Dodaj do ulubionych

jak oświetlać

03.01.13, 07:56
Jakie oświetlenie w kuchni najlepiej się sprawdzi? Centralny klosz na suficie czy lampki led w meblach nad blatem? Chce wymienić oswietlenie i nie wiem na jakie, a póxniej chce jeszcze w kuchni i salonie. Jakies propozycje i rozwiazania? Od razu mówię, że nie interesuje mnie tradycyjne bo chce oszczędności.
Obserwuj wątek
    • Gość: rubinowa Re: jak oświetlać IP: 150.254.245.* 03.01.13, 10:53
      Może się przyda. W kuchni mam lampę nad stołem, 2 kinkiety na ścianie bliższej stołowi, a w rogu pod szafkami wiszącymi taki halogenik "odwracany": gdy chcę zmywać - odwracam do zlewozmywaka, a jak chcę gotować (wieczorem) lub myć kuchenkę - odwracam w stronę kuchenki (wiem, wiem, z pochłaniacza na kuchenkę mogłabym, ale nie mogę doprosić się naprawy tegoż już od 2 lat)
      • Gość: Radosław Re: jak oświetlać IP: *.e-gco.pl 03.01.13, 11:46
        Generalnie ja mam żyrandol nad stołem, o TAKI. Niedawno robiłem remont i musiałem wymienić stary na nowy. Ponadto mam też oświetlenie w meblach i to w zupełności mi wystarcza.
      • 7zatroskana Re: jak oświetlać 03.01.13, 12:57
        funkcjonalny taki kinkiet, ale ja bym chyba wolała jakieś oswietlenie punktowe z szerokim kątem swiecenia. tylko nie wiem co na sufit. może kilka wiszących lampek z power led, nad stołem?
        • Gość: obciętyPalec Bezcieniowo IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.13, 13:13
          Prawdziwa kuchnia (nie taka tylko na pokaz) to miejsce pracy. Tarki, noże, szpikulce, urządzenia elektryczne. Wszystkie z nich wymagają należytej uwagi. Jeżeli teraz zainstalujesz sobie oświetlenie punktowe to Twoja dłoń, głowa czy nóż będą rzucały cienie. Prędzej czy później dojdzie wtedy do wypadku bo akurat np. w cieniu noża nie zauważyłaś palca.
          Tak więc miejsce pracy - blat, kuchnia czy zlew - wyłącznie oświetlenie bezcieniowe.
          Jak uzyskać? Np. podwieszając pod szafkami czy nad stanowiskami długą świetlówkę ( ok 120 cm długości).
          • 7zatroskana Re: Bezcieniowo 03.01.13, 13:42
            Słuszna uwaga, nawet w ten sposób nie pomyslałam:-) Czyli oświetlenie nad blatami zwykłymi ledami. A na sufit?
    • Gość: Loco Re: jak oświetlać IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.13, 15:35
      Oprawy ledowe nad blat to świetny pomysł i co równie ważnie nie kosztuje fortuny, jednak w przypadku głównego oświetlenia zainwestowałbym w bardziej klasyczne żarówki energooszczędne.
      • szarpak21 Re: jak oświetlać 05.01.13, 21:59
        najbardziej praktyczna była by na suficie oprawa jarzeniowa ,,, problem w tym ze jest ona nie za ładna ...

www.elektryk.org.pl/ Elektryk Warszawa
        • Gość: obciętyPalec Ślepy nie zobaczy, głuchy nie usłyszy... IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.13, 07:03
          I tu się z Tobą całkowicie zgadzam. Najbardziej energooszczędne i najlepsze są tzw. długie rury (świetlówki). Dowodzi tego masowe ich używanie przez przemysł. Kłopot handlowców z kolei w tym, że nie ma być oszczędnie tylko drogo i robić wrażenie. Stąd nagonka na inny rodzaj światła...
          |
          A słońce jet jak zawsze tylko jedno.
    • bystry_1 Re: jak oświetlać 20.01.13, 22:12
      Zdecydowałem się na oświetlenie LED i jestem bardzo zadowolony. Wygląda to imponująco:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka