Dodaj do ulubionych

podłogi domek letniskowy

04.02.13, 09:26
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam problem poszukuję jakiś informacji na temat wykończenia podłóg w domku drewnianym letniskowym (nieogrzewanym zimą).
Poczytałem o lakierach, olejach i nie wiem co wybrać.
Poradźcie jak wykończyć podłogi w łzience i salonie z aneksem kuchenym (jakimi środkami).
Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej dziedzinie.
Nie chcę narobić sobie niepotrzebnej roboty, żeby po następnej zimie wszystko robić od początku, bo jak wiadomo drewno w nieogrzewanym domku sporo pracuje.
Poradźcie czy lakiery czy oleje i jakich firm, żeby było dobrze i tanio (w pierwszej kolejności dobrze). :)
Obserwuj wątek
    • cyklina-klimkiewicz Re: podłogi domek letniskowy 04.02.13, 13:43
      Domek drewniany. Poddłogi też? Robić można dopiero jak temperaura ponad 18 stopni. Olejować można olejami Bona , są tanie. Jak to dom nie ogrzewany to można użyć oleju do tarasów Bona Deck Oil. Można go w zależności od gustu trochę podbarwić, lekko zmieniając kolor albo zastosowaźć kolorowy. Nieogrzewany dom letniskowy i taras można traktować podobnie. Jak ma dach czyli zabezpieczenie przed deszczem, to prostsza robota.B.Klimkiewicz.
      • puch5 Re: podłogi domek letniskowy 04.02.13, 15:35
        Wiem, że dopiero jak będzie ciepło można się ną zająć, tylko zastanawiałem się jakim środkiem.
        Czyli w moim przypadku najlepsze będzie olejowanie?
        A nie jakiś lakier alkidowo-uretanowy?
        • cyklina-klimkiewicz Re: podłogi domek letniskowy 04.02.13, 16:46
          Lakiery jak zimno i bez grzania to potrafią się łuszczyć i pękać. Olejowany taras czy domek użytkowany w podanych warunkach można myjką ciśnieniową 1-2 razy w roku myć i olejować. Jest praktycznie bez kłopotu i w użytkowaniu i konserwacji. Renowacja też bułka z masłem. Dla drewna lakierowane podłogi i nie zabezpieczone przed mrozem to ogromne wyzwanie. Przeważnie trzeba cyklinować i zabezpieczać każdego roku. B.Klimkiewicz.
    • kasia6607 Re: podłogi domek letniskowy 05.02.13, 09:04
      Możesz poczytać o tym tutaj Lakier czy olej - czym wykończyć podłogę
      • puch5 Re: podłogi domek letniskowy 05.02.13, 09:50
        Z artykułu wynika, że do sosny (a chyba takie są te moje deski) to olej nie bardzo się nadaje. No już nie wiem lakier prawdopodobnie będzie się łuszczył a olej nie bardzo się nadaje na miękkie drewno?
        • cyklina-klimkiewicz Re: podłogi domek letniskowy 05.02.13, 15:22
          Myślałem,że jasno się wypowiedziałem. Na nieogrzewane pomieszczenia najlepej zabezpieczyć podłogę olejem takim jak do tarasów, a do tego lakier jest złym rozwiązaniuem bo się łuszczy przy zmianie wilgotnośći i temperatury oraz przemarzaniu. Olej jak najbardziej na każde drewno się nadaje i jest stosowany w każdych warunkach. Tarasy i werandy to miejsca na zewnątrz często nawet nie zadaszone, a są zabezpieczone właśnie olejem. Bona, Timberex takie oleje robią. Do ogrzewanych pomieszczeń Bona Traffic HD jest bardzo dobry. Ja stosuję i się sprawdza. Dlaczego sądzisz, że doradzam coś co się nie nadaje? Nadaje się w milionach domów a w Polsce nie? B.Klimkiewicz.
          • puch5 Re: podłogi domek letniskowy 05.02.13, 16:57
            Nie mówię, że źle radzisz. Ja poprostu analizuję wszystkie odpowiedzi i już mi się miesza. W tym artykule było napisane, że sosna to jest zbyt miękkim drewnem do olejowania, no ale skoro mówisz że ok to tak to przyjmuję. Dzięki
    • Gość: zorro Re: podłogi domek letniskowy IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 05.02.13, 19:39
      Najlepszy jest przepalony olej silnikowy. Nawet korniki ci podłogi nie ruszą.
      • cyklina-klimkiewicz Re: podłogi domek letniskowy 05.02.13, 23:07
        Jak wchłoniesz tablicę Mendelejewa i wszystkie rakotwórcze związki z przepalonego oleju, to żaden lekarz Ci nie pomoże. Tylko ksiądz i grabarz zostaje. No jeszcze stolarz zrobi jesionkę. Przedtem się nacierpisz i u aptekarza zostawisz sporo kasy. Takiej nędzy nie ma by na zabezpieczenie podłogi nie starczyło. Olej do tarasów to około 80 zł litr.Na taki domek to ze 200-300zł. Dziadostwa nie ma co uprawiać. B.Klimkiewicz.
    • Gość: zorro Pokost IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 05.02.13, 19:40
      Pokost lniany – produkt otrzymywany przez zagęszczenie oleju lnianego, z dodatkiem substancji przyspieszających wysychanie (tzw. sykatyw), stosowany jako środek do impregnacji drewna, tynków i innych materiałów porowatych. Czysty pokost bywa rozcieńczany, głównie terpentyną balsamiczną w celu ułatwienia penetracji w głąb twardego drewna. Zabezpiecza przed wilgocią oraz czynnikami atmosferycznymi. Produkt pochodzenia naturalnego, ekologiczny.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Pokost 05.02.13, 23:15
        Żeby był ekologiczny to musi spełniać określone normy. A z terpenyną i całą przestarzałą technologią ich nie spełnia. Gdyby było inaczej to byś je podał, a wiesz ,że tak nie jest. Pokost rozcieńcza się benzyną. Schnie tak długo,że działa jak lep na owady. Zabezpiecza słabo, przed wieloma wadami drewna nie chroni, wygląd kiepsko. Ma takie zalety,że jest tani. A tani, bo tyle warty. B.Klimkiewicz.
    • piegoosek Re: podłogi domek letniskowy 05.02.13, 23:49
      w naszym letnim domku, rowniez nieogrzewanym, deski pokrylismy lakierem.. nie luszczy sie, jednak zatrzymuje wilgoc w deskach.. a co za tym idzie, deski ciemnieja w miejscach gdzie jest wiecej wilgoci.. nie wyglada to ladnie i pewnie juz nic z tym nie da sie zrobic :/ dodam, ze podloga na legarach, wentylowana od spodu, a i tak nic to nie dalo.. domek ma 6 lat.
      • cyklina-klimkiewicz Re: podłogi domek letniskowy 06.02.13, 06:17
        Jest kilka powodów, dla których olejowanie tarasów jest standardem a lakier w ograniczonym zakresie się stosuje. W saunach i lakier i olej się stosuje, jenak częściej olej. Nie do każdego obszaru zastosowania wszystko jednakowo się nadaję. B.Klimkiewicz.
        • puch5 Re: podłogi domek letniskowy 06.02.13, 08:27
          Czy do łazienki, gdzie będzie prysznic też się nadaje olej czy polecasz coś innego?
          • cyklina-klimkiewicz Re: podłogi domek letniskowy 06.02.13, 21:31
            Oczywiście, że tak . Trzeba zastosować na kabine i natrysk drewno modyfikowane termicznie. Olej absolutnie tak. Jak chcesz np w wannie czy balii olejowanej też możesz się kąpać. Tylko wtedy troszke chłodniejszej wody trzeba używać i dobrze spłukać mydło z balii czy wanny po kąpieli. ważne by nie zostawiać resztek mydła na wannie. B.Klimkiewicz.
            • puch5 Re: podłogi domek letniskowy 06.02.13, 22:17
              W moim pytaniu miałem na myśli podłogę w łazience ale skoro może być do wanny drewnianej to rozumiem, że na podłogę też. Dziękuję
    • malgorzata_1155 Re: podłogi domek letniskowy 17.02.15, 10:40
      Nie wiem dlaczego ktoś radzi olej. Pomalowałam olejem schody tarasowe, bo są z drewna egzotycznego i nie nadaje się żaden inny specyfik. Na tarasie od 12 lat mam deski pomalowane sadolinem. Wszystko świetnie się trzyma. Zimą leży na tym śnieg, w innych porach roku leje deszcz i jest OK. Co trzy - cztery lata należy odświeżyć, ale nie cyklinuję, tylko nakładam kolejną warstwę. W środku dechy też bym dała sadolinem, ale bezbarwnym. I tak trochę pociemnieje. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka