Dodaj do ulubionych

Porzucony przed zimą remont tarasów - desperacja

09.10.11, 20:47
Dwa tygodnie temiu "fachowiec" porzucił moje dwa tarasy (5 i 6 m2) w trakcie remontu. Zaczął kiedy temperatury były 19-22 st. Teraz w nocy ma być 2-5. Jestem w despracji i bardzo proszę o pomoc.

Na jednym tarasie są położone nowe płytki, ale bez fug. Brak jest też płytek (30x8 cm) na pionowym cokole poniżej powierzchni tarasu od zewnętrznej strony. Czy można teraz fugować za dnia tak, żeby deszcz nie spłukał w nocy?
Podobnie czy można kleić cokół, jeżeli po kilku, kilkunastu godzinach może zacząć padać?

Drugi taras ma skute stare płytki. Wymaga wyrównania i położenia nowych. Co gorsza, cokół od strony wewnętrznej ściany (powyżej powierzchni tarasu) po zerwaniu, odkrył styropian z ocieplenia. Czy jest sens teraz kłaść płytki, czy ryzykiem jest już samo położenie warstwy wyrównawczej. Czy wtedy samą warstwę zostawić na zimę?

Na razie jestem w stanie zorbić zadaszenia z folii, ale to raczej na krótko. A przede wszystkim - co z przymrozkami. Jeżeli nie ma sensu kończyć (zaczynać), to jak ten stan zabezpieczyć na zimę?

Obserwuj wątek
    • piekielna-diablica Re: Porzucony przed zimą remont tarasów - despera 09.10.11, 23:18
      Łatwiej by było jakbyś napisał skąd jesteś - bo ja mam fajnego fachowca i mogłabym Ci go wypożyczyć jak jesteś z Warszawy lub okolic (ale tylko na trochę bo u mnie teraz będzie robił łazienkę)
    • ikaria80 Re: Porzucony przed zimą remont tarasów - despera 10.10.11, 13:34
      Osobiście drugi taras zostawiła bym do wiosny.Czy na niedokończonym tarasie jest położona izolacja przed wilgocią?Dobrze by było jednak skończyć ten zaczęty taras przed zimą,bo woda dostanie się pod płytki i będziesz musiał na wiosnę od nowa kuć i kłaść nowe.Radzę jednak poczekać na lepszą pogodę.Warstwę wyruwnująca możesz śmiało położyć.
    • jarecki_2 Re: Porzucony przed zimą remont tarasów - despera 10.10.11, 17:28
      Jeżeli temperatura w ciągu dnia nie spada poniżej 5 stopni możesz robić wszystko a nawet powinieneś. Nie zastawiaj nic na zimę bo nie pomoże Co żadne zadaszenie. Jak w nocy temperatura spadnie poniżej 0 to przykryć na noc, nawet kartony się nadadzą, i w dzień robić.
      • flowercamp Re: Porzucony przed zimą remont tarasów - despera 11.10.11, 20:44
        Ratunkowy fachowiec, którego znalazłem powiedział, że trzeba przed fugowaniem osuszyć cały klej między szparami. Proponuje palnik gazowy. Twierdzi, że nie można fugować na wilgotne podłoże, bo fuga uwięzi wilgoć pod płytkami i przy pierwszych mrozach wszystko odleci. Ma rację?
        Ile czasu powinno wysychać podłoże przed klejeniem płytek (Atlas Plus)? Trzy tygodnie temu wystarczyło dwa dni, a teraz...?
        • ikaria80 Re: Porzucony przed zimą remont tarasów - despera 12.10.11, 10:59
          Fachowiec ma rację jesli chodzi o fugę.
        • marko1971 Re: Porzucony przed zimą remont tarasów - despera 13.10.11, 16:48
          po pierwsze na tarasie przed położeniem płytek musi być ułożona odpowiednia izolacja
          jeżeli to masz możesz poczekać z resztą prac na wiosnę
          jeżeli nie to wybłagaj jakiegoś glazurnika żeby wpadł na jeden dzień i to zrobił -obowiązkowo.
          jak pod położonymi płytkami izolacji nie ma lepiej teraz je zdjąć niż po 2-3 latach mają odpaść
    • marta80_rogal Re: Porzucony przed zimą remont tarasów - despera 14.10.11, 15:47
      No to fajnego fachowca znalazłeś, nie ma co. Bierze robotę i rzuca.
      Musisz się spieszyć z remontem, bo inaczej rozsypka aż do wiosny.
      Jeszcze nie jest tak zimno, aby przerywać prace.
      Poleciłabym ci kogoś, ale nie znam nikogo. Ewentualnie możesz poszukać na favore.pl jakiegoś speca
      www.favore.pl/cat101318_ogrody-zimowe-werandy-oranzerie.html
      Tylko czasu jest coraz mniej, bo to już połowa października. jak spadnie śnieg czy temperatury poniżej zera, to sorry czekaj do wiosny.
      • glazurnik_rotberg Re: Porzucony przed zimą remont tarasów - despera 28.10.11, 11:21
        Rzeczywiście, nieźle Cię wystawił ten "spec". A zadbał np. o dylatacje?
        • Gość: tomek-dortmund Re: Porzucony przed zimą remont tarasów - despera IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.11, 18:52
          Jaka dylatacje przy 5 i 6m² i 3 otwartych stronach???
          Palnikiem gazowym suszyc plytki????
          Normalnie gabka zebrac nadmiar wody, wyfugowac i tyle. Fuga jest cementowa zaprawa i lubi wode, a proces chemiczny przy wiazaniu fugi rowniez zuzywa wode. Przykryc folia i tyle, kazdy normalnie rozgarniety i wyuczony fachura nie bedzie mial z tym zadnych problemow, chyba ze znowu zostala zaangazowana osoba z lapanki.Ech, biedny 2 razy placi jak zwykle....
          • Gość: wojtek651 Re: Porzucony przed zimą remont tarasów - despera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 20:31
            Słuchaj ,słuchaj niektórych mędrców,wyfuguj i przygotuj sobie worek na płytki na wiosnę.
            • Gość: cromwell skad jesteś dojadę i ci to zrobię IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.11, 20:55
              znam się na rzeczy, więc chętnie ci pomogę , osobiście używam do tego typu rzeczy sprzętu szkutniczego, najlepszy na polski , mokry klimat, fuga i potem lakiery szkutnicze dla wzmocniena, nie ma żadnego problemu jak pada, rozkłądamy brezenty, mam też dobre kleje specjalne do łódek, super sprawdzają się na tarasach. daj znać
              tutaj albo na
              cromwellinzynier@gazeta.pl
              ewentualnie
              www.cromwell.blog.pl/
          • glazurnik_rotberg Re: Porzucony przed zimą remont tarasów - despera 21.01.12, 14:25
            Gość portalu: tomek-dortmund napisał(a):

> Jaka dylatacje przy 5 i 6m² i 3 otwartych stronach???

Ja uwazam ze dyletacje powinny byc bo przeciez niezaleznie od wielkosci tarasu materiał "pracuje" pod wpływem wilgoci, temperatury, drgań. Zwlaszcza przy obecnej zimie - raz mroz, raz 10 na plus - materiał kurczy się, rozciąga, pęcznieje. Dylatacje, czyli szczeliny pozwalają działać prawom fizyki bez szkody dla tarasu.
            • Gość: glazurnik_jacek Re:do glazurnika_rotberga IP: *.slupsk.vectranet.pl 21.01.12, 20:03
              Chcesz robić dylatację na 5 m2 ? :-D Ciekawie musi wyglądać 12 m2 podłogi w kuchni po Twojej robocie :-))) Najlepiej fuguj silikonem :-D
              • glazurnik_rotberg Re:do glazurnika_rotberga 09.02.12, 13:39
                Tak, nawet mala powierzchnia wymaga dylatacji co najmniej na połączeniu posadzki i ściany, w progu drzwi oraz między ścianami. Takie jest moje zdanie, jesli Ty pracujesz inaczej to masz do tego prawo.

Zlosliwosci mozemy sobie darowac :-) Nic nie wnoszą do dyskusji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka