14:36
      minuszka napisała:

> Sluchajcie, poszukuje ekipy ktora na wiosne zrobi mi ekstra poprawke ocieplenia
      > dachu.Problem opisywalam juz w tym poscie:
      > forum.muratordom.pl/post30544...light=#3054454
      > doszlam do wniosku ze nie bede poprawiac tego ocieplenia, bo napewno jest to wi
      > na zlej izolacji, (w lato na pddaszu jest upal a zima mrozno), szkoda rujnowac
      > cale mieszkanie-poddasze.Sprawa powtarza sie juz teraz chociaz nie ma jeszcze z
      > imy.Postanowilam ze trzeba zdjac blachodachowke i obejrzec ocieplenie, ewentual
      > nie poprawic (mysle o plycie OSB lub deskowaniu), potem spowrotem zalozyc blach
      > odachowke(choc nie wiem, czy da sie ja odzyskac,bo juz przez te kilka lat sie u
      > lozyla).Zdaje sobie sprawe z kosztow, ale jesli tego nie zrobie straty ciepla a
      > co za tym idzie pieniedzy beda po kilku latach wyzsze niz cala naprawa.No chyb
      > a ze zle mysle.Dlatego poszukuje kogos solidnego, kto sprawnie mi to zrobi, naj
      > chetniej jakiego "speca" z fiorum,bo wiem ze tacy sa.Moze ktos z Was mial taki
      > problem i wie jak mozna go rozwiazac mniej inwazyjnie?Moze docieplenie ekofiber
      > lub granulatem?

Popraw link bo teraz nic nie wiemy niestety. Wynajmij dobrą ekipe budowlaną i po sprawie;)
      • minuszka Re: Jak poprawic dach? 07.04.11, 14:43
        altaner napisał:
        Popraw link bo teraz nic nie wiemy niestety. Wynajmij dobrą ekipe budowlaną i p
        o sprawie;)

dobre, wynajmij dobra ekipe, a gdzie jej szukac?Generalnie 90 % ekip ktore robily moj dom sa do d.... (zreszta slysze ze nie tylko u mnie jest ten problem).Chetnie bym te ekipe znalazla, ale gdzie ich szukac i zeby wiedziec na 100 % ze sa dobrzy!!
        • minuszka Re: Jak poprawic dach? 07.04.11, 14:47
          Podaje link, powinien dzialac

forum.muratordom.pl/showthread.php?127108-Zle-ocieplone-poddasze-!!
          • Gość: wujeki Re: Jak poprawic dach? IP: 91.208.93.* 27.06.11, 12:06
            proponuję zrobić badania termowizyjne i wszystko pięknie wyjdzie skąd podwiewa. www.badaniatermowizyjne.net Wiem że to może wyglądać na reklamę ale w zasadzie to jedyne wyjście, żeby zobaczyc co jest nie tak z ociepleniem
        • Gość: anna.es Re: Jak poprawic dach? IP: *.205.5.223.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.09.11, 10:54
          Ja bym się poradziła eksperta choćby na stronie znamitozrobisz.pl tam są dobrzy specjaliści, którzy i nam pomogli w rozwiązaniu kilku problemów wynikających ze źle ułożonej onduliny.
    • Gość: Georginia Re: Jak poprawic dach? IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.09.11, 11:59
      Polecam Ci Dolnośląską Grupę Budowlaną. Są to bardzo dobrzy specjaliści, którzy od wielu lat zajmują się tego typu robotami i są naprawdę skuteczni. Znają się na rzeczy, wiedzą co i jak przeprowadzić i poprawić. Polecam, bo wiem z własnego doświadczenia, że znają się na rzeczy. Kontakt znajdziesz na grupadolnoslaska.pl
    • lewwysocki Re: Jak poprawic dach? 25.10.11, 11:38
      Hello, mam taki problem, że mieszkam w domu tzw kostka i chce dodatkowo ocieplić połać, dodam, że nie mam dachówki tylko grubą warstwę papy. Co radzicie? Dzięki za pomoc!:)
    • kinga90000 Re: Jak poprawic dach? 01.12.11, 17:26
      Myślę, że lepszym sposobem będzie ocieplenie dachu ekofiber.
      Poprawia stan drewnianych belek stropowych i chroni dach przed atakiem szkodników.
      Pamiętać jednak należy, że tę pracę trzeba zlecić fachowcom, bo ocieplenie dachu to nie malowanie ściany w pokoju.
      Może spróbuj poszukać tutaj:
      ktozbuduje.pl
      Znalazłam tam kilku fachowców, więc polecam Ci ten serwis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka