Dodaj do ulubionych

domy ze styropianu

IP: 144.138.227.* 21.05.04, 02:19
czy ktoś buduje albo może już wybudował i mieszka w domu z elementów
styropianowych w systemie"thermomur"? co sądzicie o takich domach? słyszałam
że są tańsze w budowie i bardzo energooszczędne, ale chciałabym poradzić się
kogoś kto miał z tym do czynienia.
Obserwuj wątek
    • busstop Re: domy ze styropianu 21.05.04, 08:16
      technologia ciekawa, ma jednak jedn zasadnicza wade. otoz takie domy specjalnie
      nie kumuluja ciepla. tzn gdy grzejesz jest cieplo, przestajesz grzac - szybciej
      sie wychladaja. ich "pojemnosc cieplna" ogranicza sie do poaiwtrza i sprzetow w
      domku,okladzin tip.
      domy budowane w technologiach tradycyjnych sa pozbawione wlasnie tej wady.
      najlepsze i chyba zarazem najdrozsze technol. to mury jednowarstwowe (pow. 44-
      50 cm grubosci) z ceramiki poryzowanej lub BK budowane na "cieplochronne"
      zaprawy, otynkowane 'cieplochronnymi' tynkami. tanszym roziwazaniem sa mury 2 i
      3 warstwowe.
      wiecej opinii znajdziesz na forum muratora
      • Gość: lolek Re: domy ze styropianu IP: *.resetnet.pl 21.05.04, 09:34
        Brak akumulacyjności nie jest wadą. Dzięki temu można szybko ogrzać
        pomieszczenia kiedy nie było nas w domu dłuższy czas i ogrzewanie było obniżone
        o kilka stopni. W takich domach idealnie działa pełna automatyka ogrzewania.
        Problem jedynie widzę w ... szkodnikach tj. myszach. Jeżeli dostaną się do
        styropiani przez uszkodzony tynk to będziemy mieli nieproszonych gości, których
        ciężko będzie się pozbyć.
    • cichad Re: domy ze styropianu 21.05.04, 20:56
      Witam. Pracuje w budowlance, co prawda nie w ścianach. Chce powiedziec tyle, że
      na wszystkich moich klientów jeden wybudował dom "ze styropianu". Zgadzam sie w
      zupełności z przedmówcami. Dom szybko ogrzejesz i szybko wyziebisz-podobnie jak
      kanadyjczyk ocieplany welna. Czy jest tańsze-mój klient stwierdził, że
      porównywalnie do cegły + docieplenie. Jeżeli zdecydujesz się na styropian to
      kazde pomieszczenie powinno być wentylowane bo styropian chłonie wilgoć. Z tego
      co się orientuję każde ściany wychodzą porównywalnie kosztowo jeżeli bieżemy
      pod uwagę na gotowo - tzn ściana, ocieplenie,tynk. Z tego co wiem kosz zakupu
      np. Ytonga jest duży ale nakłada się tylko cienką warstwe tynku na zew. i wew.
      bez dodatkowych dociepleń. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam.
    • kasik-78 Re: domy ze styropianu 25.05.04, 06:37
      dziekuje za podpowiedzi, zastanowię się nad tym styropianem. ale musze
      powiedzieć, że myślałam, że to tańszy sposób wybudowania domu, przynajmniej
      firma która sie reklamuje wycenia rózne rodzaje budowy i musze powiedziec że
      styropian wychodzi całkiem konkurencyjnie w porównaniu do tradycyjnej cegły
      itp.
      • Gość: misiek Re: domy ze styropianu IP: 213.17.181.* 25.05.04, 20:34
        A ja mam znajomego, który zastąpił w szalunkach styropianowych, wewnętrzną
        część styropianu - płytą gipsową. Powstał w ten sposób szalunek, w który wlał
        beton (powoli) i miał już gotowy dom. Ten gips wewnątrz był już tynkiem
        (gładź), na zewnątrz ocieplenie, z przyklejona siatkę pod tynk. W gipsie były
        wtopione rurki na przewody, a więc nie było żadnego kucia.
        Mikroklimatyczna rewelacja. kumulacja ciepła bez zarzutów, oddychanie ścian też
        bez zarzutu, gips jest porowaty i chłonie nadmiar wilgoci, a kiedy jest sucho
        wtedy oddaje wode.
        Niesamowity jest czas budowy - 4-6 tygodni do wprowadzenia się. Koszt raczej
        sporo niższy niż tradycyjnie. Koszty ogrzewania też bardzo niskie.
        Służe telefonem - okolice Warszawy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka