martica 02.11.12, 18:19 Pewnie sie nie znam, ale wyglada to jak pudelko od zapalek, a pewnie drogie jak diabli. Pewnie i jest funkcjonalne, ale wyglada bardzo zimnie i surowo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inna57 Dom bez schodów 02.11.12, 18:29 Kto wam architekci dyplomy dawał ? Dom jest beznadziejny. Fatalnie rozplanowana ergonomia. Całkowity brak kuchni. Wnętrza za dużą kasę z totalnym bezguściem. Nie widzę powodów do dumy tylko do zażenowania. Wnętrze zaprojektowane tak jak wszystko inne co potraficie narysować. Na dużej przestrzeni zaprojektowaliście mieszkanie z blokowiska. Tandeta za miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Dom bez schodów 02.11.12, 19:25 Cóż - to było do przewidzenia. Większości ludzi trudno zaakceptować coś innego, niż architektoniczna wersja discopolo, czyli typowy burakowaty, pseudo XIX-wieczny "dworek z kolumienkami". To jest jeden z najładniejszych domów, jakie widziałem w życiu. Kwintesencja modernistycznej awangardy z lat 50' i 60'. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
michal747 Re: Dom bez schodów 02.11.12, 21:58 Architekt modernistyczny, w myśl zasady 'forma wynika z funkcji', nie zapomniałby choćby o kawałku zadaszonego trasu i nie trzeba by stawiać na nim parasola. Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Dom bez schodów 02.11.12, 19:37 FAjny i funkcjonalny, lubię przeszklenia. Jak z zapotrzebowaniem na energię? Czy kominek z płaszczem/nadmuchem? Czy dom jest pasywny? Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.bazant Dom bez schodów 02.11.12, 19:54 Oczy przecieram - 253 m2 dla pary emerytów?! Czy ktos sobie umie wyobrazic osoby 65 + lub moze 75+ , ktore maja do posprzatania lub utrzymania ( ogrzewanie ) dom o takiej powierzchni?Trzeba zatrudnic osobę ktora conajmniej raz w tygodniu przez 12 godzin bedzie sprzatać. Jesli emeryci sa jeszcze młodzi to moze zapytajmy ich jak będa osobami 75 + jak sobie radzą z utrzymaniem domu, sprzątaniem i w jaki sposób wyszukuja gosposie , ktore pewnie zmieniają się jak w kalejdoskopie. 235 m2= cztery przecietne mieszkania w Polsce.Osoba 75+ bardzo często nie daje rady posprzątać 30 m3 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Dom bez schodów IP: *.maxnet.biz 02.11.12, 20:24 Jeżeli stać ich na taki dom, będzie ich stać na gosposię .. i to nie jedną ;) Odpowiedz Link Zgłoś
m.niko taras 02.11.12, 20:49 mnie projekt zachwycił, zresztą widziałam go już wcześniej gdzieś w internecie i zapadł mi w pamięć. czy ktoś wie jakie płyty znajdują się na tarasie i gdzie je można kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
ulado Dom bez schodów 02.11.12, 21:33 Tak... Można by mieszkać. Ogrodnik na pełen etat. Do tego sprzątaczka. A, jeszcze wygospodarować przytulne pomieszczenie, np. do oglądania telewizji, w którym na wyciągnięcie ręki byłby stolik do odstawienia filiżanki, miejsce na gazetę czy książkę i okulary, schowek na koc bo w przeciwnym wypadku trzeba by zatrudnić kogoś do osobistej obsługi. Wielkie pomieszczenia są od parady, ale nie do życia. Tylko komuś, kto spędził życie w blokowych klitkach taki dom może wydawać się rajem. Odpowiedz Link Zgłoś
mihaua Pu-177,7m2 (wg rzutu oprócz garażu, sadzawki i ... 03.11.12, 04:36 ...tarasu). Co prawda nie podano pow. korytarza przy sypialniach, ale proszę nie demonizować problemu powierzchni do ogrzania i posprzątania. Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Pokój video, dawniej ... 03.11.12, 21:47 ... to była biblioteka gdzie panowie szli zapalić cygaro. Czy tu da się zapali bez uruchamiania instalacji ppoż? ;). I jeszcze jedno czy jak wyłaczą prąd to można w tym domu mieszkać? A tak na poważnie, to powiem że już dawno nie widziałem tak przyjażnie dla mieszkańców zaprojektowanego układu pomieszczeń. Wreszcie wchodzenie do częśi mieszkalnej nie wymaga paradowania przez salon. Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly_kierowca Dom bez schodów 04.11.12, 12:34 Fajny modernistyczny projekt, coś innego niż gargamele z kolumienkami, lukarnami, balkonikami i kutymi balustradkami. Ale jak tu postawić coś z płaskim dachem jeśli miejscowy plan przewiduje skosy min. 30%? Czyli zielone światło dla "domków z piernika". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sigurross Re: Dom bez schodów IP: *.com.pl 06.11.12, 09:18 Kurcze, fajny jest! Ciekawy dizajn i z pewnością nie wygląda jak pudełko od zapałek :-) Nie wiem skąd takie skojarzenia, szczególnie że ma fantastycznie duże okna - musi być przestronny i jasny, idealny do harmonijnego mieszkania, więc już nie wymyślajcie że to zamknięta twierdza:-) Do moich wyobrażeń brakuję w środku takiego lekko loftowego klimatu, trochę surowości, coś jak: www.tuplytki.pl/69851,salon-ceramika-paradyz-affron Tak pasowałoby do całości minimalizmu panującego na zewnątrz domu ;-) Jestem za, ale czy zdecydowałabym się na taką posiadłość? ;-) Kwestia okoliczności ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blisko 68-latka Re: Dom bez schodów IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.13, 02:56 Urodzilam sie chyba w nieodpowiedniej epoce.Nawet bedac w najlepszej kondycji fizycznej,zmeczyloby mnie zamieszkanie na tak ogromnej powierzchni i w tak licznym otoczeniu /domownikow ,gosci i sluzby /. Trzeba by miec kondycje 20-latka ,zeby /chyba /na rolkach przemierzac te przestrzenie. Jak dla mnie to brak w tym domu "ciepla " przytulnosci , bliskosci. Moglabym w nim zamieszkac jak na wczasach, najdluzej 2 tygodnie.Taki dom idealnie nadaje sie na mini-pensjonat dla seniorow ,ale nie na stale mieszkanie dla pary emerytow z gromada odwiedzajacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LLA Re: Dom bez schodów IP: *.infocoig.pl 14.02.13, 21:31 ŚWIATNY OBIEKT Z SUPER ROZPLANOWANĄ FUNKCJĄ POMIESZCZEŃ ! Ten budynek pokazuje dobitnie różnicę pomiędzy projektem indywidualnym - dostosowanym do kontekstu działki i oczekiwań przyszłych użytkowników, a tzw projektami typowymi - w większości projektowanymi od zewnątrz : tj. TYPOWĄ, szablonową bryłą zewnętrzną i … kompletną porażką funkcjonalną w ich wnętrzu. ( nie dotyczy to wszystkich obiektów ! ale niestety większości ). PRZYKŁAD RZETELNEJ PRACY I DOBREJ ARCHITEKTURY. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
domi.nkaa Re: Dom bez schodów 20.02.13, 10:23 Nie prawda, że dom piętrowy musi być prosty i nieatrakcyjny. Jest tyle projektów że jest z czego wybierać. Ten jest ciekawy: www.dobry-dom.pl/projekty-domow/6415-0-szyper-6-dr-s-dr-s.html taki ciepły i przytulny. Odpowiedz Link Zgłoś