Dodaj do ulubionych

Pytanie o materiały budowlane

21.09.11, 19:41
Z góry przepraszam jak pisze w nie odpowiednim miejscu, ale nie wiem gdzie mogę się zwrócić o pomoc w tej sprawie.
Dostałam w spadku działkę i chciałam bym ja większej połowie sprzedać i żeby nie płacić podatku 19% (nie minęło 5 lat) mogę przeznaczyć pieniądze na budowę domu. Mój problem polega na tym że nie wiem jakie materiały mogę kupić za te pieniądze (muszę mieć na wszystko fakturę żebym mogła potem się rozliczyć z US) wiem że nie mogę sprzętu AGD ani mebli. Czy był ktoś w takiej sytuacji i może mi pomóc. Ach byłam w US się dowiedzieć ale Pani sama dokładnie nie wiedziała powiedziała że na materiały budowlane.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: fizol Re: Pytanie o materiały budowlane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 19:52
      mam dla Ciebie złą wiadomość, nie można sprzedać większej połowy... spróbuj sprzedać wiekszą część, może się udać
      • docia29 Re: Pytanie o materiały budowlane 21.09.11, 20:15
        To większą część działki sprzedać.
    • Gość: alexa Re: Pytanie o materiały budowlane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 21:08
      Witam, ja odliczałam materiały budowlane takie jak :pustaki,stal,beton i milion innych. Najprościej będzie jeśli jeszcze raz udasz się do US i poprosisz o wykaz materiałów budowlanych do odliczenia są takie broszury . Pozdrawiam.
      • docia29 Re: Pytanie o materiały budowlane 22.09.11, 10:30
        Dziękuje za odpowiedz.
        Byłam dziś w US to Pani mi powiedziała, że nie mają żadnych broszurek. Mam sobie poszukać na internecie wykaz materiałów budowlanych, które podlegają odliczeniom podatku VAT.
        I te materiały budowlane mogę sobie kupić. Znalazłam wykaz tych materiałów i widzę że nie mogę kupić np. więźby dachowej, gwoździ, farb itp.
        Mam teraz dylemat czy sprzedać część działki jak nie mogę kupić wszystkich materiałów potrzebnych do budowy domu.
    • anna_borkowska20 Re: Pytanie o materiały budowlane 23.09.11, 14:52
      To złóż wiosek o wydanie interpretacji podatkowej. Koszt to 40 zł i wtedy nawet jak fiskus zmieni zdanie to nic nie zrobią.
      Pomyśl, co to jest 40 zł przy przychodach ze sprzedaży nieruchomości, a gwarancję "nietykalności" masz w ręku.
      • docia29 Re: Pytanie o materiały budowlane 23.09.11, 15:24
        Dziękuje na pewno złożę taki wniosek.
    • patent.x Re: Pytanie o materiały budowlane 25.09.17, 23:12
      Możesz wydatkować na wszystkie materiały związane z budową / przebudową, usługi z nimi związanymi. Wszystkie rzeczy typu meble, meble kuchenne, szafy, agd, dywany, wykładziny uznawane są jako wyposażenie, tym samym nie wchodząc w proces rozliczenia. Możesz kupić drzwi, okna, cegły, kleje, farby i wiele innych.
      www.krn.pl/artykul/czego-nie-zaliczysz-do-wydatkow-na-cele-mieszkaniowe,2846
      ksiegowosc.infor.pl/podatki/ulgi/pit/97214,Na-co-mozna-wydac-pieniadze-by-nie-placic-podatku-od-dochodu-ze-sprzedazy-nieruchomosci.html
      Dobry opis interpretacji jest tu:
      interpretacja-podatkowa.pl/interpretacja/pokaz/1-_podatek-od-towarow-i-uslug-oraz-podatek-akcyzowy_/16-przepisy-ogolne/17-zwolnienia-przedmiotowe/126846-koszt-lokale-meble-modernizacja-remonty-sprzedaz-szafa-zakup-zwolnienie.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka