Dodaj do ulubionych

problem z podłogą na strychu

18.11.12, 18:09
Witam mam ogromny problem ze stropem na strychu. Powinienem zacząć od kolejności wykonywanych prac. Wywiozłem i wyczyściłem poniemiecki polep i glinę które wypełniały strop, deski i belki które pozostały częścią sufitu zakonserwowałem odpowiednimi preparatami kilkakrotnie. Między belki stropowe włożyłem watę mineralną o grubości 20mm a pomiędzy łaty stanowiące stelaż płyt OSB (22mm) ułożyłem w drugą stronę watę mineralną o grubości 5mm. Kratownicę stelaża obiłem folią żółtą taką którą stosuje się pod wełnę mineralną na to ułożyłem część płyt OSB. Problem pojawił się kiedy chciałem do końca ułożyć płyty OSB i zauważyłem że w miejscach jeszcze nie zakrytych płytami na folii od strony waty mineralnej skrapla się woda wsiąkając w górną warstwę waty. Zdaję sobie sprawę że jest to wina różnicy temperatur pomiędzy mieszkaniem a strychem. Radziłem się wielu fachowców którzy zapewniali mnie że izolacja o 25mm waty sprawi że ciepło nie będzie przenikało a tym samych nic nie będzie się działo. Proszę o pomoc i radę bo nie wiem co robić czy usunąć folię i tak pozostawić pokrywając podłogę płytami OSB. Zastanawiałem się nad zastosowaniem folii paroprzepuszczalnej ale mam wątpliwości czy to zda egzamin. Proszę o pomoc jak rozwiązać mój problem
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: problem z podłogą na strychu 18.11.12, 18:36
      www.google.pl/#hl=pl&gs_nf=3&pq=%C5%9Blepa%20pod%C5%82oga&cp=38&gs_id=46k&xhr=t&q=przekroj+przez+drewniany+strop+strychu&pf=p&sclient=psy-ab&oq=przekroj+przez+drewniany+strop+strychu&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=faa20dfe1233d317&bpcl=38625945&biw=1672&bih=908
      • labadine Re: problem z podłogą na strychu 19.11.12, 14:50
        wg mnie ta folia jest niepotrzebna bo wilgoc gdzies musi pojsc bo dotychczas wlasnie ta wyrzucona ja wchlaniala-cromwell ci lepiej wyjasni
    • Gość: cromwell Re: problem z podłogą na strychu IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 20.11.12, 17:21
      wszystko zle
      przede wszystkim traktuj strop jak skosy poddasza uzytkowego
      czyli cieple powietrze z pomieszczen mieszkalnych miesza sie z zimnym zewnetrzym

ta przegroda to standard
      czyli pod welne mineralna najpierw ta zolta folia paroizolacyjna
      nie mam pojecia jak ja wcisniesz
      pasuje zrobic dodatkowy sufit podwieszany i podkleic ja na ruszcie

po drugie liczac ilosc warstw niepotrzebnie ladujesz tyle welny

dla stropow normy przewiduja wspolczynnik 0.42
      ty pojechalec grubo ponizej 0. 25

niby nic ale po co przeplacac
      chyba ze palisz jakims super drogim paliwem

coz ci moge doradzic
      najlepiej znalezc kupca na welne

w przeciwnym razie musisz zrobic sufity podwieszane z paroizolacja/ uwaga zmniejszasz bezwladnosc cieplna mieszkania/
      i przeczekac do lata odrywajac plyty i zrywajac zolta folie
      niektore plyty moana zostawic coby malzonka mogla powiesc pranie
      reszta musi byc zwentylowana
      • Gość: cromwell Re: problem z podłogą na strychu IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.12, 14:36
        jestem geniuszem chociaż czasami się nie mylę jestem cromwellem i rozmawiam ze sobą mam rozdwojenie jaźni czy co? kocham czasami położyć się na podłodze, od niej czuje chłód ale leże przy kaloryferze i od niego czuje ciepło i ten szumik w kaloryferze taki cichy a głośny. Poddasze ludzie nie macie innych tematów ale jak trzeba to pomoge.
        cromwell.blog.pl/
        • Gość: cromwell Re: problem z podłogą na strychu IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 26.11.12, 18:02
          w sumie mialem uzupelnic wypowiedz
          bo ludzie z przekory nie czytaja elaboratow
          kolego podajacy sie od jakiegos czasu za mnie przyspiesza decyzje

co ci grozi w przypadku pozostawienia stropu samemu sobie w twojej wersji?
          para wodna przenikajaca przez warstwy bedzie osiadac w welnie
          degradujac izolator do zera
          w zimie para bedzie zamarzac pozniej odmrazac a wody bedzie przybywac wskutek bariery z hydroizolacji/ tej zoltej folii/
          po trzech latach nie bedziesz mial izolacji
          malo tego
          dorobisz sie grzyba na stropie
          i procesow gnilnych w konstrukcji stropu

jak spiewal klasyk
          "a wszytko to bo ciebie kocham"
          tu nowa o super ekologicznej i ciepej welnie
          niestety nie trafiles w punkt
          welna to najgorszy z mozliwych izololatorow w przypadku stropow
    • lopi1 Re: problem z podłogą na strychu 21.11.12, 14:09
      Ja w taki strop wrzuciłem ekofiber bez żadnych folii.
    • Gość: 1243 Re: problem z podłogą na strychu IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.12, 13:17
      Zatrudniłam do budowy i remontu Tomasza Ingasiaka z Warszawy lat ok. 40-45, a ten przesłał współpracownika oszusta Marcina Mazurka z Lublina, obecnie Dublin, lat ok. 34. Odradzam ich usługi, gdyż uciekli z budowy, pobrali zaliczki i pracują na czarno bez faktur. Prac nie skończyli a to co po sobie zostawili to same niedoróbki i usterki. Urząd Skarbowy powinien im dobrać się do skóry za prace bez faktur.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka