Dodaj do ulubionych

Biokominki -wady i zalety

16.01.12, 15:39
Zastanawiamy się z mężem nad biokominkiem. Czy ktoś ma i mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami:)?Mnie osobiscie zacheca fakt, ze sa one przyjazne dla alerigków, ale moze maja jakies powazne wady...;/
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Biokominki -wady i zalety 16.01.12, 18:10
      jedyną wadą według mnie to brak spalanego drewna, tego zapachu i widoku. W bio spalasz płyn, jak spirytus, masz ogień ale to już nie taki ogień, nic Ci nie trzaska, nie ma tego efektu. Wylej trochę spirytusu na metalową tackę, podpal, zgaś światło i zobaczysz co to jest bio kominek.
      • Gość: vvv Re: Biokominki -wady i zalety IP: *.ists.pl 16.01.12, 20:09
        Ktoś w rodzinie ma kominek który ma palenisko zamknięte szklanymi drzwiczkami i tam też nic nie słychać ani nie czuć jak się w nim pali.

Jeżeli kominki mają być mniej lub bardziej dokuczliwe dla alergika to brak kominka chyba rozwiązuje ten problem?
        • lowczyniglow Re: Biokominki -wady i zalety 17.01.12, 12:42
          Biokominki są ponoć bardzo przyjazne dla aleergików, więc decyzja jest już własciwie podjęta. czekam na opinię posiadaczy jak sprawują się biokominki:)
          • jarecki_2 Re: Biokominki -wady i zalety 19.01.12, 18:51
            bardziej? a jak się maja sprawować? wlewasz płyn, podpalasz, ten się pali aż się wypali a jak się wypali to gaśnie......
        • Gość: adam Re: Biokominki -wady i zalety IP: 188.125.57.* 18.01.12, 17:35
          Sporo informacji o zaletach i wadach biokominkow jest na tym blogu biokominek.org/
      • andrzej.sawa Re: Biokominki -wady i zalety 20.01.12, 21:10
        Ale CO2 też powstaje,a więc wentylacja konieczna!
        • Gość: Kris Re: Biokominki -wady i zalety IP: *.2-0.pl 24.05.12, 22:02
          Produktem spalania paliwa do biokominków jest para wodna i CO2 w ilościach bezpiecznych i porównywalnych do wydychanych przez człowieka. Doskonały do ogrzewania pomieszczeń.

Ulega całkowitemu spaleniu.
          Bezwonny podczas spalania.
          Bez dymu.
          Bez popiołu.
          Bez sadzy.

tekst odnalazłem na stronie producenta tego produktu. Przesyłam link do tego opisu.
          bionlov.ch/pl/o_plynie_bionlov.html
    • Gość: anka Re: Biokominki -wady i zalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 09:23
      Zapewne zużywają tlen z pomieszczenia potrzebny do procesu spalania.
      • samodzielny_bob Re: Biokominki -wady i zalety 20.01.12, 15:36
        W moim rodzinnym domu był zwykły kominek. Kiedy byłam w pobliżu czułam się fatalnie, jestem alergiczką i niekorzystnie to na mnie wpływało. Znajomi mają biokominek i musze stwierdzić, że nie odczuwalam zadnych skutkow w czasie kiedy u nich bylam.
    • mieszkanko-pl Re: Biokominki -wady i zalety 22.01.12, 20:28
      biokominki są nowoczesnym rozwiązaniem w ocieplaniu mieszkania,więcej informacji możesz znaleść na stronie www.mieszkankomazen.blogspot.kom
      • Gość: Andrzej Re: Biokominki -wady i zalety IP: *.2-0.pl 24.05.12, 21:54
        O biokominkach można przeczytać najwięcej w internetowym magazynie Biokominek.org
    • Gość: anna Re: Biokominki -wady i zalety IP: *.2-0.pl 29.02.12, 01:05
      o biokominkach poczytać możesz w portalu LOVTER.INFO biokominek.org/
      Pozdrawiam
    • Gość: Polano Same wady biokominka, zalet brak IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.12, 22:03
      BIo-kominek na gaz... Kto zezwolił na zszarganie nazwy Kominka? Badziewie i tandeta pokręconych snobów. Jeżeli nie czujesz prawdziwego kominka, takiego z polanami, żywym ogniem, iskrami i bez szyby to daj se siana, schowaj słomę w butach i nie udawaj paniska.
      • Gość: Krzysztof Re: Same wady biokominka, zalet brak IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.04.13, 07:16
        Biokominek NIE JEST na gaz. Nie każdy ma i może mieć w mieszkaniu instalację kominową, a mając biokominek nie jest ona potrzebna. Nie ma dymu, nie ma popiołu, nie ma polan, ale popsrzyć się można. Pozdrawiam. Krzysztof
      • Gość: prosty Re: Same wady biokominka, zalet brak IP: *.bialystok.vectranet.pl 24.09.13, 10:26
        panie "światowy"! a nie można tak po prostu lubić czegoś z sobie znanych powodów?
        komuś tu niewątpliwie słoma z butów wystaje ale chyba nie temu kto ma biokominek bo mu po prostu sprawia przyjemność. mam akurat normalny piec ale jak czytam taką wypowiedź to niedobrze się robi.
    • andrzej.sawa Re: Biokominki -wady i zalety 25.05.12, 22:20
      Podstawową ściemą jest wmawianie ludziom,że nie potrzeba komina do takiego kominka - jeżeli coś się pali,to trzeba mieć przewód wentylacyjny,żeby te spaliny odprowadzić.
      • Gość: Biokominki KAMI Re: Biokominki -wady i zalety IP: *.pila.vectranet.pl 12.06.14, 12:12
        Ale jakie spaliny? Masz na myśli parę wodną i dwutlenek węgla? Czyli to samo, co wydychamy z naszych płuc? Biokominki na etanol nie dymią, nie smolą, nie zostawiają popiołu. Spalanie bioetanolu jest czystsze niż płomyk świecy! Wystarczy zwykła wentylacja grawitacyjna (taka, jak w każdym mieszkaniu musi być) + możliwość przewietrzenia pomieszczenia (wiadomo - przy spalaniu zużywa się tlen z powietrza), by mieć dopływ świeżego powietrza.

www.youtube.com/watch?v=wPyQ7ZQU8dA
        • tm-q Re: Biokominki -wady i zalety 13.10.14, 23:57
          No i właśnie dzięki takim opinią jak wnioskuje głównie producentów, sprzedawców nabyłem rzeczony biokominek. Co do płomienia nie mam zastrzeżeń, grzeje też naprawdę mocno ale ludzie gdzie ta bezwonność - jest to wg. mnie czyste marketingowe kłamstwo. Śmierdzi i to naprawdę solidnie - sprawdzałem dwa polecane paliwa - fanola i bionlov - smród taki sam - zaznaczam duży, wielki smród w całym mieszkaniu - zapach metaliczny podobny do palnika gazowego - największy smród powstaje gdy paliwo się kończy, płomień maleje a resztka paliwa zaczyna parować z rozgrzanego palnika - nie daj borze zalać sobie np litr paliwa i zgasić w połowie cyklu - mamy godzinę intensywnego wietrzenia mieszkania gwarantowaną. Zaznaczam że nie jest to niuans - tylko naprawdę poważna wada która zniechęca do używania a opnie jak ta na którą właŚnie odpowiadam delikatnie mówiąc mijają się z prawdą.
    • bogusznetu Re: Biokominki -wady i zalety 23.07.14, 14:49
      proponuję artykuł o biokominkach, sam się zastanawiałem, czy w bloku to dobre rozwiązanie, czy można się tym dogrzać: Tekst linka
      • biokominki.net Re: Biokominki -wady i zalety 17.12.14, 07:08
        bogusznetu napisał(a):

> proponuję artykuł o biokominkach, sam się zastanawiałem, czy w bloku to dobre r
        > ozwiązanie

Właśnie. Kominek w bloku? Jak najbardziej! Tutaj link do ciekawego artykułu :)
    • monika.k32 Re: Biokominki -wady i zalety 22.12.14, 11:10
      A ja czytałam właśnie przed chwilą o biokominkach i bardzo mi się ten pomysł podoba. Biokominki są fajne, bo można je zamontować WSZĘDZIE :) jeśli chcecie poczytać i pooglądać to tutaj ten artykuł blog.decomania.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka