Dodaj do ulubionych

olejować czy lakierować

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.04, 16:08
Mam połozone deski dębowe. Muszę je zabezpieczyc i mam problem: olejować czy
lakierować. Chcialabym nadac inny kolor tym deskom czyli je zabejcowac ale
moi fachowcy upieraja sie ze po bejcowaniu mozna tylko olejowac a w zadnym
przypadku lakierowac. Czy ktos z was ma poolejowana podloge? Czy to sie
sprawdza? Przeraza mnie fakt ze co roku trzeba odnawiac olejowanie!
Obserwuj wątek
    • Gość: darek Re: olejować czy lakierować IP: *.chello.pl 03.07.04, 19:43
      Jeżeli nałoży się olej na gorąco i będzie się nakładać środki pielęgnacyjne
      (można to spokojnie robić samemu)to wystarczy raz na kilka miesięcy (w
      zależności od użytkowania)nałożyć olej woskowy.nie jest to zabieg szczególnie
      uciążliwy,ponieważ polega on na uzupełnieniu wosku wypłukanego podczas
      codziennego mycia, więc nie trzeba wynosić wszystkich mebli.
      • Gość: Magda Re: olejować czy lakierować IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.04, 01:26
        A czy Ty masz poolejowana podloge? Rozumiem ze te srodki do pozniejszej
        pielegnacji sa ogolnie dostepne i nie ma znaczenia jakiej wczesniej firmy
        zastosowano olej? Czy jezeli polejowano srodkami konkrenej firmy to pielegnowac
        musze juz zawsze tymi samymi srodkami? Ma to dla mnie znaczenie po srodki czyli
        tak zwana chemie wyceniono mi na okolo 70 zl od m2 co moim zdaniem nie jest malo
        • Gość: darek Re: olejować czy lakierować IP: *.chello.pl 04.07.04, 12:54
          Ja mam podłogę polakierowaną,ale po następnym cyklinowaniu położę olej.Środki
          do pielęgnacji najlepiej stosować tej samej firmy co olej,ale nie koniecznie.
          70 zł. za chemię to jest PRZEKRĘT!!! Tyle moim zdaniem może wynieść całkowity
          koszt cyklinowania,barwienia i olejowania,włącznie z chemią.
    • Gość: Janek Re: olejować czy lakierować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 22:03
      Pierwsze słysze że nie można lakierować drewna po bejcowaniu.
      • Gość: Magda Re: olejować czy lakierować IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.04, 01:22
        Fachowcy sie upieraja ze jak polakieruje po bejcowaniu to bedzie widac
        wszystkie smugi jaki powstaly przy bejcowaniu (nie da sie uniknac tych smug) co
        w rzeczywistosci nie da oczekiwanego efektu. Aczy Ty masz polakierowany parkiet
        i pobejcowany?
      • Gość: aga Re: olejować czy lakierować IP: 212.160.172.* 07.07.04, 08:38
        Istnieją też barwiące lakiery. Wtedy nie ma konieczności bejcowania przed
        położeniem lakieru.
        Właśnie jestem w trakcie remontu i też zastanawiałam się, czy lakierować, czy
        olejować. I dałam się przekonać, że olejowanie jest w sumie mniej pracochłonną
        techniką do późniejszego utrzymania. Nie ma konieczności cyklinowania starego
        lakieru co kilka lat. A porządne umycie podłogi i olejowanie, nawet jeśli
        trzeba to powtórzyć 2 razy w roku, jest chyba do przeżycia. Na oleju podobno
        nie widać tak bardzo zarysowań na drewnie i nie pęka ani nie łuszczy się.
    • Gość: DębowyMocny Re: olejować czy lakierować IP: 217.153.152.* 07.07.04, 16:45
      Podobny dylemat mialem kilka tygodni temu. Deska debowa 70 m2. Zdecydowalem sie
      na olej naturalny wyglada to znakomicie. Dobra wiadomosc jest taka, ze istnieja
      oleje koloryzujace ale szczegolow nie znam, nie bylem zainteresowany.
      Podobne obawy odnosnie czestej konserwacji tez mialem, dodam tylko ze olejowac
      (satynowac) 3ba troszke czesciej niz 1 na rok. Procedura jest dosc prosta
      wystarczy olej i pielucha tetrowa.
      Pozdrawiam
      • Gość: Magda Re: olejować czy lakierować IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 18:45
        A jesli moge zapytac ile zaplaciles za olejowanie. Ode mnie chca 70 zl za
        chemie + 55 zl za robocizne od m2
        • Gość: DebowyMocny Re: olejować czy lakierować IP: 217.153.152.* 08.07.04, 09:29
          Trudno mi odpowiedziec na to pytanie gdyz placilem za "chemie" sumarycznie.
          Wygladalo to tak 60 zl z m2 i w tym:
          - grunt do betonu
          - klej do parkietu 2skladnikowy
          - olej
          Robocizna 40zl w tym:
          - ukladanie parkietu, cyklinowanie, olejowanie
          Pzdr
          • Gość: asia olejowana podłoga i smugi - co robic? IP: 81.15.161.* 08.07.04, 12:30
            W zeszłym tygodni fachowcy olejowali moją podłogę (klepka dębowa) i kolor
            wyszedł piekny, głeboki i miodowy (olej naturalny Flugger), ale pod swiatło
            widać, że podłoga ma smugi, swiatło nie odbija się równomiernie, wyglada trochę
            jak nierówno wypastowana. Na razie zgodnie z instrukcją nie mogę jej myć, więc
            mam nadzieję, że po myciu bedzie lepiej wygladac. Podobno olej trzeba
            wyfroterowac specjalną froteką, której moi fachowcy nie mieli.
            Pytanie do Was, drodzy forumowicze - jak i czym najlepiej pielęgnowac taką
            podłogę? Czy rzeczywiście trzeba ją wyfroterować specjalną maszyną?
            Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Na koniec dodam, że mimo tych watpliwosci i
            pytań jestem zdecydowana zwolenniczka oleju - drewno wyglada naprawde pieknie!
            • Gość: Mira Re: olejowana podłoga i smugi - co robic? IP: *.inteligo.com.pl 11.08.04, 13:26
              Mam ten sam problem. "Fachowcy" wlasnie skonczyli mi klasc olej na debowa
              mozaike (przemyslowa) i satynowali juz 3 razy. Podloga ciagle wyglada zle, tzn
              kolor piekny ale sa plamy i w niektorych miejscach sie swieci w niektórych nie.
              Ogolnie wyglada jak mocno i nirowno upaprana tluszczem. Panowie nie wiedza co
              sie stalo i twierdza, ze zawsze tak robili i wychodzilo. Czy ktos wie co
              zrobic? Jak wyglada prawidlowy proces nakladania oleju na parkiet?
            • Gość: Robert Re: olejowana podłoga i smugi - co robic? IP: *.centertel.pl 16.07.13, 07:24
              kocham takich forumowiczów, co gó... wiedzą a krzyczą..
              Smugi powstały dla tego, że jakieś 20-30 min po olejowaniu należy zebrać nadmiar oleju szmatką,- po prostu wytrzeć do sucha, czego Ci panowie pewnie nie zrobili, nigdy nie słyszałem o froterowaniu oleju, a robię to już 10 lat, aa. i jeszcze ktoś tam pisał, że 70 zł to za drogo. masakra jakiś palant... dobra chemia zaczyna się od 150 zł za pół litra sam materiał, a gdzie jeszcze robocizna?
              No i najlepsze - zrobić to samemu.. tak tak, naczytać się na forum, zdobyć wiedzę od takich co nic lub prawie nic nie wiedzą i się za robotę zabrać,... masakra z jakich wioch przyjechaliście?
              ps. Fluger to ma niezłą chemię ale na ściany, a nie do drewna Dobra chemia do drewna to Vernici Milesi Vermeister lub ICA ale tu ceny was by zabiły pozdrawiam i polecam trochę się zastanowić nim zaczniecie tu głupoty wypisywać a forum jest dla pajaców
              • Gość: Marta Re: olejowana podłoga i smugi - co robic? IP: *.165.enf.pl 06.10.13, 10:23
                Jeśli jeszcze jesteś na forum mam do Ciebie pytanie. Mam podłogę olejowaną (jesion bielony) firmy BALTIC WOODS. Czy preparaty polecane przez tą firmę są dobre czy też powinnam spróbować innych (jakich?). Nie olejowałam jeszcze tej podłogi, ale wkrótce muszę to zrobić.
    • Gość: ella Re: olejować czy lakierować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 14:08
      A ja mam pytanie:
      Czy jezeli teraz zdecyduje sie na olejowanie podlogi, a za jakis czas zmienie
      zdanie i bede chciala polakierowac podloge to czy bede mogla to zrobic?
      Czy bede musiala cyklinowac podloge przed lakierowaniem?

Pozdrawiam
      ella
      • Gość: DebowyMocny Re: olejować czy lakierować IP: 217.153.152.* 08.07.04, 15:08
        Wedlug mojej wiedzy nie ma takiej mozliwosci. Olej wnika gleboko w strukture
        drewna i raczej lakier takiej powierzchni 3mac sie nie bedzie.
        • Gość: ella Re: olejować czy lakierować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 15:48
          Dzieki za odpowiedz:-).

Pozdrawiam
          ella
    • staspyry Re: olejować czy lakierować 11.08.04, 15:28
      Ja polakierowałem i żałuje bo mój "super fachura" źle mnie poinformował.
      Następnym razem tylko olej
    • karol_557 Re: olejować czy lakierować 16.07.13, 10:07
      Zobacz największy katalog produktów z ich szczegółowym opisem.
      Zobacz jakie impregnaty do drewna warto wybrać. tuznajdziesz.pl/produkty/produkt/kategoria/impregnaty-do-drewna-1856/

Znajdziesz tu produkty, których szukasz !
      • jarekparkiet Re: olejować czy lakierować 16.07.13, 16:33
        Jak wygląda olejowana podłoga można obejrzeć na tym filmie youtu.be/f0e8i0GBFAw
        • Gość: Kacha Re: olejować czy lakierować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.13, 21:06
          Radzę zobaczyć na żywo i później decydować. Każde drewno inaczej reaguje na olej czy lakier. Duży jest też wybór barwień, głównie przy deskach warstwowych.
    • Gość: Lastro Re: olejować czy lakierować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.13, 20:31
      Przy zwierzakach i generalnie mocniej użytkowanych pomieszczeniach dałbym jednak lakier, lepiej zabezpieczy nam deski przed uszkodzeniem, ewentualnie na przyszłość można kupić już deski polakierowane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka