Dodaj do ulubionych

tynk cw IV kat odbiór

27.12.12, 21:48
Witam. Zgodnie z umową tynki powinny być IV kategorii cementowo - wapienne, przy odbiorze stwierdzono odchyłki od pionu, brak kątów (do 7 mm na łacie 2 m i kątowniku 1m, na suficie pęcherzyki 3-10 mm, cała masa :)). Co teraz, boje się że jak mi to zaczną naprawiać to spaprają jeszcze bardziej. Już przed odbiorem próbowali naprawiać niektóre pęcherzyki efekt jest taki ze sufit jest w cętki, te plamy będą wychodzić jak się pomaluje? Proszę o podpowiedz jak zgodnie ze sztuką budowlaną takie wady tynków powinny być usuwane, Z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • cyklina-klimkiewicz Re: tynk cw IV kat odbiór 28.12.12, 08:05
      Kup normę. Przeczytaj. B.Klimkiewicz.
      • anikja Re: tynk cw IV kat odbiór 28.12.12, 09:45
        mam normę PN -70/B -10100 jedyna jaka jest jeśli chodzi roboty tynkowe, z tym że została ona wycofana bez zastąpienia. Jest dość stara i lakoniczna. Znalazłam kilka szczegółowych wytycznych jeśli chodzi o tynki zewnętrzne, wewnętrzne gipsowe. Szczegółowych wytycznych w odniesieniu do tynków maszynowych cementowo-wapiennych kat. IV doszukać się nie mogę dlatego proszę o pomoc.
    • jarecki_2 Re: tynk cw IV kat odbiór 28.12.12, 09:45
      www.kierownik-budowy.com.pl/download/PN-70B-10100.pdf
      Tynk tej kategorii powinien być równy i bardzo gładki (tablica numer 3 i 4), wypryski i spęcznienia są nie dopuszczalne.

Odchyleń i braku kątów w prosty sposób naprawić się nie da, trzeba wykonać jakby nowy lub po prostu nowy tynk przy czym można nadłożyć warstwę tynku na już istniejącym tynku, warto wcześniej zagruntować, ujednolicenie powierzchni tynków można wykonać za pomocą przecierki cienką warstwą tynku cementowo-wapiennego, można kupić gotowy w workach, ale to ujednolicenie a nie wyprowadzenie pinów i kątów.
      • anikja Re: tynk cw IV kat odbiór 28.12.12, 10:01

Dzięki. Czyli usunięcie pęcherzy na suficie w ten sposób, że wypełniane są miejscowo i widoczne zostają łatki nie jest prawidłowe i mogę poprosić aby cały sufit był jednolity, czyli na koniec przetarty.
        Jeśli chodzi o ściany, kolor też powinien być stosunkowo jednolity? Czy dopuszczalne są widoczne gołym okiem łaty rożnej wielkości?

Co do pionów i kątów jestem w trakcie ustaleń, póki co przekazałam im już wczoraj tabelkę z normy i mają coś zaproponować. W trakcie odbioru twierdzili że dopuszczalne są odchyłki 4 mm co ma wynikać z bliżej nieokreślonych opracowań branżowych. Tak czy inaczej odchyłki są większe. Czekam co zaproponuję i bardzo obawiam się tych "poprawek".
        • jarecki_2 Re: tynk cw IV kat odbiór 28.12.12, 10:06
          do momentu w którym nic cię to nie kosztuje, wykonawca robi poprawki za własne pieniądze, nie masz się czym kłopotać a jak z tobą gadają a nie staja okoniem to nie jest źle.
    • jarecki_2 Re: tynk cw IV kat odbiór 28.12.12, 09:48
      Chyba bym zrobił przecierkę ale tynkiem gipsowym (goldband wewnątrz) w tej sytuacji, to będzie najszybsze i da najlepszy efekt. Cienka warstwa i zatarcie filcem na mokro załatwi sprawę, grunt koniecznie.
      • anikja Re: tynk cw IV kat odbiór 28.12.12, 10:07
        Zaczynam mieć przeczucie że najszybciej i w sumie z najmniejszymi szkodami będzie odebrać to mieszkanie z tymi wadami i poprawić sobie na własną rękę i koszt. Póki co usuwają te pęcherze a dziurki łatają :), zobaczę czy tak to zostawią, ech.
        • jarecki_2 Re: tynk cw IV kat odbiór 28.12.12, 10:41
          Ale dla czego chcesz za własne pieniądze zrobić tynki a potem za własne pieniądze je naprawiać. Te pieniądze które płacisz za mieszkanie developerowi są Twoje tak samo, jak te które chcesz zapłacić za wykonanie napraw, których nie powinnaś robić wcale a musisz bo jest kłopot. Zaproponuj wykonawcy rozwiązanie, pogadaj, że Ci się to nie podoba, znajdźcie rozwiązanie najlepsze dla wszystkich a przede wszystkim dla Ciebie i Twojego portfela.
          • Gość: gofn Re: tynk cw IV kat odbiór IP: *.dynamic.mm.pl 27.01.14, 19:30
            i tak nic z tym nie zrobisz lepiej odpuszcz sobie będą poprawiać i tak nie poprawią bo już kase wzięli za to
    • Gość: ktos Re: tynk cw IV kat odbiór IP: *.icpnet.pl 27.01.14, 22:30
      moim zdaniem nie ma sensu poprawiac bo to i tak nic nie da. zniwelowanie odchyłek bedzie sie wiązało z połozeniem cieniutkiej warstwy zaczynu wapiennego a to moze sie odspoic. przecierka wapienna z dodatkiem drobniutkiego piasku to zmora dla tego co bedzie pózniej szpachlowal bo nic nie lubi wapna. tak sie robiło w 70-80tych latach by zatrzec "raki" np w wielkiej płycie . ładnie to wyglądało ale o zgrozo dalsze jakiekolwiek prace szpachlowe czy malarskie wiązały sie z ogromnym kłopotem bo na wapno wszystko zle reaguje.ja tez proponuje przeciągnąc goldbandem a oniej co pani chce.
    • Gość: Michał Re: tynk cw IV kat odbiór IP: *.181.30.100.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.05.14, 17:43
      Witam. Jestem tynkarzem i szokuje mnie odchyłka 7mm na 2m. gdy dopuszczalna norma wynosi 2mm. Wszystko zależy od tego jaki był tynk. Jeżeli klasyczny to trzeba mocno naruszyć powierzchnię ściany szpachelką, lub jakimś skrobakiem tak aby powstała gęsta kratka o wymiarach około 5cm kwadratowych, następnie odpylić i odtłuścić ścianę zagruntować i zrobić tzw. przecierkę, ale nie ma gwarancji, że to nie odpadnie lub nie spęka. Większy problem pojawia się kiedy tynk jest maszynowy. Trzeba kuć stary i nakładać nowy. Maszynowe tynki są jednowarstwowe. Można próbować tak jak wyżej, ale też nie ma gwarancji, że będzie dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka