Dodaj do ulubionych

Pompa ciepła

07.12.11, 12:37
Budujemy dom razemz budynkiem usługowym na 30 arowej działce. Cały budynek ma 440m2 pow. uzytkkowej. Zstanawiamy sie nad pompa ciepła, czy ktos ma u siebie takie rozwiazanie, jesteśmy ciekawi jak to sie sprawdza w praktyce. Chcielibyśmy nią ogrzewać budynek plus ciepła woda, na 2 łazienki w domu plus kuchnia oraz wc i aneks kuchenny w części usługowej. Koszty domyślam sie są niemałe, pytanie jaki efekt?
Jeśli ktos zna godne polecenia firmy wykonujące taka instalacje z okolic śląska cieszynskiego to bardzo proszę o namiary.
Obserwuj wątek
    • joanka-r Re: Pompa ciepła 07.12.11, 14:39
      My mamy, pompa pracuje od września i opłaty są tak niskie, że śmiech na sali. Pompa pracuje tylko nocą a w domu ciepło, że nosimy krótkie rękawy. Ogrzewa 150 metrowy dom, (podłogówka) dwie łazienki, kuchnię , ciepła woda jest na tyle gorąca, że muszę dolewać zimnej. U ciebie plusem jest spora działka, więc nie ma ograniczenia co do dolnego źródła, które może być poziome i bez problemu zmieści się tyle pętli co trzeba. Obyłoby się bez odwiertów i dodatkowych kosztów.
      Mogę podać ci namiar na firmę, która pracuje w całej Polsce, są sprawdzeni i pewni. Ale to na priv lub mejla.
      • bluemka78 Re: Pompa ciepła 07.12.11, 14:49
        Jeśli bylabys tak miła to poproszę na gazetowego bluemka78@gazeta.pl
        Czyli jest to faktycznie tak wygodne jak piszą ;) bo myśleliśmy czy by nei zrobić podłączenia gazowego tez w razie gdyby pompa ciepła nei dała rady, ale to mi sie wydawało bez sensu tymbardziej ze będziemy w domowej części jeszcze mieć kominek z płaszczem wodnym. A tak jak już o ogrzewaniu mowa to powiedz mi czy przy podlogowce wszędzie macie kafle? Bo tak nam zalecają, ale mi sie to nie uśmiecha, chciałabym jednak w niektórych częściach mieć podłogę drewaniana, ale ponoć gorzej sie podłogowka sprawdza wtedy.
        • joanka-r Re: Pompa ciepła 07.12.11, 15:21
          Ja w tej chwili nie zgodziłabym się na inną metodę ogrzewania. Ustawiasz sobie odpowiednia tem. wody jaką chcesz, tem. otoczenia i nic cie więcej nie obchodzi. Gazu w domu nie mamy w ogóle, bo do samego gotowania nie opłacało się ciągnąc całej instalacji, mamy więc indukcję. Komina w pomieszczeniu gospodarczym też możesz nie robić, więc kolejna oszczędność. Mamy kominek w salonie, ale bez płaszcza, bo będzie używany li tylko do celów rekreacyjnych.
          Co do podłóg, na parterze mamy wszędzie gres,( nasz świadomy wybór, w gabinecie mamy gres My Way , który wygląda jak klepka) na piętrze deska barlinecka klejona specjalnym klejem do podłogówki. Sporo kosztował nas ten klej, bo wiaderko to koszt ponad 400 zł a poszło ich kilka, ale to była konieczność.
          • joanka-r Re: Pompa ciepła 07.12.11, 15:26
            mejl poszedł.
          • Gość: Jan Re: Pompa ciepła IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.11, 15:35
            A ile kosztowała Was cała instalacja?
            • joanka-r Re: Pompa ciepła 07.12.11, 15:39
              My płaciliśmy razem za instalacje pc, za dolne źródło i podłogówkę.
          • bluemka78 Re: Pompa ciepła 07.12.11, 15:55
            Serdeczne dzięki za maile. Co do płaszcza wodnego to przy dobrej instalacji faktycznie można by sie zastanowić czy jest sens. Komin w kotłowni już jest ;)
            Co do tej podłogi to w wielu miejscach tez ma być gres, mieliśmy w mieszkaniu i bardzo nam pasował, jednak miejsce wypoczynkowe, i poddasze użytkowe chciałbym w drewnie, tak samo schody, tez ze względu na dzieci, które są malutkie i ciagle sie przewracaja ;) drewno jest lepsze do wywrotek ;)
            • joanka-r Re: Pompa ciepła 07.12.11, 18:21
              My komin też mamy bo przy adaptacji architekt się zgapił. Schody też robią się drewniane.
      • Gość: monter co Re: Pompa ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.11, 18:34
        pompa Twoja pracuje od września i opłaty są bardzo niskie.
        Pytanie 1- jaką masz pompę ciepła powietrze -woda, woda glikol czy jakąś inną ?
        Pytanie jest o tyle istotne że jak sama piszesz ,używacie ją dopiero od września a do tej pory mamy klasyczną porę przejściową ze średnią temperaturą od września dobrze ponad 10*C na zenątrz. opłaty czy to dla dowolnej pompy czy też dla kotła gazowego są bardzo niskie w porównaniu z porą zimową dla średnich temperatur zewnętrznych - 10-15*c.
        Nie możesz natomiast nic powiedzieć jak krótkie będziesz miała rękawki dla temperatur -15 do -20*c .Nie możesz nic powiedzieć o rachunkach za prąd . mimo pytań nie napisałaś nic o kosztach wykonania wraz z materiałem Twojej instalacji ????
        Jeśli chodzi o ciepłą wodę - temperatura przy której woda jest odczuwalnie ciepła to ok 40 *c natomiast przy 45 będziesz dolewac zimnej wody i więcej przy pompie ciepła nie uzyskasz ! jeśli zbiornik wody lub pompa nie będzie wyposażona w grzałkę elektryczną!!
        pytanie 2- jaki duzy masz zasobnik ciepłej wody , jaki duży masz bufor ciepła skoro pompa ładuje go tylko w porze nocnej a w dzień tylko z niego korzystasz??? piszesz o małych rachunkach -ile za okres trzech miesięcy gdy używasz pompy ciepła??
        jeśli chodzi o wykładzinę podłogi - może byc drewno ale z deski wielowarstwowej lub odpowiedniej płyty .
        jeśli nie jesteś sponsorowana przez zadną firmę zainteresowaną montażem lu sprzedażą pomp myślę że podzielisz się odpowiedziami na te pytania

pozdr monter co
        • joanka-r Re: Pompa ciepła 07.12.11, 19:05
          uśmiałam się z tym sponsoringiem, gdyby tak było podałabym nazwę firmy w pierwszym poście wyboldowaną trzcionką nr 28, nie uważasz? o kosztach instalacji nie będę pisać na otwartym forum, jeśli ktoś jest ciekawy mogę podać na priva, na priva wysłałam też fotki pompy z domu autorce wątku.
          Chciałam tylko dodać, ze pompa nie chodzi na maksa, więc nie obawiam się, ze przy minus 20 zmarzniemy.
          Pompa nie ma glikolu, bo jego używanie jest zakazane przez Unię, u nas płynie czysty spiryt:P, a rachunki za prąd też są niskie, my osobny licznik do samej pompy, wiec monitorujemy to na bieżąco.
          • joanka-r Re: Pompa ciepła 07.12.11, 19:19
            Napiszę ci to co pamiętam z głowy:
            Ziemia 1 klasy, kolektor poziomy 600 metrów, GZ 142 m kwadratowe podłogówki, zbiornik CWK 300l, raz na dobę automatycznie podgrzewa wodę do 90 stopni aby zabić ewentualne bakterie beztlenowe, o resztę szczegółów musiałabym zapytać męża, bo to jego konik , nie zapominaj ,że ja jestem kobietą i takie sprawy nie bardzo mnie interesują.
            • Gość: monter co Re: Pompa ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.11, 09:09
              raz na dobę automatycznie podgrzewa wodę do 90 to podgrzewanie musi odbywać się przy pomocy grzałki elektrycznej nie pompy - nie ma takich pomp ciepła które dałyby tak wysoki parametr.Koszty takiej instalacji z wymiennikiem gruntowym to nie tajemnica - dla powierzchni Twojego domu to koszt ok 60-80 tys zł materiał +robocizna . koszt instalacji opartej na kotle gazowym kondensacyjnym to ok 30-50 tys zł . koszty użytkowania i eksploatacji jednego i drugiego systemu w okresie zimowym dla systemu z pompą ciepła i kotłem kondensacyjnym mogą się różnić o ok. 10-20% nakład inwestycyjny na system z pompą ciepła jest wyższy o ok 40-100%/ w zależności od rodzaju pompy ciepła . zatem wydatek dla budynku o Twojej - Twojego budynku-kubaturze jest na tyle duży iż różnica w inwestycji wystarczyłaby na pokrycie rachunków za gaz na ok 10-15 lat . zużycie gazu na cele grzewcze i grzania ciepłej wody użytkowej dla budynku 160M2 to ok 1200-1800 m3 / rok, cena gazu średnio z opłatami 2 zł brutto 1 m 3/
              PUKI CO PAŃSTWO MA W D.... wszystkich Inwestorów inwestujących w nowoczesne technologie i ŁUPI ICH W TEN SAM SPOSÓB CO TYCH STAWIAJĄCYCH SYSTEM OGRZEWANIA NA KOTŁACH WĘGLOWYCH . Czy zatem to się opłaca nie- ale są tacy którzy to chcą i ok. W pompach ciepła jest również duży postęp technologiczny i mam nadzieję że kiedyś będą lepsze i przede wszystkim tańsze w inwetycji bo na dzisiaj ni są ekonomicznie z punktu widzenia nakładów inwestycyjnych i ich zwrotu -nieefektywne .jeśli kupimy wypasioną lodówkę za 4000 zł to gdyby pompa ciepła kosztowała 12000 zł można by się zastanowić -dzisiaj pompa kosztyje od20000 wzwyż kocioł gazowy kondensacyjny - który wcale nie jest mniej skomplikowany o pompy kosztuje od 4000 zł .
              i na koniec glikol nie jest produktem zakazanym w unii europejskiej -jest składnikiem wielu płynów niezamarzających i nie tylko .
              i jezcze jedno osobiście nie jestem przeciwnikiem technologii pomp ciepła sam je montuję ale zanim to zrobię klient wychodzi ode mnie z pełną świadomością jak będzie to wyglądało . zarówno w momencie inwestowania jak i eksploatacji od strony technicznej i ekonomicznej ,mam układy grzewcze wykonane na pompie ciepła i jako rezerwa jest zamontowany kocioł gazowy kondensacyjny -niektórzy klienci tak chcą !! efekt -niektórzy sprawdzili to w praktyce
              i wszystko co wyżej napisałem potwierdza się .
              pozdr monter co
              • rege2 Re: Pompa ciepła 08.12.11, 09:40
                monter
                mógłbyś się wypowiedzieć n/t opłat za energię elektr. zwłaszcza przy jej zużyciu przy - 25 st. przez pc...bo to podobno też spore sumy
                • Gość: monter co Re: Pompa ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.11, 10:36
                  poproszę o bliższe dane sprawność pompy zapotrzebowanie ciepła dla budynku lub straty ciepła budynku - przed instalacją pompy powinno byc to we wstępnym projekcie wykonacy który powinien Ci dostarczyć taki materiał szcunkowo - mozna powiedzieć tylko tyle iz zapotrzebowanie cieplne dla dobrze ocieplonego budynku wyliczone zgodnie z normą powinno w twoim przypadku będzie się wachac w granicach 90-140 kwh /dobę w praktyce daje to ok 10-14 m3 gazu dla kotła gazowego to ok 2 zł doba kosztuje 20-28 zł lub dla pompy ciepła zakładając jej współczynnik sprawności przy tej temperaturze na poziomie 1-3 ilość pobranej energii elektrycznej będzie wynosić ok 30-46 kwh kwh kosztuje ok 0,6zł koszt doby to ok 18-27 zł doba. należy jeszcze wziąć pod uwagę że zamontowaną masz prawdopodobnie grzałkę elektryczną co w efekcie zmieni Twój rachunek
                  pozdr monter co
          • Gość: Globo Re: Pompa ciepła IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.11, 10:56
            > Pompa nie ma glikolu, bo jego używanie jest zakazane przez Unię, u nas płynie czysty spiryt
            A mogłabyś podać źródło tej rewelacji o zakazie stosowania glikolu w UE?
            Bo co jakiś czas zdarza mi się wykonywać instalacje grzewcze lub chłodnicze (woda lodowa) w przemyśle i glikol jest powszechnie stosowany. Nawet teraz mam na tapecie taka instalację chłodniczą. Nie spotkałem się natomiast z przypadkiem, by w tego typu instalacji klient chciał stosować alkohol. Mimo, ze litr spirytusu technicznego kosztuje ok 3-4 zł a litr gotowego do zalania roztworu glikolu z Boryszewa 5-6 zł. Już nie wspominam o tym, ze zestawy uszczelnień do pomp pracujących na glikolu ma w ofercie każda szanująca się firma sprzedająca pompy do obiegów cieplnych. A uszczelnienia przystosowane do alkoholu to domena pomp dla obiegów chemicznych niekoniecznie nadających się do pracy w obiegach cieplnych (inne parametry pracy).
            • joanka-r Re: Pompa ciepła 08.12.11, 14:49
              w tej chwili nie mam, ale takie zalecenia dostaliśmy w gminie, ja w to nie wnikałam, bardziej mąż sie tym interesował.
              • joanka-r Re: Pompa ciepła 11.12.11, 22:37
                Wróciłam właśnie z domu, każdy kto przyszedł i posiedział w nim kilka minut rozbierał sie do krótkiego rękawka, lub prosił o uchylenie okna. woda w wannie 50,09 stopnia. To jednak za gorąca, szkoda grzać a potem dolewać zimnej. Przeprogramowaliśmy na 45.
    • buderus-serwis Re: Pompa ciepła 12.12.11, 11:07
      Trzeba pamiętać, że pompy ciepła wymagają sporej energii elektrycznej. Ich koszt eksploatacji w pewnym stopniu zależy więc od aktualnych cen paliw...
      • joanka-r Re: Pompa ciepła 12.12.11, 16:21
        ja wiem czy sporej? sprawa dyskusyjna.

Znajomi grzeją od końca września gazem, bo dom piętrowy i zimne mury. Na gaz wydają około 400 zł miesięcznie już teraz, a grzeją na pół gwizdka. My wydaliśmy +/- 200 zł od września.
        • Gość: monter co Re: Pompa ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.11, 18:25
          nie można porównywać dwóch różnych domów !!!!!
          to tak jakbyś napisała że Twoje auto pali 4l oleju napędowego na sto km a znajomego 10 l zapominając dodać że np. Twoje to Smart a znajomi mają wypasione BMW . jakiekolwiek porównania mają sens jeśli robione są dla tych samych warunków
          pozxdr monter co
        • Gość: monter co Re: Pompa ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.11, 18:37
          i zapomniałem o jednym za zużytą energię elektrycną najprawdopodobniej płacisz wg prognozy - wyrównanie przyjdzie póżniej, za gaz wg. odczytu licznika gazowego co miesiąc lub dwa. Zatem aby w Twoim wypadku rozmawiać o rzeczywistych kosztach należałoby odczytać faktyczne zużycie
          pozdr monter co
          • Gość: realista Re: Pompa ciepła IP: *.cdma.centertel.pl 12.12.11, 22:23
            Nie przekonasz.
            Cała oszczędność przy PC wynika z bardzo dobrego docieplenia domu, z wentylacją z odzyskiem ciepła, ale to kosztuje. A ogrzanie innym paliwem, np. gazem nie będzie wtedy dużo droższe.
            Ludzie chwalą co mają i tyle.

Do joanki: mój sąsiad 2 domy dalej ma dom wg. takiego samego projektu jak mój. Budowaliśmy mniej więcej w tym samym czasie z podobnych materiałów. Z uwagi, że u nas nie ma gazu ja zdecydowałem się na ekogroszek, a on na PC. Zeszłej ostrej zimy on nie mógl dogrzać domu PC, w salonie dogrzewał farelką (hehe) żeby osiągnąć 21stC, rachunek za energię elektryczną za okres grzewczy miał ok. 3500 zł!! Ja zużyłem 3 tony węgla, fakt kotłownia brudna, ale mnie to kosztowało 2400 zł. Temp. na regulatorze 21,5stC.

W tym sezonie grzewczym nie możemy mówić jeszcze o kosztach, bo temperatury są bardzo wysokie jak na tę porę roku.
          • joanka-r Re: Pompa ciepła 13.12.11, 08:06
            monter czytaj co piszę. Pompa ma osobny licznik i to odczyt z tegoż licznika. a wyliczyć potrafię sobie sama, toż to nie jakaś filozofia.
            Nie rozumiem dlaczego staracie sie udowodnić, ze pompa to wyrzucenie kasy w błoto. Naocznie stwierdzam, że to najlepsza inwestycja w naszym domu a wy dalej chcecie forsować swe poglądy. :P
            • Gość: monter co Re: Pompa ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.11, 09:33
              ja tak nie napisałem że wyrzucenie kasy w błoto .
              co do resty pożyjemy - zobaczysz i chętnie podyskutuję na ten temat po zimie - jeśli będzie .
              pozdr monter co
            • Gość: Milka Re: Pompa ciepła IP: *.interq.pl 13.12.11, 16:08
              Joanka poszę prześlij na priv koszt całej instalacji i urządzeń. Ja rozeznaję na obecną chwilę temat. Dom nasz będzie miał 133 m, ale stoi na małej 10 arowej. Wszędzie od znajomych , którzy pompę mają słyszę o ich niskich rachunkach za prąd , więc sprawa warta rozważenia. brikola małpa op.pl
              • Gość: monter co Re: Pompa ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.11, 16:50
                przeczytaj moje poty w tym wątku - może coś CI WYJAŚNIĄ ,.
                POZDR MONTER CO
              • joanka-r Re: Pompa ciepła 13.12.11, 19:53
                Milka wysłałam ci namiar na firmę. Co do reszty, porównywanie nic nie da, bo mamy dwa różne domy, a samych pomp w danej firmie jest kilkanaście, każda inna. Nasza działka tez ma 10 arów.
                • Gość: Karinka Pompa ciepła IP: 82.177.102.* 30.12.11, 16:11
                  Świetna dyskusja ,właśnie i ja rozważam PC ,Monter rewelacyjnie wyjaśniał ,warto było przeczytać Wasze posty .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka