Dodaj do ulubionych

Kosztorys remontu, od czego zacząć?

31.10.11, 13:26
Witam ponownie.
Planuję remont tylko nie wiem jak się zabrać za kosztorys materiałów:/ Co powinienem policzyć?
Mieszkanie 38m2 do kapitalnego remontu, pokój z aneksem kuchennym, pokój, przedpokój i łazienka. Z kosztorysu można wykreślić:
- okna z montażem
- parapety z montażem
- drzwi zewnętrzne/wewnętrzne + ościeżnice + klamki i zamki, z montażem
- kaloryfery z montażem
- koszt robocizny fachowców
- umeblowanie i sprzęt
- koszt projektu na modernizację instalacji gazowej
- modernizacja samej instalacji gazowej
- koszt projektu na wyburzenie ścianki
- wyburzenie ścianki
Powyższe koszty już znam i w większości są już opłacone. Do wyliczenie i zrobienia została cała reszta. Jedyne pozwolenia jakie musiałem zdobyć to pozwolenie na modernizację instalacji gazowej i wyburzenie ścianki, więc zostaje już sam remont.
Co mam wziąć pod uwagę? Jakie materiały są potrzebne te widoczne i niewidoczne? Wiem, że muszę policzyć:
- glazurę do łazienki (podłoga + ściany), fugi
- wyposażenie łazienki: drzwi prysznicowe, umywalkę, ustęp, lustro, piecyk gazowy + rura spalinowa
- baterie kuchnia/łazienka
- zabudowa rury spalinowej
- oświetlenie do całego mieszkania, włączniki, gniazdka
- gres na podłogę do przedpokoju i aneksu kuchennego
- panele podłogowe do dwóch pokoi
- listwy podłogowe
- farbę na ściany i sufit
- tablicę rozdzielczą dla elektryczności
- dzwonek do drzwi
- przygotowanie zabudowy KG pod szafę wnękową
- zabudowa KG pionowych rurek od kaloryfera
- postawienie zabudowy KG 1x2,5m w aneksie kuchennym
Co jeszcze policzyć, o czym zapomniałem? Chciałbym wiedzieć już teraz, żeby później nie spotkać się z niemiłą niespodzianką, że czegoś nie doliczyłem :/
To mój pierwszy remont, więc wszelkie uwagi osób, które już przez to przechodziły mile widziane :)
Obserwuj wątek
    • decoroom_eu Re: Kosztorys remontu, od czego zacząć? 06.11.11, 15:18
      Wyślij zapytanie ofertowe na nasz kontakt ze strony internetowej, zrobimy wstępną kalkulację.
      www.decoroom.eu
      • Gość: szpakulnis Re: Kosztorys remontu, od czego zacząć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 17:31
        Kalkulacja zawiera koszt ogólny , czy z rozbiciem na materiały i robociznę?
        • decoroom_eu Re: Kosztorys remontu, od czego zacząć? 13.11.11, 18:49
          Gość portalu: szpakulnis napisał(a):

> Kalkulacja zawiera koszt ogólny , czy z rozbiciem na materiały i robociznę?

Kalkulacja jest bardzo szczegółowa z rozbiciem na poszczególne pomieszczenia , etapy prac, materiały , robociznę, netto, brutto itd. Zapraszamy na pierwsze spotkanie.
    • robertkucharski Re: Kosztorys remontu, od czego zacząć? 09.11.11, 19:10
      Prosze o kontakt na biuro@kucharski.biz.pl przygotuje profesjonalny kosztorys

Zobacz przykładowe realizacje
      • jakub-mrula Re: Kosztorys remontu, od czego zacząć? 17.12.11, 22:23
        Polecam skorzystanie z serwisu:
        ktozbuduje.pl
        Wystarczy wstawić tam zlecenie dotyczące remontu i następnie zainteresowane firmy z okolicy przedstawią swoje oferty i portfolio. W ten sposób można bardzo łatwo znaleźć dobrą firmę remontową.
        Pozdrawiam
    • jarecki_2 Re: Kosztorys remontu, od czego zacząć? 11.11.11, 11:19
      Zacznij od zaproszenia wykonawcy/wykonawców, pokaż co gdzie i jak masz do zrobienia a wykonawcy zrobią ci kosztorys. Robienie wstępnych kosztorysów na odległość nie ma najmniejszego sensu. Ten sposób postępowania zmienia potem koszty czasem o 50 i więcej % na czym w większości firmy wręcz bazują. Wykonawca, który widział co ma zrobić nie podwyższa kosztów potem argumentując, że kosztorys, który zrobił oparł o to co mu wysłano a nie o stan rzeczywisty. Dostaniesz w ten sposób kilka ofert, im więcej tym lepiej, i wybierzesz najlepszą dla Ciebie ofertę oraz fachowca, którego poznasz i wyrobisz sobie o nim wstępną opinię, warto darzyć pewną sympatią fachowca, któremu powierzy się swoje pieniądze i mieszkanie.
      • decoroom_eu Re: Kosztorys remontu, od czego zacząć? 13.11.11, 18:52
        Pamiętać jarecki też trzeba, że nie tylko sama sucha cena jest ważna, ale jakość i standard prac, kompleksowość obsługi itd.
        • jarecki_2 Re: Kosztorys remontu, od czego zacząć? 14.11.11, 18:56
          Oczywiście, że trzeba pamiętać, jakość, kompleksowość i kilkaset innych tego typów frazesów. Nie musisz akurat do mnie kierować takich zwrotów, zapewniam, że jestem w nich mistrzem i staję w szranki z dowolnym wodolejcą jakiego mi podstawisz. Ciekawe natomiast jest to, że tylko firmę decoroom_eu "zabolało" to co napisałem. Kosztorys plus to co możesz pokazać, że zrobiłeś oraz to co zrobisz już u klienta obroni się samo. Powiedz mi jak chcesz wykonać kalkulację kosztów, rzetelną, nie widząc mieszkania, które masz wykończyć? Ile będzie kosztowało położenie płytek na podłodze a ile będzie kosztowało to samo położenie jak okaże się, że poza płytkami masz do zrobienia jeszcze wylewkę samopoziomującą bo jak robiłeś kosztorys nie miałeś pojęcia, że jest różnica poziomów a klient się znać nie musi i Ci nie powiedział? Jak będziesz wyglądał jak tym sposobem zamiast 10000 Twój kosztorys urośnie do 15-18000i klient będzie miał szczęście jak nastąpi to przed rozpoczęciem prac. Tylko nie mów, że to już jest poza Tobą jak klient Ci nie powiedział bo to Ty jesteś fachowcem i Twoim psim obowiązkiem jest wykonać swoją pracę rzetelnie zaczynając od kosztorysu.
          • decoroom_eu Re: Kosztorys remontu, od czego zacząć? 20.11.11, 11:51
            Jarecki zgadzam się w 90% z tym co piszesz. Ale są też klienci dla których nie cena jest najważniejsza, co wcale nie znaczy, że całkiem nieważna. Zdarzają się też klienci , którzy potrzebują na szybko szacunkowej wyceny i nie ma możliwości obejrzenia mieszkania przed pierwszą kalkulacją, a naturalnie przed podpisaniem umowy ZAWSZE weryfikujemy nasze założenia w lokalu. Bez tego nie rozpoczynamy prac i nie wiążemy się z klientem umowa, to jest jasne.
      • Gość: gość Re: Kosztorys remontu, od czego zacząć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.11, 18:32
        Wiadomo, ale tutaj chodzi raczej o wstępną kalkulację.
        Co do sympatii i zaufania do fachowca to fakt ... ja kiedyś miałem do czynienia z panem, który prowadził rozmowę telefoniczną w taki sposób, że na moje pytanie czy moglibyśmy się spotkać bo coś tam odpowiadał: JUTRO O 8, DOWIDZENIA i odkładał słuchawkę, bez ustalenia miejsca czy chociażby potwierdzenia z mojej strony.
        Inny pan umawiał się na godzinę i nie przyjeżdżał, po dwóch takich strzałach dałem sobie spokój
        • decoroom_eu Re: Kosztorys remontu, od czego zacząć? 20.11.11, 11:53
          Poważna sprawdzona firma, której zależy na kliencie o tego klienta będzie zabiegać, a nie odwrotnie. To my jako decoroom mamy pokazać jak pracujemy i zachęcić potencjalnego klienta do współpracy. Przykłady , które przytaczasz są niedopuszczalne.
    • Gość: Pawel Re: Kosztorys remontu, od czego zacząć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.11, 12:50
      Proponuję skorzystac z Fachowej Ekipy
      www.fachowaekipa.pl/
      Zadzwoń i poproś o wycenę remontu
    • deccoarts Od cen zacząć 18.11.11, 14:52
      No najlepiej popatrzeć się na ceny materiałów i usług aby żadna firma z nas nie zdarła więcej niż musi.
      O ile ceny materiałów łatwo ustalić o tyle ceny usług już nie.
      Można przeglądnąć ceny usług różnych firm z Polski na favore.pl i wyciągnąć jakąś średnią
      www.favore.pl/cat10_budowa-dom-ogrod.html
      Da to przynajmniej jakiś pogląd.
      • jarecki_2 Re: Od cen zacząć 18.11.11, 18:22
        ...aby żadna firma z nas nie ZDARŁA!! więcej niż MUSI...

cudowne! nic dodać nic ująć.....
        • decoroom_eu Re: Od cen zacząć 20.11.11, 11:55
          Pamiętajcie, że tych stawek za robociznę nie da się zestawić 1 do 1. Inna stawka za położenie płytek jest w Wawie, a inna przykładowo w Lublinie, po prostu koszty utrzymania firmy w tych obu miastach są inne.
          www.decoroom.eu
          • robertkucharski Re: Od cen zacząć 18.12.11, 13:59
            RE:

decoroom_eu 20.11.11, 11:55 Odpowiedz
            Pamiętajcie, że tych stawek za robociznę nie da się zestawić 1 do 1. Inna stawka za położenie płytek jest w Wawie, a inna przykładowo w Lublinie, po prostu koszty utrzymania firmy w tych obu miastach są inne.
            www.decoroom.eu

----------------------
            Tutaj niestety nie mogę sie zgodzić.

Czy w warszawie jest inna cena ropy , czy jest inna cena np. wierteł itp.... ???

Przy zachowaniu podobnej struktury zatrudnienia - koszt robocizny jest w miare stały dla kazdego z rejonów Polski.

Moim skromnym zdaniem roznice w cenie usług generowane sa własnie w strukturze zatrudnienia tych firm.

Firma ktora ma 3 prezesów i 4 sekretarki zawsze bedzie droższa, od firmy z 1 prezesem i komputerem robiącym za sekretarkę.

--------------
            Kucharski - budowy, remonty, wykończenia

Zapoznaj się z ofertą
            • decoroom_eu Re: Od cen zacząć 20.12.11, 17:10
              Oczywiście mówimy o firmie porównywalnej , a nie jakiejś korporacji, która kilkunastu pracowników administracyjnych zatrudnia. Różnice w tych cenach nie są drastyczne, ale jednak są. Tak jak w wielu branżach, tak i przy aranżacji wnętrz inne są stawki w Białymstoku, a inne w Warszawie.
              • dolniakos Re: Od cen zacząć 06.01.12, 11:57
                To sie zgadza, mieszkam w Lublinie , a teraz kupiłem mieszkanie w Warszawie i te ceny faktycznie się różnią, choć jak patrzę na tą ofertę Waszą to te 600 zł za 1m2 wydaje się rozsądne, ciekaw jestem jak z jakością, gwarancją itd.
                • decoroom_eu Re: Od cen zacząć 12.01.12, 20:23
                  Wszystko naturalnie do sprawdzenia przed podpisaniem umowy w wykończonych przez nas lokalach. Zapraszamy na naszą stronę internetową i profil na FB.
    • Gość: cromwell Re: Kosztorys remontu, od czego zacząć? IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 20:34
      zacznij liczyć na początku od farby szkutniczej na m2 wychodzi na to żeby zrobić dobry remont domu wychodzi ni mniej ni wiecej jakieś 0,4 l na m2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka