Dodaj do ulubionych

Problem: szumiące grzejniki

09.11.12, 08:25
Mamy problem z grzejnikami na piętrze: niesamowicie szumią, "buczą", czy jak to nazwać. Na piętrze mamy sypialnię, więc jest to uciążliwe. Jest to dom jednorodzinny, ogrzewanie gazowe, grzejniki aluminiowe, wymieniane około 4 lata temu. Piec też ma tylko 4 lata. Grzejniki są odpowietrzane przed każdym sezonem grzewczym, ale pomaga to tylko w stopniu minimalnym i na krótko. W łazience jest najgorzej: jest tam grzejnik łazienkowy typu suszarka. W nim po prostu bulgocze i przelewa się woda. Nawet przy zamkniętych drzwiach mocno to słychać, a sypialnia jest na drugim końcu korytarza. Na parterze i w piwnicach problem praktycznie nie występuje. Na parterze grzejniki są również aluminiowe, ale starsze o około 2 lata. Wkrótce przeprowadzamy się do nowego domu i chciałabym, aby to się nie powtórzyło. Gdy będziemy zakładać tam grzejniki, chciałabym uniknąć błędów.
Proszę Was o rady, co może być tego przyczyną.
Obserwuj wątek
    • Gość: archicetce Re: Problem: szumiące grzejniki IP: *.com.pl 09.11.12, 08:54
      Najlepiej to zainwestować w nowe grzejniki po prostu, albo wezwać osobę specjalizującą się w tym, no ewentualnie samemu się zorientować, ale nie na miłość boską po forach..
      Nie wiem, czy tutaj Ci pomogą w sprawie grzejników, ale w sprawie rozklejającej się teraktory mi pomogli, wszak to specjaliści dyżurujący, a grzejniki też (chyba) mają: www.tuplytki.pl
      • kozetka83 Re: Problem: szumiące grzejniki 09.11.12, 09:09
        Gość portalu: archicetce napisał(a):

> Najlepiej to zainwestować w nowe grzejniki po prostu, albo wezwać osobę specjal
        > izującą się w tym, no ewentualnie samemu się zorientować, ale nie na miłość bos
        > ką po forach..
        > Nie wiem, czy tutaj Ci pomogą w sprawie grzejników, ale w sprawie rozklejającej
        > się teraktory mi pomogli, wszak to specjaliści dyżurujący, a grzejniki też (ch
        > yba) mają: www.tuplytki.pl

Myślę, że jak się nie ma nic konstruktywnego do powiedzenia, a post jest li i jedynie pretekstem do wysłania reklamy, to lepiej zamilknąć. Ja przynajmniej serdecznie dziękuję za takie odpowiedzi...
    • jogobe Re: Problem: szumiące grzejniki 09.11.12, 09:12
      Zapłać fachowcowi za wykonanie projektu i dobór grzejników to nie będzie nic "szumieć"....
      Z opisanych objawów wynika że wymiany grzejników dokonano na podstawie "ładny kolor" i "kształt" zamiast dobrać zgodnie z wiedzą techniczną.
      • Gość: cromwell Re: Problem: szumiące grzejniki IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 09.11.12, 17:14
        dokladnie
        szumy powstaja wskutek blednego doboru grzejnikow i zaworow w stosunku do przeplywu czynnika grzewczego. Wszystko mozna wyregulowac . W ekstremalnych przypadkach zaklada sie obejscia redukujace przeplyw.
        • kozetka83 Re: Problem: szumiące grzejniki 09.11.12, 17:22
          Dziękuję za konkret. Nie dobieraliśmy sami grzejników, a tym bardziej sami ich nie montowaliśmy, robił to hydraulik. Jutro do niego zadzwonię.
          • Gość: ki Re: Problem: szumiące grzejniki IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.12, 20:00
            Grzejniki aluminiowe są znakomitymi rezonatorami i świetnie wyłapują dźwięki z instalacji co.
            Taka ich natura. U mnie też szumią. Tyle że ja nic nie mogę zrobić, bo mieszkam w bloku. Tobie zaś radziłabym poeksperymentować i poregulować pompę. Być może wystarczy zredukować trochę jej bieg. Natomiast ten grzejnik chlupoczący w łazience prawdopodobnie jest zapowietrzony. A w nowym domu broń Boże nie zakładaj żadnych aluminiowych.
            • kkk Re: Problem: szumiące grzejniki 15.11.12, 09:21
              nie straszcie mnie ! :D a jakie sie teraz zakąłda - żeliwne??
              Mam zakładac własnie aluminiowe grzejniki, czyli jest ryzyko że bedą szumiec?? w obecnym mieszkaniu mam stalowe jakies, nowe - zer zero szumienia.
    • Gość: zagotowanaWoda Brak odprowadzania zagotowanej pary IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.12, 10:49
      Mówisz, że w grzejnikach bulgocze?
      Czy Wasz system CO posiada kociołek przelewu (naczynie wyrównawcze)? Taki niewielki baniak na strychu podłączony do głównego pionu CO? Jeżeli jest to trza by sprawdzić poprawność podłączenia i drożność rur.
    • Gość: crowmell Problem: szumiące grzejniki IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.12, 12:43
      Przcyzczyn moze być wiele nap nadwrażliwość słuchowa, proponuje nie skupiać się na dźwiękach, puścic qwesołą muzykę i zluzować
      wyłącz słuch - mogę ci powiedzieć jak- odezwij się na blogu
      cromwell.blog.pl/
    • Gość: Bob Budowniczy Re: Problem: szumiące grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 11:53
      Po pierwsze trzeba robić jak każe fachowiec a nie mądrala jakaś.
      Odpowietrzanie wykonuje się na wyłączonej pompie szczególnie gdy jest grawitacyjne otwarte czyli najczęściej węglowe.
      Grzejniki powinny być zamontowane z prawidłowymi spadkami .Grzejniki mają wisieć ze spadkiem chyba że producent i technologia wykonania ich jasno wskazuje na wieszanie ich w poziomie.
      Gdy układ ma być samoodpowietrzający to zasilanie / czyli góra grzejnika z zaworem/ ma być skierowany w górę w stronę pionu .Żeby bąbelki powietrza nie napotykały na opory .
      Ale samoodpowietrznie bedzie bardzo ograniczone gdy pompa będzie włączona albo podczas odpowietrzania zasilanie nie będzie zamknięte /w kotłowni zamyka się na np kilka minut zawór zasilający/
      NASTĘPUJE WTEDY UZUPEŁNIENIE CIŚNIENIA POPRZEZ POWRÓT -COFA SIĘ WODA I WYPYCHA POWIETRZE SKUTECZNIE BO DĄŻY DO WYRÓWNANIA CIŚNIEŃ.
      -----> ALE UWAGA NA ROZPALONYM KOTLE POWINNO SIĘ ZACHOWAĆ OSTROŻNOŚĆ !!! ZE WZGLĘDU NA NIEBEZPIECZEŃSTWO WYBUCHU PARY WODNEJ W KOTLE I ROZERWAĆ GO Z POPARZENIEM LUDZI I ROZERWANIEM KOTŁA JAKO KATASTROFA Z ZAGROŻENIEM ŻYCIA I BUDYNKU.

=drugą zasadą podczas odpowietrzania podczas wykonania tej czynności jak wyżej ,jest poluzowywanie śrubunku przy zasilaniu grzejnika czyli tego górnego .Nastąpi wtedy wypływ powietrza który będzie słyszany jako syk powietrza.
      CZYNNOŚć TĘ WYKONUJEMY NA ZAMKNIĘTYM GÓRNYM ZAWORZE GRZEJNIKA.

Odpowietrzanie bez zamknięcia tego zaworu powoduje przeciwprądowe zakłócenia w wydostawaniu się powietrza .Czyli jest mało skuteczne i daremne !!!

A poza tym nowa woda ma w sobie tlen !!! i staje się dobrą gdy nabierze koloru herbaty.
      Nie wypuszcza się wody z obiegu bo ta co w nim jest jest odkamieniona i pozbawiona tlenu.

Założę się, że ja jak bym odpowietrzył to było by oki .

Czasami bywa,że źle są założone na pionach samoodpowietrzniki .Mają za krótką pionową rurkę i pompa podsysa pływak w tym zaworze a co za tym idzie może to zasysać powietrze do obiegu.Gdy układ zamknięty to ciśnienie nie powinno przekraczać 1,5 atmosfery maxymalnie a minimalnie 1 .
      Podczas samego tylko zamknięcia n chwile zasilania jest słyszalny syk powietrza na odpowietrznikach na pionach .
      Jak nie kumacie to pytać .Meilem przyjdzie mi powiadomienie.
      Samodzielne gmeranie odradzam żebyście nie pokaleczyli śrubunków albo za mocno ich nie przykręcili a te wtedy pękają bo to jest mosiądz !!!!! do tego celu używa się klucza nastawnego !!!o gładkich powierzchniach roboczych.
      Jak pogmatwałem nieco to sory redaktory ale prawo do zysku każdy ma !!! i roboty jak sam nie zmaścisz to się nie nauczysz a nauka kosztuje.
      Grzejniki dolnozasilane podobnie.Zakręca się górny zawór na położenie z * czyli zamknięty i wtedy odkręca się kluczykiem do odpowietrzników odpowietrznik .
      Powodzenia !!! i Boże uchowaj Was przez złotymi rączkami fachowcami !.
      • Gość: Zbyszek Czy poziomy grzejnik można postawić pionowo(grzał) IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.14, 13:47

Po ostatnich remontach mojej żonie zachciał się zmienić stary grzejnik żeliwny (16 żeberek )) i może by nie było problemu tylko umieszczenie nowego grzejnika nie będzie pod oknem tylko obok okna (bo tak ładniej) Czy poziomy grzejnik można postawić pionowo żeby grzał np 600x1600 mm oczywiście podłączenie krzyżowe. Rozważałem dać wyższe żeberka aluminiowe ale najwyższe są 900 mm i może mi nie dogrzać pokoju.
        Bardzo proszę o pomoc
    • Gość: asia Re: Problem: szumiące grzejniki IP: 78.8.94.* 17.01.13, 19:19
      Mam od lat ten sam problem. 5 lat temu zapłaciłam ciężkie pieniądze za zrobienie instalacji grzewczej i wodnej. Ogrzewanie zaprojektował mi "magister inżynier" i na jego zlecenie wykonali "fachowscy" przynajmniej za takich wszyscy się uważają. Firma posiada renomę w mieście, więc zaufałam. Nie wiem czy to pech, że ja się akurat przejechałam. Najpierw rachunek okazał się o 4 tys. wyższy niż zakładany. Mimo pomiarów z piękną laserową miarką mój inżynier stwierdził "kilometry rur u Pani poszły" no i zapomnienie o jednym pomieszczeniu w projekcie - stąd różnica w cenie.
      Potem pojawił się problem z ciśnieniem (a właściwie jego brakiem) w instalacji wodnej (do dziś nie rozwiązany, czy też nierozwiązywalny ). A potem właśnie szumy w grzejnikach. Są tak uciążliwe, że budzą w nocy. Oczywiście znów przyczyna nie znana.
      Wszystko w domu robi mąż z teściem. Nawet dach robili z książką w ręce. W przeciwieństwie do wcześniejszego pokrycia, które wykonane przez fachowca przeciekało jak przez sito- to jest bez zarzutu. Jednego ogrzewania zrobić nie pozwoliłam, bałam się, że to ponad ich wiedze i siły.
      Proszę, nie piszcie "trzeba było zapłacić fachowcom".
      • Gość: Bob Budowniczy Re: Problem: szumiące grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 13:49
        Nie bardzo mam teraz czas na odpisanie ale troszkę się zastanowię nad przyczynami.
        Inżynierowie najczęściej popełniają błąd w nakazaniu wykonania małych średnic rurek.
        Podobnie jak fachowcy upierają się przy minimalnych spadkach rur kanalizacyjnych jak by zapomnieli, że ciut większy może być bez problemowo.
        Wiązki są 15mm albo 1/2" ale rozprowadzenie bywa prowadzone zbyt małymi średnicami,zasilanie i powrót z rur zasilających czyli rozprowadzających bywa prowadzone tymi samymi średnicami po obwodzie budynku bez tzw gradacji średnic/ma być, że im dalej tym cieniej ale bez przesady/ oraz źle dobrana moc pompy od badziewnego producenta /szybko się zacierają,nie są czasami ruszane poza sezonem grzewczym i chodzą na sucho -ta duża śrubka służy do odpowietrzania łożyska pompy / Mogą też być gdzieś poprzymykane zawory i one też mogą szumieć jeśli częściowo otwarte/ Niezgradowane ,źle obcięte rury też potrafią szumieć/
        I NAJWAŻNIEJSZA SPRAWA -TAK KRETYŃSKO PROSTA SPRAWA JAK ZDAWAŁO BY SIĘ ODPOWIETRZANIE INSTALACJI WCALE TAK PROSTĄ NIE JEST !!!!
        - odpowiadam dlaczego .
        NA czas odpowietrzania powinna być wyłączona pompa CO .
        Leciuteńko otwiera się zawór dopuszczający wodę do instalacji /zawór powinien być podłączony możliwie w najniższym punkcie do powrotu. Jeśli do zasilania to co nie jest prawidłowym sposobem to bardzo powolutku trzeba dopuszczać ale też na wyłączonej pompie.
        Odpowietrzanie zaczyna się od góry budynku od najdalszego grzejnika. Grzejnki powinny być zamontowane z lekkimi spadkami zależnymi od sposobu rozdziału wody aby ułatwić tzw samoodpowietrzanie ./jeśli jest pion w strone pionu-pionowe rury rozprowadzające czynnik miedzy piętrami /
        Można też odpowietrzać / woda ma być dopuszczana powolutku przy układzie zamkniętym dobrze jak druga osoba pilnuje ciśnienia nie więcej jak max 2 atmosfery przy powolnym napuszczaniu.Zawór bezpieczeństwa przepuszcza nadmiar przy 2,5 atm lub 3,0 bar ale ciśnieinie robocze powinni wynosić max 1,5 atm.podczas pracy może podnieść się do np 1,8 może być i poniżej 1atm nie powinno być.Przy dopuszczaniu wody powinno się zawór bezpieczeństwa ,,przestrzeliwać" .Chodzi o to czy działa i żeby pozbyć się ewentualnego kamienia który może go zakleić.
        Szybkie napuszczanie zaburza proces odpowietrzania i rozprasza powietrze po całej instalacji / Dobrze jest zamknąć na 5 minut zawór na rozprowadzeniu czyli zasilanie i wodę dopuszczać powrotem wtedy na niepracującej pompie powietrze ma swobodną możliwość wyjścia przez naczynie wzbiorcze albo przez automatyczne odpowietrzniki .Jak grzejniki wiszą ,,krzywo" tzn nie tak jak w danym systemie rozprowadzającym mają wisieć krzywo we wskazaną stronę,bo mają wisieć z odpowiednimi spadkami a często bywa, że wiszą inaczej jak wskazuje technologia montażu /
        Najprawdopodobniej problem tkwi w złym odpowietrzaniu instalacji czyli słabym jej odpowietrzeniu .
        Pompa może też być ustawiona na 3 biegu bądź za słaba mocą i dlatego nie wydoli i na trzecim biegu jest używana .Optymalnie polecam bieg 2 ,powinna być w nocy cicha .
        Ale jak na pierwszym biegu a w nocy szumi to albo źle odpowietrzana jest instalacja albo naprawdę małe średnice są . Nawet na pierwszym biegu a wszystkie grzejniki powinny grzać.
        Nie pisze pani jaki system ma pani tego ogrzewania ??
        Na węgiel ,na gaz ,system zamknięty czyli ze zbiornikiem przeponowym ,czy otwarty z tzw naczyniem wzbiorczym ,z dolnym rozdziałem czy górnym ,grzejniki z bocznym zasilaniem czy z dolnozasilane.
        Ile lat pani ma i się meczy z tym co pani ma ?
        Może też być ze grzejniki są źle dobrane za małe ,w związku z tym pompa szybciej chodzi i szumi to to wszystko.
        No bo na pełna grawitację na węglówce mi to nie wygląda co pani opisuje .
        Można było by się zastanowić jak rozprowadzenie jest piwnicą to tam by zwiększyć średnicę rur od kotła w samej piwnicy. Jeśli węglowe i niekoniecznie zależne to jest od wielkości domku i czy ma piętra to na średnicę 28 mm ,25 mm i 22 mm i w związku z tym jaki jest gruby pion piony ?
        Proszę opisać ów dom .
        Jest kilka metod wyliczania potrzebnej mocy na pokoje /robi się obliczenia z zapasem ja tak na prędce to liczę sobie 50 Wat na metr sześcienny ,przy średniotradycyjnej technologi wykonania bez ocieplenia styropianem domu.
        Przy domach energooszczędnych /fachowcy i tak spartolą dokładność połączeń wełny ,folii,styropianów to można przyjąć wtedy 30 W .Są też metody obliczeniowe na metr kwadratowy ale w końcu nie muszę pisać wszystkiego.Ale liczenie dwiema metodami zmniejsza błędy/
        Teraz jest zima ,najlepiej było by przyjechać obejrzeć dokładnie ,zastanowić się .Ale szczerze to napisze nikt nie lubi dorabiać uszu bo potem i tak się zbierze rzucanie klątw tak jak by człowiek był winien.
        Pochwale się, że ja potrafię zrobić pełną grawitację węglową.Czyli w razie awarii nie straszne jest brak prądu nawet przez miesiąc.
        A drugie co godne wspomnienia to to, że zrobiłem swego czasu parenaście alt temu i bardzo dobrze działa system ogrzewania jedno-rurowego ,w systemie przeponowym na zaworach niemieckiej firmy które to zawory są produkowane i bardzoładnie wyglądają ./w wersji dolnozasilanej są takie same jak w dwururowym ich systemu a bocznozasilane nie polecam bo są za drogie .
        ZATEM NIC TYLKO TRZEBA BYŁO BY DOKONAĆ OGLĘDZIN I SKALKULOWAĆ KOSZT POPRAWKI TEGO CZEGOŚ .
        Proszę pytać jak odpiszę ,dostaje powiadomienia na skrzynkę.
        Mieszkam na Śląsku i z kolegą cuda widywaliśmy.
        Mogą też grzejniki być zasilane przeciwprądowo i szumieć a jeśli to węglówka to po 10 latach użytkowania wypadało by przepłukać instalacje z czarnego mułu.
        Chyba wszytko !!! proszę pytać .
        A mądrale fachowcy ,miejcie pokorę to się nauczycie wszystkiego nawet punkt grefenberga odpowiednio potraktujecie i znajdziecie gdzie on leży na mapie.
        • lopi1 Re: Problem: szumiące grzejniki 18.01.13, 23:01
          Marnujesz się człowieku, ucz inżynierków na Polibudzie niech się uczą od fachury.
        • Gość: asia Re: Problem: szumiące grzejniki IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.01.13, 17:48
          Bob dzięki za przyjrzenie się tematowi.
          Na forum elektrody, ktoś pisał o tym problemie i rozwiązał go tak
          "Re: Problem z CO, grzejniki strasznie szumią, spać nie można
          Witam,
          problem rozwiązany. Powodem głośnej pracy były zawory pod głowice termostatyczne. Pracą pieca steruje i tak sterownik Auraton, więc zdemontowałem zawory i wstawiłem zwykłe... Nastała błoga cisza.... Jak zobaczyłem przez jaką szczelinkę przepływa woda przy takim zaworze to faktycznie - ma prawo szumieć. Szczelina ma ok 5 mm długości i 2 mm szerokości. Przy zwykłych zaworach otwór jest dużooooooo większy. "

Owłasnie stwierdzam że w łazience wymieniliśmy grzejnik przy remoncie ze zwykłdego na rurkowy grzejniki nie śpiewają. Ustaliliśmy, że na próbę wymienimy jeden zawór w sypialni na zwykły. Dam znać czy coś to da.
          Grzejniki mąż regularnie odpowietrza, zba też o odpowiedni ciśnienie; wszytsko robi przy wsytudzonym np po nocnym niegrzaniu piecu.
          • Gość: asia Re: Problem: szumiące grzejniki IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.01.13, 17:49
            zapomniałam dodać że w łazience nie montowaliśmy termostatu
          • Gość: cromwell Re: Problem: szumiące grzejniki IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 26.01.13, 09:29
            cofasz sie w rozwoju
            nie zakladaj zwyklych zaworow
            bo podniesiesz koszty ogrzewania

pisalem wczesniej ale chyba ci cos umklo
            wymien zawory na zawory termostatyczne o zwiekszonym przeplywie
          • lopi1 Re: Problem: szumiące grzejniki 27.01.13, 21:26
            To co opisujesz z forum elektrody jest dowodem na zbyt duże cisnienie dyspozycyjne pompy.
            Zamiast wymieniać zawory termostatyczne na zwykłe wystarczy to ciśnienie zmniejszyć przez jeden ze sposobów:
            1. zmianę prędkości obrotowej pompy
            2. wstawienie zaworu upustowego między zasilanie a powrót (za kotłem)
            3. skryzowanie pompy
    • lopi1 Re: Problem: szumiące grzejniki 18.01.13, 23:27
      Najprawdopodobniej pompa daje za duże ciśnienie dyspozycyjne. Jeśli to pompa dwu lub trójdrogowa, dajcie na najniższy bieg. Jeśli to nie pomoże, należy zamontować zawór upustowy między zasilaniem i powrotem. Można też skryzować pompę. Przy ewentualnej wymianie pompy zamontujcie pompę z elektroniczną regulacja obrotów.
      • Gość: Bob Budowniczy Re: Problem: szumiące grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 19:03
        może jeszcze mercedesa postawić do kompletu ???
        -bredy waść sadzisz !!
        Źle jest odpowietrzane . bo najprawdopodobniej bez wyłączenie pompy i bez leciutkiego dopuszczania wody
        Prawidłowo wykonana instalacje powinna się sama odpowietrzyć przy zamknięciu poziomego w piwnicy zasilania na 2 ,3 minuty przy grzejnikach bocznozasilanych z automatycznymi odpowietrzeniami pionów. !!
    • Gość: Bob Budowniczy Re: Problem: szumiące grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.13, 10:33
      Może być jeszcze jeden powód zapowietrzania się instalacji a nawet samonapowietrzania się.
      W najwyższych punktach instalacji bywa, że są montowane automatyczne odpowietrzniki .
      I bywa,że instalator popełnią błąd kierując się względami estetycznymi i robi zbyt krótką rurkę do odpowietrznika .Prawidłowa długość powinna wynosić jak dobrze pamiętam te 12 -15 cm.
      Dłuższa nie jest wskazana szczególnie na poddaszach gdzie może zamarznąć woda ale tam powinien być dokładnie ocieplony bo różnie może bywać w kwestii niskich temperatur np na strychach.
      Ciekaw jestem odpowiedzi .
      Powodzenia.
      Osobiście jestem znawcą innych dziwnych rozwiązań w kwestii ogrzewań ale w pytaniu nie o tym mowa.
      • iwb_waw Re: Problem: szumiące grzejniki 26.01.13, 17:18
        może trzeba pompę wymienić przy kotle,kocioł ustawić, lub instalację wyczyścić - lepiej wezwij dobrego hydraulika i Ci powie co gdzie się dzieje. Ostatnio słyszałem że wodę wymieniają na glikol, podobno lepiej oddaje ciepło i mniej się za gaz płaci, ale to jak mówię, gdzieś na forum budowlanym przeczytałem w przelocie więc tylko informuję.
        • Gość: cromwell Re: Problem: szumiące grzejniki IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 27.01.13, 14:34
          to ciekawe
          czlowiek oferuje izolacje i doradztwo budowlane

ale jak pisze
          nie wiem
          nie znam sie
          zarobiony jestem

rownie dobrze moze polecac landrynki
          albo teleskopy

ma w tej materii podobna wiedze
          • Gość: gość Re: Problem: szumiące grzejniki IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.01.13, 14:50
            cromwell.blog.pl/2012/07/13/fundamenty-kolejna-lekcja-mistrza/
            w muchozolu dobry jesteś dawno takich bzdur nie czytałam
            • bunclik Re: Problem: szumiące grzejniki 27.01.13, 16:10
              czytałem czytałem i podziwiam
              jest jeszcze kilka równie genialnych rad
      • lopi1 Re: Problem: szumiące grzejniki 27.01.13, 21:34
        Wszyscy cie podziwiamy "znawco".
        Zdradź nam swoje tajemnice w "kwestii ogrzewania"
        • Gość: Bob Budowniczy Re: Problem: szumiące grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.13, 18:08
          Jak kpisz ? to w mało wyszukany sposób.
          Starałem się jak najdokładniej wyjaśnić problem.
          Skąd piszesz lipi1 ? ja ze Śląska
          Osobnym problemem bywa prawidłowy sposób palenia w piecach CO kiedyś widziałem tzw szklaną sadzę w kominie.A w takich warunkach to jest proszenie się o kłopoty .
    • Gość: monter co Re: Problem: szumiące grzejniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.13, 19:37
      przyczyna szumu i przyczyna bulgotania to dwie różne sprawy.
      to że szumią to sprwa zbyt dużego przepływu czynnika przez grzejniki powód -
      1-zbyt małe przekroje rur , zła nastawa wstępna na zaworze termostatycznym , ale jeśli twierdzisz że kiedyś nie szumiały to sprawdż filtr na powrociewody z co do kotła do kotła -być może nigdy nie był czyszczony od założenia -jeśli pompa jest z przełącznikiem biegów ustaw pompę na I szym biegu - po wyczyszczeniu filtra i obserwuj , a raczej nasłuchuj co będzie się działo i czy wszystkie grzejniki grzeją , Jeśli to nie pomoże poproś firmę instalacyjną o płukanie układu.
      bulgotanie w grzejnikach prwdopodobnie powstaje wskutek reakcji zachodzącej między aluminium a rurą ( intensywne w zestawieniu miedz-aluminium , mniej intensywne stal aluminium) rozwiązaniem może być zamontowanie na grzejnikach odpowietrzników kątowych do grzejników aluminiowych lub wymiana grzejników na stalowe .
      jeśli moje rady będą skuteczne napisz podaj też materiał z jakiego wykonana jest instalacja - na grzejniku łazienkowym zamontuj również automatyczny zawór odpowietrzający najlepiej Afrizo lu specjalny herz .jeśli ten problem masz w Krakowie mogę to obejrzeć
      pozdr monter co
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka