Dodaj do ulubionych

Podłoga drewniana

12.04.12, 10:20
Mam dylemat chcę położyć podłogę drewniana, wybiorę pewnie merbau, i tu zaczyna się dylemat wybrać produkt gotowy lakierowany czy deski surowe, które trzeba cyklinować i lakierować. Proszę o opinie osoby, które maja takie rozwiązania jak z mikro fazą w deskach gotowych i lakierem itp a jak z deskami czy kolor po lakierowaniu bardzo się zmienił. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 12.04.12, 12:02
      Ja bym wybrał surową podłogę, bo można z nią zrobić co się chce. Ale wszystko jest dobre, a nic nie jest wieczne(oprócz życia i pióra). B,Klimkiewicz.
      • ilewalska Re: Podłoga drewniana 14.04.12, 20:27
        Witam,
        Troszkę naczytałam się o olejowaniu, ale chyba zbyt późno :-) Mam mozaikę dębową zaolejowanę woskiem olejnym OSMO, kolor miodowy. Co prawda używam odpowiednich środków do mycia, ale nie moge poradzić sobie ze śladami po krześle, deskorolce córki :-)
        Jest jakiś sposób żeby podłogę odmłodzić, niekoniecznie używając olejowosku osmo, który będzie czuć w całym domu przez 2 dni? :-) Może jakiejś pasty , wosk do drewna fiddes? Proszę o radę..
        Z góry dziękuję i pozdrawiam
        iwona
        • Gość: ZZ Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:09
          oZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
      • Gość: ZZ Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:08
        zzZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
    • Gość: eto Re: Podłoga drewniana IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 12:20
      Właśnie zakończyliśmy parkietowanie jednego pokoju. Dąb, klepki lakierowane z mikrofazą, Dąbex. Natychmiat zaimpregnowaliśmy całość Starwax'em do parkietów lakierowanych bez rozcieńczania. Parkiet był przybijany do drewnianego podkładu wyłożonego warstwą 2 mm pianki - Arbiton. Wygląda i sprawia się prześlicznie.
      Uwagi. Z powodu braku cyklinowania klepki muszą być wysokiej jakości i należy je położyć bardzo starannie. Podłoga była gotowa do użytkowania natychmiast tzn 6 godz po zakończeniu pastowania.
      • Gość: ZZ Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:09
        wZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
    • hum-ani Re: Podłoga drewniana 12.04.12, 12:42
      Faktycznie podłogi są najbardziej ze wszystkich nawierzchni narażone na wiele rodzajów aktywności. Można by tu wymienić dzieci, zwierzęta domowe i podłoga ma to wszystko wytrzymać. Z czasem podłoga nabiera wielu rys, przez co podłoga zaczyna nabierać nieciekawego wyglądu. Inaczej jest z podłogami nad którymi inżynierowie pracowali latami by udoskonalić jej wytrzymałość mówię o podłogach quick step. Może i są drogie ale chyba warto wydać trochę na jakość?
      • Gość: zz Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:09
        qZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
    • jarekparkiet Re: Podłoga drewniana 12.04.12, 14:00
      Zaletą podłóg lakierowanych jest możliwość szybkiego zamieszkania po układaniu, ale lakier UV z reguły jest nie jest zbyt mocny. Osobiscie jestem zwolennikiem podłóg surowych, ponieważ mam swobodę wyboru dowolnej metody wykończenia. Podłoga merbau wykazuje tendencje do znacznej zmiany kolorystyki pod wpływem promieni UV.
      • Gość: ZZ Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:10
        eZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
    • hebanpl Re: Podłoga drewniana 12.04.12, 21:49
      a może ktoś by napisał czy mikrofaza w podłodze gotowej zbiera bród albo jak się po tym chodzi na bosaka bo nie znam nikogo kto by miał coś takiego aby organoleptycznie sprawdzić jak to się sprawuje.
      • Gość: eto Re: Podłoga drewniana IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 22:12
        U nas chodzi się w skarpetkach bo uważamy, że "na bosaka" brudzi dywany. Złuszczający się naskórek wcierany w dywan powoduje, że ten zaczyna po pewnym czasie śmierdzieć. Podłoga z mikrofazą jest naprawdę piękna ( na razie ). Tworzy swój niepowtarzalny klimat optyczny i odczuciowy, dużo ładniejszy niż "płaski" parkiet znajomych. Co będzie później, czy się będzie brudzić, czy łatwo się za kilka lat będzie cyklinowac i jaki będzie tego rezultat...tego nie wiem.
        Acha i dodam jeszcze, że nasze położenie parkietu było bajecznie tanie. Technika przybijania już polakierowanych i gotowych klepek. Nie użyliśmy żadnej chemii. Oszczędność rzędu 5 tyś zł (na całości).
        • Gość: ZZ Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:11
          rZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 12.04.12, 23:09
        Organoleptycznie? Język masz między palcami stóp? Ta faza to po to by zbytnio nie raziły dziury jak się podłoga rozeschnie. Nie ma to dużego wpływu na trwałość. Ale gotowe podłogi mają słabszą warstwę lakieru, chociaż bardzo dekoracyjnie i solidnie wygląda.Na taśmie kładzie się kilka i wygrzewa, utwardza lampami, poleruje, szlifuje, ale w sumie to wszystkie razem wzięte dają tyle co 1 raz wałkiem. Ona (faska) też stwarza problem przy renowacji. Podłóg lakierowanych nie woskuje się, bo to wyklucza potem możliwość renowacji, przez domalowanie warstwy lakieru, a wosku z takiej podłogi z faską, nie da się usunąć. Trzeba stosować do konserwacji szczególnie takich wyrobów, środki bez wosku, na bazie akrylu. B.Klimkiewicz.
        • hebanpl Re: Podłoga drewniana 13.04.12, 10:39
          No własnie dlatego staram się wypytać ludzi którzy tego używają czy cyklinowali taka podłogę gotową a co do tej faski to naczytałem się że łatwiej składować materiał(co ma piernik do wiatraka), że niweluje optycznie różnice wysokości poszczególnych desek(teoretycznie ma to sens), że nie widać dziur przy pracy podłogi(tylko co po cyklinowaniu). Kolejne pytanie czy zwierzaki nie zaczepiają o to pazurami co przyczyni się do szybszego zużycia. Niestety w punktach sprzedaży tego się nie dowiem bo każdy zachwala to na czym ma większy zysk(takie są prawa wolnego rynku) wolałbym szybciej wprowadzić się do nowego mieszkania(cyklinowanie i lakierowanie wydłuży proces produkcji o miesiąc). Odnośnie trwałości warstw lakieru nie mam zdania czy warstwa grubsza jest trwalsza od cieńszej napylanej jeśli nie zobaczę niezależnych pomiarów wykonanych na tym samym podłożu i tym samym lakierze. Dlatego chodzi mi o odczucia usera nie admina(jak by powiedział informatyk)
          • Gość: T.W. Re: Podłoga drewniana IP: *.tktelekom.pl 13.04.12, 13:13
            Odnoszę wrażenie, że wiesz czego chcesz, natomiast nie wiesz jak się do tego przekonać. Proponuję położyć deskę gotową z fazką, jak się nie sprawdzi to ją przecyklinujesz na gładko i polakierujesz. Odwrotnie się nie da. Przekonanie jest jednym z istotnych elementów satysfakcji. Pozdrawiam.
            • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 15.04.12, 22:48
              Grunt to zadowolenie, ale czy go nie opuści jak wycyklinuje podłogę by pozbawić ją faski ? Zawsze to wywalenie do śmietnika 1/3 podłogi, a to też może zmienić optykę, bo użytkowanie skróci bardzo. Szybko, to zawsze drożej, zgodnie z ludowym powiedzeniem" czas płaci czas traci" .Lepiej dobrze zaplanować, z rozmysłem organizować, to zawsze taniej.Bo szybką podłogę to wczoraj widziałem, dziury, poodklejane od podłoża, jak ułańskie nogi, a na 75m2, może 10% wyglądało jak podłoga i dylemat po mniej niż roku, bo w/g wykonawcy jest dobrze. B.Klimkiewicz.
              • ilewalska Re: Podłoga drewniana do Cyklina 16.04.12, 08:02
                Witam, wcisnęłam sie w tu temat, ale mam pytanie, prośbę o radę :-) do Cyklina..
                Troszkę naczytałam się o olejowaniu, ale chyba zbyt późno :-) Mam mozaikę dębową zaolejowanę woskiem olejnym OSMO, kolor miodowy. Co prawda używam odpowiednich środków do mycia, ale nie moge poradzić sobie ze śladami po krześle i po psich pazurkach, aż małe rowki sie robią :-)
                Wymyśliłam sobie, że zeszlifuję szlifierką taśmową (mąż ma taką w garażu), potem wypoleruję wełną stalową nałożoną na polerke samochodową :-) i zaolejuje..tylko o jakiej gramaturze ma byc papier ścierny i ta wełna.. czy mogę innym olejem, niekocznie osmo..
                bardzo lubię jak podłoga ma aksamitny połysk .. czy wogółe to dobry pomysł???!!
                Pozdrawiam
                Iwona
                • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana do Cyklina 16.04.12, 11:16
                  Szlifierka taśmowa to zły sprzęt do tej roboty. Lepszy to osclacyjno-rotacyjna. Te głębsze odgniecenia i ślady trzeba najpierw 60-80,potem 100 dalej 150 i 180.Potem po odkurzeniu.Renowacja. Dodać jeszcze trzeba , że pod sprzęty typu krzesła biurowe, jakie są stosowane w biurach koniecznie trzeba używać maty z poliwęglanu. Ona wytrzymuje nawet dużych ciężkich facetów, nawet wtedy gdy jeżdżą na tych fotelach przy biurkach wzdłuż ściany po 3-4 metry.Daje zabezpieczenie i przed rurkami bez osłon , jak ktoś takich używa. Trzeba ochraniać, to mniej pracy z uszkodzonymi podłogami. B.Klimkiewicz.
                  • Gość: Ignasiak kosobucki Re: Podłoga drewniana do Cyklina IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:14
                    pZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
                • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana do Cyklina 17.04.12, 00:02
                  Najlepiej używać tego samego producenta, czyli jak OSMO to OSMO. To nie gramatura papieru, a ilość ziaren materiału ściernego na cal kwadratowy. Ręczną szlifierką można tylko bardzo małe kawałki podłogi poprawić, bo takie narzędzie ma ograniczenia. Zamiast wełny metalowej można użyć Scrad Pad, do szlifowania tak lakieru jak i oleju, bardzo dobrze tym się delikatnie szlifuje, Od kilku lat tego używam. B/ Klimkiewicz.
                • Gość: Kosobucki Ignasiak Re: Podłoga drewniana do Cyklina IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:13
                  oZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
              • Gość: Ignasiak+Kosubucki Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:13
                iZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
            • Gość: AS Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:12
              uZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
          • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 15.04.12, 22:29
            Jak lakieruje się podłogę , która ma być intensywnie użytkowana, Czyli dużo po niej się chodzi, albo mieszkanie małe, to podkładowy + 3 razy nawierzchniowy w/g normy to 4x po 100ml warstwa. Deska lakierowana fabrycznie ma razem lakieru niewiele więcej niż to co w 1 warstwie wałkiem nakłada się ręcznie.Podłogę klei się na równej mocnej poziomej szlichcie, klej nakłada się szpachlą zębatą, więc równo,to nie powoduje różnicy poziomów. Co do lakierowanego parkietu czyli gotowego, to największą korzyścią jest czas.Lakier na takich podłogach , gdy w pomieszczeniu są robione inne prace, jeszcze przed wprowadzeniem się do mieszkania trzeba dolakierowywać. Zwierzęta nie niszczą podłóg, bardziej niż ludzie. Podłogi lakierowane trzeba konserwować, ale do tego należy używać odpowiednich produktów, rekomendowanych przez producenta lakieru.Mało lakieru na podłodze, to małe zabezpieczenie. B.Klimkiewicz.
            • Gość: Ania Re: Podłoga drewniana IP: *.lukman.pl 16.04.12, 20:27
              Jeśli mogę podłączyć się pod wątek, to chciałam zapytać Pana o parkiet w bloku. Choruje na drewnianą podłogę (parkiet lub lita deska). W sklepie postraszyli mnie, że parkiet w bloku się nie sprawdza, bo mała powierzchnia, słaba cyrkulacja powietrza i się rozsycha. Poinformowali mnie też, że klepka mniej jest podatna na rozsychanie niż deska. Proszę o opinię i z góry dziękuję.
              • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 16.04.12, 23:40
                Dziwne poglądy, bez związku z realnym światem. Parkiety w budynkach mieszkalnych, mają ponad 100 lat, centralne trochę przesusza, ale bez przesady, Deski zawsze mają większe szanse na szczeliny. bo są szersze, a drewno przesycha z szerokości bardziej niż z długości. Opamiętania trochę trzeba w grzaniu, bo 18-20 stopni C. i wilgotność 50-55 %, pozwalana utrzymać dobry klimat w mieszkaniu i stan parkietów, ale też i mebli drewnianych, nawet szuflady, się nie paczą. Małe pomieszczenia bardzo dobrze się sprawdzają, bo to najlepsze na podłogę,Parkiety są jeszcze z lat 20 poprzedniego wieku. są i wcześniejsze, tradycja to doświadczenie, a to przeczy jakoby parkiety były marnej jakości, szczególnie teraz gdy i kleje i lakiery są rewelacyjne, a środki do konserwacji i renowacji najwyższej klasy, bez smrodu, nie szkodliwe, przywracają właściwości parkietom.Podłogi jak nowe. B.Klimkiewicz.
                • Gość: Ania Re: Podłoga drewniana IP: *.lukman.pl 17.04.12, 22:56
                  Bardzo dziękuje. Czyli śmiało mogę kupować klepkę dębową mam upatrzoną taką 70x350x22, drugi gatunek. Czy zechciałby się Pan podzielić jeszcze radami, na co powinnam zwrócić uwagę, czy są rożne sposoby kładzenia, rożne techniki, maszyny, czy raczej wszystko zależy od dobrego fachowca?
                  • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 21.04.12, 00:10
                    Bać się nie ma czego, trzeba , by wykonawca sprawdził warunki w jakich będzie wykonywał pracę, podłoże,klimat w pomieszczeniu, ustalić należy wykończenie, listwy czy cokoły, Dobrze by zobaczył ten parkiet, przed zakupem, wybrać odpowiednią chemię (klej, grunt). B.Klimkiewicz.
                    • Gość: Ania Re: Podłoga drewniana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.12, 11:27
                      No to jeszcze jeden problem został - kompetentny wykonawca :)
                      • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 05.05.12, 08:51
                        W realu jest sporo problemów, ale nie należy przesadzać. Świadomy wybór, rzeczowa ocena, gwarancja na pracę, najlepiej z materiałem, uchroni od kłopotów. Jak wielu dostawców, to rozmyta odpowiedzialność. Wszystko w jednym miejscu , to i taniej, na pewno bezpieczniej,wygodniej, niczym się dodatkowo nie musisz stresować. B.Klimkiewicz.
                        • Gość: Ignasiak+Kosobucki Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:15
                          ddZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
                  • Gość: KOSOBUCKI+IGNASIAK Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:18
                    ZZZZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
            • Gość: Ignasiak+Kosobucki Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:14
              sZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
          • mojdomtoja Re: Podłoga drewniana 14.05.12, 13:42
            Jeżeli zależy Ci na czasie to nie ma sensu kłaść litej deski. Paneli też nie polecę bo to nie jest trwałe i ładne rozwiązanie. Pomyśl nad deską wielowarstwową. Drewno jest już zabezpieczone, ułożyć można łatwo no i nie jest tak drogie. Jak kolor się znudzi zawsze można wycyklinować i zmienić.
            • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 14.05.12, 14:34
              Szybciej to fakt, ale drożej, też fakt, do tego gotowe wyroby mają mniejszą trwałość, niż Traffic, Traffica HD, czy Bona Naturale 2-K.Ale czas płaci czas traci. B.Klimkiewicz.
              • mojdomtoja Re: Podłoga drewniana 16.05.12, 18:24
                Wszystko zależy od tego jaki masz budżet na podłogę i ile czasu na jej położenie. Można znaleźć na prawdę porządne panele drewniane w rozsądnej cenie i robocizna fachowców jest tańsza niż przy litej desce. Wybór kolorów i wykończeń jest ogromny (olejowane, lakierowane, szczotkowane, bielone itd..)
          • Gość: ZZ Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:12
            yZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
            • Gość: koś Re: Podłoga drewniana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.13, 12:08
              przestań bo każdy miał jakieś problemy przy remoncie bo czytać już tego nie można
        • Gość: ZZ Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:11
          tZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
      • Gość: ZZ Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:10
        bZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
    • marta_marta_s Re: Podłoga drewniana 19.04.12, 15:50
      Ja mam problem z wyborem - panele czy parkiet?
      Znalazłam firmę niby z dużym doświadczeniem drewarz.pl
      Czy ktoś ich zna?
      • forum.master Re: Podłoga drewniana 21.04.12, 19:09
        proponuje jednak panele. drewno ma swoich zwolennikow, ktorzy pewnie mnie tu zaraz zakrzycza, ale panele sa zwyczajnie wygodniejsze w uzytkowaniu, a do tego ladne (mozesz poogladac sobie np tu www.mardom-sp.pl/produkty/p/1/93/).
        • 3mind Re: Podłoga drewniana 18.05.12, 00:31
          Nie zgodzę się z opinią, że drewno surowe, bez względu na jego typ, jest z reguły lepiej polakierowane bądź poolejowane i zabezpieczone. Z doświadczenia wiem, że trafić na prawdziwego, sumiennego fachowca z odpowiednią wiedzą nie jest wcale tak łatwo. Produkty, które są stosowane na powierzchnie drewniane nierzadko są średniej, bądź nawet słabej jakości. Klienci niestety także często oszczędzają na chemii, co jest zupełnie niezrozumiałe w momencie gdy już decydują się na surowe lite drewno. To jest jak ruletka. Dlatego osobiście zdecydowałam się na produkt gotowy, który przynajmniej wykonany jest w ramach pewnych norm, certyfikacji i zawsze jest na tym samym dobrym poziomie. Panele drewniane to naprawdę niezła alternatywa. No i mają dodatkowy plus, oczywiście czas montażu.
          • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 18.05.12, 07:43
            To nie jest żadna ruletka.Fabryczna robota, zawsze, bo na linii produkcyjnej robią ją automaty, wygląda ładniej niż ta na budowie wykonana przez człowieka. Ale materiały zastosowane przez człowieka na tej budowie są co do trwałości jakości i wytrzymałości zdecydowanie lepsze. W fabryce stosuje się to co dostosowane cenowo do konkurencyjności cenowej wyrobu, a w życiu stosuje się np lakiery Bona Traffic, który po 11 latach można jeszcze poddać renowacji, o ile podłoga nie ma odgnieceń i zbyt dużo uszkodzeń mechanicznych. Bona Flow czy Bona Mega 3 warstwy+ 1xBona Prime Classic to 8-10 lat gwarancji, a z zastosowaniem Bona Traffic Antislip, czy Bona Traffic HD albo Bona Naturale 2-K i pozostałych Traffików, więcej niż 10 lat świętego spokoju.Ja takich gwarancji udzielam zwyczajowo od lat. Nikt jeszcze nie poinformował mnie,że tak polakierowana podłoga się wytarła. To nie jest możliwe, ani w biurze, ani tym bardziej w domu. Sam użytkuje tak polakierowaną podłogę lakierem Bona Flow, od jego polskiej premiery. Bez konserwacji nic się jeszcze nie zaczęło dziać, ale kupiłem Bona spray mop, aby sprawdzić. Ja co sprzedaję , zawsze sam testuje na sobie, wtedy wiem co to warte.Wiele gotowców widziałem, często trzeba po okresie budowy, już w pierwszych miesiącach użytkowania, odnawiać te gotowe podłogi, bo marnie przeżyły instalację i pierwsze dni po wprowadzeniu się do domów użytkowników. B. Klimkiewicz.
            • 3mind Re: Podłoga drewniana 20.05.12, 16:21
              Sądzę, że tyle opinii ilu sprzedawców, czy fachowców. Zdażyło mi się na kilku inwestycjach nie mieć dobrego doświadczenia z produktami użytymi przez firmy oferujące podłogi surowe, czy to na parkietach, czy deskach w miksie rozmiarowym czy jednolitych długich dechach, dlatego sądzę, że produkt kupiony gotowy, jak na przykład panele drewniane jest przynajmniej zawsze jednolity w jakości i w wyglądzie. Czasem zdarza się, że na inwestycji po profesjonalnym ułożeniu podłogi surowej, następuje już zdecydowanie mniej profesjonalne cyklinowanie, polerowanie i lakierowanie/olejowanie. Ja to nazywam tzw. ' czynnikiem ludzkim' i musi sie pan zgodzić, że jak to w każdej branży niewielu jest fachowców z prawdziwego zdarzenia niestety. Zdarzyło się nawet tak, że inwestor, który nie przyjmował zuepłnie mozliwości montażu w domu innego materiału niż deski surowe, miał później pretensje, że w projekcie nie zostały wykorzystane panele drewniane gotowe. Ta sytuacja akurat dotyczyła efektu końcowego, którym miała być postarzana podłoga w procesie ługowania i olejowania. Jestem wielką fanką drewna litego i parkietów, ale wiem też, że trzeba mieć duże zaufania lub po prostu bardzo wiarygodną rekomendację, aby przy podłodze wymagającej precyzji wykończenia i profesjonalizmu, zdecydować się na oddanie efektu końcowego wymarzonej podłogi wykonawcy. Stąd moje coraz większe zainteresowanie materiałami, takimi jak gotowe panele drewniane czy deski lite.

Ciekawa jestem jak się rozwinie ten rynek.
              • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 20.05.12, 19:58
                O wszystko można mieć pretensje, Ale ta sytuacja nie bardzo się różni, bo jak widzisz wzór, bo robisz wzornik, na surowym parkiecie, to ma to wyglądać tak i takie będzie, a ze sklepu widzisz co kupiłeś, ale z tą identycznością to bym zbytnio nie przesadzał, bo chyba,że drukowany kolor, ale i tak nie jest identyczny. Jak chcesz coś mającego cechy indywidualne, to raczej nie kupisz tego w sklepie, Nigdy nie jest albo czarne, albo białe. I do gotowych wyrobów też są uwagi i żale.Chociaż z gotowymi prościej, co kupiłeś to masz, a za parę lat wyrzucisz u kupisz nowe. B.Klimkiewicz.
                • mojdomtoja Re: Podłoga drewniana 21.05.12, 11:41
                  Wszystko zależy od tego na czym Ci najbardziej zależy. Jeżeli masz ograniczony czas na położenie podłogi i nie możesz czekać aż drewno odpowiednio długo poleży na budowie, później poleży przed lakierowaniem itd to faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest panel drewniany. Wybór wykończenia takiej deski jest spory więc każdy znajdzie coś dla siebie.
                  • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 21.05.12, 21:54
                    Święta prawda. Albo masz czas i się zorganizujesz, by mięć podłogę pozwalającą na bardzo długie użytkowanie, albo nie masz czasu, ale dużo kasy, by kupować i wymieniać podłogę co parę lat. Takie postępowanie, trwonienie własnego majątku, ma swoją nawę i określenia, ale nie będę tego nazywał po imieniu. Jest dużo innych celów w życiu, które są godne uwagi i realizacji, bardziej niż kupowanie i wymiana co parę lat podłogi, ale jak ktoś chce i brak mu innych celów, to wolno mu.Czas warto jednak znaleźć. B.Klimkiewicz.
                  • Gość: IGNASIAK+KOSOBUCKI Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:17
                    HHZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
                • 3mind Re: Podłoga drewniana 21.05.12, 21:03
                  Jednym słowem każdy produkt ma swoje charakterystyczne cechy, które mogą przemawiać na jego korzyść bądź niekorzyść. W moim odczuciu panele drewniane są takim kompromisem pomiędzy drewnem surowym wymagającym dużego nakładu pracy, precyzji przy układaniu i dużej profesjonalnej wiedzy, a panelami laminowanymi, które niestety nie mają nic wspólnego z naturalnością, a jedynie są imitacją. Moim zdaniem żadna imitacja nie zastąpi jakości i wrażenia estetycznego.
                  Niekoniecznie panele drewniane trzeba wyrzucac po okresie eksploatacji. My, np. w naszym mieszkaniu kleiliśmy panele do podłoża (oczywiście fachowiec, a nie my), więc mamy możliwość cyklinowania po jakimś czasie. I mam wrażenie, że ten czas nastanie nie wcześniej niż za 10 lat, a wtedy być może w ogóle będziemy mieszkać już w innym miejscu.
                  • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 21.05.12, 22:07
                    Bona Traffic po 13 latach użytkowania miał na 100m2 ze 2 przetarte miejsca, ze 3 odgniecenia, wymagał uzupełnienia parkietu po usunięciu ściany, i drobnej naprawy. z tych paneli, ja wiem co by zostało. Wspomnienie, bo już dawno by byłe w śmietniku(kontenerze). Krótko mówiąc w lokalach użytkowanych komercyjnie, to 5-7 lat maksymalnie do wymiany. To w realu, ale może i są takie miejsca, mało obciążone ruchem, gdzie jakimś cudem panele dożyją do 10 lat. W biurze, żadnym. B.Klimkiewicz.
                    • mojdomtoja Re: Podłoga drewniana 22.05.12, 11:27
                      Wszystko zależy jak jest używana. Oczywiście że jak w biurze się szura krzesłami to każda powierzchnia się ma prawo zniszczyć ale dlatego została wymyślona mata ochronna. Lite drewno jest bardzo fajne ale też nie zawsze się sprawdza. Wystarczy że w pomieszczeniu jest zbyt wilgotno lub zbyt sucho i już widać szczeliny. Jednak przy panelach drewnianych nie ma aż takiego problemu.
                      • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 22.05.12, 17:54
                        No przecież nie jest tak,że w biurze, będziesz zwracał uwagę na to jak klienci chodzą, tylko będziesz się cieszył,że chodzą, bo z tego masz kasę na remont podłogi. Ma być solidnie, trwale, dekoracyjnie, naturalnie, be żadnych toksycznych smrodów, ma być miła atmosfera, musi być czysto elegancko, tak by z każdego miejsca było widać,że kontakt z klientem sprawia Ci przyjemność,że się cieszysz,że robisz z nim interesy. Maty z poliwęglanu, to ochrona, nie ozdoba. Jak ustawisz klimatyzację, jak będziesz, grzał, to Twoja sprawa, jakie meble masz w biurze, też. To biuro ma mieć standard, ma pokazywać,że szanujesz klienta, a nie,że go lekceważysz przyjmując w pakamerze, dlatego celowe jest używanie wzorców adekwatnych do rangi klientów i prowadzonych interesów. Parkiet zawsze będzie odpowiedni, a panele z 3 milimetrową sztucznie wyglądającą powierzchnią mają kiepską prezencję, trochę tandetny sztuczny wygląd.Mało kiedy są odpowiednie, a po za szybkością instalacji, mało mogą zaoferować. Tanie nie są , choć na takie wyglądają. B.Klimkiewicz.
                        • mojdomtoja Re: Podłoga drewniana 22.05.12, 23:06
                          Jak już wielokrotnie to zostało powiedziane wszystko ma swoje wady i zalety. Jak ktoś nie ma czasu na całą "operację" z kładzeniem litej deski to wybiera panele. Nie polecam nikomu tych najtańszych laminowanych tylko raczej te niezłe drewniane a wybór i tak ostatecznie należy do Ciebie. Trzeba być otwartym na różne rozwiązania.
                          • Gość: Lukaszcyklinowanie Re: Podłoga drewniana IP: 188.95.28.* 23.05.12, 00:36
                            Nie trzeba się rozpisywać co jest lepsze panele czy parkiet, osobiście wybieram parkiet lite, ale jak ktoś się zastanawia nad deską podłogową to najlepiej wybrać taką która ma powyżej 8mm warstwy użytkowej, najlepiej przyklejoną do podłoża i olejować.
                            Z panelami lepiej dać sobie spokój, nienaturalny wyglad, brak możliwości odnawiania, zimne to, stuka, taki karton na podłodze.
                            Najbardziej szlachetne i długowieczne są podłogi drewniane, ładne, ciepłe i przyjemne.
                            • mojdomtoja Re: Podłoga drewniana 24.05.12, 10:51
                              Dokładnie o to mi chodzi. To że ktoś się nie decyduje na lity parkiet to nie znaczy, że jest skazany na byle jakie panele. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem są właśnie deski wielowarstwowe. Mają wszystkie zalety drewna a przy tym dość łatwo się je układa.
              • Gość: Podłogowiec Re: Podłoga drewniana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 09:52
                Z mojego doświadczenia wynika, że jest co raz więcej drewnianych gotowych podłógna rynku. Wybór dziś jest na tyle duży, że każdy znajdzie coś dla siebie. Należy jednak pamiętac, że równie ważna jak zakup i montaż jest właściwa eksploatacja. Klient nie musi znac się na podłogach, ale uważam, iż bezwzględnie powinien otrzymac kompetentne wskazówki na temat ekspolatacji, aby podłoga przez długi czas była w nienagannym stanie.
                • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 04.12.12, 11:59
                  Jest dużo różnych, ostatnio staniały znacznie, prawie wszystkie. Ale tylko świadomy wybór jest optymalny. Gotowe, choć prostsze w instalacji, są mniej trwałe. Ale coś za coś. Skrócenie inwestycji, też jest wartością, też da się wycenić. Życie i pióro jest wieczne. Podłoga się zużywa i dlatego wymaga pielęgnacji i konserwacji. B.Klimkiewicz.
          • Gość: IGNASIAK+KOSOBUCKI Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:16
            Zatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 05.05.12, 09:14
        Jak masz inwestować w podłogę na kilkadziesiąt lat, bo taka jest żywotność parkietów, desek, mozaiki przemysłowej czy klasycznej, to któryś z tych produktów. Jeżeli potrzebować możesz przez okres użytkowania podłogi, jej renowacji, to taki sam wybór. Jeżeli chcesz zmieniać wygląd podłogi dostosowując go do obowiązujących trendów i wnętrza,również . Jak chcesz mieć podłogę gotową, szybką w instalowaniu, ale o plastikowym wyglądzie, sztuczną, wybierz panele. Podłoże pod panele musi też być równe, bez spękań, o wilgotności jak dla parkietu, też potrzebny klej do przyklejenia, np silanowy (elastyczny nie cuchnie, nie truje). Każde rozwiązanie ma zalety i ograniczenia, ale parkiety są zdecydowanie, najlepsze, najkorzystniejsze cenowo, są najlepszą podłogą, nawet do ekstremalnie mocnych obciążeń użytkowych. Bruk drewniany, mozaika przemysłowa, wytrzymuje wózki akumulatorowe, samochody, nawet wozy konne. Żadne panele tego nie przeżyją.B.Klimkiewicz.
      • Gość: KOSOBUCKI+IGNASIAK Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:18
        AS Zatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
    • andrzej83x Re: Podłoga drewniana 07.05.12, 10:51
      Zdecydowanie deski surowe, wtedy sam będziesz mógł wybrać środki impregnujące i pielęgnujące drewno, a na tym nie polecam oszczędzać.
      • forum.master Re: Podłoga drewniana 14.05.12, 11:45
        ale po co sie z tym wszystkim meczyc jak mozna kupic produkt gotowy - panele? w koncu nikt w salonie nie bedzie przyjmowal powozow konnych? :D
        • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 14.05.12, 14:24
          Możesz kupić co tylko chcesz. Ale żeby się nie męczyć, zrobi to za Ciebie wykonawca. Kupi co uzgodnicie,przywiezie, sprawdzi podłoże , przyklei i zrobi wszystko co trzeba, do tego da gwarancję na robotę, Pouczy jak podłogę konserwować i dbać o nią. Taniej będziesz miał wszystko razem, to co potrzebne, gotowe. Zobaczysz w lokalu kilka wzorów, gotowych, kilka produktów surowych, uzyskasz poradę profesjonalną, rzeczową. Dlaczego chcesz się katować, męczyć, zajmować czas głupstwami. Ja co prawda, jak u Sołżenicyna, wtedy się dobrze czuję , kiedy się narobię. Chyba,że też to masz.Do tego jeszcze nie rozumiem jaka to różnica, czy olejem lakierem, czy woskiem, tą podłogę zabezpieczysz. Wytrzymałość w każdym przypadku jest dobra. Podłoga może być i Naturale 2-k, Bona Mega Extramat, Może być i Bona Traffic Antislip (np jak na schody), Może być i Bona Flow, może też być i Bona Traffic HD, może olej Bona Carl`s90 czy 45,i Bona HS-Wax, może i Bona Hard Wax Oil. Może być i lakier sportowy. Możliwości dużo. Zobaczysz próbki to się na coś zdecydujesz.Można i gotową podłogę , też jest kilkunastu producentów i kilkadziesiąt produktów.Co chcesz to kupisz i wzory w domu zobaczysz. Polska to cywilizowany kraj. B.Klimkiewicz.
      • Gość: KOSOBUCKI+IGNASIAK Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:19
        XXXZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
    • Gość: cromwell Re: Podłoga drewniana IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.12, 12:09
      ile razy mam pisać , zawsze używaj lakieru , najlepiej jesli bedzie to lakier szkutniczy, zabezpieczy deski jak statek na morzu, mysleć ludzie mysleć
      www.cromwell.blog.pl
      • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 16.05.12, 19:39
        Cóż , Chińczycy też ludzie, A ich statki zabezpieczone przez kilka wieków pływają. A zabezpieczono olejem tungowym.Ale głowy nie ma co łamać, wiele wyrobów można użyć, ale to co truje, nie nadaje się do niczego, poza truciem.Co na rozpuszczalniku jest be.A nowych super wytrzymałych jest dużo, do ruchu HD.B.Klimkiewicz.
      • Gość: Ignasiak+Kosobucki Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:15
        dZatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
        • jo-an-na-29 Re: Podłoga drewniana 16.02.13, 16:35
          Tak to się niestety kończy, jak się chce przyoszczędzić. Czy na podłodze, czy na wykonawcach :) Niestety trzeba stawiać na jakość.
          • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 16.02.13, 22:02
            O tych 2 to już ze 2-3 lata czytam, że coś wbrew zrobili. B.Klimkiewicz.
          • Gość: Kacha Re: Podłoga drewniana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 17:49
            Dokładnie, warto sprawdzić ceny kilku firm a jeżeli coś jest dużo tańsze to znaczy, że jest podejrzane. Nie da się mieć super produktu za super niską cenę.
            • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 18.02.13, 20:49
              Różnie w zyciu bywa. Nie koniecznie. jak zaczybna widać dno w kasie, a terminy naglą to bywa i trochę więcej ni z tanio. B.Klimkiewicz.
            • jo-an-na-29 Re: Podłoga drewniana 16.03.13, 17:39
              JAk już szuka oszczędnosci, to proponowałabym poszukać promocyjnych ofert sprawdzonych firm. Balterio np ma często takie oferty promocyjne, ostatnio podkłady były w cenie paneli, teraz przecenionych jest kilka modeli. Natomiast ekipa to sprawa najważniejsza, tu najlepiej brać kogoś z polecenia.
    • volkenban Re: Podłoga drewniana 21.05.12, 19:48
      Merbau to twarda, solidna deska, niezły wybór. Są na naszym rynku panele drewniane gotowe do położenia i wyglądają świetnie, więc nie będziesz miał dodatkowej pracy z cyklinowaniem.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 21.05.12, 21:38
        No różnie to bywa, ale z wymianą po osiemnastce dzieciaków, na następną nową , owszem, tak. Z olejowaniem, lakierowaniem, odnawianiem warstwy lakieru, wymianą uszkodzonych elementów, z wymianą cokołów, czy listew, jest robota i będzie.Jakoś od 1981 roku, z wyjątkiem spowolnienia i ograniczeń spowodowanych stanem wojennym, mam pracę, nieraz nawet więcej niż jestem w stanie wykonać. Te panele, tez trzeba położyć, przykleić, wykończyć. Nie mam najmniejszych powodów, by na cokolwiek się uskarżać. Jest bardzo dobrze w Warszawie, w Polsce, też.Nigdy tak dobrze nie było. B.Klimkiewicz.
        • prawie.blondynka Moja podłoga drewniana:) 21.05.12, 23:40
          Wow! Co za fascynujacy watek znalazlam!

Panie Cyklina-Klimkiewicz kochany,

Sytuacje mam nastepujaca: kupilam mieszkanie (57 m gdyby to mialo znaczenie).
          Trzy pokoje i przedpokoj do cyklinowania i lakierowania. Lakier wybiore matowy
          albo satynowy ( o roznicy z entuzjazmem przeczytam:). Jestem na etapie
          elektryki i za chwile mieszkanie bedzie gotowe do cyklinowania i lakierowania.
          Klepka jesionowa.

Moje pytanie do Pana: czy obecne cyklinowanie jest juz w wiekszosci bezpylowe?
          Czy ciagle jeszcze sie kurzy? Pytam poniewaz chcialam sprzatnac przed cyklinowaniem
          ale obecny fachowiec pracujacy w moim mieszkaniu powiedzial, ze zrobia to
          fachowcy cyklinujacy podloge? Czy po cyklinowaniu i przed lakierowaniem nalezy
          podloge odkurzyc/umyc? Czy ja moge to zrobic lepiej niz fachowcy? Tzn czy oni
          nie zrobia tego gorzej ode mnie:)

Bede wdzieczna jezeli Pan wypowie sie w kwestii lakieru. Lakierowac dwa czy trzy
          razy. Na podlodze nic nie bedzie. No, moze gdzies cos malego. I jaki lakier Pan
          poleca? Nie musi byc tani, musi byc bardzo dobry:)

Czy bylby Pan uprzejmy napisac jak ksztaltuja sie ceny cyklinowanego i lakierowanego
          metra kwadratowego. Pewna orientacje mam ale chciala bym przeczytac to spod
          palcow fachowca. Mieszkam w Polsce B:) W przeciwnym przypadku prosila bym
          o Pana numer telefonu:)

Zmylam z siebie pyl dnia dzisiejszego i pod prysznicem dreczyly mnie dwa kolejne
          pytania: fachowiec malujacy sciane (dobierajacy kolor) rzucil przy wyjsciu informacje,
          ze polecana farba Ralston (?) "nie kryje dokladnie". Zrozumialam, ze przy ponownym
          (dwukrotnym) zamalowywaniu koloru ciemniejszego ta ciemniejszosc ciagle przebija.
          Czy macie moze PT Forumowicze swoja opinie i doswiadczenie w tej sprawie?
          Jakimi farbami malujecie?

I pytanie ostatnie (na dzisiaj:) zanim padne - czy jest jakas powszechnie stosowana
          regula co do wysokosci (dlugosci) wiszacego zyrandola nad stolem jadalnym?
          Czy kat padania swiatla (rozwarcie swiatla) powinno oswietlac wszystkich przy stole
          czy na przyklad trzy-czwarte wystarczy? Jak Wy to macie?

Dziekuje za uwage. Za weszystkie ewentualne rady i sugestie bede wdzieczna.

Serdecznie pozdrawiam - pb.

• cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 22.05.12, 09:56
            Witam. Cyklinowanie obecnie, to cyklinowanie bezpyłowe, nie ma kurzu,co jest zgodne z obowiązującymi normami dotyczącymi sprzętu.Kurzu z tej pracy nie ma.Standardy są takie same od kilkunastu lat, normy też. Jeżeli się kurzy przy tej pracy, to kurz jest z niesprawnego sprzętu, albo z nieprzestrzegania metod i sposobów używania go. Lakiery obecnej doby to lakiery o wyglądzie i wytrzymałości zgodnej z oczekiwaniami, ale potrzebna jest decyzja świadoma i nazywanie oczekiwań wprost.W informacjach producentów przeważa podejście,że użytkowanie domowe to małe obciążenie podłogi, więc podkładowy i 2X nawierzchniowy wystarczy, a tak polakierowaną podłogę tak czy inaczej trzeba konserwowa ć przy użyciu środków producenta lakieru opracowanych do tego rodzaju produktów. Gdy podłoga się zaczyna nadmiernie zużywać, to możliwe jest odnowienie warstwy lakieru i dołożenie nowej, tez za pomocą technologii i produktów do tego celu opracowanych przez producenta.Obecnie jest trend by lakierować najmocniejszymi produktami w ilościach podkład+2x nawierzchniowy. Jest to zgodne z normą, ale w realu nie zawsze się sprawdza.Z mojego doświadczenia wynika,że bezpieczniej jest stosować podkładowy+3 warstwy nawierzchniowego, bo ruch w biurze, muzeum , czy barze jest większy niż zakładano, a z czasem na konserwację, też różnie bywa.Dla lakierów Bona, których używam przez ostatnie 10
            lat najczęściej, to Bona Flow, czy Bona Mega, Bona Traffic, po 8 latach użytkowania nigdy nie wydarzyło się by tak polakierowana podłoga się wytarła, dlatego daję na takie zabezpieczenia 8-10 lat gwarancji. Jedyne kłopoty z podłogami, to użytkowanie podłóg polakierowanych, gdy te nie osiągną całkowitego utwardzenia się lakieru, to jest przed upływem tygodnia od ostatniego lakierowania.Co do Pani wyboru to mnie najbardziej podobają się lakiery ekstra mat. Teraz są takie 4-5. To Bona Mega Extra Matt, Bona Traffic Antislip, Bona Traffic HD, Bona Naturale 2-K. Czym one się różnią? Powiedzieć można,że wytrzymałością na ścieranie, troszeczkę wyglądem i ceną. Np Bona Mega Extra Matt i Bona Mega Matt, ogólnie można powiedzieć tak,że Matt, ma widoczny taki żółtawy odcień, którego Extra Matt nie ma. Mega Extra Matt to taki bardziej ekonomiczny zamiennik dla Naturale . Każdy z tych lakierów da się barwić, każdy z nich można użyć do podłóg bardzo mocno obciążonych ruchem, Ja najczęściej używam Bona Mega, bo to 1-K lakier, a ze względu na metraże, łatwiej ilość dopasować, by całość wykorzystać.Ale w mojej opinii, to Traffic Antislip powinien cieszyć si największym uznaniem, bo jest tego jak najbardziej wart. Jak Pani z Warszawy to mogę zrobić próbkę na takim drewnie jak na podłodze, to najłatwiej porównać ocenić i zobaczyć jak to się prezentuje.Wielkość podłogi do lakierowania ma znaczenie, bo opakowania lakierów 2-K są o pojemności 4,5 l Baza+0,45l utwardzacz. A takim opakowaniem, można polakierować jednokrotnie około 48m2. co w Pani przypadku jest optymalne.Lakier podkładowy to doby by był Bona Prime Intense, który daje równy odcień podłogi, zapobiega bocznemu sklejaniu się klepek,Na wierzch użyłbym Bona Traffic Antislip w 3 warstwach, albo Taffic HD. Konserwacja jest zawsze wskazana , a Bona Spray Mop, super, bardzo prosty użytek, żona mówi,że sprawdza się przy remoncie, szczególnie.Obecny fachowiec powinien po sobie posprzątać, a nie oczekiwać,że inni za niego coś będą robić. Ale po murarzach lepiej sprzątnąć, niż wdeptywać gips czy cement w podłogę.Po cyklinowaniu, przed lakierowaniem, podłogę przygotowuje ten co ją będzie lakierował, czyli cykliniarz.Podkład i 3 warstwy lakieru, więc lakierowanie 4 krotne, to dla biur, szkól, przedszkoli i innych mocno obciążonych podłóg jest zawsze najlepsze. Ceny są za cyklinowanie, lakierowanie i szpachlowanie podłogi od kilkunastu lat, takie same i wynoszą 30zł m2 za robotę brutto. Materiały to cena z cennika Bona.A lampa nad stołem powinna być tak zawieszona, by można było chodzić , czyli by najwyższy z domowników o nią nie zaczepiał głową.
          • Gość: Lukaszcyklinowanie Re: Moja podłoga drewniana:) IP: 188.95.28.* 22.05.12, 15:29
            Dzień dobry, jeżeli chodzi o cyklinowanie to nie ma 100% maszyn bezpyłowych, zawsze trochę kurzu zostanie, ale na pewno dużo mniej niż ze starych maszyn. Jeżeli chodzi o lakiery można użyć chemię Hartzlack, lakier podkładowy egzotenground i lakier nawierzchniowy 2 APU Professional, ewentualnie jak cena nie ma znaczenia to chemie Berger Seidle lakier podkładowy egzotenground i lakier wodny Aqua Seal 2KPU, ewentualnie bardzo wytrzymały lakier chemiczny tej samej firmy UNO.
            Jeżeli chodzi o warstwy lakieru to wystarczy podkład i 2 razy lakier nawierzchniowy, ewentualnie jak ma być mocno użytkowana to można położyć 3-cią warstwę.
            Wydaje mi się lepsze rozwiązanie niż chemia firmy Bona, dużo podupadła.
            • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 22.05.12, 18:29
              Cena ma znaczenie zawsze, zdrowie moje jest dla mnie bezcenne, a używam tylko najlepszych ekologicznych lakierów Bona. Są tanie, i według mnie najlepsze. A produkty zawsze trzeba dobrać do obciążenia użytkowego, możliwie są zawsze różne produkty, z 10 , tego samego producenta, zawsze najlepsze w swojej klasie, do tego stosowane powszechnie, a nie tylko na jednym rynku. Lakiery, oleje bejce , woski, ługi, kleje, grunty,podkłady, jednym słowem wszystko co służy do podłóg, sprzęt do ich renowacji, konserwacji, instalowania. Wszystko co potrzebne.Do tego czołówka technologiczna branży. B.Klimkiewicz.
              • prawie.blondynka Re: Moja podłoga drewniana:) 22.05.12, 18:57

Witam wszystkich,

Bardzo dziekuje Panu za profesjonalne i wyczerpujace wyjasnienia.
                Wydaje mi sie wstepnie, ze polecany Extra Matt bedzie odpowiednim
                lakierem do mojej podlogi. Natezenie ruchu w moim mieszkaniu bedzie
                normalne bez codziennych licznych zebran:) wiec po remoncie
                chciala bym interesowac sie odnowieniem podlogi za 8-10 lat.

Moja wiedza o cyklinowaniu i lakierowaniu wzrosla w tempie geometrycznym.
                Postanowilam zrezygnowac z uslug cyklinowania i lakierowania osoby ktora
                na pierwszym miejscu wymienila przymiotnik tanio. Z tanioscia zawsze
                uwazam. Z reguly sa powody, ze cos kosztuje drozej. Mieszkam w Lublinie
                wiec bede szukala dobrego fachowca na miejscu. Podoba mi sie udzielanie
                gwarancji na wykonana usluge.

Czytalam/slyszalam o tym ze, jedne lakiery "pachna" a inne sa bezwonne.
                Jakie sa te polecane przez Pana? I czy to ma znaczenie?

Raz jeszcze dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie - pb.

• cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 23.05.12, 21:26
                  Oczywiście,że najlepsze, mają komplet wszelkich możliwych atestów, EU, USA. Nie Pachną. Nie trują.A używając tych produktów we własnym domu, najlepiej wiem jakie są. W moim domu mają taką trwałość, więc nie ma powodów, by tak nie było wszędzie.Podłoga jest do deptania, więc wszyscy depczą, bo po to jest.B.Klimkiewicz.
                  • prawie.blondynka Re: Moja podłoga drewniana:) 23.05.12, 23:10
                    Dziekuje za odpowiedz. Niepotwierdzona plotka mowila, ze te
                    "pachnace" byly chemicznie twardsze. Teraz wiem, ze niekoniecznie.

Rezerwuje sobie prawo do ewentualnego dalszego pytania w miare
                    postepu frontu robot:)

Raz jeszcze dziekuje i serdecznie pozdrawiam - pb
                    • Gość: Eko BIO zapach Natury IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.12, 23:39
                      Pachnące czy śmierdzące, eko*ówna i biosmrody. Przestańmy może wreszcie się oszukiwać z tą ekologią i rzekomą dbałością o zdrowie i środowisko. Człowiek BYŁ, JEST i POZOSTANIE największym trucicielem i niszczycielem planety i nic tego nie zmieni. Nie zatruje TU to zatruje TAM aby TU mieć spokój. Cały nurt EKO jest jedną wielką farsą dla naiwnych. Jakakolwiek chemia, pachnąca lub bezzapachowa, truła, truje i będzie truła. Prawdziwe produkty EKO są nietrwałe, słabe i szkodliwe dla współczesnego człowieka (bakterie, wirusy, grzyby i inne żyjątka). Życzę zdrowia i krytycznego samospojrzenia...
                      • cyklina-klimkiewicz Re: BIO zapach Natury 24.05.12, 12:35
                        Naiwnością jest sądzić,że truje tylko wykonawcę, rzemieślnika, że użytkownikom, nie szkodzi. Naiwnością jest myślenie,że zagrożenie życia od stosowania toksycznych produktów Ciebie nie dotyczy.Człowiek biedny też o zdrowie powinien dbać, nawet jeszcze bardziej niż majętny, bo leczenie sporo kosztuje, a biednego mniej stać na ponoszenie kosztów lekkomyślności.Cierpienie z głupoty, czy braku wiedzy wcale nie jest mniejsze.Rozsądne postępowanie zawsze się opłaca, a trochę wiedzy pomaga. B.Klimkiewicz.
                    • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 24.05.12, 06:47
                      Różne mity,żyją własnym bytem, "pachnące" z pewnością bardziej truły, wielu przypłaciło to zdrowiem, wielu życiem.Nowoczesne produkty są najlepsze, bo na postęp pracują setki ludzi, dostosowują wynalazki i odkrycia do potrzeb rynku i użytkownika.Zawsze bardzo chętnie pomogę, bo taki mam sposób bycia. B.Klimkiewicz.
                      • Gość: Zenekfachowiec Re: Moja podłoga drewniana:) IP: *.tktelekom.pl 24.05.12, 16:47
                        Guzik prawda Cyklina, jak raz zrobisz mocnym śmierdziuchem to masz spokój na 20 lat i więcej. Jak zrobisz wodnym szajsem to treba będzie cyklinować co pare lat i tu sie mozna rozstroić psychicznie a koszty piec razy wieksze. A cyklinarz wode leje i zarabia. Zenek.
                        • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 24.05.12, 21:34
                          Jak szajsem , tak.Porównać mogę Hartzlack 3 warstwy na Capnie i Bona Prime Classic+ 3x Bona Flow. Hartzlack się już przetarł, a Flow jeszcze bez problemów daje radę. Więc to nie prawda. Rozpuszczalnikowy lakier,to zwykły szajs, a historie o jego wytrzymałości to bujda, której nikt nie weryfikuje, Takie chemolaki, chemosile, parkietolaki, to syf o marnej wytrzymałości, dlatego ma cenę rozpuszczalnika i taką wytrzymałość. To zwykłe bajki. Różnicę widzę każdego dnia.Sam jedno i drugie robiłem, wiem jak,widzę co to warte. Co warte 0,7 l/m2 chemolaku na podłodze na sali gimnastycznej w wojsku i ile to wytrzymało, też mogę powiedzieć, bo to ostrzeżenie przed wiarą w bajki o wytrzymałości takich polskich lakierów. Taki Bona Traffic w mieszkaniu wynajmowanym wytrzymuje 10-11 lat. Ja na te lakiery daję gwarancję 8-10 lat.Nie słyszałem o przypadku by taki lakier się wytarł, zużył, a jeżeli go odnawiam po 7-8 latach to dlatego, że za pierwszym razem nie robiłem całego mieszkania czy domu. To niewiarygodny postęp.B.Klimkiewicz.
                          • Gość: Lukaszcyklinowanie Re: Moja podłoga drewniana:) IP: 188.95.28.* 24.05.12, 22:33
                            Jak pan twierdzi ze Hartzlack szybciej się przetarł od Bony, to pewnie dlatego, że lakier Hartzlack był położony na bardzo intensywnie eksploatowanej powierzchni, a lakier Bona w sypialni, gdzie raz na jakiś czas ktoś przeszedł w kapciach na filcu. Pan zachwalasz ten swój lakier pewnie dlatego że jesteś pan dystrybutorem tej firmy, ja osobiście nie polecam Bony. Jak wybrać lakier to już porządny 2 składnik wodny firmy Berger seidle, niewiele droższy. Bona ostatnio pogorszyła swoją chemię. Kładę klientom Hartzlack i są zadowoleni, paru klientów skarżyło się na Bonę i jak szybko ją położyli to tak szybko ją usuwali.
                            Co parkieciarz to różna opinia jedni twierdza, że chemia inni zaś że na bazie wody. Jak już decyzja na wodę to lepiej dwuskładnik.
                            Jeżeli chodzi o chemolaki, chemosile, parkietolaki to niepotrzebnie pan o nich wspominał, te lata które je produkowano to dawno minęły, nie ma tych lakierów.
                            Ja jakoś nie mam przekonania do lakierów Bony.
                            • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 25.05.12, 07:10
                              Mam już 65 lat, po własnym mieszkaniu chodzę tak samo , w taki sam sposób,chodzę w kapciach, mieszkam na Targówku w Warszawie. Hartzlakiem malowałem kiedyś podłogi, Boną zacząłem ze względu na smród jaki tamte lakiery emitowały, no i awantury , które ten smród wywoływał. W Warszawie dystrybutorem lakierów Bona jest Firma Centrum Parkiet. Jak mam wybrać porządny lakier, to wybieram. Podłogami zajmuję się od 1981roku, więc jestem mało podatny na reklamę, bo mam własne doświadczenie, które pochodzi z tego,że pracuję sam. W pracy stosuję lakiery , oleje i chemię Bona, mają świetną trwałość, kleje i wszystko inne jest takie jak powinno. Ponieważ to najlepsze produkty o konkurencyjnych cenach, ekologiczne i bardzo trwałe, nie widzę powodów by ich nie stosować. Co do lakierów Hartzlack, to przeżyłem rozdział, jego stosowania, wiem jakie zaburzenia zdrowia powoduje, wiem jaka ma trwałość w mieszkaniu, wiem jaka jest jego wartość. Na pewno już go nie użyję.O chemosilu i chemolaku,wspomniałem dlatego,że to były lakiery 2 składnikowe, chemoutwardzalne, czyli,że takie z założenia najtrwalsze.Porównywałem lakier Bona Flow (lakier jest 2 składnikowy, jest tańszym 2 składnikowym lakierem Bona ) z Hartzlakiem, rozpuszczalnikowym, który jest jeszcze w sprzedaży w marketach.Cóż , ja stosuję Bona stale, nie zauważyłem pogorszenia, ani trwałości ani niczego innego. Kleje Bona silanowe są bardzo dobre. Problemy ze stosowaniem wynikają często z temperatury i wilgotności, bo taka pora roku i pogoda.Lakierów i chemii toksycznej nie będę już nigdy używał, to mój wybór. Polecał stosowania też nie. Ale rozumiem,że są błędne opinie o tych wyrobach, a lakiery dostępne w marketach, są i tacy co je propagują. Co do tych Pana klientów co położyli szybko i usuwali szybko, to pragnę zauważyć,że szybko położyć się nie bardzo da, a jeżeli to lakier do mocno obciążonych podłóg, to i usunięcie go proste nie jest.Proszę mojej wypowiedzi nie traktować jako przekonywanie pana do czegokolwiek. To tylko prostowanie błędnych opinii o produktach rozpuszczalnikowych. B.Klimkiewicz.
                              • Gość: Zenekfachowiec Re: Moja podłoga drewniana:) IP: *.tktelekom.pl 25.05.12, 08:11
                                Mnie pżywożom lakiery chemniczne z Niemiec dwuskładnikowe, twarde jak holera, żadne polskie lakiery nie majom do nich szans a o wodnych to wystarczy pogadać z ludżmy co te podłogi użytkowywujom. Laiery wodne to zarobek dla hahmentów co wciskajom ludziom kit. Ja jak cyklinujem stary lakier chemniczny to musze sie narobić a zecyklinowanie wodnego to moment i po robocie. Prawdziwny fachowiec to dba o klijenta a nie o własnom kieszeń. TE DZISIEJSZE FACHOWCE TO WYSZKOLONE W GADTCE HAHMENTY I TRZEBA NA NICH UWAŻAĆ
                                • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 25.05.12, 23:02
                                  Mnie nikt niczego nie wozi. Idę do Hurtowni i kupuję. Po ponad 30 latach pracy nie czuję się dzisiejszym. Jak coś wycofują z obrotu, to są tego powody.Sprzedawać można swoją pracę, ale własne zdrowie i życie? Po co truć ludzi i ich rodziny? Jaki taka praca ma sens? Ta robota ma służyć człowiekowi, nie grabarzom, chociaż to też ludzie. B.Klimkiewicz.
                          • Gość: Zenekfachowiec Re: Moja podłoga drewniana:) IP: *.tktelekom.pl 25.05.12, 15:33
                            Cyklina powinneś bajki pisać o cyklinowaniu i o lakierowaniu a nie opowiadywać ludziom o tym,że cyklinujesz i polakierowywujesz podłogi.Ja Zenek prawdziwny fachowiec mówiem że dobre lakieru muszom śmierdzić. Cykliniarze cwaniaki dostajom dużom kase za użuwanie byle jakiś lakierów wodom rozpuszczalnych nie śmierdzi im jak lakierujom i częściej majom robote. Cyklina posłuchaj ludzi co mówiom o tych lakierach w których jest troche jakieś pasty rozbrzechtanej we wodzie wyleje sie atrament albo sok i z podłogom do cykliny ale trzeba też zabrać ze sobom kase bo cyklina kosztuje. Ja to mówiem bo wiem. Zenekfachowiec
                            • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 25.05.12, 23:15
                              Przeczytałem, ale z tego nie rozumiem nic. We własnym domu rób co chcesz, bo smród z tego straszny, ale ludzie nie pozwolą się truć, więc za dużo nie będziesz robił.Biura nie zrobisz, w banku też ,nie, w wojsku też nie masz szans, ani w banku, ani restauracji, ani klubu. Tylko pakamery zostały.Przestań się wygłupiać.B.Klimkiewicz.
                            • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 26.05.12, 01:18
                              Mamy inne doświadczenia, ja niczego nie mam zamiaru udowadniać. Ty masz problemy z lakierami Bona, a ja na robotę nimi daję 7 lat gwarancji, a na domowe jak Bona Novia nie mniej niż 2 lata, Na olejowanie Bona Oil 45/90 5 lat gwarancji.Lakiery i wszystkie produkty Bona kupuję w Centrum Parkiet, w Polsce w Warszawie.Kleje woski, taśmy, siatki pady. B.Klimkiewicz.
                              • Gość: Zenekfachowiec Re: Moja podłoga drewniana:) IP: *.tktelekom.pl 26.05.12, 07:54
                                Jaka gwarancja i po co jak jest dobra robota to ludzie polecają przez gwarancji. Dobry najtwardzsy lakier najlepiej niemniecki i klijent kupuje takom robote przez gwarancji. jest zadowolniony bo widzi że mu sie szajsu nie wciska i poleca innem. Roboty mam ful i to też za duże pieniondze. nie wszystko jest dobrze jak sie dobrze gada albo pisze trzeba dobrze robić dobremy sprawdzonemy lakieramy. Zenekfachowiec
                                • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 26.05.12, 14:58
                                  Nie rozumiem treści i sensu tej wypowiedzi, a jedyne co zrozumiałe, to ful robota za górę złota niemieckim lakierem przywiezionym przez kogoś bez gwarancji i że pisze Zenekfachowiec. Gorąco pozdrawiam. B.Klimkiewicz.
                                • naturelife Re: Moja podłoga drewniana:) 27.05.12, 12:19
                                  Ja jednak przystanę przy opcji z gwarancją, bo skąd mam mieć pewność, że podłoga położona przez fachowca, który nie da mi na nią gwarancji po roku nie ulegnie choćby drobnym zniszczeniom? Kładąc panele drewniane biorę firmę z renomą i w razie niedociągnięć mam pewność, że nie zostanę sam z problemem.
                                  • Gość: Lukaszcyklinowanie Re: Moja podłoga drewniana:) IP: 188.95.28.* 28.05.12, 18:38
                                    Gwarancje da każdy szanujący się parkieciarz, jedynie problem jest z użytkowaniem. Panie Bogumile czy może pan przedstawić jakie warunki gwarancji daje, jak pisemnie wygląda taka gwarancja u pana?? Z parkietem jest tak że trzeba umieć go użytkować, że piasek się dostanie, że nie chce się butów na obcasie ściągnąć w między czasie się lakier rysuje, kot, pies itp.
                                    Gwarancje się daje na lakier, że się nie złuszczy, nie będzie płatami odchodził, w trakcie lakierowania nie zrobi się efekt skórki pomarańczy. Zawsze klientowi wręcza się instrukcje użytkowania podłogi i pielęgnacji.
                                    Jeżeli chodzi o lakiery, mam sporo znajomych i nie tylko w swoim mieście którzy kładli różne lakiery, wiem że ci co kładli Bonę zrezygnowali z niej. Kiedyś był lepszy teraz się pogorszył i do tego słaby kontakt do reklamacji, a też potrafią wadliwą serie wypuścić.
                                    Lepiej trochę dopłacić i kupić lakier Loby ewentualnie Berger-Seidle, a jak ktoś chce taniej to Hartzlack. Wszystkie te firmy robią ekologiczne lakiery. Lakiery wodne też mają rozpuszczalnik i pewnie też trują, może mniej ale jednak...
                                    • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 29.05.12, 06:20
                                      Na lakierowane lakierami Bona Mega,Flow, Traffic,Naturale 2-K,Traffic Anti Slip,Mega HD 7 lat na robotę z materiałąmi Bona wykonaną systemem tradycyjnym. Na olejowanie olejami Bona Oil 45/90 5 lat gwarancji na robotę z materiałąmi , czyli na wszystko o czym mowa.Gwarancja nie dotyczy uszkodzeń mechanicznych a klient przestrzegać ma warunków użytkowania i konserwacji, to gwarancja dla użytkowania domowego. Dla biura, też jest , tylko dopasowana do konkretnej sytuacji ,jest na wiele lat. Dotyczy ni każdego rodzaju produktów i wszystkich producentów, tylko konkretnych wyrobów i konkretnego producenta. Ustna gwarancja też jest taka, też dotyczy tych produktów a nie wszystkiego co na rynku i każdego sposobu wykonania.Na podłogi w muzeach, też to są wieloletnie gwarancje, ale robota musi być wykonana lakierami czy olejami do tego celu przydatnymi, użytkowana zgodnie z określonymi zasadami, konserwowana według zasad i instrukcji Bona, podłogi sprzątane w sposób zgodny z zasadami użytkowania, materiałami dedykowanymi do tych produktów , tego producenta. Na woskowane podłogi tez jest naturalnie gwarancja. Gdy ruch jest większy od przewidywanego, trzeba przeprowadzać renowację, też wg instrukcji producenta. Gwarancja dotyczy takich wyrobów, które mają możliwość ją spełnić, nie wszystkich, dotyczą sposobu normalnego użytkowania, normalnej konserwacji.To nic innego jak stwierdzenie wprost co do czego się nadaje, nie jest reklamą , tylko ofertą. Dotyczy podłóg drewnianych, litych, nie takich gdzie warstwą wierzchnią jest np 3 -5mm fornir, bo nazywanie takich deską, z deską ma niezbyt dużo wspólnego, a chodzenie w szpilkach po podłogach, każdą z nich zniszczy, tylko te lite mają materiał, który mimo odgnieceń można jeszcze naprawiać. Prawdę powiedziawszy coraz mniej litego drewna na rynku. Listwy już tylko sosna fornirowana, a naprawy trudniejsze do wykonania, bo materiały wycofane z obrotu. Wszystko trzeba dorabiać. B.Klimkiewicz.
                                      • Gość: Zenekfachowiec Re: Moja podłoga drewniana:) IP: *.tktelekom.pl 29.05.12, 07:58
                                        Cyklina nie daje żadnej gwarancji napisanej tylko gadanom to jest żadna gwarancija. A pisze dużo co by ludziom we łbach namoncić.
                                        Ja słyszałem dobrze o bonie ależ oni nie majom chemików a ja wodnego szajsu nie używam. Zenekfachowiec
                                        • fredi07 Re: Moja podłoga drewniana:) 29.05.12, 12:05
                                          Zenekfachowiec ty na poważnie piszesz czy jaja sobie robisz? Śmierdziuchy to obecnie największy szajs, palą drewno, żółkną a w 2010 r skończyły się im atesty. Próby zmiany składu tak by spełniały normy emisji substancji szkodliwych odbiły się ich trwałości.
                                          A czym ty szlifujesz? Pewnie SP 25 i ,,gitara" tak by do smrodu były jeszcze tumany pyłu.
                                          Może nie do końca zgadzam się z Cykliną-Klmkiewiczem i jego miłością do Bony ale generalnie stara się nadążać.
                                          • Gość: Zenekfachowiec Re: Moja podłoga drewniana:) IP: *.tktelekom.pl 29.05.12, 18:59
                                            Co by Cyklina mniał pewność do lakierów z wodom to by wody niepolewał aby pisał gwarncjie a nie o nich pogadywał. Cyklina leje wode do komputera i leje wode ludziom na podłoge. Czasamy zastosowywuje oleje co som troszki lepsiejsze od wody ale przy tem poolejowywaniu też kit ludziom wciska. Woda plus kit i bedzie git. Zenekfachowiec
                                            • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 29.05.12, 21:18
                                              Tylko na to daję gwarancję do czego mam absolutną pewność,że mogę. Na właśnie lakiery Bona do profesjonalnego stosowania, taką daję na 7 lat, a na Bona Oil 45/90 nie mniej niż 5 lat, ale bez problemów mogę też 7. Każdą z tych gwarancji naturalnie mogę przedłużyć. A to dlatego,że te produkty do profesjonalnego zabezpieczania podłóg dają radę. Bona Traffic HD, też, tak jak i Anti Slip. Daję gwarancję na robotę z materiałami. Daję na to co stosuję. O innych się nie wypowiadam, chyba,że w mojej obecności, ktoś usiłuje truć ludzi. Nic w tym dziwnego,że każdy sprzedaje odpowiednie produkty, które mają jakieś cechy, a te wypada nazwać i określić.Przecież człowiek powinien wiedzieć co kupuje.B.Klimkiewicz.
                                          • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 29.05.12, 20:58
                                            Jedne rzeczy człowiek lubi inne kocha. Ale smród rozpuszczalnika zdecydowanie mnie przeszkadza,źle go znoszę, a ponieważ nie muszę to nie używam. Sprzedaję pracę moją , a nie zdrowie i życie. To co w tym miesiącu w Bonie widziałem, bardzo mnie się podobało, najbardziej maszyna nowa, która od roku jest na rynku amerykańskim, a w Polsce mam trudność by ją kupić, ale uparłem się to ją kupię. Reszta nowości przewidziana na ten rok też jest ciekawa i na pewno będę je kupował i stosował. Bardzo mnie się spodobało .Laboratorium też, bardzo fajne są testy jakie prowadzą z użyciem różnych lakierów, różnych producentów. B.Klimkiewicz.
                                            • lukaszcyklinowanie Re: Moja podłoga drewniana:) 29.05.12, 23:42
                                              Nie dziwie się że już dość pan ma rozpuszczalników, co do Bony to nie widziałem nowej maszyny, na nową maszynę trzeba poczekać do nas wszystko najpóźniej przybywa, tylko jaki koszt jest tej maszyny, może pan coś więcej powiedzieć na temat tych testów różnych lakierów ??
                                              • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 30.05.12, 07:28
                                                Ja widziałem w użyciu w naturze, na terenie Bona w Malmo, a na amerykańskiej stronie Bona jest od zeszłego roku. W Europie na targach w Niemczech została w tym roku zaprezentowana. Ta maszyna to Bona Scruber i Bona Deep Clean System.Jaka w Polsce będzie cena to złożyłem zapytanie, i czekam na odpowiedź,też, ale na maszynę bardziej,bo bardzo mnie się spodobała. Co do testów, to Bona Resident Plus i Bona Traffic HD.Te widziałem. W Polsce są już dostępne w sprzedaży. Mnie interesują te produkty do użytku na podłogach o dużym i bardzo dużym obciążeniu ruchem. Bona Traffic HD, to jest to co trzeba, ma krótszy czas schnięcia,są 3 wersje lakieru extra mat, mat, półmat. Niestety nie ma połysku, a klientów o tradycyjnym guście i potrzebach jest sporo. Lakier szybciej schnie, ale szybciej to nie znaczy,że można nie wyschnięty w pełni i utwardzony użytkować w sposób intensywny, czyli wpuścić na podłogę kilka tysięcy ludzi po 3 dniach. Testy ścieralności dla tych produktów też widziałem. Nie sądziłem,że aż tyle prób i testów użycia Bona robi, to w setkach dla różnych zastosowań i konfiguracji. Porównują swoje produkty z innymi. Nie sądziłem,że aż tyle jest cienkiego drewna w podłogach a rynku, Parę tysięcy próbek różnych , w różnych warunkach i w różny sposób użycia badających.Fabryka bardzo duża,ale ludzie ciekawsi, informacje rzeczowe konkretne.A wszystko takie jak lubię, czyli ekologiczne.B.Klimkiewicz.
                                                • Gość: Zenekfachowiec. Re: Moja podłoga drewniana:) IP: *.tktelekom.pl 30.05.12, 17:53
                                                  Cyklina wode leje a gwaracji pisanej ni słowa nie napisze chyba sie boi co mu klienty bendom wypomninać. taka gwaranacja pisana jak robota spaprana wodnym szajsem do błazerii. do podlogi drzewnianej musi być mocny lakier to ja fachowiec ci to mówiem.
                                                  • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 30.05.12, 19:41
                                                    Gwarancja jest dla klientów, i dostają ją. Lakierów do boazerii nie używam, nie kupuję. Toksycznego szajsu , też nie.Na podłogi w biurach też daję gwarancję na olejowane, też nie mniej niż 5 lat, ale tylko lakierami i olejami Bona. Dlatego tymi , bo tylko tych używam. Na inne daje Zenek. B.Klimkiewicz.
                                                • Gość: piotr Kesicki Re: Moja podłoga drewniana:) lakier resident plus IP: *.183.252.83.dsl.dynamic.t-mobile.pl 17.07.12, 07:44
                                                  witam

po nałożeniu pierwszej warstwy lakieru bona resident plus (uzylem jako podklad)
                                                  a nastepnie dalem bona flow po godzinie ,,,efekt byl taki ze zrobily sie male kolka ,tak jakbym kladl warstwe lakieru na tlustą powierzchnie

skonsultowalem z Boną i prawdopodobnie mieli juz pare sygnałów od innych parkieciarzy

obydwa nie sa kompatybilne ,ewentualnie po zmatowieniu tego residenta
                                                  • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) lakier resident plus 18.07.12, 00:59
                                                    Co za technologię stosujesz? To nie jest technologia Bona. Lakier Bona Resident Plus to nowy produkt. To jest tani nawierzchniowy lakier do podłóg o małym obciążeniu użytkowym. Lakieru podkładowego należy używać tego co jest do tego przez Bona opracowane i wyprodukowane. Należy wybrać jeden z następujących produktów:Bona Prime Classic,Bona Prime Intense, albo jak Ci się spieszy to Bona Prime Trowel,( nakłada się go blachą parkieciarską , stąd nazwa. Można go też użyć jak potrzebujesz poprawić wygląd warstwy lakieru i musisz poprawić lakierowanie. To się przydarzy jak masz mniejsze doświadczenie i użyłeś do szlifowania świeżego lakieru siatki zbyt grubej granulacji lub za wcześnie za szlifowanie się zabrałeś., to pomoże.2 x na krzyż się go nakłada. Błąd popełniłeś pracując na czas, bo lakier podkładowy schnie 2,5-3 godziny. Trowel szybciej, ale tez nie mniej niż 2. Ja używam pod Bona Flow podkładów Bona , prócz wymienionych są jeszcze Bona Prime Amberseal, lub Bona Prime Deep. Te 2 ostatnie jak chcesz barwic podłogę, by uzyskać wygląd chemicznego lakieru, albo dopasować nowo położony parkiet do tego, który leży już kilka lat. Krótko mówiąc kłopot masz na własne życzenie, bo nie stosujesz się do technologii lakierowania Bona. Podstawową zasadą jest to, że lakierować należy na wyschniętą warstwę lakieru podkładowego. Lakiery nie schną na czas, tylko wysychają zależnie od temperatury w pomieszczeniu i wilgotności względnej, oraz od ewentualnej wentylacji. Niestety, to ty popełniłeś błąd. Jak jest gorąco 23-25 stopni to trzeba dla bezpieczeństwa i poprawienia rozpływności lakieru dodać do niego Bona Retarder. W czasie upałów nie należy też lakierować powierzchni, które są nagrzane od świecącego na nie dłuższy czas słońca. Wtedy lakierować należy bardzo rano, lub po zachodzie słońca.Można też zakleić szyby gazetami, papierami. Dobrze mieć w pracy termometr i wilgotnościomierz, w lato to bardzo ułatwia bezpieczną pracę. Dałeś ciała z własnej winy musisz jeszcze raz zrobić robotę. Ja matuję takim padem ze SandScrad-Sys, bez "żelazek" Nawet bardzo świeży lakier daje się dobrze matowić. Myślę , że to wina zbyt wczesnego lakierowania spowodowała kłopoty. Silikonem, chyba nie zanieczyściłeś podłogi, bo takie kółka, są też od zadeptanej silikonem podłogi. B.Klimkiewicz.
                                                  • Gość: Piotr Kesicki Re: Moja podłoga drewniana:) lakier resident plus IP: *.183.253.164.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.08.12, 00:33
                                                    witam serdecznie,

bardzo dziekuje za słuszne uwagi,nic dodac ani ując, powiem szczerze ze dziwi mnie ze sklepy oferują mi produkt ,a nie mają pojęcia co oferują.kolega robił lakierem Resident plus matt ,i tylko nim bez zadnego podkładu ,i efekt miał nastepujący -przebłyski połysku miejscowe

no to ładna masakra, czyli mam tu pytanie czy moge jako podkład uzyc resident plus i na to bona flow? cena resident plus jest taka sama jak novia ,tyle ze novii nie ma w gradacji matt,dlatego chcialem znalezc alternatywe -pozdrawiam z gdanska
                                                  • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) lakier resident plus 01.08.12, 08:33
                                                    Witam. Sklep to jest miejsce handlu , a to wymusza określone postępowanie. Im jest wszystko jedno co i po co kupujesz. Oni tego nie używają, więc na Tobie spoczywa postępowanie zgodne z zasadami zawodu parkieciarza. Trzeba mieć świadomość co i do czego należy stosować , no i oczywiście jak tego używać. Z lakierów Bona tylko Bona Novia może być używana bez lakieru podkładowego. Do reszty lakierów polecane jest użycie lakierów podkładowych. Lakiery do podłóg drewnianych i korka dzielą się na te do pomieszczeń domowych, czyli o bardzo małym obciążeniu i te do użytku komercyjnego, czyli do biur przedszkoli, sklepów, restauracji, barów i innych mocno eksploatowanych miejsc, gdzie musi spełniać bardzo wysokie wymagania. Krótko mówiąc do domowego użytku, czyli obszaru bardzo tanich lakierów Bona opracowała Resident Plus. Stosować go należy z lakierem podkładowym Bona Prime Classic lub Bona Prime Intense, albo z Bona Gel,lub Bona Prime Trowel (szpachla się go nakłada 2-3 razy cienko na jako lakier podkładowy, lub można tez używać przy szlifowaniu międzywarstwowym, gdy należy poprawić wady lakierowania) . Obszar zabezpieczenia podłóg drewnianych reguluje norma DIN 18356. Ta regulacja zaleca stosowanie lakierowania 3 warstwowego, to jest 1 raz lakier podkładowy + 2razy nawierzchniowy.Konserwacja powinna być przeprowadzana środkami do tego celu z oferty producenta lakieru. Bona Resident i Bona Resident Plus, oraz Bona Novia to lakiery do segmentu mało obciążonych podłóg. Do tego należy je stosować. Stosować zgodnie z przeznaczeniem. Do podłóg mocno obciążonych trzeba używać Bona Mega (4 formy połysk, mat, półmat, extra mat ; to zeszłoroczne opracowanie, bardziej zimny kolor, w nowym stylu ), albo Bona Flow (forma połysk, półmat), Bona Traffic (forma półmat, mat) , Bona Traffic HD, (forma półmat, mat, Extra Mat) Bona Traffic Anti Slip (forma mat), czy lakieru Bona Narurale 2-K ( naturalny wygląd drewna , stosuje się z podkładowym Bona Base). Można też i Bona Oil 45/90 (który można konserwować Bona Carl`s HS-Wax i dalej Bona Carl`s Oil-Wax + Bona HS-Wax, albo Bona Hard Wax Oil. Ja nie rozumiem sensu takiego stosowania Bona Resident Plus zamiast lakieru podkładowego. Niczego nie oszczędzisz , a kłopoty bardzo możliwe. Różne odcienie lakierów matowych mogą być spowodowane właśnie nie używaniem lakieru podkładowego, mogą też wynikać z nierównego nałożenia lakieru,może to powodować złe wymieszanie lakieru w opakowaniu przed użyciem. Ważne jest by przez 1-2 minuty potrząsać opakowaniem ta by lakier się wymieszał, potem odkręcić i pozwolić mu się odpowietrzyć. Jak są takie upały, więcej niż 22 -23 stopnie, dodać do lakieru Bona Retarder, poprawia rozpływność w trudnych warunkach, do wszystkich lakierów Bona można go stosować. Ja stosuję jak ma być bardzo tanio, mono i bardzo matowo najtańsze dziś Bona Prime Classic na podkład i na wierzch Bona Mega Extra Mat+ Bona Retarder. Stosuję matowienie i lakieru podładowego i lakieru nawierzchniowego Bona Scrad , po 3 godzinach od położenia samym padem ściernym ( też stosuję do olejowanych podłóg). Odkurzam, przecieram Dust mopem, lakieruję . Uważam,że do domów podkład i 2 razy Mega Extra Mat, to znacznie mocniejsze zabezpieczenie podłogi od Podkład + 2 razy Resident Plus, przy tym niewiele drożej to wyniesie. Mega to czysty poliuretan, dużo wyższa odporność na ścieranie, do tego prostszy w renowacji z użyciem Bona Prep, da się go odnowić po 3 latach bez problemów. Ta uwaga dotyczy tylko tych podłóg do konserwacji których nie stosowano Bona Polish, a tych, które były konserwowane Bona Spray Mop i Bona Freshen Up i Bona Cleaner. Na marginesie jedna uwaga, cena jest ważna, ma znaczenie, ale trzeba się bardzo pilnować by nie dać sobie narzucić skrajnych oszczędności. Trzeba stosować to co opracowano do danego obszaru stosowania i stosować zgodnie z technologią, ale bez rozrzutności. Jak podłoga ma wytrzymać 5-7 lat ,to należy używać zabezpieczenia do komercyjnych zastosowań czyli Mega Flow, Traffic czy Naturale 2-K, i albo od razu dodać dodatkową warstwę lakieru nawierzchniowego, albo dołożyć po 3 latach użytkowania. B.Klimkiewicz.
                                          • lukaszcyklinowanie Re: Moja podłoga drewniana:) 29.05.12, 23:31
                                            Zenekfahowiec pewnie jaja sobie robi, fredi07 zgodze się z Tobą że lakiery chemiczne palą drewno, dlatego grubiej można podkład położyć np. dwa razy, lekko zeszlifować podkład i jest ok, ale mimo to trzeba uważać żeby za bardzo nie zmatowić, czasami potrafi wypalić drewno że rysy widać.
                                            Ale mimo to lakiery chemiczne mają przewagę nad ekologicznymi pod wzgledem ceny, każdy patrzy się na cenę, a taki facet z domaluxem zrobi za 40 zł albo mniej i do tego z poznanianką, a my musimy się tłumaczyć czemu tak drogo ;/
                                            Też się nie zgodzę co do lakierów pana Bogumiła, ale szacunek jest, wiek, sam pracuje i fajny park maszyn no i miłość do jednej firmy chemicznej :)
                                            Fredi07 pan się chyba zna z panem Bogumiłem z jednego miasta jesteście ??
                                            • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 30.05.12, 19:55
                                              Nawet jak uznać,że życie jest G... warte, to i tak rozpuszczalnikowe wychodzą bardzo drogo, bo lekarza trzeba doliczyć, aptekarza, też, ksiądz co łaska, na mszę za zdrowie,za szczęśliwy powrót, też wypada . Ludzie, tez nerwowi teraz, więc i kłopoty gotowe.Ale po czorta to paskudztwo stosować, Jak Bona Traffic, wytrzyma dwa razy tyle co to śmierdzące paskudztwo, wygląda lepiej, da się bez kłopotów domalować warstwę, kiedy przyjdzie ochota. B.Klimkiewicz.
                                              • Gość: T.W. Re: Moja podłoga drewniana:) IP: *.tktelekom.pl 30.05.12, 20:54
                                                Praca zawodowa to znaczna część życia. Pracując chcemy zadbać o własna kieszeń, często zapominając o własnym zdrowiu. Pozdrawiam.
                                                • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 31.05.12, 06:49
                                                  Tak bardzo ważna, ale ja rozumiem to tak,że normy chronią ludzi pracujących (wykonawców)i użytkowników (klientów i ich rodziny) a są po to pracę można było wykonywać w cywilizowanych warunkach. Kijem Wisły się nie zawróci, postęp nie wymaga od wykonawców robót narażania życia i zdrowia, więc po co używać toksycznych produktów. Są inne, nowoczesne , które mają trwałość i jakość bardzo dobrą, a czy w jakimś sklepie oferują toksyczną starzyznę za darmochę , zamiast utylizować, tez należy to zauważyć.Taniej to ja mogę coś zrobić, ale nie używać toksycznych produktów, by było taniej, Jak ktoś chce się truć, to nawet powiedzieć się nie da ,że wolno mu. Bo mu nie wolno! Nie bardzo rozumiem czym takie poglądy można tłumaczyć? Chyba tylko tym,że te chemiczne lakiery maskują gorsze szlifowanie, Ale czy to warte życia człowieka? To życie człowieka warte 2zł/m2. Osiem lat i Bona Traffic i Bona Flow na podłodze wytrzymuje, a po tym czasie daje się bez problemów odnawiać przez polakierowanie nowej warstwy, To po co się truć? B.Klimkiewicz.
                                                  • brunonc Re: Moja podłoga drewniana:) 05.11.16, 16:43
                                                    Znasz cię człowieku na rzeczy i wiele się można dowiedzieć czytając co napisałeś. Niestety jedną z tych rzeczy jest fakt, że ewidentnie reklamujesz tutaj lakiery Bony - wypowiadasz się tak, jakby na rynku nie istniało nic innego godnego uwagi. A to nieprawda, jest wiele innych dobrych lakierów. Fakt ten zmniejsza niestety zaufanie do Ciebie i Twoich tutaj motywacji. A szkoda, mógłbyś wiele ludziom pomóc.
                                              • Gość: Zenekfachowiec Re: Moja podłoga drewniana:) IP: *.tktelekom.pl 30.05.12, 21:01
                                                Cyklina znowuż wode leje. o ksiendzu o aptekażu a o gwarancjii na piśmnie ani razu nie wspomiał. Jaka gwrancja taki i lakier. wodoleje w ty warszawie łoj wodoleje
                                                • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana:) 31.05.12, 07:34
                                                  Gwarancję daję, zawsze dawałem. Tylko na te roboty z materiałami. Na te wg DIN 18356 3 lata z użyciem Bona Mega, Bona Flow, Bona Traffic,Bona Traffic HD,Bona Traffic Anti Slip,Bona Naturale 2-K. Dla Bona Oil 45/90 5 lat. Dla tradycyjnych metod wykonania z lakierami wymienionymi 8 lat. Nie dotyczy ta gwarancja uszkodzeń mechanicznych. Zobowiązuje do używania środków do konserwacji , użytkowania w warunkach normalnych (Rh, temperatura)jest na mojej stronie,, stosowania mat , wycieraczek, sprzątania. Każda umowa jest ważna, każde zobowiązanie.Ponieważ to lepsze produkty od toksycznych, więc nie ma żadnego kłopotu z wypełnieniem warunków. B.Klimkiewicz.
      • Gość: IGNASIAK+KOSOBUCKI Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:19
        ASD Zatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
    • Gość: Karol Re: Podłoga drewniana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.12, 12:02
      markowe-wnetrza.pl
      Tutaj znajdziesz odpowiedz ja znalazłem jak szukałem jaką podłogę położyć i jak wykończyć łazienkę
      • Gość: KOSOBUCKI+IGNASIAK Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:20
        GHHJ Zatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
    • Gość: ZZ Re: Podłoga drewniana IP: *.home.aster.pl 25.05.12, 09:08
      Zatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy i Grzegorza Kosubuckiego z Gliwic. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki.
      • naturelife Re: Podłoga drewniana 29.05.12, 14:48
        Przykra nauczka - niestety często, gdy chcemy zaoszczędzić trochę grosza zatrudniamy anonimowych "fachowców", którzy nie dają nam żadnej gwarancji na oferowane usługi. Lepiej korzystać ze sprawdzonych i cenionych na rynku firm. Szczególnie w przypadku podłóg, gdzie panele drewniane przecież nie są codziennym zakupem.
        • prawie.blondynka Moja podłoga drewniana - epilog 03.06.12, 02:19
          Witam wszystkich,

Moja pelna napiecia przygoda z podloga zakonczyla sie happy endem.
          Polecani fachowcy (ojciec i syn) umawiali sie, przekladali termin,
          umawiali sie ponownie i ponownie odwolywali termin. Wreszcie przyszli.
          Obejrzeli podloge, pochwalili. Powiedzieli, ze klepka drewniana jest
          w doskonalym stanie i trzeba bedzie zedrzec tylko lakier. Umowilismy
          sie na cene 20 PLN/m2 plus lakier. Na drugi dzien zadzwonili z zapytaniem
          co do lakieru: "Jaki sobie Pani szanowna zyczy? - smierdzacy tanszy
          czy ekologiczny znacznie drozszy?" Na tak postawione pytanie odpowiedz
          mogla byc jedna:)

Po dwoch dniach zadzwonili i poprosili o rzucenie okiem na podloge zanim
          zaczna ja lakierowac po raz drugi. Podloga wygladala imponujaco. Polmatowo.
          Mat podobno moze zostawiac wrazenie podlogi "brudnawej/niedomytej".

Przedlozyli fakture: lakier podkladowy - Allbase Pallmann (5 l) i lakier polmat
          Pall-x 96 (5 l). Calosc - 661.20 PLN Poinstruowali jak i czym nalezy podloge
          pielegnowac, dali gwarancje (ustna) i powiedzieli: Do zobaczenia za 10 - 12 lat.
          Calosc z usluga kosztowala - 1,500.00 PLN Policzyli 40 m2 chociaz wydaje mi sie,
          ze powierzchnia lakierowana jest wieksza. Kim zreszta jestem aby wyklocac sie
          z fachowcami:)? Kto zreszta kwestionuje sukces.

Zostalam sama z moja podloga. Pisalam juz ale z przyjemnoscia powtorze - wyglada
          imponujaco. Czysto, pollsniaco, superowo. Fachowcy zostawili po sobie tylko
          polmatowa podloge i nic wiecej z wyjatkiem bardzo dobrego wrazenia.

Obecnie maluje (nie ja oczywiscie:) farba Ralston. Moje wahania i rozterki
          w sklepie z farbami rozwial sprzedawca z prosba abym wybrala kolor tylko.
          Wybralam. Nalal do malej puszki farbe z mieszalnika probke za 5.00 PLN
          i prosil o ponowna wizyte z opinia. Farba wygladala doskonale, malujacy
          chwali. Wrocilam i kupilam 12,5 l. Sprzedawca opowiedzial mi, ze mial
          klientow ktorzy po kilku latach postanowili odmalowac mieszkanie i po zmyciu
          scian odstapili od pomyslu. Sciana wygladala czysto i swiezo. Dobry sprzedawca
          ma zawsze kilka roznych opowiesci na kazda okazje. Niezaleznie od prawdziwosci
          historii moj byl rowniez doskonalym fachowcem.

Mieszkanie nabiera wygladu i charakteru. Czekam teraz na fachowcow od kuchni (granit).
          Szafki oddziedziczylam w doskonalym stanie. Niczego nie trzeba z nimi robic.

Wszystkim radzacym i wypowiadajacym sie na tym watku serdecznie dziekuje za
          pomoc w zrozumieniu sztuki cyklinowania/lakierowania. Wypowiedzi bardzo mi
          pomogly.

O wrazeniach z uzytkowania podlogi napisze za 10 lat:)

Serdecznie pozdrawiam wszystkich czytajacych

pb
          • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana - epilog 03.06.12, 20:22
            A no właśnie , jaki cywilizowany człowiek truje ludzi, gdy są normalne lakiery i produkty do podłóg. Można dobre produkty Uzin stosować.. B.Klimkiewicz.
          • cyklina-klimkiewicz Re: Moja podłoga drewniana - epilog 04.06.12, 22:04
            Też się cieszę, że się Pani podoba. Ta praca została wykonane zgodnie z DIN 18356, proszę się zainteresować sposobem konserwacji, polecanym przez wykonawcę.Radzę się z nim spotkać wcześniej niż za 10 12 lat. To nie jest najmocniejszy lakier Pallmanna, ale przyzwoity. Dla tego sposobu zabezpieczenia, ustawowa żywotność i gwarancja to 2 lata, na 10-12 nie ma szans.połowa dłużej, to znam takich co , tyle dają, dwa razy tyle, bardzo niewielu, ale 6 razy norma? B.Klimkiewicz.
    • Gość: fox Re: Podłoga drewniana IP: *.devs.futuro.pl 04.06.12, 12:10
      Na portalu www.meble.pl znajdziesz aktualności, wnętrza oraz praktyczny poradnik. W naszych sklepach internetowych kupisz produkty najwyższej jakości bez wychodzenia z domu! Do tego www.forum.meble.pl oraz profil na Facebooku gdzie możesz szukać porady i zadać nawet najprostsze pytanie :) A przy okazji... atrakcyjne nagrody w cyklicznych konkursach!

www.meble.pl#pwid=593b1f878974421695cb599ed6ce5e51
    • Gość: darez Re: Podłoga drewniana IP: *.unknown.vectranet.pl 17.07.12, 13:35
      Od czego rozpocząć budowę domu energooszczędnego?" "Jakie okna i drzwi wybrać? "Jak prowadzić energooszczędny tryb życia?" "Jak dobrać instalację słoneczną?" - na te i inne pytania tylko w BudujEko.pl znajdziesz szczegółowe informacje.

www.budujeko.pl#pwid=8ab033e18ff64d309b5c4522388051a7
      • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 18.07.12, 01:04
        Od podłogi drewnianej chyba nie będziesz radził zaczynać? B.Klimkiewicz.
    • Gość: stefek Re: Podłoga drewniana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 14:17
      Surowy merbau zupełnie inaczej wygląda niż lakierowany i każda deska może się różnić odcieniem więc radzę ci poprosić o próbki lakierowane a jeżeli chcesz być spokojny o kolor i mieć gwarancje to zdecydowanie polecam gotową deskę warstwową. z tego co wiem Barlinek ma w ofercie drewno egzotyczne.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Podłoga drewniana 22.07.12, 15:46
        Lakierowany,olejowany, postarzany i woskowany, każdy wygląda inaczej. Różne lakiery też różnie wyglądają , Inaczj Bona Naturale, inaczej Bona Traffic. Wszystko jest inne. I o to chodzi. Bo tylko w latach 50i 60 wszystko było takie same, garnitury, płaszcze buty. Jak Chinach, kiedyś, bo teraz wszędzie jest inaczej. B.Klimkiewicz.
    • Gość: edek Re: Podłoga drewniana IP: *.ip.netia.com.pl 18.02.13, 14:21
      Ci którzy mieli podłogę z paneli podłogowych chyba drugi raz się na taką nie zdecydują. Wiadomo, że drewniana podłoga jest lepsza, trwalsza i ładniejsza. Wiadomo, że droższa, ale nie można na wszystkim oszczędzać, bo później to i tak kosztuje drożej w eksploatacji.
      Polecam przyjrzeć się podłogom Panmar i Lares .
      Ciekawe wzory, wykończenia. Godne uwagi
    • Gość: olo Re: Podłoga drewniana