Dodaj do ulubionych

Indywidulany solar na dachu w bloku

18.01.12, 20:44
Witam.
Jestem na etapie kupna mieszkania w bloku, którego budowa zacznie się za 2 miesiące, a planowo ukończy dokładnie za rok od rozpoczęcia.
Niby czasu dużo, ale już teraz myślę o rozwiązaniach energooszczędnych bo z developerem takie rzeczy trzeba będzie omówić przed zakupem i rozpoczęciem budowy bo to może wymagać zmian projektowych.
Do rzeczy.
Jak w temacie, chodzi mi po głowie własny indywidualny solar na dachu. Mieszkanie które kupuje mieści się na ostatnim pietrze i jest dwu poziomowe z poddaszem, więc z przyłączami nie powinno być problemu. Mam problem z jedną rzeczą, mianowicie zbiornik - gdzie ja go postawię w mieszkaniu?, nie mam przecież pomieszczenia gospodarczego.
Pytanie czy są jakieś małe płaskie zbiorniki? a nie te wielkie brzydkie bębny?.
Druga sprawa zastanawiam się do czego używać solara, czy do wspomagania ogrzewania (nominalne będzie gazem) czy do CWU (też standard to gaz). Planuje w dwóch łazienkach ogrzewanie podłogowe, chyba tam będzie obieg z solara, ale jeszcze nie wiem.
Wyślę zapytania do paru wiodących firm mających solary w ofercie zobaczymy co oni na to.
Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: vvv Re: Indywidulany solar na dachu w bloku IP: *.ists.pl 18.01.12, 22:06
      najpierw załatw z developerem korzystanie z dachu, bo to część wspólna nieruchomości.
      W rodzinie ktoś ma solary na domku i tak jak teraz to starcza tego ciepła do grzania cwu
      • Gość: GOSC Re: Indywidulany solar na dachu w bloku IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.01.12, 23:02
        1) uzgodnienie z developerem, czy sie zgodzi
        2) jezeli chcesz podlaczyc o podlogowki to potrzebujesz bojer bufforowy, a takie sa o pojemnosci ok 350l-wiec dosc spore ma wymiary-mniejszych nie ma sensu montowac, bo szybko bedziesz miec ciepla wode, kotra trzeba wykorzystac inaczej glikol sie gotuje i trzeba go wymieniac, bo zapowietrza sie instalacja
        3) jezeli tylko do cieplej wody uzytkowj to raczej sie nie bedzie tobie oplacalo-w lecie bedzie glikol najprwdopodobnie sie gotowal (bo watpie, ze zuzyjesz caly zasob wody)

tak wiec jezlei jestes 1 osoba to raczej nieoplacalne, ale jezlei jest was 2-3 to mozna sie zastanowic, bo wtedy zuzywacie wiecej wody i to moze juz byc dla was dobrym rozwiazniem

zbiornikow plaskich nie ma-chyba wiekszosc to okragle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka