Dodaj do ulubionych

ocieplanie ościezy okiennych

26.11.11, 14:46
Ocieplaja wlasnie moj blok. Po wyjrzeniu za okno zauwazylam, ze oscieza okienne ocieplone zostaly w taki sposob, ze praktycznie przykryte zostaly cale ramy okienne po bokach i u gory. W ogole ich nie widac. Nie jestem soecjalista, ale wydaje mi sie, ze jest to nieprawidlowe. Prosze o fachowe odpowiedzi, jak powinno wygladac prawidlowe ocieplenie w tym miejscu. Ukrycie ram okiennych w murze to przejaw fuszerki?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: ocieplanie ościezy okiennych 26.11.11, 18:30
      nie koniecznie, wykonawca ma zadaną grubość styropianu i taką robi. Kłopot natomiast jest tylko wtedy, gdy zakrył odpowietrzniki w ramach, których, jeśli były, zakrywać nie powinien.
      • Gość: joasia.aska Re: ocieplanie ościezy okiennych IP: *.kielce.vectranet.pl 26.11.11, 19:02
        jeszcze nie ma tynku, a ja juz mam sciane na rowno z rama. poza tym jesli jest okreslona grubosc styropianu do osciezy, to moze trzeba troche skuc tynku obecnego, zeby nie zamurowywac ludziom ram.
        • jarecki_2 Re: ocieplanie ościezy okiennych 26.11.11, 20:18
          Tylko w przypadku likwidacji odpowietrzników w ramie okna, uniemożliwieniu otwierania okna jest kłopot, reszta jest szukaniem dziury w całym. Rama okna czy drzwi zawsze w pewnym stopniu jest "zamurowana" czasem więcej czasem mniej, inaczej nie trzymała by się w otworze i wiatr by hulał. Chcesz się koniecznie z kimś pokłócić, możesz , tylko po co. Nie masz pojęcia czy zatkali Ci odpowietrzniki, nawet nie wiesz czy takie w ramach były, ale awanturę zrobisz chętnie.
          • jar.os Re: ocieplanie ościezy okiennych 26.11.11, 20:24
            ciesz się że nie bedziesz miała mostków termicznych na ramach , co ci przeszkadza że zakryli ramy ??? lubisz ich wygląd i codziennie na nie sobie patrzysz godzinami???
        • olbrychli Re: ocieplanie ościezy okiennych 27.11.11, 09:58
          Pani wątpliwości odnośnie sposobu obróbki okien podczas ocieplania budynku są całkowicie zrozumiałe i uzasadnione. Jest coś takiego jak estetyka wykonania. Grubość styropianu powinna być tak dobrana do ocieplenia ościeży aby zachodziła 1-2 cm na ościeżnice a nie zakrywała je całkowicie. To zwykłe partactwo. Jeśli idzie o mostki cieplne to tych nigdy się całkowicie nie uniknie, a w tym przypadku jest to akurat zupełnie nieistotne - przy oknach ważniejsza jest estetyka.
          • Gość: kk Re: ocieplanie ościezy okiennych IP: *.aster.pl 27.11.11, 10:21
            Też tak myślę. Gdyby u mnie chcieli tak grubo obłożyć ościeże, to kto wie? Może wjechaliby mi na szyby, bo ramy okien mam głęboko wpuszczone w ściany. W każdym razie, gdy przyjdzie do ocieplania mojego bloku, będę musiała zachować czujność.
    • yasminuml Re: ocieplanie ościezy okiennych 27.11.11, 11:08
      Zakrywanie ościeży w ten sposób to zwykłe partactwo i nieprawidłowo wykonane ocieplanie domu. Ramy nie powinny być całe przykryte!
      • Gość: joasia.aska Re: ocieplanie ościezy okiennych IP: *.kielce.vectranet.pl 27.11.11, 11:53
        tez mi sie to wydalo nieprawidlowe. nie mam odpowietrznikow, okna otwieraja sie do srodka, wiec idac tokiem rozumowania jareckiego, mogliby mi cale okna zamurowac, bo nie mialoby to przeciez wplywu na ich otwieranie. bardzo dziekuje za odpowiedzi. jutro porozmawiam z administracja. obawiam sie jednak, ze zareaguja jak panowie wyzej, ktorzy zarzucili mi agresje. czy sa zatem jakies techniczne przeslanki, poza estetycznymi, zebym je podniosla w rozmowie z adm?
        • yasminuml Re: ocieplanie ościezy okiennych 27.11.11, 12:08
          Najważniejszą przesłanką jest ta, że będziesz miała złą wentylację mieszkania, a w efekcie, wręcz pewne jest, iż w przyszłości zadomowi się u Ciebie wilgoć i pleśń... A co do agresji trzeba walczyć o swoje, i nie bagatelizować, iż coś jest wykonane nie tak jak należy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka