Dodaj do ulubionych

Sosnowe drzwi do odnowienia - da się?

18.02.12, 10:06
Mam w mieszkaniu sosnowe drzwi, które z czasem pociemniały i niewidoczny do tej pory szpachel stał się bardzooo widoczny. Strasznie mnie to irytuje. Chciałabym "coś" z tym zrobić, tylko nie koniecznie wiem co :) Jak wyrównać kolor? czy lakierobejca pokryje szpachel? Bardzo lubię drewno w mieszkaniu i nie chce wymieniać na laminowane, ale ten szpachel też mnie wkurza. Może ktoś coś doradzi?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Sosnowe drzwi do odnowienia - da się? 18.02.12, 18:31
      przeszlifować całe drzwi, można użyć lakierobejcy, lakieru i polakierować na nowo. Dobrze było by zczyścić cały stary lakier i będą jak nowe.
      • Gość: Fachowiec Re: Sosnowe drzwi do odnowienia - da się? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.02.12, 13:01
        Wszystko się da ale ja nie dawałbym żadnej szpachli, tylko wkleił kawałek drewna i zeszlifował.Do końcowego szlifowania super nadaje się wełna stalowa.Do "zabarwienia" nie brałbym lakierobejcy, tylko lazurę ochronną.Polecam v3v ,może nie tania ale super efekt.

P/S zawsze warto wziąć odcień jaśniejszą niż chcemy,bo powinno się położyć min. 2 warstwy.
        • Gość: cromwell Re: Sosnowe drzwi do odnowienia - da się? IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 19.02.12, 14:34
          pan fachowiec mija sie z prawda w duzej mierze
          prawda jest taka ze drzwi sosnowe
          jakby nie patrzyc
          maja znikomy efekt wizualny po malowaniu bezbarwnym
          lepiej sieknac je tradycyjnie na bialo lepszym lakierkiem
          jak ratowac wklejaniem kawalkow drewna

takie zeczy robi sie z elementami o duzej wartosci emocjonalnej
          nie ze zwyklymi drzwiami

po drugie drzwi sosnowe pociagniete bezbarwnym wygladaja tandetnie
          o wiele lepiej przezentuja sie biale
          • Gość: Fachowiec Re: Sosnowe drzwi do odnowienia - da się? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.02.12, 16:34
            Pan Cromwell (jak zwykle zresztą) nie czyta ze zrozumieniem.Gdzie (proszę wskazać miejsce) ja napisałem o malowaniu bezbarwnym??
            Prawda kolejna jest taka,że na biało to na wsi olejną moja babcia malowała (może Pan Cromwell jest w jej wieku)
            Efekt wizualny po wklejeniu kawałka drewna jest taki,że wygląda jak sęk.Trzeba tylko umieć to zrobić (myślę ,że Pan Cromwell umie,bo on...wszystko wie i umie)

P/S nie bez powodu pisałem,że lazurę ochronną bierze się o odcień jaśniejszą.
            P/S2 nie po to mam drewniane drzwi w domu,żeby wyglądały jak z płyty (białe) z przed 30 lat.
    • cyklina-klimkiewicz Re: Sosnowe drzwi do odnowienia - da się? 19.02.12, 23:44
      W mieszkaniu jest sporo drzwi. O których mowa? Czy wszystkie są w tym samym kolorze , stanie. Preferowany kolor to jaki? Czy mają mieć naturalny wygląd czy barwione, Można wiele, ale jakie są oczekiwania i preferencje?Korek, fornir,okleina lakier, szkło? B.Klimkiewicz.
    • e-rzecznik_sniezka Re: Sosnowe drzwi do odnowienia - da się? 15.06.12, 09:20
      mmagam napisała:

> Mam w mieszkaniu sosnowe drzwi, które z czasem pociemniały i niewidoczny do tej
      > pory szpachel stał się bardzooo widoczny. Strasznie mnie to irytuje. Chciałaby
      > m "coś" z tym zrobić, tylko nie koniecznie wiem co :) Jak wyrównać kolor? czy l
      > akierobejca pokryje szpachel? Bardzo lubię drewno w mieszkaniu i nie chce wymie
      > niać na laminowane, ale ten szpachel też mnie wkurza. Może ktoś coś doradzi?

Szanowna Pani,

Zastosowanie lakierobejcy nie wyeliminuje problemu przebijającej szpachli, gdyż będzie ona nadal widoczna. Z kolei dobranie gotowej szpachli do już istniejącego koloru drzwi, tak żeby oba kolory dobrze ze sobą współgrały jest bardzo trudne. Lepszym rozwiązaniem będzie pomalowanie drzwi emalią wodną np. farbą Śnieżka SUPERMAL EMALIA AKRYLOWA, która skutecznie pokryje szpachlę. Jednocześnie farba zakryje również usłojenie drewna, co może być mankamentem jeśli zależy Pani na jego wyeksponowaniu. W przeciwnym razie nie będzie to stanowić problemu.
    • andre83x Re: Sosnowe drzwi do odnowienia - da się? 15.06.12, 10:24
      Musisz przeszlifować drzwi, żeby usunąć stary lakier, a następnie pomaluj lakierobejcą, na taki kolor jaki Ci najbardziej odpowiada. Jeśli mam Ci coś polecić to Sadolin, on lat nim maluję i zawsze ładnie krył i nie miałem z nim żadnych problemów.
    • Gość: hebel Re: Sosnowe drzwi do odnowienia - da się? IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.12, 13:25
      Wg mnie najbliższy prawdzie jest Cromwell. Każda szpachla WYJDZIE NA WIERZCH i będzie wyglądać paskudnie. Zdjąc całość farby czy lakieru, wyciąć, wydłutować bądź wyfrezować uszkodzenie, dopasować kawałek drewnianego forniru czy klocka pod względem gatunku dzrewa i struktury słojów i wkleić. Śladu nie będzie. Dalej: lakier - szlifowanie papierem nr 200 - lakier. Koniec. Każdy cmoknie na widok...
      • andre83x Re: Sosnowe drzwi do odnowienia - da się? 18.06.12, 10:47
        Zgadzam się, że szpachel to nie jest najlepsze rozwiązanie. Ja czasami stosuję taki myk, że jak jest niewielka dziurka, to mieszać wiory z wikolem, zaklejam dziurę, i jak wyschnie lekko przeszlifuję lakier i po sprawie, ale na dużych powierzchniach to raczej nie zda egzaminu.
    • Gość: 123 Byle nie Marcin Mazurek IP: *.home.aster.pl 18.06.12, 12:33
      !!!!! Odradzam wsyztkim zatrudnienie Marcina Mazurka z Lublina lat ok.30, który podobno teraz pracuje w Irlandii, bo jest niesolidny, nieterminowy , nie kończy prac, w pracy pije piwo, pracuje na czarno, nie chce wystawiać faktur.
    • vievior Re: Sosnowe drzwi do odnowienia - da się? 19.06.12, 15:45
      Drewno jest sto razy lepsze od tanich i kiczowatych laminatów - nie rezygnuj z niego! Drewno jest genialne, dlatego właśnie, że śmiało można je odnawiać i zmieniać. Zgadzam się z poprzednikami, radzącymi szlifowanie i lakierobejcę. Prace te są na tyle miłe, że śmiało można je wykonać samodzielnie - zyskujemy kasę i satysfakcję. Jeśli lubisz oryginalne rozwiązania, polecam lakier pękający, który wygląda bardzo oryginalnie i szlachetnie.
      • Gość: T.W. Re: Sosnowe drzwi do odnowienia - da się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.12, 20:59
        Nie da się odnowić w pełnym tego słowa znaczeniu. Dlaczego? Otóż to nie szpachla zmienia swoją barwę, swoją barwę zmienia drewno sosnowe, które naturalnie ciemnieje i to dosyć głęboko w dodatku nierównomiernie.
        Trudno sobie wyobrazić ręczne przeszlifowanie drzwi, posiadających szereg załamań, zakrzywień, frezowań, w taki sposób aby jednorodnie odkryć nieutlenioną warstwę drewna. Drzwi stracą swoje kształty.
        Jedynie piaskowanie z delikatnym postarzeniem o ile takie rozwiązanie wchodzi w rachubę.
        W tej sytuacji pozostaje malowanie farbą kryjącą, mniej lub bardziej w zależności od potrzeb i upodobań.
        Pozdrawiam.
        • Gość: go-go Re: Sosnowe drzwi do odnowienia - da się? IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.12, 21:20
          "Trudno sobie wyobrazić ręczne przeszlifowanie drzwi"
          Nie trza sobie wyobrażać tylko działać i po problemie... pomyśl człeku co doradzasz. Z drzwiaqmi o wartości 200 zł będzie ktoś jechał do piaskowania albo zamawiał ekipę?... Pół metra papieru a'200 i godzinka roboty, no może dwie... gorzej z tym flekowaniem no ale sumarycznie spec w trzy godz się upora.
          • Gość: T.W. Re: Sosnowe drzwi do odnowienia - da się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.12, 21:50
            Bez trudu wyobrażam sobie odnowione przez Ciebie drzwi, papierem 200 w dwie godziny???
            • andre83x Re: Sosnowe drzwi do odnowienia - da się? 21.06.12, 16:30
              Ja dlatego właśnie lubię drewno. Pociemnieje i co z tego. Nadal wygląda naturalnie. A jeśli chodzi o szlifowanie drzwi, które mają zakamarki. Powiem tak, w odświeżeniu drzwi nie chodzi o to aby całkowicie zeskrobać poprzednia warstwę lakieru ale o to aby ją zmatowić i na nią nanieść nowy lakier.
              • Gość: T.W. Re: Sosnowe drzwi do odnowienia - da się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 17:25
                Można i tak, jeśli to odpowiada. Fora mają to do siebie, że na każde pytanie jest z reguły kilka odpowiedzi a więc istnieje mozliwość wyboru. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka