mindpl Re: ogrzewanie , ogrzewanie 15.10.04, 14:55 Monter, B mile z Twojej strony, ze chcesz sie podzielic wiedza... Dzielenie sie nie jest popularna cecha w naszym narodzie.. niestety... Mam pytanie. Mam dom. Kilka kondygnacji. Kociol Eurostar i wiele grzejnikow. Zalozony rok temu. Po wiosnie, po odpaleniu kotla, widze, ze niektore grzejniki nie grzeja (grzaly rok temu). Mozesz postawic diagnoze ?! Dzieki Wielkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 20:38 trudno powiedziec tak na odległość 1-Zawory termostatyczne czy aby nie zacięte ./zdjąć głowicę termostatyczną i nacisnąć trzpień zaworu/ 2-Zapowietrzenie grzejników - odpowietrzyć. 3-jeśli grzałynie grzeją -sprawdzić filtr na instalacji co przed kotłem. A przy okazji jeśli jest ich wiele sprawdż czy rury z zasilaniem do kazdego grzejnika są przwidłowo przyłączone do grzejników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ILONA MONTER!! PROSZE O DOPOWIEDZ!!!! IP: *.veranet.pl 15.10.04, 21:21 Witaj Monter! ciesze sie ze sa ttacy ludzie jak TY :-)! Moje pytanie: dom typu drewnianego moze kanadyjczyk alboz bali albo prefabrykat .. ale taki. Gaz jest ale dociagnicie 10000 zł chyba za duzo chyba ze powiesz ze to sie oplaci!? czytam o kominku wodnym tu na formu co to jest? moza mysli o kozie lub dwoch (acha dom bez piwnicy z uzytkowym poddaszem) a woda to nie wiem bo boiler jest drogi w rachunkach, czy moze byc przeplywowy grzejnik wodny? co sadzisz o piecach akumulacyjnych czy sa sensowne? Najlepiej jakbys podal rozwiazanie tych spraw i polecil marki konkretne oraz koszty takiej inwestycji!! dziekuje z góry za wyczerppujaca pomoc!! chetnie pogadam poza formu: e-mail aureus@wp.pl lub GG 4574462 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: MONTER!! PROSZE O DOPOWIEDZ!!!! ILONA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 22:03 PATRZ MONTER 20.07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilona Re: MONTER!! PROSZE O DOPOWIEDZ!!!! ILONA IP: *.veranet.pl 15.10.04, 23:04 Kurna nie widze mozesz cis przyblizyc na Gg lub emilka ... NO PROSZĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: MONTER!! PROSZE O DOPOWIEDZ!!!! ILONA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 11:15 15.10.godz20.07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek piec kaflowy IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.10.04, 20:09 czym róznią się wkłady piecowe od kominkowych, gdzie je można kupić, jakie byłyby najlepsze do małego salonu (22 m) w domku 130 m ogrzewanym gazowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: piec kaflowy IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 17.10.04, 23:21 no no no nie wiem o co chodzi ???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zontik77 Zapytanie o moc pieca 19.10.04, 18:19 mam domek 130 m2 i zapotrzebowanie na energię na c.o. na około 12 kW ,a wszyscy dilerzy kotłów oferują mi kotły 24 kW . Czy jest mi potrzebny taki duży kocioł ? Wiem , że palniki są modulowane ale po co mi taki duży kocioł ? Na rynku jest tylko kilka ktotłów 15-18 kW . Czy kupując kocioł 24 kW popełnię duży błąd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Zapytanie o moc pieca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 19:07 pytanie -czy ten kocioł ma słuzyć do podgrzewania równiez ciepłej wody użytkowej a jeśli tak to czy przepływowo czy w zasobniku? do samego ogrzewania jest to za duza moc , co prawda jeśli kocioł ma modulację bez większej szkody mógłby być ale przy kotłach o mocy 24 kw modulacja występuje w zakresie z reguły 9-24 kw zatem ten kocioł nie bedze pracował mocą poniżej 9 KW .podane w projekcie wyliczenie dotyczy mocy max przy parametrze temp.+20/-20 występującym raczej niezbyt często nalezy wnosic iz przy sredniej temperaturze zimowej na poziomie -5-10 st.C na zewnątrz zapotrzebowanie Twojego budynku będzie na pozimie max 7-9 kw.Mimo modulacji właczenia i wyłaczenia kotła będą występowały bardzo często a przez to straty będą duże. uważam iż jeśli chodzi o samo ogrzewanie lepiej kupić kocioł niedowymiarowany niż przewymiarowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Usuniecie grzejnik Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 24.10.04, 15:43 Moja spółdzielnia nie chce wyrazić zgody na usunięcie dwu żeberkowego kaloryfera twierdzac że to nie zgodne z ustawa ( w każdym pomieszczeniu musi być grzejnik) Mi on do niczego nie potrzebny, nigdy go nie odkręcam, kuchnia nie ma drzwi, a poza tym przechodzi rura, która jest gorąca. Poradzcie, co zrobić, czy spółdzielnia ma rację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 21:04 zagadnienie jest bardziej prawne niz techniczne, i jesli to jest własnościa sp.ona decyduje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: villas Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 12:55 kocioł kondensacyjny -co to jest i jak to działa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 17:42 Wszystko co nieznane kojarzy się z magia i cudami! Kocioł kondensacyjny to taki kocioł który oprócz działania klasycznego kotła - uzyskania ciepła z procesu spalania odzyskuje jeszcze dodatkowo ciepło uciekające z kotła w postaci goracych spalin. Sprawność tych urządzeń podawana jest jako 105-109% i to jest powodem usmiechu sprzedawców i klasycznych monterów garazowych. w skrócie rzecz ujmując kocioł kondensacyjny przewyzsza swoją sprawnością kotły pozostałe ok 12-15%.i TU JEST TEN CUD PIERWSZY .ABY WYJĄĆ TRZEBA WŁOZYĆ-skąd zatem te ponad 100%.Upraszczając temat -kiedyś licząc sprawności kotłów uznano iż ta częsć energi uchodząca kominem jest stracona bezpowrotnie zatem mozna ją pominąc przy wyliczaniu sprawności kotła .i pewno dla lepszego samopoczucia producentów pominięto ją uzyskując w ten sposób sprawnosci urządzeń rzędu 90-92% i zapomiano o tych 10%. jednak po wielu latach ktos wymyślił aby powrót wody z instalacji przepuścić do kotła rurą która biegnie przez strumień spalin których temperatura sięga 100-120*c schładzając je i równocześnie podgrzewając wstępnie wracającą z instalacji wodę zanim zostanie podgrzana płomieniem w wymienniku głównym i wten sposób uzyskano wynik graniczący z cudem czyli sprawność ponad 100%. Sprawność urządzeń niekondensacyjnych wynosi ok 80-82% a kondensacyjnych 96-99%. ale aby sprawność takiego kotła była wysoka należy dążyć do jaknajniższej temperatury wody wracającej do kotła.Temperatura spalin kotła niekondensacyjnego 100-120*C temperatura spalin kotła kondensacyjnego to temperatura wody wracającej do kotła do 60*C. Fałszywe prawdy o tych kotłach krążące na rynku- 1-grzejniki musż być przewymiarowane -niektórzy twierdza iz nawet dwu krotnie- po co? Projektant lub monter dobierając grzejniki dobiera je na warunki 20/-20./75 Oznacza to iż przy temperaturze -20na zewnątrz temperatura wpomieszczeniu ma być+20 przy parametrze wyjścia wody 75*c ,zatem powrót wody będzie miał ok60*C Ii rzeczywiście jest to temperatura przy której nie osiągnie się sprawności podawanej w dtr .ale to nic bo kocioł może pracować temperaturą wyższą . w zeszłym sezonie grzewczym w Krakowie takich dni -20 nie było zatem w pozostałe dni temperatura wody wracającej do kotła umożliwiała wykorzystanie wysokiej sprawności kotła. Automatyka pogodowa w tych kotłach jest szczególnie przydatna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewwa Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.visp.energis.pl 15.11.04, 21:33 cześć monter, mam dwa pytania. Kupuję mieszkanie 3 pokojowe, w plombie kamienicznej. Na razie wszystko z instalacji można zmienić. Wszystkie okna (południowe) są od góry do dołu (podłogi) takie typu balkonowego/tarasowego. W zwiazku z tym nie ma miejsca pod oknami na grzejniki. Projekt zakłada umiejscowienie grzejników (typu Purmo) na bocznych scianach działowych. Ze wzgledów estetycznych nie bardzo mi takie rozwiazanie się podoba. Wczoraj koleżanka powiedziała mio, że można zamontować jakieś grzejniki w podłodze (nie chodzi o ogrzewanie podłogowe), a wyglada to jak klatka ściekowa biegnaca wzdłuz okna. Napisz czy słyszałeś o czymś takim i rózne sczegóły. Drugie pytanie to kamienica ma wspolną gazową kotłownie. czy jest jakiśc problem póxniej w kosztach ogrzewania w stosunku do kotła indywidualnego (ci i woda użytkowa), bo takie było pierwotne założenie dewelopera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarkowski Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 01:00 Witam! Zamierzam w najblizszym czasie wykonywac instalacje w nowym, malym 100m2 domu pod Warszawa.Czy Twoje firma dziala w tych okolicach?Z gory dziekuje za odp. Moj adres cejez@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.chello.pl 18.11.04, 02:09 Szanowny Monterze: Mam stan surowy zamkniety, 3 kondygnacje, razem ok 300 m. kw. (3 x 100 m kw.) Sciany sa wykonane z Maxa (dwie warstwy, 24 i 12 cm plus 8 cm styropianu miedzy nimi). Rozgladam sie za piecem, ktory to wszystko ogrzeje. Juz zakupilem grzejniki Purmo (ok. 1200 W) Rozwazam zakup dwoch piecy: De Ditrich (8 000 zl - piec + zasobnik wody) Saunier Duvall - Niedzwiedz (5 000 zl - piec i zasobnik wmontowany w srodku) Ktory z nich jest bardziej ekonomiczny w eksploatacji? Mam niewielka kotlownie i sklaniam sie ku Niedzwiedziowi ze wzgledu na mniejszy rozmiar. Dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: niedżwiadki 18.11.04, 11:03 bardzo ładnie działają. Zaleta: kompakt i duży wydatek ciepłej wody. Myśląc o zasobniku weź pod uwagę moc węzownicy = wydatek cwu. Nie wszystkie są takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 19:25 biednych nie stać na rozrzutność - polecam kocioł z modulacją , a więc wiszący i do tego zasobnik pod spód zasilany z kotła .uwazam iz klasyczne kotły stojace dla budynków jednorodzinnych to przezytek i strata w eksploatacji one są tylko cięzkie i jako zaletę mozna podać iż są trudne do kradzieży z budowy chociaż i takie widziałem. Udanego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 19:28 za 8000 zł możesz kupić zestaw kondensacyjny 24 kw Ariston. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 19:19 grzejniki kanałowe- tak się nazywaja te kratki sciekowe pod oknami . Po pierwsze aby je załozyć konieczny jest kanał przyokienny o głębokoći min 30cm.-Możesz nie mieć takich mozliwości . po drugie są to przewaznie grzejniki konwekcyjne wymagające wysokiego parametru zasilania -czy kotłownia go zapewnia .,po trzecie wszystkie grzejniki kanałowe służą raczej do podgrzania pow,szyby a nie pomieszczeń co by nie powiedzieć grzeniki nikomu sie nie kmponują w mieszkaniu. jednak zima jest zimą i tego się nie zmieni . wspólna kotłownia wspólny problem i ciagłe podejrzenia o przekręty w wystawianiu opłat . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewwa Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.visp.energis.pl 18.11.04, 20:09 Bardzo dziękuję, rzeczywiscie chyba podaruję sobie te kratki sciekowe/ grzejniki kanałowe. Ale szukać będę, a może nuż... Teraz sprawdzam następną informację o grzejnikach, których ściana grzejna wyglada jak płyta kamienna. Z opisu wyglada na staszną drożyznę,ale mam jescze trochę czasu. Zawsze mogę skończyć jako włascicielka grzejników Purmo. W sumie nic do nich nie mam, tylko to kobiece poczucie estetyki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 21:12 jeśli chcesz się tak rujnować zastanów się nad ogrzewaniem podłogowym, brak grzejników i miłe ciepło ''od nóg'', ekonomia ogrzewania i w łazience również oczywiście z grzejnikiem łazienkowym , ozdobnym a jakże -podłogowym wodnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 21:16 przepraszam miało być na końcu + podłogowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewwa Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.visp.energis.pl 18.11.04, 21:36 Rozumiem, że mówisz o ogrzewaniu wodnym. Rzeczywiscie drogo, ale ja przede wszystkim panicznie boję się złego wykonawstwa. Z racji pracy zawodowej nie mam czasu, żeby fachowcowi stać nad głową. A poza tym z doświadczenia wiem, że autorytatywnie to ja sie mogę wypowiedzieć w kwestach estetycznych (ładnie, brzydko) i kosztowych (dla mnie tanio, może być, za drogo, odpada). Jak się zepsuje ogrzewanie podłogowe elektryczne to co najwyzej nie działa, a takie... wycieka pod podłogą. No a jak się ma wspólna kotłownia do takiego rozwiazania. Poza tym, jak typowa krakuska, w krakowskiej kamienicy (nawet jesli w reczywistosci jest plombą) chcę miec parkiet dębowy a z nowinek w kuchni korek (mam teraz taki w kuchni - coś niesamowitego - ciepła, elastyczna podłoga nawert w wesji laminowanej/kuchennej). Po prostu dramat... Purmo, Purmo, Purmo :). Dziekuję za wyrozumiałość i pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
mamaniki77 Re: ogrzewanie , ogrzewanie 19.11.04, 15:31 chcialabym sie zapytac czy sa jakies dotacje na ekologiczne ogrzewanie w domu prywatnym.Jesli jest to gdzie sie zwrocic i mniej wiecej jakie to sa kwoty ktore my dostajemy.Czy jest to jednorazowa dotacja,czy tez co rok.Czy oplaca sie wogole starac???Jestem w tych sprawach zielona jak ekologia.Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ekologiczna ulga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 16:28 nic mi o dotacjach nie wiadomo przypuszczam iż wszelkie nowinki ekologiczne typu kolektor słoneczny , a bteria solarnalub temu podobne przy wycenie katastralnej do podatku który ma byc podniesie jego wartośc i wtedy naliczać ci będą od wszelkiej ekologii podatek co roku . tak to już u nas jest Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: ogrzewanie , wielkośc grzejników 20.11.04, 12:18 Witaj, jakie normy określają wielkość grzejników w mieszkaniach nowo budowanych. Odebrałam nowe mieszkanie i grzejniki w nim zainstalowane są zupełnie inne (mniejsze) niż w mieszkaniach w tym samym pionie i o tym samym metrażu. Chciałabym sprawdzić, czy nie zostałam z lekka "okanotwana" przez developera. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , wielkośc grzejników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 19:40 jeśli masz dostęp do projektu całego budynku możesz sprawdzić czy zamontowane grzejnikisą zgodne z projektem .poza tym wielkość grzejnika nie koniecznie oznacza iż ma on taka samą moc jak grzejnik innej firmy o tej samej długości i wysokości . Oczywiście że są normy , programy komputerowe , ale wydaje mi się iz zabawa w projektanta instalacji dla osób zajmujacych się czym innym jest bez sensu. I jedno pytanie czy w Twoim mieszkaniu jest ciepło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.si.rr.com 21.11.04, 07:32 Witam, Prosze o rade. Chcemy uzyskac jak najtansze (caloroczne) podgrzewanie c.w.u oraz c.o. dla domu o powierzchni okolo 300m2. Pierwsza wersja z pompa ciepla odpadla niestety ze wzgledu na koszty. Gazowa (nawet kondensacyjna?) instalacja raczej oszczednosci nie przyniesie? Wersja trzecia to kociol na pellets firmy KOSTRZEWA + kolektory sloneczne firmy Watt. Czy spotkal sie pan ze zbiornikiem wielofunkcyjnym (WATT) tzw. płaszczowym? I czy ten zasobnik (300l) spelnilby obsluge ogrzewania (czesciowo podlogowego) + grzejniki w domu ocieplonym welna.min?? Czy moze pan proponuje zupelnie inny system? Pozdrawiam! i z gory dziekuje za odpowiedz. D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 19:50 Tanie nie zawsze znaczy wygodne jesli piszesz o pompe ciepła to wydaje mi się że nie chcesz oszczędzać na inwestycji . co bym CI zaproponował ? 1-kocioł kondensacyjny , kominek z płaszczem wodnym i kolektor słoneczny . 2-Kocioł kondensacyjny , kocioł z podajnikiem na eko -groszek -powszechna dostępność paliwa i dobra cena ,/np. REECO/, KOLEKTOR SŁONECZNY JEŚLI TO JEST W MAŁOPOLSCE CHĘTNIE BYM TO OBEJRZAŁ I COS BYŚMY WYKOMBINOWALI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek PYTANIE DO PANA MONTERA :) IP: 212.127.77.* 21.11.04, 23:19 Deweloper oferuje nam mieszkanie: 55 mkw, 3 pokoje, mieszkanie narożne, ściany zewn. 44cm, izolacja styropian 12 cm, II piętro (na górze i na dole mieszkania) i ogrzewanie elektryczne: grzejniki konwekcyjne w każdym pomieszczeniu, każdy grzejnik ma 7 stopni regulacji. Czy takie rozwiązanie da się uzytkować tak, by nie zbankrutować? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tygolasek zimno w mieszkaniu - pomocy IP: *.mofnet.gov.pl 22.11.04, 11:53 Mieszkam na trzecim, ostatnim piętrze. Kaloryfery odkręcone na maksa, ciepłe, ale do mieszkania napływa zimne powietrze z kominów wentylacyjnych. Robię co jakis czas wietrzenie, ale przy ujemnej temperaturze nie sposób trzymać otwartych okien non stop. Kaloryfery grzeją i grzeją, az boję sie, jaki rachunek za ogrzewanie przyjdzie mi zapłacić. A w mieszkaniu i tak zimno. Co można z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekoladia@tlen.pl Re: PYTANIE DO PANA MONTERA :) IP: 62.233.185.* 22.01.05, 21:30 witam serdecznie:) ja też mam problem z wyborem ogrzewania.kupiłam domek na wsi w okolicach czestochowy.dom ma 60m2,jest mały sień,kuchnia i pokój,strych.tylko w kuchni jest piec kaflowy z fajerkami,sień i pokój bez jakiego kolwiek ogrzewania.a dodam że woda w studni na podwórku.ze względu na to ze mieszkam w katowicach przebywam tam sporadycznie w lato i jak pogoda jest na+. chciałam zlikwidować ten piec kaflowy i postawić kominek z płaszczem wodnym ale czy będzie ciepło w zime?no i co z ciepłą wodą.druga opcja to założenie centralnego ogrzewania.kotłownie przewiduje ustawić w sieni.prosze o doradzenie co lepsze będzie dla takiego domku no i ceny z jakimi sie zetkne,jednak chciała bym by to była opcja tania.co kupić do montarzu jakiej firmy piec prosze o info. dziękuje podaje @ gdyby pan miał więcej info i szerszą oferte. pozdrawiam lidia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: leokadia @ tlen czym ogrzać domek IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 14.04.05, 23:25 piszesz iz sporadycznie będziesz przebywac w tym domku, jeśli nie masz gazu to pomyśl o kominku z rozprowadzeniem powietrza , cCO WODNE to dużo kłopotu , ciepła woda z podgrzewacza elektrycznego . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hala47 Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.sulechow.net 22.11.04, 17:19 Dzień dobry.Mam piec Vaillant podłączony do starej > instalacji( z dużą ilością wody).Czy lepiej nastawić > temperaturę na zasilaniu (na piecu) czy na czujniku > pokojowym. Wg mojego babskiego rozumowania to jeżeli > będzie na zasilaniu to kaloryfery nie będą się wychładzały > i piec będzie wodę ciągle dogrzewał. A na czujniku to > włącza się po 2 godzinach gdy kaloryfery są już zimne. > Jak pracuje Vaillant bez czujnika pokojowego, czy pompa > się wyłącza czy pracuje non stop? > Jeszcze jedno pytanie? Jakie konsekwencje mogą być jeżeli > mam tzw. układ otwarty i piec Vaillant? > Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonzo kocioł na pellets IP: *.aon.edu.pl 23.11.04, 08:24 Planuję budowe domu wg projektu: www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?IdProjektu=131 i ogrzewanie kotłem na pellets: www.cichewicz.com/pl/kotly_pmx_mhx.htm lub www.pgksystem.pl/php/index_pl.php?id_dzial=106&id_sesja=0 planuje wykonanie w domu ogrzewania podłogowego i ewentualnie dodatkowo kaloryferów bo nie wiem czy podłogowe zapewni odpowiedni komfort cieplny. Chciałbym kocioł wykorzytywac także do ogrzewania wody użytkowej, wieć potrzebny będzie zbiornik na taką wodę o pojemności ok 200 l. Mam następujące ptania: 1. Czy ktoś już używa kotła na pellets? w szczególności PMX lub PelletMaster? 2. Jakie jest zużycie pellets (na miesiąc/rok)- muszę przewidzieć magazynek? 3. Czy wszytstko to można załatwić jednym kotłem? 4. Czy ktoś może wybudował już taki dom (C34- komfortowy)? 5. Jak się sprawuje ogrzewanie podłogowe w takim domu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: kocioł na pellets IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 19:37 kotły na to paliwo produkowane sa już przez wiela firm . pisałem komuś już wczesniej o tym paliwie -możesz poszukać . Rozważ ewentualnie kotły na tzw. ekogroszek - węgiel np. reeco . Jeżeli podłogowe zostanie wykonane w odpowiedni sposób a dom jest w miarę normalny to podłogowe na pewno wystarczy - nie zalecałbym ogrzewania podłogowego w sypialniach oraz w miejscach gdzie nie przewidujesz glazury na podłodze.Wszystko mozna załatwić jednym kotłem.Ogrzewanie podłogowe wykonane prawidłowo sprawuje się w kazdym domu ok. jeśli budujesz to w małopolsce możesz podać adr. mailowy poza forum możemy porozmawiać o szczegółach. Odpowiedz Link Zgłoś
atomik2 Re: kocioł na pellets 07.02.05, 15:54 Największa dyskusja o peletach jaką ja znalazłem w polskim internecie jest na forum dyskusyjnym Muratora. Są tam opinie uzytkowników (m.in. moje) i zainteresowanych. www.murator.com.pl/forum Odpowiedz Link Zgłoś
kupagnoju Re: ogrzewanie , ogrzewanie 23.11.04, 08:48 cześć monter, jestem pod wrażeniem tego co i jak piszesz, mam pytania dotyczące 1 piętra dwupiętrowego, ceglanego, otynkowanego domu z lat 30-tych, chcę to kupić i proszę o poradę jakie założyć tam ogrzewanie ( bo teraz nie ma nic) 1. podciągnąć gaz, jest przy chodniku obok domu czy ogrzewać elektrycznie? 2. jeśli gaz to jaki piec, czy taki który podgrzewa wodę także latem do mycia czy jakieś inne wyjście, typu ogrzewanie gazowe a do kąpieli bojler, do naczyń będzie zmywarka więc dużo wody nie pójdzie proszę także o zgrubne ceny takiej inwestycji przy założeniu, że będzie to robione z elementów możliwie tanich ale nie tandetnych z góry dzięki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 20:06 Jeśli chcesz kupić tylko to piętro w domu to radziłbym ogrzewanie gazowe dzisiaj jest w eksploatacji tańsze od elektrycznego . nie wiem ile m 2 ma to mieszkanie , ile jest łazienek , ale znając realia może się okazac iz masz tylko jeden przewód kominowy , jeśli chcesz miec komfort co i ciepłej wody powinienes załozyć kociol z zasobnikiem - może być nie wielki 20- 40l . o kosztach mozna porozmawiac jak podasz przynajmniej m2 tego piętra Odpowiedz Link Zgłoś
kupagnoju Re: ogrzewanie , ogrzewanie 24.11.04, 12:49 fakt, nie napisałem a taki chciałen być dokładny jest tego 100 m2 , a przewodów kominowych jest więcej bo były tam piece, łazienka jest jedna i przylega do kuchni więc droga bliska, przy okazji pytanie - bo nie rozumiem jak działają kotły z zamkniętą komorą spalania - jak się wyprowadza spaliny na zewnątrz, czy warto kupić piec kondensacyjny ? Odpowiedz Link Zgłoś
kupagnoju Re: ogrzewanie , ogrzewanie 24.11.04, 12:50 pytam dlatego bo wynika z tego co słyszałem, że nie trzeba by przystosowywać komina do spalania gazu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 19:28 produkty pozostałe po spalaniu gazu z udziałem powietrza zawierają w sobie pewne substancje oraz parę wodną , aby nie naprawiać komina po kilku latach eksploatacji przewód spalinowy z kotła gazowego musi być wykonany z odpowiedniego materiału i jest to obojętne czy komora jest zamknięta czy otwarta . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 19:18 najwygodniejszą sprawą byłby gaz z sieci .cazsem proponuję jeśli nie ma gazu dla pasjonatów kominków , kominek z płaszczem wodnym i jako uzupełnienie kocioł elektryczny do co -. zamknięta komora spalania -jak to działa -krótko mówiąc przy wykonaniu odprowadzenia spalin w systemie dwupłaszczowym -rura w rurze spaliny wydmuchiwane są dzięki wentylatorowi rurą środkową , w powietrze potrzebne do spalania gazu pobierane rurą zewnętrzną . w ten sposób atmosfera pomieszczenia w którym znajduje si kocioł nie dostarcza tlenu do spalania kotłowi lecz jest on pobierany z zewnątrz.Takie rozwiązanie umożliwia wyrzut spalin przez scianę zewnętrzną pod warunkiem odpowiedniego usytuowania okien i innych otworów na tej ścianie.równierz można włożyć do komina rurę O 80 a z przestrzeni powstałej w przewodzie kominowym między rurą a scianami komina pobierać powietrze z zewnątrz.Oczywiście zakończenie komina musi być wykonane w taki sposób aby uniemozliwić pobranie spalin do otworu dostarczającego powietrze do spalania czy warto kupić kocioł kondensacyjny -uważam że warto. Odpowiedz Link Zgłoś
chrumare Re: ogrzewanie , ogrzewanie 23.11.04, 17:07 monter - witaj. Mam 2 pytania. 1. Jak oblicza się moc grzejnika potrzebną do ogrzania pomieszczenia o danej kubaturze? 2. Czy mogę zastosować ogrzewanie węglowe jeśli mój przewód kominowy to kształtki ceramiczne o przekroju 14x14 cm. Wg projektu miało być ogrzewanie gazowe z piecem o mocy ok. 14 kW. Czy to nie za mało na dom o pow. ok. 160 m2 (parter, użytkowe poddasze, w całości podpiwniczony). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adia Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.sdt.isp.pl 24.11.04, 20:56 Jeszcze ja: 1. Gdzieś wyżej poradziłeś odnośnie komina: "Jesli nie ma wolnej ''szuflady '' to moze kocioł z zamkniętą komorą spalania byłby ratunkiem ?" - Co to znaczy, że taki piec nie potrzebuje mieć własnego komina? 2. Mam piec 2-funkcyjny z zamknietą komorą spal./turbo, wkład kominowy fi 80 bez wewnętrznej rury i problem z nawiewem: monter myślał o dolnej części komina/z piwnicy, ale komin poniżej mojego 2. pietra kamienicy okazał się zasypany gruzem, kominiarz poradził nawiew zrobić z tego samego przewodu kominowego spoza wkładu - ale czy w takim poniżej zapchanym przewodzie będzie wystarczająca ilość powietrza do spalania, bo do wylotu (wlotu) komina jeszcze 14m a poza tym czy nie będzie właśnie wyrzucanych spalin zasysać?... Projektant z kolei wymalował kratkę nawiewającą w ścianie pomiędzy łazienką/kotłownią a klatką schodową... Ale jeśli to jest piec z zamkniętą komorą to chyba nie może być po prostu dziura w ścianie a z pieca tylko odprowadzenie podłączone, bo zamknięte się otwiera... -??? No i już głupieję od tego. Naświetl tę sprawę, proszę. 3. Na tym nie koniec niestety: kaloryfery i rury w pokojach już położono - i się okazało, że jako górną dano powracającą, ochłodzoną, dolną zasilającą, czyli, jak się póżniej dowiedziałam - odwrotnie, niż to zazwyczj się robi. Napisałeś wyżej odnośnie pieca kondensacyjnego: "aby sprawność takiego kotła była wysoka należy dążyć do jaknajniższej temperatury wody wracającej do kotła" - Czy to dotyczy również mojego pieca? Bo jeśli tak, to dolna rurka będzie podgrzewać tę górną. Dodam, że instalacja jest miedziana, natynkowa/niewkówana a więc i nie izolowana. 4. No, już ostatnie: Czy znasz się na ocieplaniach murów? Potrzebuję ocieplić jedną ze ścian 1go z 3ch pokoi, bo akurat to ściana szczytowa? Czym to zrobić? Wszyscy piszą o zewnętrznych ociepleniach albo straszą przed wilgocią, grzybami itd. I ja nie wiem. Znów przyjdzie ktoś i zrobi, co jemu bedzie się chciało. Proszę, proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 19:25 kocioł z zamkniętą komora spalania musi również odprowadzic spaliny ale może to zrobić przez ścianę na zewnątrz budynku i systemem rura w rurze pobrać powietrze potrzebne do spalania . Piszesz że kocioł który masz jest w wersji turbo-taki kocioł może w sposób opisany przez ciebie i kominiarza pobierać powietrze z tego przewodu kominowego którym wyprowadzona jest rura spalinowa jednak zakończenie przewodów kominowych musi być wykonane w taki sposób aby uniemoąliwiało dostawanie sie spalin do przewodów ssących powietrze -producrnt takich systemów JEREMIAS PROBLEM PROWADZENIA RURY ZASILANIE POWRÓT JEST MARGINALNY - UWAŻAM IŻ RURY PROWADZONE PO WIERZCHU POWINNY BYĆ RÓWNIEZ IZOLOWANE kocioł z zamkniętą komora spalania może równiez racowac jak narysował projektant ale to jest ostateczność i wtedy nie jest z zamkniętą komorą . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evita Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: dns.d* / *.mofnet.gov.pl 08.12.04, 15:41 mam problem z podzielnikami ciepła i z niedogrzewającym kaloryferem. Co do kaloryfera to w częsci górnej jest cieply, a w częsci dolnej zupełnie zimny. Kaloryfer jest stalowy taki nowoczesny. Administrator kaloryfera nie ogladał ale twierdzi,że to wina zbyt dużego kaloryfera, a nie złej instalacji ciepłowniczej (ciepło z miejscowego MPEC-u). Nie wiem czy mam mieć pretensję do instalatorów, którzy zamontowali kaloryfer (coś źle wyregulowali), administracji, czy do siebie (bo może rzeczywiście za duży ten kaloryfer). Jedno jest ważne, poprzedni kaloryfer, taki żeliwny, starego typu zachowywał się tak samo. Wtedy administracja zamontowała mi zawór, co trochę poprawiło sytuację, ale nie do końca. Nowy kaloryfer jest większy niż stary (ok. 1,5 raza). Co do podzielników ciepła to bedę pisać jutro bo obowiazki wzywają, a trochę zimny, trochę ciepły kaloryfer najbardziej mnie męczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 16:59 Mam podłączony piec miałowy i bardzo często następuje podczas palenia wyrzucanie (wręcz wybuchy)spalin i dymu do kotłowni.Niekiedy mam zadymiony cały dom.Wybuchy są na tyle silne,że zdarzyło się iż podczas takiego wybuchu odpadł tynk ze ściany kominowej.Muszę dodać,że dom został wybudowany w latach 50 ubiegłego wieku,a więc i przewody kominowe nie są już pierwszej młodości.Czy jedynym rozwiązaniem jest przebudowa komina, a jeśli tak może znasz jakieś optymalne rozwiązanie?W tej chwili przewód kominowy na piętrze domu idzie po skosie,a jego przekrój wynosi 120 mm.DZIĘKI CZEKAM NA ODPOWIEDŻ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 14.04.05, 23:36 jedynym rozwiązaniem jest komin 120 mm to zbyt mało potrzebujesz min 150 lub wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 16:31 Chcę wykończyć podłogę z wodnym ogrzewaniem podłogowym deskami drewnianymi. Czy można tak postapić, jakie deski zastosować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 20:36 nie radzę , powstaną w najlepszym wypadku szpary , pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2jk@poczta.fm Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 21:25 chce zainstalowac ogrzewanie gazowe w mieszkaniu w bloku prosze o podanie przepisow regulujacych mozliwosc takiej instalacji prosze o kontakt na adres 2jk@poczta.fm za co z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: 217.17.41.* 15.12.04, 10:16 zwracam sie z zapytaniem jak powinny grzać kaloryfery - kotłownia gazowa- tzn. czy całe, czy tylko na długści 15cm , czy jest to normalne, jeśli tak to dlaczego, i czy istnieja szansę na zmianę tego, Odpowiedz Link Zgłoś
lolajna7 Re: ogrzewanie , ogrzewanie 15.12.04, 11:47 Chcę zrobić remont domu w tym niestety muszę wymienić całe ogrzewanie.Dom ma około 200 m2 ale ja na razie chcę wyremontować górę (bo to piętrówka.Stare ogrzewanie było zrobione na takiej zasadzie, że wszystkie rury były kute w ścianie(tzn.nie widać ich)piec był na wszystko(paliliśmy węglem i miałem) ale od ok 15 lat nie było palone w ogóle(wyprowadziliśmy się)piec jest do wyrzucenia ale co z rurami i grzejnikami?Woda nie była 15 lat temu spuszczana z grzejników ale podejrzewam że po takim czasie nic z niej nie zostało.Moi rodzice radzą mi zrobić wszystko od nowa(stare rury zaślepić i zostawić w ścianie)wykorzystując rurki miedziane, bo wchodzi w nie mało wody w przeciwieństwie do tych starych,na dole wyprowadzić tylko rurki i z czasem montować tam grzejniki, a na górze zostawić na razie te grzejniki,które były i również powoli je wymieniać na nowe.Piec oglądałam (nazywa się coś na "D" Domino czy jakoś tak)za ok 3,5 tys zł.Ma ogrzać od 190 do 260 m2,wchodzi 70 kg opału ale dokłada się raz na dobę.Facet doradził mi wziąć większy piec bo dom nie jest ocieplany.Czy zostawienie starych grzejników przy nowych rurkach nie zaszkodzi im(tzn rdza z grzejników i inne świństwa nie dostaną się do nich?) Jaki może być przybliżony koszt (oprócz ceny pieca) całej tej "imprezy" i czy to ma sens?Kogo się poradzić, żeby przyszedł zerknął i "wydał opinię"?Bradzo proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:51 podaj gdzie to jest ? mój adres trojanskia@tlen.pl. prawdopodobnie musisz zrobić całe od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:54 trojanskia@tlen.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:47 jakieto grzejniki ? czy wszystkie są jednakowe w całej instalacji ? czy kocioł grzeje tylko Twoje grzejniki ? jak d ługo działa to ogrzewanie bez przeglądu / CZY TAK BYŁO OD POCZĄTKU ,? jak kocioł jest sterowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2jk@poczta.fm Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 00:30 potrzebuje pilnie podstawy prawnej która umozliwi mi zainstalowanie instalacji gazowej w mieszkaniu w bloku ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:52 raczej nie znajdziesz ale tu potrzebny jest prawnik a nie monter Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.it-net.pl 19.12.04, 18:15 Hej :) Teraz je jeśli mogę z chęcią skorzystam z Twej wiedzy. Otóż sprawa wygląda ta: mieszkanko 2 pokoje+kuchnia ok 80 m2. Obecnie ogrzewaniue elektryczne, ale z racji kosztów do usunięcia. Oczywiście planuję założyć ogrzewanie gazowe z 2 - funkcyjnym wiszącym kotłemk, jednakże mam pewne wątpliwości. Mianowicie z chęcią pozbyłbym się pieca z łazienki na koszt upchnięcia go w spiżarce o pow. ok 1,6 m2 (wysokość) 3,3m. Jendkakże spiżarka nie posiada przewodu kominowego, a jedynie małe okienko, które generalnie chciałbym zamurować, ew. zostawiając miejsce na otwór doprowadzający/odporowadzający powietrze/spaliny. Czy takie rozwiązanie jest możliwe ? Natomniast drugi problem jest nieco innej natury. Niezależnie od miejsca w którym zamontowany zoistanie kocioł, rurki z wodą będą musiały 2 - krotnie wznieść się na wysokość ok 2,8 aby dotrzeć do kaloryferów aby ominąć dzrwi balkonowe (w 2 pokojach). Jako, że nie mam zamiaru niszczyć i tak dobrego parkietu, więc puszczenie ich dołem odpada. W związku z tym rodzi się pytanie, z powodu różniecy poziomów woda płynąca w ukłądzie nie będzie mieć problemów z dotarciem do ostatniego kaloryfera ?? Jako, że laik ze mnie w tych sprawach okrutny, liczę na choć 2 zdania w tej sprawie. Pzdr Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 20:37 spizarka odpada!! -metry kwadratowe , brak komina i po zamurowaniu okna brak nawiewu , brak wentylacji. generalnie dostaniesz na instalacji dwa syfony -stosując odpowietrzniki automatyczne można temu zaradzić i od biedy mogło by być Jeśli jesteś laikiem to przynajmniej myślisz czego czasem brakuje niktórym wykonawcom pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.it-net.pl 21.12.04, 18:39 <spizarka odpada!! -metry kwadratowe , brak komina i po zamurowaniu okna brak nawiewu , brak wentylacji> To jak najbardziej rozumiem, ale gdyby pwietrze doprowadzane byłoby bezpośrednio z zewnątrz (odprowadzane również), to chyba kubatura (metraż) miałyby mniejsze znaczenie. W sytuacji gdybym zamurował okno wepchałbym tam rury doprowadzające i odporowadzające powietrze. Pozostałby jedynie mały problem z rurą spalinową, która zapewne się dość mocno nagrzewa, czego jak podejrzzwam nie pokochałoby ocieplenie zewnętrzne bydynku (styropian lub wełna, których jeszcze co prawda niue ma, ale w jakiejś tam przyszłości zapewne będą). Zapewne są jakieś metody na tego typu izolację termiczną, ale wiedzy jeszcze nie posiuadam i tak tylko szukam dziury w całym :) Albo juz całkiem głupi jestem :):). Pzdr i dzięki Witek Odpowiedz Link Zgłoś
geene Re: ogrzewanie , ogrzewanie 20.12.04, 09:30 Hej i ja mam pytanko. Z góry uprzedzam, że daleko mi do znajomości tematu. Ale do rzeczy. Chodzi o ogrzewanie bliżniaka ok 90m. W tym roku zrobiono remont instalacji, rurki miedziane, nowy piec żeliwny na paliwa stałe. Wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że dom jest z lat 50tych i komin ma małą przepustowość, plus prawdopodobnie jest nieszczelny. Remont komina nie wchodzi w grę. Piec prawdopodobnie można przystosować do ogrzewania olejowego, ale czy warto, piec ten nie był tani, więc może nie warto inwestować w nowy piec. Jeśli jednak tak, to jaki? Jeśli ogrzewanie paliwem płynnym to co z kominem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 20:44 komin to Twoje bezpieczeństo .Kto Ci zrobił ten remont i nie zrobił porzadku z kominem? -mam nadzieję ze nie instalator!!! Bez względu na rodzaj paliwa komin musisz mieć sprawny i o odpowiednim przekroju . Atak przy okazji ten kocioł na paliwo stałe pracuje w układzie zamknietym czy otwartym -naczynie przelewowe czy naczynie z przeponą ? Przy obecnych cenach paliw płynnych wsadzenie do byle jakiego kotła palnika - też byle jakieg to czysta strata . pozdr. m Odpowiedz Link Zgłoś
geene Re: ogrzewanie , ogrzewanie 21.12.04, 10:40 Nieszczelność komina dopiero się ujawniła. Jest to stary budynek, żeby naprawić komin należałoby rozebrać pół domu, więc prawie niemożliwe do przeprowadzenia. Z tego co się dowiedziałam to - piec to Viadrus, układ zamknięty z przeponą. Komin ma dwa kanały po 12. Jakie jest wyjście z tej sytuacji. Propozycja jest taka by wstawić dwie rury i je zespolić u wyjścia pieca. Zakładając kupno nowego kotła (olej?gaz?) przede wszystkim co w tej sytuacji będzie najkorzystniejsze - olejowe, gazowe, jak pogodzić to wszystko z tym kominem? Jeszcze jedno pytanko, na pewno juz na nie odpowiadałeś, gdzie prowadzisz swoją działalność. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 14:04 pomysł z rurami dwoma jest taki sobie istnieje obawa iż ciąg będzie nieprawidłowy , w przypadku kotła olejowego wieczne kłopoty z palnikiem i sadzą . rozwiazaniem byłby kocioł kondensacyjny lub z zamknięta komorą spalania na gaz płynny , do komina mozna by wsadzic wkład stalowy O 80 i taki powinien sie tam zmiescić . warunkiem jednak zainstalowania kotła na gaz płynny jes to iż kotłownia musi znajdować się powyzej poziomu gruntu.- nie w piwnicy. Kotła na paliwo stałe nie wolno było zamknąć naczyniem przeponowym !!! -w Krakowie mój adres internetowy trojanskia@tlen.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.aster.pl 21.12.04, 20:36 jestem pod wrażeniem wiedzy i kompetencji panie monter, rozumiem że jest pan specjalistą w swoim zawodzie. Co sądzi pan o OGRZEWANIU NADMUCHOWYM???Mąż się napalił, twierdzi że chodż drogi montaż to tanie grzanie. Niestety mało popularne(jedna firma w okolicach W-wy {Polski Komfort-ważne ze względu na serwis), a tak poza tym podobno same zalety.Nie spotkałam się na żadnym forum z opiniami użytkowników tego tak popularnego systemu ogrz. w Ameryce. Dom piętrowy, kanadyjczyk, gaz ziemny doprowadzony,2 łazienki, kuchnia, rodzina 4 osoby( 3 kobitki:)).CO PRPONUJESZ (mam namyśli ogrzewnie , oczywiście) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 12:12 Kilkakrotnie w swojej praktyce wymieniałem juz takie ogrzewania na klasyczne grzejnikowe , teoretycznie powinno być niezłe ale ameryka to trochę inny klimat mimo wszystko , nie wszystkie przeszczepy na polski grunt są ok. kiedyś jeden z moich klientów uparł się na grzejniki sprowadzane na nasz rynek -nazwy nie podam był tak uparty że nie sposób było go przekonać , po dwóch sezonach uzytkowania wymienił je na inne . niestety nie wszystko złoto co amerykańskie. a teraz konkretnie inwestycja na ogół jest droższa niz ogrzewania grzejnikowego , jest co prawda w zamian możliwość klimatyzacji ale powszechność dostępu do róznych urządzeń klimatyzacyjnych na rynku sprawia iż można to zrobić taniej . pracyjacy system nadmuchu potrzebuje wysokiej temperatury powietrza aby nie odczówać zimnego przedmuchu -, kanały muszą być wyposazone w filtry -przegląd i wymiana co pół roku a może częściej , przemieszczające się powietrze szumi co czasem słychać w pomieszczeniach .ciagle brudne wyloty wokół kratek transportujacych ciepłe powietrze ,zuzycie gazu -z praktyki -wyższe niż w ogrzewaniu grzejnikowym.System może i dobry do restauracji , magazynów , hal sobie bym tej krzywdy nie zrobił . życzę Wesołych Świąt pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzewa Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: 217.153.131.* 05.01.05, 10:54 Witam , mam prośbę o opinię . Zakupiłem dom wolnostojący o powierzchni użytkowej około 220 m. Zbudowany jest w technologii mieszanej , głownie drewnianej . W ubiegłym roku został ocieplony z zewnątrz . Obecnie całe ogrzewanie oparte jest na dwufazowym ogrzewaniu elektrycznym ( podłogowe w salonie + listwy na ścianach ) oraz kominkowe z rozprowadzaniem ciepła . Dodam , ze częśc pokoi na górze jest wykrojona z poddasza i od niezagospodarowanej części oddzielona jest tylko cienkimi i pewnie nieizolacyjnymi ścianami . Zima nie jest straszna ale jednak w pokojach nie jest gorąco . Zastanawiam się nad założeniem dodatkowego ogrzewania gazowego . Jaki jest koszt takiej inwestycji ? Pytanie , czy koszt takiej instalacji zwróci mi sie po jakimś czasie ? CZy będzie to robota rujnująca obecny kształt domu ? Czy poprawienie izolacji cieplnej pokoi górnych ma znaczny wpływ na temperaturę pomieszczeń na dole domu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 13:31 na pewno ogrzewanie gazem będzie tańsze w eksploatacji - koszt wykonania zależy od użytych materiałów - może się wachac od 18000 zł w górę .Aby to ocenic należy to ogladnąć , zrobić przymiarkę techniczną i dyskutować o kosztorysie. jezeli chodzi o ocieplenie góry - tak ma wpływ i to znaczny na ciepło pozostałej częsci domu . CO do zwrotu kosztów - gdzies już o tym pisałem na tym forum zwróci się na pewno ale na podstawie danych które podałeś trudno to policzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: Świąteczne Życzenia dla Wszystkich -monter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 12:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sar ogrzewanie podłogowe w bloku IP: *.crowley.pl 27.12.04, 23:41 Witam, Bardzo proszę o wskazówki:) W czerwcu mam odebrać mieszkanie w nowo budowanym bloku. Mieszkanie ma 50m, dwa pokoje. Developer przewiduje: ciepło (co i woda) z lokalnej kotłowni (w bloku) zasilanej gazem z sieci miejskiej, grzejniki panelowe, opomiarowanie indywidualne każdego mieszkania. Chciałbym tam zrobić ogrzewanie podłogowe (wodne). Jak sie ma takie ogrzewanie do wspólnej kotłowni? dziękuję! Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie podłogowe w bloku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 18:04 nic nie stoi na przeszkodzie można zrobić ale na pewno przez wymiennik zamontowany w mieszkaniu za licznikiem , należało by to jednak uzgodnic z diwel. i poprosić o pomoc projektanta tej instalacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: ogrzewanie podłogowe w bloku IP: *.it-net.pl 29.12.04, 11:34 Wrzucam ponownie tym razem na koniec strony, gdyż być może jest moja od[powiedź niezbyt widoczna :). Tak więc odpowaidając na post z 20.12.2004 20:37 proszę o ustosunkowanie sie do moich być moze zupełnie durnowatych przemyśleń nt. ogrzewania C.O.:) W poscie datowanym na 20.12.2004 20:37 napisał Pan : <spizarka odpada!! -metry kwadratowe , brak komina i po zamurowaniu okna brak nawiewu , brak wentylacji> To jak najbardziej rozumiem, ale gdyby pwietrze doprowadzane byłoby bezpośrednio z zewnątrz (odprowadzane również), to chyba kubatura (metraż) miałyby mniejsze znaczenie. W sytuacji gdybym zamurował okno wepchałbym tam rury doprowadzające i odporowadzające powietrze. Pozostałby jedynie mały problem z rurą spalinową, która zapewne się dość mocno nagrzewa, czego jak podejrzzwam nie pokochałoby ocieplenie zewnętrzne bydynku (styropian lub wełna, których jeszcze co prawda niue ma, ale w jakiejś tam przyszłości zapewne będą). Zapewne są jakieś metody na tego typu izolację termiczną, ale wiedzy jeszcze nie posiuadam i tak tylko szukam dziury w całym :) Albo juz całkiem głupi jestem :):). Pzdr i dzięki Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie podłogowe w bloku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 21:12 cokolwiek byś nie wymyślił pomieszczenie do którego jest doprowadzony gaz i posiada odbiornik gazu musi być wyposażone w wentylację grawitacyjna bez względu czy jest to kocioł , kociołek czy kuchenka !!!!co to znaczy wentylacja grawitacyjna -przewód o odpowiednim przekroju wyprowadzony ponad dach budynku - przepis i twoje bezpieczeństwo !!!Odnosnie kubatury również przepis nie wiem czy mądry czy nie nadązajacy za zyciem ale wiem jedno iż firma mająca siedzibę i jaką tak markę nie wykona tgo wbrew przepisom mimo iż inwestor tego chce - póżniej w sądzie nie ma tłumaczenia., sie siedzi!! jak będziesz tak sukał tej dziury w całym to pewno znajdziesz takiego instalatora z firmy krzak który Ci to zrobi i to tanio ale myśl o sobie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: ogrzewanie podłogowe w bloku IP: *.it-net.pl 03.01.05, 18:47 dzieki śliczne ;) Teraz w zupełności rozwiałeś moje wątpliwości co do umiejscowienia kociołka. Bedzie wisiał w łazience, a moje poprzednie dywagacje były spowodowane zupełną nieznajomością tematu. Tak więc dzięki śliczne i szczęśliwego nowego roku życzę z klientami, którym do rozumu da sie przemówiż. pzdr Witek Odpowiedz Link Zgłoś
langenfeld Re: ogrzewanie , ogrzewanie 06.01.05, 15:35 Przede mna legalizacja wybudowanej bez zgody lokalowki lazienki w mieszkaniu komunalnym. W lazience za jedyne zrodlo ciepla sluzy termowentylator z termoregulatorem przystosowany do pomieszczen lazienkowych (w tym wypadku jest to najlepsze rozwiazanie, by zapewnic lepsza wentylacje w slepej lazience). Pani inzynier z Dzialu technicznego zapowiedziala, ze musi byc inne ogrzewanie - np grzejnik rurowy z termostatem. Czy "dmuchawa" jest wbrew przepisom? Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 13:34 jeśli Twoje urządzenie ma atest dopuszczający go do pracy w łazience to o co chodzi.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOsc123 Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.p3.col.ru 13.01.05, 22:25 Witam, Instalator proponuje mi zalozenie wkladu kwasoodpornego fi 80 mm w kanale 180x180 mm pod kociol Viessmann 300 z zamknieta komora, zamiast, jak mi sie wydaje, wlasciwego wkladu podwojnego 80/125 rekomendowanego przez producenta. Tlumaczy to nizszym kosztem, co jest oczywiste, ale czy jest to wlasciwe (tak samo skuteczne) rozwiazanie, czy tez "partyzantka"? Pozdrawiam i gratuluje zapalu w doradzaniu, Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 12:47 ja uważam takie rozwiązanie za rozsadne , aby się upewnić czy wszystko będzie ok nalezało by przeliczyc komin . ale na szybko wydaje się to ok. Rekomendowany wkład przez producenta jest rozwiazaniem na pewno lepszym ale chorym cenowo.!!! Jeśli chodzi o zapał w doradzaniu -może to nie zapał ,tylko na codzień mam do czynienia z klientami zainteresowanymi instalacją co i to co im wciskają w wielu pktach sprzedaży urządzeń jest dramatem i mnie denerwuje, ostatnio nawet biegły sądowy swoją ignorancją doprowadził mnie do rozpaczy ,a tak wogóle nikt mi za to nie płaci więc nie muszę zachwalać tego czy innego produktu i mogę być obiektywny.Nie szukam również na forum klientów . POZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
annajako Re: ogrzewanie , ogrzewanie 16.01.05, 12:43 witaj Próbowałam przeczytać wszystkie listy - a jest ich b. dużo. Może przeoczyłam ale proszę napisz czy słyszałeś (i co) o piecach Brotje (Ecoterm Kompakt WBS/WBC) oraz Ulrih (Kondensich). Chodzi mi o ich jakość ale także dostępność do serwisu, niezawodność itp. PZDR Annajako Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 19:37 brotje - solidny wytwórca nie wiem jak maja zorganizowany serwis jezeli kupujesz mozesz się zapytac sprzedawcy. urlih -super cena -jakosc -do przyjęcia serwis na razie jest jako taki co będzie dalej -trudno powiedzieć . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stasiek jaki piec IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 16.01.05, 12:56 Szanowny Panie Monterze Posiadam dom około 200 m kw., w którym mam obecnie 2 piece jeden starego typu - węgiel i miał, drugi olejowy. w zwiazku ze wzrostem ceny oleju zastanawiam sie nad wymiana kotła starego typu na nowy. Zastanawiam sie nad wyborem któregos z kotłow na eko-groszek i pellets lub pieca z piroliza drewna. Nigdy nie widzialem pieca z piroliza drewna "w akcji". Prosiłbym o pana opinę na ten temat i porónanie obu rozwiązań. (mam warunki do przechowania i suszenia wymaganej ilości drewna) Z góry dziekuję Pozdrawiam Stasiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin ogrzewanie , ogrzewanie IP: 213.17.198.* 17.01.05, 09:24 Cześć mam pytanie. Jestem zupełnym laikiem. W nowym mieszkaniu (położone w kamienicy I piętro, powierzchnia 44 m2 wysokość 3 m) chciałbym zmienić ogrzewanie z elektrycznego na gazowe. Dom zbudowany jest cegły i nie jest ocieplany. Nad mieszkaniem jest już tylko nieocieplany strych. Chciałbym połączyć ogrzewanie razem z ciepłą wodą. Jaki rodzaj pieca wybrać (moc i ew. nazwę producenta i rodzaj), jakie grzejniki? Mieszkanie składa sie z 2 pokoi (20m2 i 16 m2), kuchni, przedpokoju i łazienki. Dawniej były piece na węgiel. Gdzie możnaby umieścić kocioł. I czy umieszczenie kotła w tak małym mieszkaniu jest bezpieczne? Czy warto też wybrać i jaki programator do ustawiania temperatury w domu. I rzecz najciekawsza jakie są średnie miesięczne koszty takiego ogrzewania? Albo ile taki kocioł zżera gazu. Dzięki serdeczne za pomoc. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś