Dodaj do ulubionych

Dom bez schodów

02.11.12, 18:19
Pewnie sie nie znam, ale wyglada to jak pudelko od zapalek, a pewnie drogie jak diabli. Pewnie i jest funkcjonalne, ale wyglada bardzo zimnie i surowo.
Obserwuj wątek
    • inna57 Dom bez schodów 02.11.12, 18:29
      Kto wam architekci dyplomy dawał ? Dom jest beznadziejny. Fatalnie rozplanowana ergonomia. Całkowity brak kuchni. Wnętrza za dużą kasę z totalnym bezguściem. Nie widzę powodów do dumy tylko do zażenowania. Wnętrze zaprojektowane tak jak wszystko inne co potraficie narysować. Na dużej przestrzeni zaprojektowaliście mieszkanie z blokowiska. Tandeta za miliony.
      • johnny-kalesony Re: Dom bez schodów 02.11.12, 19:25
        Cóż - to było do przewidzenia. Większości ludzi trudno zaakceptować coś innego, niż architektoniczna wersja discopolo, czyli typowy burakowaty, pseudo XIX-wieczny "dworek z kolumienkami".
        To jest jeden z najładniejszych domów, jakie widziałem w życiu. Kwintesencja modernistycznej awangardy z lat 50' i 60'.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • michal747 Re: Dom bez schodów 02.11.12, 21:58
          Architekt modernistyczny, w myśl zasady 'forma wynika z funkcji', nie zapomniałby choćby o kawałku zadaszonego trasu i nie trzeba by stawiać na nim parasola.
    • shroeder1970 Dom bez schodów 02.11.12, 19:37
      FAjny i funkcjonalny, lubię przeszklenia. Jak z zapotrzebowaniem na energię? Czy kominek z płaszczem/nadmuchem? Czy dom jest pasywny?
    • czarny.bazant Dom bez schodów 02.11.12, 19:54
      Oczy przecieram - 253 m2 dla pary emerytów?! Czy ktos sobie umie wyobrazic osoby 65 + lub moze 75+ , ktore maja do posprzatania lub utrzymania ( ogrzewanie ) dom o takiej powierzchni?Trzeba zatrudnic osobę ktora conajmniej raz w tygodniu przez 12 godzin bedzie sprzatać.
      Jesli emeryci sa jeszcze młodzi to moze zapytajmy ich jak będa osobami 75 + jak sobie radzą z utrzymaniem domu, sprzątaniem i w jaki sposób wyszukuja gosposie , ktore pewnie zmieniają się jak w kalejdoskopie. 235 m2= cztery przecietne mieszkania w Polsce.Osoba 75+ bardzo często nie daje rady posprzątać 30 m3 .
      • Gość: x Re: Dom bez schodów IP: *.maxnet.biz 02.11.12, 20:24
        Jeżeli stać ich na taki dom, będzie ich stać na gosposię .. i to nie jedną ;)
    • m.niko taras 02.11.12, 20:49
      mnie projekt zachwycił, zresztą widziałam go już wcześniej gdzieś w internecie i zapadł mi w pamięć. czy ktoś wie jakie płyty znajdują się na tarasie i gdzie je można kupić?
    • ulado Dom bez schodów 02.11.12, 21:33
      Tak... Można by mieszkać. Ogrodnik na pełen etat. Do tego sprzątaczka. A, jeszcze wygospodarować przytulne pomieszczenie, np. do oglądania telewizji, w którym na wyciągnięcie ręki byłby stolik do odstawienia filiżanki, miejsce na gazetę czy książkę i okulary, schowek na koc bo w przeciwnym wypadku trzeba by zatrudnić kogoś do osobistej obsługi.
      Wielkie pomieszczenia są od parady, ale nie do życia. Tylko komuś, kto spędził życie w blokowych klitkach taki dom może wydawać się rajem.
    • mihaua Pu-177,7m2 (wg rzutu oprócz garażu, sadzawki i ... 03.11.12, 04:36
      ...tarasu). Co prawda nie podano pow. korytarza przy sypialniach, ale proszę nie demonizować problemu powierzchni do ogrzania i posprzątania.
    • dokto Pokój video, dawniej ... 03.11.12, 21:47
      ... to była biblioteka gdzie panowie szli zapalić cygaro. Czy tu da się zapali bez uruchamiania instalacji ppoż? ;). I jeszcze jedno czy jak wyłaczą prąd to można w tym domu mieszkać?

A tak na poważnie, to powiem że już dawno nie widziałem tak przyjażnie dla mieszkańców zaprojektowanego układu pomieszczeń. Wreszcie wchodzenie do częśi mieszkalnej nie wymaga paradowania przez salon.
    • zwykly_kierowca Dom bez schodów 04.11.12, 12:34
      Fajny modernistyczny projekt, coś innego niż gargamele z kolumienkami, lukarnami, balkonikami i kutymi balustradkami. Ale jak tu postawić coś z płaskim dachem jeśli miejscowy plan przewiduje skosy min. 30%? Czyli zielone światło dla "domków z piernika".
    • Gość: sigurross Re: Dom bez schodów IP: *.com.pl 06.11.12, 09:18
      Kurcze, fajny jest! Ciekawy dizajn i z pewnością nie wygląda jak pudełko od zapałek :-)
      Nie wiem skąd takie skojarzenia, szczególnie że ma fantastycznie duże okna - musi być przestronny i jasny, idealny do harmonijnego mieszkania, więc już nie wymyślajcie że to zamknięta twierdza:-)

Do moich wyobrażeń brakuję w środku takiego lekko loftowego klimatu, trochę surowości, coś jak: www.tuplytki.pl/69851,salon-ceramika-paradyz-affron

Tak pasowałoby do całości minimalizmu panującego na zewnątrz domu ;-)
      Jestem za, ale czy zdecydowałabym się na taką posiadłość? ;-) Kwestia okoliczności ;)
      • Gość: blisko 68-latka Re: Dom bez schodów IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.13, 02:56
        Urodzilam sie chyba w nieodpowiedniej epoce.Nawet bedac w najlepszej kondycji fizycznej,zmeczyloby mnie zamieszkanie na tak ogromnej powierzchni i w tak licznym otoczeniu /domownikow ,gosci i sluzby /. Trzeba by miec kondycje 20-latka ,zeby /chyba /na rolkach przemierzac te przestrzenie. Jak dla mnie to brak w tym domu "ciepla " przytulnosci , bliskosci. Moglabym w nim zamieszkac jak na wczasach, najdluzej 2 tygodnie.Taki dom idealnie nadaje sie na mini-pensjonat dla seniorow ,ale nie na stale mieszkanie dla pary emerytow z gromada odwiedzajacych.
        • Gość: LLA Re: Dom bez schodów IP: *.infocoig.pl 14.02.13, 21:31
          ŚWIATNY OBIEKT Z SUPER ROZPLANOWANĄ FUNKCJĄ POMIESZCZEŃ !
          Ten budynek pokazuje dobitnie różnicę pomiędzy projektem indywidualnym - dostosowanym do kontekstu działki i oczekiwań przyszłych użytkowników, a tzw projektami typowymi - w większości projektowanymi od zewnątrz : tj. TYPOWĄ, szablonową bryłą zewnętrzną i … kompletną porażką funkcjonalną w ich wnętrzu. ( nie dotyczy to wszystkich obiektów ! ale niestety większości ).
          PRZYKŁAD RZETELNEJ PRACY I DOBREJ ARCHITEKTURY.
          Pozdrawiam
    • domi.nkaa Re: Dom bez schodów 20.02.13, 10:23
      Nie prawda, że dom piętrowy musi być prosty i nieatrakcyjny. Jest tyle projektów że jest z czego wybierać. Ten jest ciekawy: www.dobry-dom.pl/projekty-domow/6415-0-szyper-6-dr-s-dr-s.html taki ciepły i przytulny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka