Dodaj do ulubionych

ogrzewanie , ogrzewanie

• mindpl Re: ogrzewanie , ogrzewanie 15.10.04, 14:55
      Monter,
      B mile z Twojej strony, ze chcesz sie podzielic wiedza... Dzielenie sie nie
      jest popularna cecha w naszym narodzie.. niestety...
      Mam pytanie. Mam dom. Kilka kondygnacji. Kociol Eurostar i wiele grzejnikow.
      Zalozony rok temu. Po wiosnie, po odpaleniu kotla, widze, ze niektore grzejniki
      nie grzeja (grzaly rok temu). Mozesz postawic diagnoze ?!
      Dzieki Wielkie
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 20:38
        trudno powiedziec tak na odległość
        1-Zawory termostatyczne czy aby nie zacięte ./zdjąć głowicę termostatyczną i
        nacisnąć trzpień zaworu/

2-Zapowietrzenie grzejników - odpowietrzyć.
        3-jeśli grzałynie grzeją -sprawdzić filtr na instalacji co przed kotłem.
        A przy okazji jeśli jest ich wiele sprawdż czy rury z zasilaniem do kazdego
        grzejnika są przwidłowo przyłączone do grzejników.
    • Gość: ILONA MONTER!! PROSZE O DOPOWIEDZ!!!! IP: *.veranet.pl 15.10.04, 21:21
      Witaj Monter! ciesze sie ze sa ttacy ludzie jak TY :-)! Moje pytanie: dom typu
      drewnianego moze kanadyjczyk alboz bali albo prefabrykat .. ale taki. Gaz jest
      ale dociagnicie 10000 zł chyba za duzo chyba ze powiesz ze to sie oplaci!?
      czytam o kominku wodnym tu na formu co to jest? moza mysli o kozie lub dwoch
      (acha dom bez piwnicy z uzytkowym poddaszem) a woda to nie wiem bo boiler jest
      drogi w rachunkach, czy moze byc przeplywowy grzejnik wodny? co sadzisz o
      piecach akumulacyjnych czy sa sensowne? Najlepiej jakbys podal rozwiazanie tych
      spraw i polecil marki konkretne oraz koszty takiej inwestycji!! dziekuje z góry
      za wyczerppujaca pomoc!! chetnie pogadam poza formu: e-mail aureus@wp.pl lub GG
      4574462
      • Gość: monter Re: MONTER!! PROSZE O DOPOWIEDZ!!!! ILONA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 22:03
        PATRZ MONTER 20.07
        • Gość: ilona Re: MONTER!! PROSZE O DOPOWIEDZ!!!! ILONA IP: *.veranet.pl 15.10.04, 23:04
          Kurna nie widze mozesz cis przyblizyc na Gg lub emilka ... NO PROSZĘ!
          • Gość: monter Re: MONTER!! PROSZE O DOPOWIEDZ!!!! ILONA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 11:15
            15.10.godz20.07
    • Gość: jarek piec kaflowy IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.10.04, 20:09
      czym róznią się wkłady piecowe od kominkowych, gdzie je można kupić, jakie byłyby najlepsze do małego salonu (22 m) w domku 130 m ogrzewanym gazowo?
      • Gość: monter Re: piec kaflowy IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 17.10.04, 23:21
        no no no nie wiem o co chodzi ???!!!
        • zontik77 Zapytanie o moc pieca 19.10.04, 18:19
          mam domek 130 m2 i zapotrzebowanie na energię na c.o. na około 12 kW ,a wszyscy
          dilerzy kotłów oferują mi kotły 24 kW . Czy jest mi potrzebny taki duży
          kocioł ? Wiem , że palniki są modulowane ale po co mi taki duży kocioł ? Na
          rynku jest tylko kilka ktotłów 15-18 kW . Czy kupując kocioł 24 kW popełnię
          duży błąd?
          • Gość: monter Re: Zapytanie o moc pieca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 19:07
            pytanie -czy ten kocioł ma słuzyć do podgrzewania równiez ciepłej wody
            użytkowej a jeśli tak to czy przepływowo czy w zasobniku?
            do samego ogrzewania jest to za duza moc , co prawda jeśli kocioł ma modulację
            bez większej szkody mógłby być ale przy kotłach o mocy 24 kw modulacja
            występuje w zakresie z reguły 9-24 kw zatem ten kocioł nie bedze pracował mocą
            poniżej 9 KW .podane w projekcie wyliczenie dotyczy mocy max przy parametrze
            temp.+20/-20 występującym raczej niezbyt często nalezy wnosic iz przy sredniej
            temperaturze zimowej na poziomie -5-10 st.C na zewnątrz zapotrzebowanie Twojego
            budynku będzie na pozimie max 7-9 kw.Mimo modulacji właczenia i wyłaczenia
            kotła będą występowały bardzo często a przez to straty będą duże.
            uważam iż jeśli chodzi o samo ogrzewanie lepiej kupić kocioł niedowymiarowany
            niż przewymiarowany.
    • Gość: Usuniecie grzejnik Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 24.10.04, 15:43
      Moja spółdzielnia nie chce wyrazić zgody na usunięcie dwu żeberkowego
      kaloryfera twierdzac że to nie zgodne z ustawa ( w każdym pomieszczeniu musi
      być grzejnik) Mi on do niczego nie potrzebny, nigdy go nie odkręcam, kuchnia
      nie ma drzwi, a poza tym przechodzi rura, która jest gorąca. Poradzcie, co
      zrobić, czy spółdzielnia ma rację?
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 21:04
        zagadnienie jest bardziej prawne niz techniczne, i jesli to jest własnościa
        sp.ona decyduje
    • Gość: villas Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 12:55
      kocioł kondensacyjny -co to jest i jak to działa?
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 17:42
        Wszystko co nieznane kojarzy się z magia i cudami!
        Kocioł kondensacyjny to taki kocioł który oprócz działania klasycznego kotła -
        uzyskania ciepła z procesu spalania odzyskuje jeszcze dodatkowo ciepło
        uciekające z kotła w postaci goracych spalin. Sprawność tych urządzeń podawana
        jest jako 105-109% i to jest powodem usmiechu sprzedawców i klasycznych
        monterów garazowych.
        w skrócie rzecz ujmując kocioł kondensacyjny przewyzsza swoją sprawnością kotły
        pozostałe ok 12-15%.i TU JEST TEN CUD PIERWSZY .ABY WYJĄĆ TRZEBA WŁOZYĆ-skąd
        zatem te ponad 100%.Upraszczając temat -kiedyś licząc sprawności kotłów uznano
        iż ta częsć energi uchodząca kominem jest stracona bezpowrotnie zatem mozna ją
        pominąc przy wyliczaniu sprawności kotła .i pewno dla lepszego samopoczucia
        producentów pominięto ją uzyskując w ten sposób sprawnosci urządzeń rzędu 90-92%
        i zapomiano o tych 10%. jednak po wielu latach ktos wymyślił aby powrót wody z
        instalacji przepuścić do kotła rurą która biegnie przez strumień spalin których
        temperatura sięga 100-120*c schładzając je i równocześnie podgrzewając wstępnie
        wracającą z instalacji wodę zanim zostanie podgrzana płomieniem w wymienniku
        głównym i wten sposób uzyskano wynik graniczący z cudem czyli sprawność ponad
        100%.
        Sprawność urządzeń niekondensacyjnych wynosi ok 80-82% a kondensacyjnych 96-99%.
        ale aby sprawność takiego kotła była wysoka należy dążyć do jaknajniższej
        temperatury wody wracającej do kotła.Temperatura spalin kotła
        niekondensacyjnego 100-120*C temperatura spalin kotła kondensacyjnego to
        temperatura wody wracającej do kotła do 60*C.
        Fałszywe prawdy o tych kotłach krążące na rynku-
        1-grzejniki musż być przewymiarowane -niektórzy twierdza iz nawet dwu krotnie-
        po co?
        Projektant lub monter dobierając grzejniki dobiera je na warunki 20/-20./75
        Oznacza to iż przy temperaturze -20na zewnątrz temperatura wpomieszczeniu ma
        być+20 przy parametrze wyjścia wody 75*c ,zatem powrót wody będzie miał ok60*C
        Ii rzeczywiście jest to temperatura przy której nie osiągnie się sprawności
        podawanej w dtr .ale to nic bo kocioł może pracować temperaturą wyższą .
        w zeszłym sezonie grzewczym w Krakowie takich dni -20 nie było zatem w
        pozostałe dni temperatura wody wracającej do kotła umożliwiała wykorzystanie
        wysokiej sprawności kotła.
        Automatyka pogodowa w tych kotłach jest szczególnie przydatna.
    • Gość: ewwa Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.visp.energis.pl 15.11.04, 21:33
      cześć monter, mam dwa pytania. Kupuję mieszkanie 3 pokojowe, w plombie
      kamienicznej. Na razie wszystko z instalacji można zmienić. Wszystkie okna
      (południowe) są od góry do dołu (podłogi) takie typu balkonowego/tarasowego. W
      zwiazku z tym nie ma miejsca pod oknami na grzejniki. Projekt zakłada
      umiejscowienie grzejników (typu Purmo) na bocznych scianach działowych. Ze
      wzgledów estetycznych nie bardzo mi takie rozwiazanie się podoba. Wczoraj
      koleżanka powiedziała mio, że można zamontować jakieś grzejniki w podłodze (nie
      chodzi o ogrzewanie podłogowe), a wyglada to jak klatka ściekowa biegnaca
      wzdłuz okna. Napisz czy słyszałeś o czymś takim i rózne sczegóły. Drugie
      pytanie to kamienica ma wspolną gazową kotłownie. czy jest jakiśc problem
      póxniej w kosztach ogrzewania w stosunku do kotła indywidualnego (ci i woda
      użytkowa), bo takie było pierwotne założenie dewelopera.
      • Gość: czarkowski Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 01:00
        Witam! Zamierzam w najblizszym czasie wykonywac instalacje w nowym, malym 100m2
        domu pod Warszawa.Czy Twoje firma dziala w tych okolicach?Z gory dziekuje za
        odp. Moj adres cejez@poczta.onet.pl
        • Gość: slawek Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.chello.pl 18.11.04, 02:09
          Szanowny Monterze:
          Mam stan surowy zamkniety, 3 kondygnacje, razem ok 300 m. kw. (3 x 100 m kw.) Sciany sa
          wykonane z Maxa (dwie warstwy, 24 i 12 cm plus 8 cm styropianu miedzy nimi).
          Rozgladam sie za piecem, ktory to wszystko ogrzeje.
          Juz zakupilem grzejniki Purmo (ok. 1200 W)
          Rozwazam zakup dwoch piecy:
          De Ditrich (8 000 zl - piec + zasobnik wody)
          Saunier Duvall - Niedzwiedz (5 000 zl - piec i zasobnik wmontowany w srodku)

Ktory z nich jest bardziej ekonomiczny w eksploatacji? Mam niewielka kotlownie i sklaniam sie ku
          Niedzwiedziowi ze wzgledu na mniejszy rozmiar.
          Dziekuje za odpowiedz.
          • zielonki Re: niedżwiadki 18.11.04, 11:03
            bardzo ładnie działają. Zaleta: kompakt i duży wydatek ciepłej wody.
            Myśląc o zasobniku weź pod uwagę moc węzownicy = wydatek cwu. Nie wszystkie są
            takie same.
          • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 19:25
            biednych nie stać na rozrzutność - polecam kocioł z modulacją , a więc wiszący
            i do tego zasobnik pod spód zasilany z kotła .uwazam iz klasyczne kotły stojace
            dla budynków jednorodzinnych to przezytek i strata w eksploatacji
            one są tylko cięzkie i jako zaletę mozna podać iż są trudne do kradzieży z
            budowy chociaż i takie widziałem.
            Udanego wyboru.
          • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 19:28
            za 8000 zł możesz kupić zestaw kondensacyjny 24 kw Ariston.
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 19:19
        grzejniki kanałowe- tak się nazywaja te kratki sciekowe pod oknami .
        Po pierwsze aby je załozyć konieczny jest kanał przyokienny o głębokoći min
        30cm.-Możesz nie mieć takich mozliwości . po drugie są to przewaznie grzejniki
        konwekcyjne wymagające wysokiego parametru zasilania -czy kotłownia go
        zapewnia .,po trzecie wszystkie grzejniki kanałowe służą raczej do podgrzania
        pow,szyby a nie pomieszczeń
        co by nie powiedzieć grzeniki nikomu sie nie kmponują w mieszkaniu.
        jednak zima jest zimą i tego się nie zmieni .
        wspólna kotłownia wspólny problem i ciagłe podejrzenia o przekręty w
        wystawianiu opłat .
        • Gość: ewwa Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.visp.energis.pl 18.11.04, 20:09
          Bardzo dziękuję, rzeczywiscie chyba podaruję sobie te kratki sciekowe/
          grzejniki kanałowe. Ale szukać będę, a może nuż... Teraz sprawdzam następną
          informację o grzejnikach, których ściana grzejna wyglada jak płyta kamienna. Z
          opisu wyglada na staszną drożyznę,ale mam jescze trochę czasu. Zawsze mogę
          skończyć jako włascicielka grzejników Purmo. W sumie nic do nich nie mam, tylko
          to kobiece poczucie estetyki. Pozdrawiam.
          • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 21:12
            jeśli chcesz się tak rujnować zastanów się nad ogrzewaniem podłogowym, brak
            grzejników i miłe ciepło ''od nóg'', ekonomia ogrzewania i w łazience również
            oczywiście z grzejnikiem łazienkowym , ozdobnym a jakże -podłogowym wodnym.
            • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 21:16
              przepraszam miało być na końcu + podłogowe
              • Gość: ewwa Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.visp.energis.pl 18.11.04, 21:36
                Rozumiem, że mówisz o ogrzewaniu wodnym. Rzeczywiscie drogo, ale ja przede
                wszystkim panicznie boję się złego wykonawstwa. Z racji pracy zawodowej nie mam
                czasu, żeby fachowcowi stać nad głową. A poza tym z doświadczenia wiem, że
                autorytatywnie to ja sie mogę wypowiedzieć w kwestach estetycznych (ładnie,
                brzydko) i kosztowych (dla mnie tanio, może być, za drogo, odpada). Jak się
                zepsuje ogrzewanie podłogowe elektryczne to co najwyzej nie działa, a takie...
                wycieka pod podłogą. No a jak się ma wspólna kotłownia do takiego rozwiazania.
                Poza tym, jak typowa krakuska, w krakowskiej kamienicy (nawet jesli w
                reczywistosci jest plombą) chcę miec parkiet dębowy a z nowinek w kuchni korek
                (mam teraz taki w kuchni - coś niesamowitego - ciepła, elastyczna podłoga
                nawert w wesji laminowanej/kuchennej). Po prostu dramat... Purmo, Purmo,
                Purmo :). Dziekuję za wyrozumiałość i pomoc
    • mamaniki77 Re: ogrzewanie , ogrzewanie 19.11.04, 15:31
      chcialabym sie zapytac czy sa jakies dotacje na ekologiczne ogrzewanie w domu
      prywatnym.Jesli jest to gdzie sie zwrocic i mniej wiecej jakie to sa kwoty
      ktore my dostajemy.Czy jest to jednorazowa dotacja,czy tez co rok.Czy oplaca
      sie wogole starac???Jestem w tych sprawach zielona jak ekologia.Z gory dziekuje
      za odpowiedz.
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ekologiczna ulga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 16:28
        nic mi o dotacjach nie wiadomo
        przypuszczam iż wszelkie nowinki ekologiczne typu kolektor słoneczny , a bteria
        solarnalub temu podobne przy wycenie katastralnej do podatku który ma byc
        podniesie jego wartośc i wtedy naliczać ci będą od wszelkiej ekologii podatek
        co roku .
        tak to już u nas jest
        • smaja Re: ogrzewanie , wielkośc grzejników 20.11.04, 12:18
          Witaj,
          jakie normy określają wielkość grzejników w mieszkaniach nowo budowanych.
          Odebrałam nowe mieszkanie i grzejniki w nim zainstalowane są zupełnie inne
          (mniejsze) niż w mieszkaniach w tym samym pionie i o tym samym metrażu.

Chciałabym sprawdzić, czy nie zostałam z lekka "okanotwana" przez developera.
          Pozdrawiam Asia
          • Gość: monter Re: ogrzewanie , wielkośc grzejników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 19:40
            jeśli masz dostęp do projektu całego budynku możesz sprawdzić czy zamontowane
            grzejnikisą zgodne z projektem .poza tym wielkość grzejnika nie koniecznie
            oznacza iż ma on taka samą moc jak grzejnik innej firmy o tej samej długości i
            wysokości .
            Oczywiście że są normy , programy komputerowe , ale wydaje mi się iz zabawa w
            projektanta instalacji dla osób zajmujacych się czym innym jest bez sensu.
            I jedno pytanie czy w Twoim mieszkaniu jest ciepło?
    • Gość: Dariusz Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.si.rr.com 21.11.04, 07:32
      Witam,

Prosze o rade. Chcemy uzyskac jak najtansze (caloroczne) podgrzewanie c.w.u
      oraz c.o. dla domu o powierzchni okolo 300m2. Pierwsza wersja z pompa ciepla
      odpadla niestety ze wzgledu na koszty. Gazowa (nawet kondensacyjna?) instalacja
      raczej oszczednosci nie przyniesie? Wersja trzecia to kociol na pellets firmy
      KOSTRZEWA + kolektory sloneczne firmy Watt. Czy spotkal sie pan ze zbiornikiem
      wielofunkcyjnym (WATT) tzw. płaszczowym? I czy ten zasobnik (300l) spelnilby
      obsluge ogrzewania (czesciowo podlogowego) + grzejniki w domu ocieplonym
      welna.min?? Czy moze pan proponuje zupelnie inny system?

Pozdrawiam!
      i z gory dziekuje za odpowiedz.

D.
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 19:50
        Tanie nie zawsze znaczy wygodne jesli piszesz o pompe ciepła to wydaje mi się
        że nie chcesz oszczędzać na inwestycji .
        co bym CI zaproponował ?
        1-kocioł kondensacyjny , kominek z płaszczem wodnym i kolektor słoneczny .
        2-Kocioł kondensacyjny , kocioł z podajnikiem na eko -groszek -powszechna
        dostępność paliwa i dobra cena ,/np. REECO/, KOLEKTOR SŁONECZNY JEŚLI TO JEST W
        MAŁOPOLSCE CHĘTNIE BYM TO OBEJRZAŁ I COS BYŚMY WYKOMBINOWALI
    • Gość: Wojtek PYTANIE DO PANA MONTERA :) IP: 212.127.77.* 21.11.04, 23:19
      Deweloper oferuje nam mieszkanie: 55 mkw, 3 pokoje, mieszkanie narożne, ściany
      zewn. 44cm, izolacja styropian 12 cm, II piętro (na górze i na dole mieszkania)
      i ogrzewanie elektryczne: grzejniki konwekcyjne w każdym pomieszczeniu, każdy
      grzejnik ma 7 stopni regulacji.
      Czy takie rozwiązanie da się uzytkować tak, by nie zbankrutować?
      Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam!
      • Gość: tygolasek zimno w mieszkaniu - pomocy IP: *.mofnet.gov.pl 22.11.04, 11:53
        Mieszkam na trzecim, ostatnim piętrze. Kaloryfery odkręcone na maksa, ciepłe,
        ale do mieszkania napływa zimne powietrze z kominów wentylacyjnych. Robię co
        jakis czas wietrzenie, ale przy ujemnej temperaturze nie sposób trzymać
        otwartych okien non stop. Kaloryfery grzeją i grzeją, az boję sie, jaki
        rachunek za ogrzewanie przyjdzie mi zapłacić. A w mieszkaniu i tak zimno. Co
        można z tym zrobić?
      • Gość: lekoladia@tlen.pl Re: PYTANIE DO PANA MONTERA :) IP: 62.233.185.* 22.01.05, 21:30
        witam serdecznie:)
        ja też mam problem z wyborem ogrzewania.kupiłam domek na wsi w okolicach
        czestochowy.dom ma 60m2,jest mały sień,kuchnia i pokój,strych.tylko w kuchni
        jest piec kaflowy z fajerkami,sień i pokój bez jakiego kolwiek ogrzewania.a
        dodam że woda w studni na podwórku.ze względu na to ze mieszkam w katowicach
        przebywam tam sporadycznie w lato i jak pogoda jest na+. chciałam zlikwidować
        ten piec kaflowy i postawić kominek z płaszczem wodnym ale czy będzie ciepło w
        zime?no i co z ciepłą wodą.druga opcja to założenie centralnego
        ogrzewania.kotłownie przewiduje ustawić w sieni.prosze o doradzenie co lepsze
        będzie dla takiego domku no i ceny z jakimi sie zetkne,jednak chciała bym by to
        była opcja tania.co kupić do montarzu jakiej firmy piec prosze o info.
        dziękuje podaje @ gdyby pan miał więcej info i szerszą oferte.
        pozdrawiam lidia
        • Gość: monter Re: leokadia @ tlen czym ogrzać domek IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 14.04.05, 23:25
          piszesz iz sporadycznie będziesz przebywac w tym domku, jeśli nie masz gazu to
          pomyśl o kominku z rozprowadzeniem powietrza , cCO WODNE to dużo kłopotu ,
          ciepła woda z podgrzewacza elektrycznego .
    • Gość: hala47 Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.sulechow.net 22.11.04, 17:19
      Dzień dobry.Mam piec Vaillant podłączony do starej
      > instalacji( z dużą ilością wody).Czy lepiej nastawić
      > temperaturę na zasilaniu (na piecu) czy na czujniku
      > pokojowym. Wg mojego babskiego rozumowania to jeżeli
      > będzie na zasilaniu to kaloryfery nie będą się wychładzały
      > i piec będzie wodę ciągle dogrzewał. A na czujniku to
      > włącza się po 2 godzinach gdy kaloryfery są już zimne.
      > Jak pracuje Vaillant bez czujnika pokojowego, czy pompa
      > się wyłącza czy pracuje non stop?
      > Jeszcze jedno pytanie? Jakie konsekwencje mogą być jeżeli
      > mam tzw. układ otwarty i piec Vaillant?
      > Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Dzięki.
    • Gość: gonzo kocioł na pellets IP: *.aon.edu.pl 23.11.04, 08:24
      Planuję budowe domu wg projektu:
      www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?IdProjektu=131
      i ogrzewanie kotłem na pellets:
      www.cichewicz.com/pl/kotly_pmx_mhx.htm
      lub
      www.pgksystem.pl/php/index_pl.php?id_dzial=106&id_sesja=0
      planuje wykonanie w
      domu ogrzewania podłogowego i ewentualnie dodatkowo kaloryferów bo nie wiem
      czy podłogowe zapewni odpowiedni komfort cieplny. Chciałbym kocioł
      wykorzytywac także do ogrzewania wody użytkowej, wieć potrzebny będzie
      zbiornik na taką wodę o pojemności ok 200 l. Mam następujące ptania:
      1. Czy ktoś już używa kotła na pellets? w szczególności PMX lub PelletMaster?
      2. Jakie jest zużycie pellets (na miesiąc/rok)- muszę przewidzieć magazynek?
      3. Czy wszytstko to można załatwić jednym kotłem?
      4. Czy ktoś może wybudował już taki dom (C34- komfortowy)?
      5. Jak się sprawuje ogrzewanie podłogowe w takim domu?
      • Gość: monter Re: kocioł na pellets IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 19:37
        kotły na to paliwo produkowane sa już przez wiela firm . pisałem komuś już
        wczesniej o tym paliwie -możesz poszukać .
        Rozważ ewentualnie kotły na tzw. ekogroszek - węgiel np. reeco .
        Jeżeli podłogowe zostanie wykonane w odpowiedni sposób a dom jest w miarę
        normalny to podłogowe na pewno wystarczy - nie zalecałbym ogrzewania
        podłogowego w sypialniach oraz w miejscach gdzie nie przewidujesz glazury na
        podłodze.Wszystko mozna załatwić jednym kotłem.Ogrzewanie podłogowe wykonane
        prawidłowo sprawuje się w kazdym domu ok.
        jeśli budujesz to w małopolsce możesz podać adr. mailowy poza forum możemy
        porozmawiać o szczegółach.
      • atomik2 Re: kocioł na pellets 07.02.05, 15:54
        Największa dyskusja o peletach jaką ja znalazłem w polskim
        internecie jest na forum dyskusyjnym Muratora.
        Są tam opinie uzytkowników (m.in. moje) i zainteresowanych.
        www.murator.com.pl/forum

• kupagnoju Re: ogrzewanie , ogrzewanie 23.11.04, 08:48
      cześć monter, jestem pod wrażeniem tego co i jak piszesz, mam pytania dotyczące
      1 piętra dwupiętrowego, ceglanego, otynkowanego domu z lat 30-tych, chcę to
      kupić i proszę o poradę jakie założyć tam ogrzewanie ( bo teraz nie ma nic)

1. podciągnąć gaz, jest przy chodniku obok domu czy ogrzewać elektrycznie?
      2. jeśli gaz to jaki piec, czy taki który podgrzewa wodę także latem do mycia
      czy jakieś inne wyjście, typu ogrzewanie gazowe a do kąpieli bojler, do naczyń
      będzie zmywarka więc dużo wody nie pójdzie

proszę także o zgrubne ceny takiej inwestycji przy założeniu, że będzie to
      robione z elementów możliwie tanich ale nie tandetnych

z góry dzięki :-)
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 20:06
        Jeśli chcesz kupić tylko to piętro w domu to radziłbym ogrzewanie gazowe
        dzisiaj jest w eksploatacji tańsze od elektrycznego .
        nie wiem ile m 2 ma to mieszkanie , ile jest łazienek , ale znając realia może
        się okazac iz masz tylko jeden przewód kominowy , jeśli chcesz miec komfort co
        i ciepłej wody powinienes załozyć kociol z zasobnikiem - może być nie wielki 20-
        40l . o kosztach mozna porozmawiac jak podasz przynajmniej m2 tego piętra
        • kupagnoju Re: ogrzewanie , ogrzewanie 24.11.04, 12:49
          fakt, nie napisałem a taki chciałen być dokładny

jest tego 100 m2 , a przewodów kominowych jest więcej bo były tam piece,
          łazienka jest jedna i przylega do kuchni więc droga bliska, przy okazji
          pytanie - bo nie rozumiem jak działają kotły z zamkniętą komorą spalania - jak
          się wyprowadza spaliny na zewnątrz, czy warto kupić piec kondensacyjny ?
          • kupagnoju Re: ogrzewanie , ogrzewanie 24.11.04, 12:50
            pytam dlatego bo wynika z tego co słyszałem, że nie trzeba by przystosowywać
            komina do spalania gazu ?
            • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 19:28
              produkty pozostałe po spalaniu gazu z udziałem powietrza zawierają w sobie
              pewne substancje oraz parę wodną , aby nie naprawiać komina po kilku latach
              eksploatacji przewód spalinowy z kotła gazowego musi być wykonany z
              odpowiedniego materiału i jest to obojętne czy komora jest zamknięta czy
              otwarta .
          • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 19:18
            najwygodniejszą sprawą byłby gaz z sieci .cazsem proponuję jeśli nie ma gazu
            dla pasjonatów kominków , kominek z płaszczem wodnym i jako uzupełnienie kocioł
            elektryczny do co -.
            zamknięta komora spalania -jak to działa -krótko mówiąc przy wykonaniu
            odprowadzenia spalin w systemie dwupłaszczowym -rura w rurze spaliny
            wydmuchiwane są dzięki wentylatorowi rurą środkową , w powietrze potrzebne do
            spalania gazu pobierane rurą zewnętrzną . w ten sposób atmosfera pomieszczenia
            w którym znajduje si kocioł nie dostarcza tlenu do spalania kotłowi lecz jest
            on pobierany z zewnątrz.Takie rozwiązanie umożliwia wyrzut spalin przez scianę
            zewnętrzną pod warunkiem odpowiedniego usytuowania okien i innych otworów na
            tej ścianie.równierz można włożyć do komina rurę O 80 a z przestrzeni powstałej
            w przewodzie kominowym między rurą a scianami komina pobierać powietrze z
            zewnątrz.Oczywiście zakończenie komina musi być wykonane w taki sposób aby
            uniemozliwić pobranie spalin do otworu dostarczającego powietrze do spalania
            czy warto kupić kocioł kondensacyjny -uważam że warto.
    • chrumare Re: ogrzewanie , ogrzewanie 23.11.04, 17:07
      monter - witaj.
      Mam 2 pytania.
      1. Jak oblicza się moc grzejnika potrzebną do ogrzania pomieszczenia o danej
      kubaturze?
      2. Czy mogę zastosować ogrzewanie węglowe jeśli mój przewód kominowy to
      kształtki ceramiczne o przekroju 14x14 cm. Wg projektu miało być ogrzewanie
      gazowe z piecem o mocy ok. 14 kW. Czy to nie za mało na dom o pow. ok. 160 m2
      (parter, użytkowe poddasze, w całości podpiwniczony).
      Pozdrawiam.
    • Gość: Adia Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.sdt.isp.pl 24.11.04, 20:56
      Jeszcze ja:
      1. Gdzieś wyżej poradziłeś odnośnie komina: "Jesli nie ma wolnej ''szuflady ''
      to moze kocioł z zamkniętą komorą spalania byłby ratunkiem ?" - Co to znaczy,
      że taki piec nie potrzebuje mieć własnego komina?
      2. Mam piec 2-funkcyjny z zamknietą komorą spal./turbo, wkład kominowy fi 80
      bez wewnętrznej rury i problem z nawiewem: monter myślał o dolnej części
      komina/z piwnicy, ale komin poniżej mojego 2. pietra kamienicy okazał się
      zasypany gruzem, kominiarz poradził nawiew zrobić z tego samego przewodu
      kominowego spoza wkładu - ale czy w takim poniżej zapchanym przewodzie będzie
      wystarczająca ilość powietrza do spalania, bo do wylotu (wlotu) komina jeszcze
      14m a poza tym czy nie będzie właśnie wyrzucanych spalin zasysać?...
      Projektant z kolei wymalował kratkę nawiewającą w ścianie pomiędzy
      łazienką/kotłownią a klatką schodową... Ale jeśli to jest piec z zamkniętą
      komorą to chyba nie może być po prostu dziura w ścianie a z pieca tylko
      odprowadzenie podłączone, bo zamknięte się otwiera... -???
      No i już głupieję od tego. Naświetl tę sprawę, proszę.
      3. Na tym nie koniec niestety: kaloryfery i rury w pokojach już położono - i
      się okazało, że jako górną dano powracającą, ochłodzoną, dolną zasilającą,
      czyli, jak się póżniej dowiedziałam - odwrotnie, niż to zazwyczj się robi.
      Napisałeś wyżej odnośnie pieca kondensacyjnego: "aby sprawność takiego kotła
      była wysoka należy dążyć do jaknajniższej temperatury wody wracającej do
      kotła" - Czy to dotyczy również mojego pieca? Bo jeśli tak, to dolna rurka
      będzie podgrzewać tę górną. Dodam, że instalacja jest miedziana,
      natynkowa/niewkówana a więc i nie izolowana.
      4. No, już ostatnie: Czy znasz się na ocieplaniach murów? Potrzebuję ocieplić
      jedną ze ścian 1go z 3ch pokoi, bo akurat to ściana szczytowa? Czym to zrobić?
      Wszyscy piszą o zewnętrznych ociepleniach albo straszą przed wilgocią, grzybami
      itd. I ja nie wiem. Znów przyjdzie ktoś i zrobi, co jemu bedzie się chciało.

Proszę, proszę o radę.
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 19:25
        kocioł z zamkniętą komora spalania musi również odprowadzic spaliny ale może to
        zrobić przez ścianę na zewnątrz budynku i systemem rura w rurze pobrać
        powietrze potrzebne do spalania .
        Piszesz że kocioł który masz jest w wersji turbo-taki kocioł może w sposób
        opisany przez ciebie i kominiarza pobierać powietrze z tego przewodu kominowego
        którym wyprowadzona jest rura spalinowa jednak zakończenie przewodów kominowych
        musi być wykonane w taki sposób aby uniemoąliwiało dostawanie sie spalin do
        przewodów ssących powietrze -producrnt takich systemów JEREMIAS
        PROBLEM PROWADZENIA RURY ZASILANIE POWRÓT JEST MARGINALNY - UWAŻAM IŻ RURY
        PROWADZONE PO WIERZCHU POWINNY BYĆ RÓWNIEZ IZOLOWANE

kocioł z zamkniętą komora spalania może równiez racowac jak narysował
        projektant ale to jest ostateczność i wtedy nie jest z zamkniętą komorą .
        • Gość: evita Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: dns.d* / *.mofnet.gov.pl 08.12.04, 15:41
          mam problem z podzielnikami ciepła i z niedogrzewającym kaloryferem. Co do
          kaloryfera to w częsci górnej jest cieply, a w częsci dolnej zupełnie zimny.
          Kaloryfer jest stalowy taki nowoczesny. Administrator kaloryfera nie ogladał
          ale twierdzi,że to wina zbyt dużego kaloryfera, a nie złej instalacji
          ciepłowniczej (ciepło z miejscowego MPEC-u). Nie wiem czy mam mieć pretensję do
          instalatorów, którzy zamontowali kaloryfer (coś źle wyregulowali),
          administracji, czy do siebie (bo może rzeczywiście za duży ten kaloryfer).
          Jedno jest ważne, poprzedni kaloryfer, taki żeliwny, starego typu zachowywał
          się tak samo. Wtedy administracja zamontowała mi zawór, co trochę poprawiło
          sytuację, ale nie do końca. Nowy kaloryfer jest większy niż stary (ok. 1,5
          raza).
          Co do podzielników ciepła to bedę pisać jutro bo obowiazki wzywają, a trochę
          zimny, trochę ciepły kaloryfer najbardziej mnie męczy.
          • dado Re: ogrzewanie , ogrzewanie 20.02.05, 18:56
        • Gość: Gocha Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 16:59
          Mam podłączony piec miałowy i bardzo często następuje podczas palenia
          wyrzucanie (wręcz wybuchy)spalin i dymu do kotłowni.Niekiedy mam zadymiony cały
          dom.Wybuchy są na tyle silne,że zdarzyło się iż podczas takiego wybuchu odpadł
          tynk ze ściany kominowej.Muszę dodać,że dom został wybudowany w latach 50
          ubiegłego wieku,a więc i przewody kominowe nie są już pierwszej młodości.Czy
          jedynym rozwiązaniem jest przebudowa komina, a jeśli tak może znasz jakieś
          optymalne rozwiązanie?W tej chwili przewód kominowy na piętrze domu idzie po
          skosie,a jego przekrój wynosi 120 mm.DZIĘKI CZEKAM NA ODPOWIEDŻ
          • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.kobierzyn.sdi.tpnet.pl 14.04.05, 23:36
            jedynym rozwiązaniem jest komin 120 mm to zbyt mało potrzebujesz min 150 lub
            wiecej
    • Gość: Krzysiek Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 16:31
      Chcę wykończyć podłogę z wodnym ogrzewaniem podłogowym deskami drewnianymi. Czy
      można tak postapić, jakie deski zastosować?
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 20:36
        nie radzę , powstaną w najlepszym wypadku szpary ,
        pozdr.
    • Gość: 2jk@poczta.fm Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 21:25
      chce zainstalowac ogrzewanie gazowe w mieszkaniu w bloku prosze o podanie
      przepisow regulujacych mozliwosc takiej instalacji
      prosze o kontakt na adres 2jk@poczta.fm za co z gory dziekuje
    • Gość: aga Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: 217.17.41.* 15.12.04, 10:16
      zwracam sie z zapytaniem jak powinny grzać kaloryfery - kotłownia gazowa- tzn.
      czy całe, czy tylko na długści 15cm , czy jest to normalne, jeśli tak to
      dlaczego, i czy istnieja szansę na zmianę tego,
      • lolajna7 Re: ogrzewanie , ogrzewanie 15.12.04, 11:47
        Chcę zrobić remont domu w tym niestety muszę wymienić całe ogrzewanie.Dom ma
        około 200 m2 ale ja na razie chcę wyremontować górę (bo to piętrówka.Stare
        ogrzewanie było zrobione na takiej zasadzie, że wszystkie rury były kute w
        ścianie(tzn.nie widać ich)piec był na wszystko(paliliśmy węglem i miałem) ale
        od ok 15 lat nie było palone w ogóle(wyprowadziliśmy się)piec jest do
        wyrzucenia ale co z rurami i grzejnikami?Woda nie była 15 lat temu spuszczana z
        grzejników ale podejrzewam że po takim czasie nic z niej nie zostało.Moi
        rodzice radzą mi zrobić wszystko od nowa(stare rury zaślepić i zostawić w
        ścianie)wykorzystując rurki miedziane, bo wchodzi w nie mało wody w
        przeciwieństwie do tych starych,na dole wyprowadzić tylko rurki i z czasem
        montować tam grzejniki, a na górze zostawić na razie te grzejniki,które były i
        również powoli je wymieniać na nowe.Piec oglądałam (nazywa się coś na "D"
        Domino czy jakoś tak)za ok 3,5 tys zł.Ma ogrzać od 190 do 260 m2,wchodzi 70 kg
        opału ale dokłada się raz na dobę.Facet doradził mi wziąć większy piec bo dom
        nie jest ocieplany.Czy zostawienie starych grzejników przy nowych rurkach nie
        zaszkodzi im(tzn rdza z grzejników i inne świństwa nie dostaną się do nich?)
        Jaki może być przybliżony koszt (oprócz ceny pieca) całej tej "imprezy" i czy
        to ma sens?Kogo się poradzić, żeby przyszedł zerknął i "wydał opinię"?Bradzo
        proszę o pomoc
        • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:51
          podaj gdzie to jest ?
          mój adres trojanskia@tlen.pl.
          prawdopodobnie musisz zrobić całe od nowa.
        • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:54
          trojanskia@tlen.pl.
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:47
        jakieto grzejniki ? czy wszystkie są jednakowe w całej instalacji ? czy kocioł
        grzeje tylko Twoje grzejniki ? jak d ługo działa to ogrzewanie bez przeglądu /
        CZY TAK BYŁO OD POCZĄTKU ,? jak kocioł jest sterowany?
    • Gość: 2jk@poczta.fm Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 00:30
      potrzebuje pilnie podstawy prawnej która umozliwi mi zainstalowanie instalacji
      gazowej w mieszkaniu w bloku ??
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:52
        raczej nie znajdziesz ale tu potrzebny jest prawnik a nie monter
        • Gość: Witek Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.it-net.pl 19.12.04, 18:15
          Hej :)

Teraz je jeśli mogę z chęcią skorzystam z Twej wiedzy. Otóż sprawa wygląda ta:
          mieszkanko 2 pokoje+kuchnia ok 80 m2. Obecnie ogrzewaniue elektryczne, ale z
          racji kosztów do usunięcia. Oczywiście planuję założyć ogrzewanie gazowe z 2 -
          funkcyjnym wiszącym kotłemk, jednakże mam pewne wątpliwości. Mianowicie z
          chęcią pozbyłbym się pieca z łazienki na koszt upchnięcia go w spiżarce o pow.
          ok 1,6 m2 (wysokość) 3,3m. Jendkakże spiżarka nie posiada przewodu kominowego,
          a jedynie małe okienko, które generalnie chciałbym zamurować, ew. zostawiając
          miejsce na otwór doprowadzający/odporowadzający powietrze/spaliny. Czy takie
          rozwiązanie jest możliwe ?
          Natomniast drugi problem jest nieco innej natury. Niezależnie od miejsca w
          którym zamontowany zoistanie kocioł, rurki z wodą będą musiały 2 - krotnie
          wznieść się na wysokość ok 2,8 aby dotrzeć do kaloryferów aby ominąć dzrwi
          balkonowe (w 2 pokojach). Jako, że nie mam zamiaru niszczyć i tak dobrego
          parkietu, więc puszczenie ich dołem odpada. W związku z tym rodzi się pytanie,
          z powodu różniecy poziomów woda płynąca w ukłądzie nie będzie mieć problemów z
          dotarciem do ostatniego kaloryfera ??
          Jako, że laik ze mnie w tych sprawach okrutny, liczę na choć 2 zdania w tej
          sprawie.

Pzdr

Witek

• Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 20:37
            spizarka odpada!! -metry kwadratowe , brak komina i po zamurowaniu okna brak
            nawiewu , brak wentylacji.
            generalnie dostaniesz na instalacji dwa syfony -stosując odpowietrzniki
            automatyczne można temu zaradzić i od biedy mogło by być
            Jeśli jesteś laikiem to przynajmniej myślisz czego czasem brakuje niktórym
            wykonawcom
            pozdr.
            • Gość: Witek Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.it-net.pl 21.12.04, 18:39
              <spizarka odpada!! -metry kwadratowe , brak komina i po zamurowaniu okna brak
              nawiewu , brak wentylacji>

To jak najbardziej rozumiem, ale gdyby pwietrze doprowadzane byłoby
              bezpośrednio z zewnątrz (odprowadzane również), to chyba kubatura (metraż)
              miałyby mniejsze znaczenie. W sytuacji gdybym zamurował okno wepchałbym tam
              rury doprowadzające i odporowadzające powietrze.
              Pozostałby jedynie mały problem z rurą spalinową, która zapewne się dość mocno
              nagrzewa, czego jak podejrzzwam nie pokochałoby ocieplenie zewnętrzne bydynku
              (styropian lub wełna, których jeszcze co prawda niue ma, ale w jakiejś tam
              przyszłości zapewne będą). Zapewne są jakieś metody na tego typu izolację
              termiczną, ale wiedzy jeszcze nie posiuadam i tak tylko szukam dziury w całym :)

Albo juz całkiem głupi jestem :):).

Pzdr i dzięki

Witek
    • geene Re: ogrzewanie , ogrzewanie 20.12.04, 09:30
      Hej i ja mam pytanko. Z góry uprzedzam, że daleko mi do znajomości tematu. Ale
      do rzeczy. Chodzi o ogrzewanie bliżniaka ok 90m. W tym roku zrobiono remont
      instalacji, rurki miedziane, nowy piec żeliwny na paliwa stałe. Wszystko byłoby
      ok, gdyby nie fakt, że dom jest z lat 50tych i komin ma małą przepustowość,
      plus prawdopodobnie jest nieszczelny. Remont komina nie wchodzi w grę. Piec
      prawdopodobnie można przystosować do ogrzewania olejowego, ale czy warto, piec
      ten nie był tani, więc może nie warto inwestować w nowy piec. Jeśli jednak tak,
      to jaki? Jeśli ogrzewanie paliwem płynnym to co z kominem?
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 20:44
        komin to Twoje bezpieczeństo .Kto Ci zrobił ten remont i nie zrobił porzadku z
        kominem? -mam nadzieję ze nie instalator!!!
        Bez względu na rodzaj paliwa komin musisz mieć sprawny i o odpowiednim
        przekroju .
        Atak przy okazji ten kocioł na paliwo stałe pracuje w układzie zamknietym czy
        otwartym -naczynie przelewowe czy naczynie z przeponą ?
        Przy obecnych cenach paliw płynnych wsadzenie do byle jakiego kotła palnika -
        też byle jakieg to czysta strata .
        pozdr. m
        • geene Re: ogrzewanie , ogrzewanie 21.12.04, 10:40
          Nieszczelność komina dopiero się ujawniła. Jest to stary budynek, żeby naprawić
          komin należałoby rozebrać pół domu, więc prawie niemożliwe do przeprowadzenia.
          Z tego co się dowiedziałam to - piec to Viadrus, układ zamknięty z przeponą.
          Komin ma dwa kanały po 12. Jakie jest wyjście z tej sytuacji. Propozycja jest
          taka by wstawić dwie rury i je zespolić u wyjścia pieca. Zakładając kupno
          nowego kotła (olej?gaz?) przede wszystkim co w tej sytuacji będzie
          najkorzystniejsze - olejowe, gazowe, jak pogodzić to wszystko z tym kominem?
          Jeszcze jedno pytanko, na pewno juz na nie odpowiadałeś, gdzie prowadzisz swoją
          działalność.
          Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 14:04
            pomysł z rurami dwoma jest taki sobie istnieje obawa iż ciąg będzie
            nieprawidłowy , w przypadku kotła olejowego wieczne kłopoty z palnikiem i
            sadzą .
            rozwiazaniem byłby kocioł kondensacyjny lub z zamknięta komorą spalania na gaz
            płynny , do komina mozna by wsadzic wkład stalowy O 80 i taki powinien sie tam
            zmiescić . warunkiem jednak zainstalowania kotła na gaz płynny jes to iż
            kotłownia musi znajdować się powyzej poziomu gruntu.- nie w piwnicy.
            Kotła na paliwo stałe nie wolno było zamknąć naczyniem przeponowym !!!
            -w Krakowie mój adres internetowy trojanskia@tlen.pl.
            • Gość: jm Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.aster.pl 21.12.04, 20:36
              jestem pod wrażeniem wiedzy i kompetencji panie monter, rozumiem że jest pan
              specjalistą w swoim zawodzie.
              Co sądzi pan o OGRZEWANIU NADMUCHOWYM???Mąż się napalił, twierdzi że chodż
              drogi montaż to tanie grzanie. Niestety mało popularne(jedna firma w okolicach
              W-wy {Polski Komfort-ważne ze względu na serwis), a tak poza tym podobno same
              zalety.Nie spotkałam się na żadnym forum z opiniami użytkowników tego tak
              popularnego systemu ogrz. w Ameryce.
              Dom piętrowy, kanadyjczyk, gaz ziemny doprowadzony,2 łazienki, kuchnia, rodzina
              4 osoby( 3 kobitki:)).CO PRPONUJESZ (mam namyśli ogrzewnie , oczywiście)
              pozdrawiam
              • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 12:12
                Kilkakrotnie w swojej praktyce wymieniałem juz takie ogrzewania na klasyczne
                grzejnikowe , teoretycznie powinno być niezłe ale
                ameryka to trochę inny klimat mimo wszystko , nie wszystkie przeszczepy na
                polski grunt są ok. kiedyś jeden z moich klientów uparł się na grzejniki
                sprowadzane na nasz rynek -nazwy nie podam był tak uparty że nie sposób było go
                przekonać , po dwóch sezonach uzytkowania wymienił je na inne . niestety nie
                wszystko złoto co amerykańskie.
                a teraz konkretnie inwestycja na ogół jest droższa niz ogrzewania
                grzejnikowego , jest co prawda w zamian możliwość klimatyzacji ale powszechność
                dostępu do róznych urządzeń klimatyzacyjnych na rynku sprawia iż można to
                zrobić taniej . pracyjacy system nadmuchu potrzebuje wysokiej temperatury
                powietrza aby nie odczówać zimnego przedmuchu -, kanały muszą być wyposazone w
                filtry -przegląd i wymiana co pół roku a może częściej , przemieszczające się
                powietrze szumi co czasem słychać w pomieszczeniach .ciagle brudne wyloty wokół
                kratek transportujacych ciepłe powietrze ,zuzycie gazu -z praktyki -wyższe niż
                w ogrzewaniu grzejnikowym.System może i dobry do restauracji , magazynów , hal
                sobie bym tej krzywdy nie zrobił .
                życzę Wesołych Świąt
                pozdr.
                • Gość: grzewa Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: 217.153.131.* 05.01.05, 10:54
                  Witam , mam prośbę o opinię .
                  Zakupiłem dom wolnostojący o powierzchni użytkowej około 220 m. Zbudowany jest
                  w technologii mieszanej , głownie drewnianej .
                  W ubiegłym roku został ocieplony z zewnątrz . Obecnie całe ogrzewanie oparte
                  jest na dwufazowym ogrzewaniu elektrycznym ( podłogowe w salonie + listwy na
                  ścianach ) oraz kominkowe z rozprowadzaniem ciepła .
                  Dodam , ze częśc pokoi na górze jest wykrojona z poddasza i od
                  niezagospodarowanej części oddzielona jest tylko cienkimi i pewnie
                  nieizolacyjnymi ścianami .
                  Zima nie jest straszna ale jednak w pokojach nie jest gorąco .
                  Zastanawiam się nad założeniem dodatkowego ogrzewania gazowego .
                  Jaki jest koszt takiej inwestycji ?
                  Pytanie , czy koszt takiej instalacji zwróci mi sie po jakimś czasie ?
                  CZy będzie to robota rujnująca obecny kształt domu ?
                  Czy poprawienie izolacji cieplnej pokoi górnych ma znaczny wpływ na temperaturę
                  pomieszczeń na dole domu ?
                  • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 13:31
                    na pewno ogrzewanie gazem będzie tańsze w eksploatacji - koszt wykonania zależy
                    od użytych materiałów - może się wachac od 18000 zł w górę .Aby to ocenic
                    należy to ogladnąć , zrobić przymiarkę techniczną i dyskutować o kosztorysie.
                    jezeli chodzi o ocieplenie góry - tak ma wpływ i to znaczny na ciepło
                    pozostałej częsci domu .
                    CO do zwrotu kosztów - gdzies już o tym pisałem na tym forum zwróci się na
                    pewno ale na podstawie danych które podałeś trudno to policzyć.
              • Gość: monter Re: Świąteczne Życzenia dla Wszystkich -monter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 12:15
    • Gość: sar ogrzewanie podłogowe w bloku IP: *.crowley.pl 27.12.04, 23:41
      Witam,

Bardzo proszę o wskazówki:)

W czerwcu mam odebrać mieszkanie w nowo budowanym bloku.
      Mieszkanie ma 50m, dwa pokoje.
      Developer przewiduje: ciepło (co i woda) z lokalnej kotłowni (w bloku)
      zasilanej gazem z sieci miejskiej, grzejniki panelowe, opomiarowanie
      indywidualne każdego mieszkania.

Chciałbym tam zrobić ogrzewanie podłogowe (wodne). Jak sie ma takie ogrzewanie
      do wspólnej kotłowni?

dziękuję!
      Marcin
      • Gość: monter Re: ogrzewanie podłogowe w bloku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 18:04
        nic nie stoi na przeszkodzie można zrobić ale na pewno przez wymiennik
        zamontowany w mieszkaniu za licznikiem , należało by to jednak uzgodnic z diwel.
        i poprosić o pomoc projektanta tej instalacji
        • Gość: Witek Re: ogrzewanie podłogowe w bloku IP: *.it-net.pl 29.12.04, 11:34
          Wrzucam ponownie tym razem na koniec strony, gdyż być może jest moja od[powiedź
          niezbyt widoczna :). Tak więc odpowaidając na post z 20.12.2004 20:37 proszę o
          ustosunkowanie sie do moich być moze zupełnie durnowatych przemyśleń nt.
          ogrzewania C.O.:)

W poscie datowanym na 20.12.2004 20:37 napisał Pan :

<spizarka odpada!! -metry kwadratowe , brak komina i po zamurowaniu okna brak
          nawiewu , brak wentylacji>

To jak najbardziej rozumiem, ale gdyby pwietrze doprowadzane byłoby
          bezpośrednio z zewnątrz (odprowadzane również), to chyba kubatura (metraż)
          miałyby mniejsze znaczenie. W sytuacji gdybym zamurował okno wepchałbym tam
          rury doprowadzające i odporowadzające powietrze.
          Pozostałby jedynie mały problem z rurą spalinową, która zapewne się dość mocno
          nagrzewa, czego jak podejrzzwam nie pokochałoby ocieplenie zewnętrzne bydynku
          (styropian lub wełna, których jeszcze co prawda niue ma, ale w jakiejś tam
          przyszłości zapewne będą). Zapewne są jakieś metody na tego typu izolację
          termiczną, ale wiedzy jeszcze nie posiuadam i tak tylko szukam dziury w całym :)

Albo juz całkiem głupi jestem :):).

Pzdr i dzięki

Witek
          • Gość: monter Re: ogrzewanie podłogowe w bloku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 21:12
            cokolwiek byś nie wymyślił pomieszczenie do którego jest doprowadzony gaz i
            posiada odbiornik gazu musi być wyposażone w wentylację grawitacyjna bez
            względu czy jest to kocioł , kociołek czy kuchenka !!!!co to znaczy wentylacja
            grawitacyjna -przewód o odpowiednim przekroju wyprowadzony ponad dach budynku -
            przepis i twoje bezpieczeństwo !!!Odnosnie kubatury również przepis nie wiem
            czy mądry czy nie nadązajacy za zyciem ale wiem jedno iż firma mająca siedzibę
            i jaką tak markę nie wykona tgo wbrew przepisom mimo iż inwestor tego chce -
            póżniej w sądzie nie ma tłumaczenia., sie siedzi!!
            jak będziesz tak sukał tej dziury w całym to pewno znajdziesz takiego
            instalatora z firmy krzak który Ci to zrobi i to tanio ale myśl o sobie .
            • Gość: Witek Re: ogrzewanie podłogowe w bloku IP: *.it-net.pl 03.01.05, 18:47
              dzieki śliczne ;) Teraz w zupełności rozwiałeś moje wątpliwości co do
              umiejscowienia kociołka. Bedzie wisiał w łazience, a moje poprzednie dywagacje
              były spowodowane zupełną nieznajomością tematu. Tak więc dzięki śliczne i
              szczęśliwego nowego roku życzę z klientami, którym do rozumu da sie przemówiż.

pzdr

Witek
    • langenfeld Re: ogrzewanie , ogrzewanie 06.01.05, 15:35
      Przede mna legalizacja wybudowanej bez zgody lokalowki lazienki w mieszkaniu
      komunalnym. W lazience za jedyne zrodlo ciepla sluzy termowentylator z
      termoregulatorem przystosowany do pomieszczen lazienkowych (w tym wypadku jest
      to najlepsze rozwiazanie, by zapewnic lepsza wentylacje w slepej lazience).
      Pani inzynier z Dzialu technicznego zapowiedziala, ze musi byc inne ogrzewanie -
      np grzejnik rurowy z termostatem. Czy "dmuchawa" jest wbrew przepisom?
      Pozdrowienia.
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 13:34
        jeśli Twoje urządzenie ma atest dopuszczający go do pracy w łazience to o co
        chodzi.?
    • Gość: GOsc123 Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.p3.col.ru 13.01.05, 22:25
      Witam,

Instalator proponuje mi zalozenie wkladu kwasoodpornego fi 80 mm w kanale
      180x180 mm pod kociol Viessmann 300 z zamknieta komora, zamiast, jak mi sie
      wydaje, wlasciwego wkladu podwojnego 80/125 rekomendowanego przez producenta.
      Tlumaczy to nizszym kosztem, co jest oczywiste, ale czy jest to wlasciwe (tak
      samo skuteczne) rozwiazanie, czy tez "partyzantka"?

Pozdrawiam i gratuluje zapalu w doradzaniu,

Jurek
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 12:47
        ja uważam takie rozwiązanie za rozsadne , aby się upewnić czy wszystko będzie
        ok nalezało by przeliczyc komin . ale na szybko wydaje się to ok. Rekomendowany
        wkład przez producenta jest rozwiazaniem na pewno lepszym ale chorym cenowo.!!!

Jeśli chodzi o zapał w doradzaniu -może to nie zapał ,tylko na codzień mam do
        czynienia z klientami zainteresowanymi instalacją co i to co im wciskają w
        wielu pktach sprzedaży urządzeń jest dramatem i mnie denerwuje, ostatnio nawet
        biegły sądowy swoją ignorancją doprowadził mnie do rozpaczy ,a tak wogóle nikt
        mi za to nie płaci więc nie muszę zachwalać tego czy innego produktu i mogę być
        obiektywny.Nie szukam również na forum klientów . POZDR.
    • annajako Re: ogrzewanie , ogrzewanie 16.01.05, 12:43
      witaj
      Próbowałam przeczytać wszystkie listy - a jest ich b. dużo. Może przeoczyłam ale
      proszę napisz czy słyszałeś (i co) o piecach Brotje (Ecoterm Kompakt WBS/WBC)
      oraz Ulrih (Kondensich). Chodzi mi o ich jakość ale także dostępność do serwisu,
      niezawodność itp.
      PZDR
      Annajako
      • Gość: monter Re: ogrzewanie , ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 19:37
        brotje - solidny wytwórca nie wiem jak maja zorganizowany serwis jezeli
        kupujesz mozesz się zapytac sprzedawcy.
        urlih -super cena -jakosc -do przyjęcia serwis na razie jest jako taki co
        będzie dalej -trudno powiedzieć .
    • Gość: Stasiek jaki piec IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 16.01.05, 12:56
      Szanowny Panie Monterze

Posiadam dom około 200 m kw., w którym mam obecnie 2 piece jeden starego typu - węgiel i miał, drugi olejowy. w zwiazku ze wzrostem ceny oleju zastanawiam sie nad wymiana kotła starego typu na nowy. Zastanawiam sie nad wyborem któregos z kotłow na eko-groszek i pellets lub pieca z piroliza drewna. Nigdy nie widzialem pieca z piroliza drewna "w akcji". Prosiłbym o pana opinę na ten temat i porónanie obu rozwiązań. (mam warunki do przechowania i suszenia wymaganej ilości drewna)
      Z góry dziekuję
      Pozdrawiam
      Stasiek
    • Gość: Marcin ogrzewanie , ogrzewanie IP: 213.17.198.* 17.01.05, 09:24
      Cześć mam pytanie.
      Jestem zupełnym laikiem. W nowym mieszkaniu (położone w kamienicy I piętro,
      powierzchnia 44 m2 wysokość 3 m) chciałbym zmienić ogrzewanie z
      elektrycznego na gazowe. Dom zbudowany jest cegły i nie jest ocieplany.
      Nad mieszkaniem jest już tylko nieocieplany strych.
      Chciałbym połączyć ogrzewanie razem z ciepłą wodą.

Jaki rodzaj pieca wybrać (moc i ew. nazwę producenta i rodzaj), jakie
      grzejniki?

Mieszkanie składa sie z 2 pokoi (20m2 i 16 m2), kuchni, przedpokoju i
      łazienki. Dawniej były piece na węgiel.
      Gdzie możnaby umieścić kocioł.
      I czy umieszczenie kotła w tak małym mieszkaniu jest bezpieczne?
      Czy warto też wybrać i jaki programator do ustawiania temperatury w domu.

I rzecz najciekawsza jakie są średnie miesięczne koszty takiego ogrzewania?
      Albo ile taki kocioł zżera gazu.

Dzięki serdeczne za pomoc.

Marcin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka