Dodaj do ulubionych

podejrzana ilosc materialow - sciany

22.10.12, 05:02
Witam, do remontu 400 m2 scian wykonawca zakupil 1 tone gipsu i 900 kg cekolu - 45, byly tynki, chodzilo o wyrownanie scian, bez gladzi.
Czy ta ilosc nie jest przesadzona, prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • cyklina-klimkiewicz Re: podejrzana ilosc materialow - sciany 22.10.12, 08:50
      Są normy, KNR. Masz wątpliwości to poproś o nie wykonawcę. B.Klimkiewicz.
      • Gość: domko Re: podejrzana ilosc materialow - sciany IP: *.dynamic.chello.pl 22.10.12, 16:33
        Chodzilo, mi raczej o praktyczne doswiadczenia osob, ktore taki remont przeszly i moze pamietaja jaka ilosc materialu zostala zuzyta?
    • Gość: . Re: podejrzana ilosc materialow - sciany IP: 195.205.194.* 22.10.12, 17:23
      Na składzie budowlanym wszystko powiedzą...
      Budowa to nie zabawa, zaufanie jest cudowne a kontrola jeszcze lepsza
      • Gość: cromwell Re: podejrzana ilosc materialow - sciany IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 22.10.12, 18:42
        jak sobie gosciu wyobrazadz kontrole podczas tynkowania skoro nie masz o tym zielonego pojecia?
        chocbys cztowal dniami i nocami
        liczyl worki itd
        nie pomalujesz Krzychu
        goscie widzac nadzorce rzuca zapas tynku na sciane i poprosza o nastepne 500 kg

tak na marginesie
        czytalem opinie na innych forach budowlanych odnosnie tynkowania tynkiem wap-cem
        przy idealnych scianach goscie pykneli szlichte grubosci 3mm tymczasem producenci podaja zdecydowanie wieksze grubosci tynku
        ale inwestorzy sa szczesliwi bo oszczedzili
        zal dupe sciska jak czyta sie wypowiedzi oszczedzajacych na materialach zeby se kupic wypasione tv
    • jarecki_2 Re: podejrzana ilosc materialow - sciany 22.10.12, 20:06
      Czyli kupił 40 worków gipsu (cokolwiek to znaczy) i 45 worków cekolu (to również gips). Teraz spokojnie opowiedz nam, żebyśmy mogli zrozumieć co z tym gipsem zrobił? Co miał zrobić? Piszesz, że miał wyrównać ściany nie robiąc gładzi a zużył 45 worków cekolu? Twoje pytanie kupy się nie trzyma najzwyczajniej. Poprosimy o pełną informację co miał zrobić wykonawca a co zrobił?? Żeby można było określić jeszcze bardziej precyzyjnie dobrze było by poznać cenę za m2 wykonania tego co wykonawca miał wykonać, przy czym w nosie zazwyczaj mamy czy przepłaciłeś czy nie, chcesz w miarę precyzyjnej odpowiedzi zadaj precyzyjnie pytanie.
      Do Cykliny:
      Normy KNR można sobie w takich przypadkach w .... wsadzić ponieważ normy przewidują i owszem dodatki za pogrubienia itp, ale kto w praktyce to policzy?? Ponadto pozycja wspomina o gładzi dwuwarstwowej lub więcej warstw (dodatek za pogrubienie właśnie) ale nie wspomina o podbudowie na przykład na szarym gipsie z wtopieniem siatki co można stworzyć ale na analogii, nie sądzę, żeby wykonawca robił takie rzeczy i się doszukiwał w innych pozycjach i podstawiał normy z różnych pozycji materiałowych pod swoje użyte materiały, musiałby być takim debilem jak ja, heheheh
      • bunclik Re: podejrzana ilosc materialow - sciany 22.10.12, 21:55
        z tego co pamiętam to norma na gładzie jest 1,5-2 kg na m2 jedna warstwa wiec na pierwszą wyrównująca warstwę dał jakiś gips jak piszesz a druga warstwa dal cekol, tak się mówi w końcu to 400 m2 no i w końcu coś może mu zostać to się zwraca do hurtowni
      • lotos-2012 Do Jarecki2 23.10.12, 10:06
        proszę o podanie maila, mam do Pana sprawę.
        • jarecki_2 Re: Do Jarecki2 23.10.12, 22:07
          adres internetowy do mnie znajduje się w stopce w każdej mojej wypowiedzi....

niżej

niżej

o tutu, zaraz pod "Zakład Usług..." i tak dalej.... :-))
    • barmankazosia Re: podejrzana ilosc materialow - sciany 23.10.12, 11:40
      A nie myślałeś, żeby zajrzeć tutaj?

tuplytki.pl
      • Gość: domko Re: podejrzana ilosc materialow - sciany IP: *.dynamic.chello.pl 23.10.12, 22:51
        Nie bardzo rozumiem, co ma oznaczac ze moje pytanie nie ma sensu. Wykonawca polozyl okolo 4 mm gipsu pod roznymi postaciami, w tym cekol na sciane, pytam czy to nie przesada. Nie znam sie na tym, wiec pytam bo slyszalam, ze powinno byc to raczej 2 mm, tym bardziej, ze sciany nie byly bardzo nierowne. Nie chcialam gladzi, nie oszczedzam na telewizor, jak ktos napisal, moze nie stac mnie na gladzie albo ich nie potrzebuje. Pytam doswiadzonych czy 4 mm lacznie z sufitem to nie za duzo?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka