Dodaj do ulubionych

Pęknięta ściana

30.07.11, 15:20
Witam,
Przymierzamy się do kupna domu i ten, który nam się najbardziej spodobał, ma pęknięcie na ścianie. Dom jest w szeregu, wybudowany około 1975 roku. Rzeczoznawca napisał w "Home report", który w UK jest dokumentem wymaganym przez bank, że:
"There is evidence of settlement/movement having affected the building reflected by cracking. On the basis of a single inspection this appears longstanding with no evidence of recent movement apparent." - w wolnym tułmaczeniu: "Widoczne są ślady osiadania/ruchu budynku w postaci pęknięcia. Na podstawie pojedynczych oględziny wydaje się, że jest to rzecz dawno zakończona, bez śladów ruchów w niedalekiej przeszłości" - przepraszam za jakość tułmaczenia, nie znam fachowego słownictwa, ale sądze że oddaje ono myśl przewodonią rzeczoznawcy :) Rzeczoznawca nie zaleca rzadnych działań/remontów w związku z tym pęknięciem. Załączam również linki do dwóch zdjęć, na których pęknięcie jest widoczne:
Zdjecie 1 i Zdjecie 2
Poza tą jedną rzeczą mieszkanie jest w rewelacyjnym stanie. Pytanie moje jest następujące: jest się czym przejmować i lepiej nie ryzykować, czy przejść nad tym do porządku dziennego?
Obserwuj wątek
    • Gość: Beta Re: Pęknięta ściana IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.11, 21:03
      Rzeczywiście, z daleka wygląda jak pęknięcie wskutek osiadania, ale nie ma to, jak badanie organoleptyczne. Jeśli nie ma więcej pęknięć z zewnątrz i wewnątrz domu, to raczej można dać wiarę rzeczoznawcy. Takie pęknięcie nie jest niebezpieczne, można je łatwo uzupełnić i śladu nie będzie.
    • jarecki_2 Re: Pęknięta ściana 30.07.11, 23:16
      Otóż takie pęknięcie, ukośne w nadprożu, oknie, narożniku domu, jest bardzo nie bezpieczne wbrew temu co pisze poprzedniczka, ale u Ciebie, w związku z tym, że budynek to zabudowa szeregowa a Twój segment nie jest brzegowy, nie ma niebezpieczeństwa chyba, że budynek stoi na terenie czynnym np. kopalnianym. Sprawdź czy takie pęknięcie jest widoczne na ścianie od drugiej strony domu.
      • pierwszy_poruszyciel Re: Pęknięta ściana 31.07.11, 13:06
        Dzięki za odpowiedź, pocieszyliście mnie trochę. To pęknięcie jest załatane, z przodu budynku nic się nie dzieje, z tego co wiem to jest to jedyna rysa.
    • internetowyhit_pl Re: Pęknięta ściana 31.07.11, 14:32
      Ja tam bym nie ryzykował. Lepiej kupić działeczke na obrzeżach i wybudować po swojemu. Bardziej finezyjnego.
      ---------------------------------
      Czy wiesz, że?
      Drukarnia Internetowa Warszawa
      akcesoria kuchenne
      • pierwszy_poruszyciel Re: Pęknięta ściana 31.07.11, 17:10
        Może i bym tak zrobiła, jakby mnie na to stać było. Tyle że sama "działka na obrzeżach" to koszt porównywalny do ceny tego domu. A gdzie koszty budowy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka